Σααρμπρύκεν: η «άγνωστη» πόλη της Γερμανίας

Σααρμπρύκεν Γερμανία
Πηγή εικόνας : theculturetrip.com

Η πλειοψηφία, όταν φέρνει στο νου την Γερμανία εννοεί το Βερολίνο (την πρωτεύουσα δηλαδή). Σίγουρα, ένας μεγάλος αριθμός τουριστών επιλέγει το Βερολίνο για χριστουγεννιάτικες ή και όχι διακοπές. Όμως, όπως συμβαίνει σε όλα τα μέρη του κόσμου έτσι και στην Γερμανία υπάρχουν τοποθεσίες όχι και τόσο ευρέως γνωστές, με απαράμιλλη ομορφιά. Στο παρόν άρθρο θα «ταξιδέψουμε» στο Σααρμπρύκεν, την «άγνωστη» πόλη της Γερμανίας.

Πού βρίσκεται το Σααρμπρύκεν;

Χάρτης Σααρμπρύκεν
Πηγή εικόνας : google.com

Το Σααρμπρύκεν είναι η πρωτεύουσα του κρατιδίου Σάαρλαντ, στη Γερμανία. Ήταν το βιομηχανικό κέντρο της περιοχής ευρύτερα. Μάλιστα, ειδικότερα τις δεκαετίες 1960-1980 παρήγαγε άνθρακα, χάλυβα, σίδηρο και, εφόσον αναφερόμαστε στη Γερμανία, φυσικά και μπύρα.

Τι νόμισμα έχει στο Σααρμπρύκεν;

Το Σααρμπρύκεν και γενικά η Γερμανία το 1999 «αποχαιρέτησε» το γερμανικό μάρκο και εισήλθε στην ζώνη του ευρώ. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα έχεις δυσκολία, και πιθανό άγχος, για μετατροπή συναλλάγματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί να επιλέξω το Σααρμπρύκεν;

Σααρμπρύκεν
Πηγή εικόνας : aktuelles.diejugendherbergen.de

Η απάντηση είναι γιατί όχι; Είναι κάτι το διαφορετικό. Διαφορετικό δεν σημαίνει απαραίτητα κάτι το αρνητικό. Δες το σαν μια πρόκληση. Θα πας κάπου που δεν πηγαίνει η πλειοψηφία. Θα δεις πράγματα που οι περισσότεροι αγνοούν ότι υπάρχουν. Δεν σημαίνει ότι επιλέγοντας το Σααρμπρύκεν για διακοπές δεν μπορείς να πας και στις υπόλοιπες γνωστότερες πόλεις της Γερμανίας. Δώσε την ευκαιρία στον εαυτό σου να δοκιμάσεις κάτι καινούριο και πιο εναλλακτικό.

Πώς θα πάω στο Σααρμπρύκεν;

Οι λύσεις είναι τρεις. Η πρώτη είναι αυτή που επιλέγουν οι περισσότεροι λόγω χρόνου, το αεροπλάνο. Αν αποφασίσεις το πολύ δύο μήνες πριν ότι θα ταξιδέψεις στην Γερμανία, θα μπορέσεις να βρεις αρκετά οικονομικά εισιτήρια. Η δεύτερη επιλογή είναι το τρένο. Σίγουρα, πρόκειται για μια εμπειρία που θα σου μείνει αξέχαστη, απλά οι ώρες είναι πολλές και συνήθως ο χρόνος είναι περιορισμένος. Η τρίτη και τελευταία επιλογή είναι το αυτοκίνητο. Απλώς σε αυτή την περίπτωση καλό θα ήταν να υπάρχουν δύο άτομα που οδηγούν, έτσι ώστε να μπορεί να ξεκουράζεται ο ένας για λίγες ώρες.

Τι μπορώ να δω στο Σααρμπρύκεν;

Ζωολογικός κήπος Σααρμπρύκεν
Πηγή εικόνας : tripadvisor.com

Αρχικά, μπορείς να πραγματοποιήσεις μια επίσκεψη στον ζωολογικό κήπο του Σααρμπρύκεν. Εκεί θα δεις σε απόσταση αναπνοής πιγκουίνους, ζέβρες, αντιλόπες, καγκουρό, φλαμίνγκο, τσιτάχ και πολλά άλλα πανέμορφα ζώα. Μπορείς να κάνεις μια ωραία βόλτα στο παλιό κομμάτι της πόλης του Σααρμπρύκεν.

Το σίγουρο είναι ότι η ιδιαίτερη ομορφιά των κτιρίων και των γραφικών στενών θα σε καθηλώσει. Εκεί, θα μπορέσεις να βρεις πολλές πάμπ να διαλέξεις αυτή που ταιριάζει περισσότερο στα δικά σου γούστα και να απολαύσεις ένα ποτήρι παγωμένη μπύρα.

Ludwigskirche
Πηγή εικόνας : tripadvisor.com

Αν θέλεις να δεις κάτι που στην Ελλάδα δεν θα βρεις, τότε πρέπει να πας στο Ludwigskirche. Πρόκειται για μια προτεσταντική εκκλησία σε στυλ μπαρόκ. Είναι σημείο ορόσημο για την πόλη, καθώς καθημερινά την επισκέπτεται πλήθος κόσμου.

