Ρέθυμνο: Εκεί που η ιστορία συναντά το σήμερα

SHARE

Ήρθε η ώρα να ταξιδέψουμε στη λεβεντογέννα Κρήτη, καθώς δεν την επισκέπτεσαι μόνο καλοκαίρι, αλλά όλες τις εποχές του χρόνου. Αυτή τη φορά, θα σας ταξιδέψω στην τρίτη κατά σειρά μεγάλη σε πληθυσμό πόλη της Κρήτης, το ιστορικό Ρέθυμνο, που ακόμα και βροχερό είναι εξίσου μαγικό.

Τι λέτε; Πάμε να το γνωρίσουμε;

Ιστορικά

Στα αρχαία χρόνια το Ρέθυμνο ονομαζόταν Ρίθυμνα. Κατά τις Σταυροφορίες, το 1204 μ.Χ., οι Ενετοί αγόρασαν από τους Φράγκους κατακτητές του Βυζαντίου ολόκληρη την Κρήτη, ενώ το 1669 η Κρήτη κατακτήθηκε από τους Τούρκους, οι οποίοι οδήγησαν την πόλη σε μαρασμό. Εκτός από τα μειονεκτήματα που μπορεί να αποκτήσει μια πόλη ή χώρα από μια κατοχή, υπάρχουν και κάποια θετικά απομεινάρια, όπως όλα αυτά τα μνημεία που θα δούμε παρακάτω.

 

Μνημεία

Φορτέτζα

Ενετικά μνημεία

Φορτέτζα: είναι ενετικό φρούριο το οποίο χρονολογείται από το 1573.

Θεμελιωτής του Φρουρίου είναι ο Ρέκτορας Αλβίζε Λάντο. Η θεμελίωσή του έγινε στις 13 Σεπτεμβρίου 1573 και οι εργασίες στον περίβολο αλλά και στα δημόσια κτίρια που υπήρχαν μέσα σ’ αυτόν ολοκληρώθηκαν το 1580. Η κατασκευή του έγινε σύμφωνα με τα σχέδια του αρχιτέκτονα Σφόρτσα Παλαβιτσίνι. Πολλά από τα αναστηλωμένα κτήρια φιλοξενούν εκθέσεις και σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως το ετήσιο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ.

Το Οχυρό της Πύλης Φορτέτζας, γνωστό ως Ριβελίνο, είναι πενταγωνικό οχύρωμα στην ανατολική πύλη και χτίστηκε από τους Οθωμανούς μετά την κατάληψη της πόλης. Υπολείμματα των οχυρωματικών έργων είναι η Μεγάλη Πόρτα-Porta Guora της οποίας ελάχιστα μέρη διατηρούνται μέχρι σήμερα. Άλλα μνημεία είναι η κρήνη Rimondi, ο Άγιος Φραγκίσκος, η Εκκλησία της Santa Maria -το σημερινό Ωδείο (Τέμενος Νερατζέ), η Μονή της Αγίας Βαρβάρας-Τζαμί Καρά Μουσά Πασά, η Loggia -Λέσχη Ενετών αξιωματικών- του Ρεθύμνου, η Εκκλησία της Μαρίας Μαγδαληνής – “Η Μικρή Παναγία”.