Το ότι δεν είναι μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Γερμανίας, δεν σημαίνει ότι δεν έχεις επιλογές. Έχει ένα από τα πιο καλά οργανωμένα στην Ευρώπη εμπορικά κέντρα, το Europa Galerie. Θα συναντήσεις πολλά καταστήματα ρούχων από γνωστές αλυσίδες καταστημάτων που έχουμε και στην Ελλάδα. Ακόμη, θα σου δοθεί η ευκαιρία να κάνεις και μερικές αγορές για τα αγαπημένα σου πρόσωπα που βρίσκονται στην Ελλάδα, αγοράζοντάς τους αναμνηστικά από το ταξίδι σου στην πόλη του Σααρμπρύκεν.

Σε ποιες άλλες περιοχές μπορώ να πάω;

Σε απόσταση περίπου 5 ώρες  βρίσκεται η Φρανκφούρτη. Καθημερινά πραγματοποιούνται δρομολόγια με λεωφορείο και με τρένο. Σε μεγαλύτερη απόσταση βρίσκεται το Βερολίνο (η πρωτεύουσα της Γερμανίας) με τρένο και λεωφορείο να τελούν κάθε μέρα την διαδρομή. Στην κοντινότερη απόσταση βρίσκεται η Χαϊδελβέργη, με τα μεταφορικά μέσα να κάνουν καθημερινά δρομολόγια από και προς το Σααρμπρύκεν.

Υπάρχει κάτι που ίσως θα με δυσκολέψει;

Γενικά, δεν θα σε δυσκολέψει σαν πόλη καθ’ότι είναι αρκετά τετραγωνισμένη. Το μόνο αρνητικό είναι ότι όχι μόνο μιλάνε γερμανικά (που αντικειμενικά είναι μια δύσκολη γλώσσα), αλλά έχουν μια ιδιαίτερη βαριά προφορά. Αν έχετε κάποιο άτομο που να μιλάει καλά γερμανικά μαζί σας, δεν έχετε να φοβηθείτε κάτι. Αν όχι, μιλήστε αγγλικά ή χρησιμοποιήστε όλες αυτές τις εφαρμογές που κατακλύζουν το διαδίκτυο.

Πού θα μείνω στο Σααρμπρύκεν;

Η διαμονή σου είναι κάτι που πραγματικά δεν πρέπει να σε αγχώσει καθόλου. Εκτός από τις αναρίθμητες ξενοδοχειακές μονάδες που υπάρχουν, τόσο εντός της πόλης όσο και στα γύρω προάστια, μην ξεχνάς ότι υπάρχουν τα airbnb. Θα εισάγεις στα φίλτρα τι ακριβώς ψάχνεις, όπως επίσης και το πόσα χρήματα θέλεις να ξοδέψεις και αυτόματα θα βρεις αυτό που ψάχνεις.

Δεν είναι ακριβή σαν περιοχή γενικότερα. Απλά έχε στην άκρη του μυαλού σου ότι μπορεί ναι μεν να έχουμε κοινό νόμισμα, όμως εκεί έχουν άλλη αγορά και άλλη οικονομία. Σε γενικά πλαίσια, πρόκειται για μια από τις αρκετά οικονομικές πόλεις στην Ευρώπη.

Τι γεύσεις αξίζει να δοκιμάσω;

Μπύρα Γερμανία
Πηγή εικόνας : oneman.gr

Από την στιγμή που βρίσκεσαι Γερμανία, είναι δεδομένο ότι θα δοκιμάσεις μπύρα. Έχουν μπύρα σε όποια εναλλαγή μπορείς να φανταστείς. Με ή χωρίς γεύση, κανονική, μαύρη και κόκκινη. Τα σνίτσελ και οι πατατοσαλάτες θα βρεθούν στο τραπέζι σου σε όποιο μαγαζί και αν επιλέξεις να γευματίσεις. Να δοκιμάσεις την σάλτσα κυνηγού μαζί με το σνίτσελ σου! Από γλυκά το κεζεκούχεν είναι από τα διασημότερα. Η κουζίνα της Γερμανίας είναι αρκετά πλουσιοπάροχη με πολλές επιλογές. Οπότε κάθε γούστο θα ικανοποιηθεί.

  • Αυτό που θα σου κάνει εντύπωση στο Σααρμπρύκεν είναι το πόσο πολλές γέφυρες υπάρχουν και φυσικά οι λίμνες!

Πηγές άρθρου:

  1. tripadvisor.com
  2. wikipedia.gr
  3. thecrazytourist.com

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Σιόκρη

Η Χριστίνα Σιόκρη είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης & Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος με αντικείμενο την Διακυβέρνηση & τις Δημόσιες πολιτικές και εξειδίκευση στον αμφίσημο όρο του φαινομένου του λαϊκισμού. Της αρέσει να τραγουδάει, να ταξιδεύει και έχει ιδιαίτερη αγάπη στα ζώα αλλά λίγο παραπάνω στο δικό της. Μότο της : Sometimes we need a little magic και being normal is boring. Με ρίζες από την πόλη του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ετοιμαστείτε να σας ταξιδέψει..

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;