Advertisement
Τέμενος Βελή Πασά

Οθωμανικά μνημεία

  • Τέμενος Ιμπραΐμ Χαν: Αρχικά ήταν ενετικός καθεδρικός ναός αλλά κατά την Οθωμανική περίοδο μετατράπηκε σε Ισλαμικό Τέμενος αφιερωμένο στον σουλτάνο Ιμπραϊμ Χαν. Ο υπερμεγέθης σημερινός θόλος διαμέτρου 11μ. προστέθηκε από τους Οθωμανούς. Σήμερα ο χώρος χρησιμοποιείται ως εκθεσιακός χώρος τέχνης.
  • Τέμενος του Βελί Πασά ή Μασταμπά: Είναι μνημείο του 17ου αιώνα και σύμφωνα με μια άποψη το όνομα Βελί Πασά, οφείλεται στον Βελί, κεχαγιά του Ντελί Χουσεΐν Πασά.
  • Τέμενος της βαλιντέ σουλτάν Τουρχάν Χαντιτζέ.
  • Τέμενος του Γκαζί Ντελί Χουσεΐν Πασά ή Νερατζέ: Αρχικά ήταν ο ναός Σάντα Μαρία (καθολικός ναός μονής Αυγουστινιανών μοναχών) ο οποίος το 1646 μετατράπηκε από τον Γκαζί Ντελί Χουσεΐν Πασά σε ισλαμικό τέμενος. Σήμερα ο χώρος του μνημείου χρησιμοποιείται ως ωδείο και ο μιναρές βρίσκεται υπό συντήρηση επειδή έχει πάρει μικρή κλίση.

 

Μουσεία-Πλατείες-Πάρκα

Δημοτικός κήπος

Ο δημοτικός κήπος βρίσκεται κοντά στο κέντρο της πόλης, αλλά και στην εκκλησία των Τεσσάρων Μαρτύρων. Διαθέτει παιδική χαρά, βρύσες, συντριβάνι και καφενείο. Χρησιμοποιείται ως τόπος άθλησης, αλλά και πολιτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων όπως η γιορτή του κρασιού.

Πλατεία Μικρασιατών

Η νέα πλατεία της Παλιάς Πόλης, όπου βρίσκεται το μνημείο Μικρασιατικής Καταστροφής, το Σπίτι Πολιτισμού, το Ωδείο (Τζαμί Νερατζέ), ο Άγιος Φραγκίσκος και το Λαογραφικό Μουσείο. Ονομάστηκε έτσι στη μνήμη των Μικρασιατών προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στην πόλη το 1922.

Αρχαιολογικό Μουσείο του Ρεθύμνου

Βρίσκεται  ακριβώς μπροστά στη κεντρική πύλη της Φορτέτζας στο Ρέθυμνο. Τα εκθέματα προέρχονται από διάφορες περιοχές του νομού και αντιπροσωπεύουν όλες τις περιόδους της προϊστορικής και της ιστορικής εποχής.

Advertisement

Μουσείο Ιστορίας και Λαϊκής Τέχνης

Στεγάζεται σε ένα συντηρημένο βενετσιάνικο κτίριο, μοναδικό, υπόδειγμα της αστικής κατοικίας αυτής της εποχής, το οποίο χρονολογείται τον 17ο αιώνα, ενώ από το Υπουργείο Πολιτισμού έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο ιστορικό μνημείο. Εκτίθενται κοστούμια, χειροποίητα υφαντά, εργαλεία υφαντικής, κεντήματα και δαντέλες, παραδοσιακά κεραμικά, εργαλεία πηλοπλαστικής και κεραμικής τέχνης και εργαλεία μεταλλοτεχνίας. Επίσης, υπάρχει σημαντική συλλογή ιστορικών φωτογραφικών ντοκουμέντων και χαρτών.

Δημοτική Πινακοθήκη «Λ. Κανακάκης»

Η Δημοτική Πινακοθήκη «Λ. Κανακάκης» φιλοξενείται σε ένα βενετσιάνικο κτίριο, στην παλιά πόλη, ακριβώς κάτω από τη Φορτέτζα. Στην Πινακοθήκη υπάρχει διαρκής έκθεση των έργων του Λ. Κανακάκη, αλλά και έργα πολλών άλλων σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών από το 1950 και μετά. Επιπλέον, εκτός από τις εκθέσεις, οργανώνονται σεμινάρια, διαλέξεις και εκδίδονται βιβλία, λευκώματα και εκπαιδευτικό υλικό.

Μουσείο Θαλάσσιας Ζωής

Σ’ αυτό το μουσείο ο επισκέπτης μπορεί να βρει ένα σοβαρό αριθμό αντιπροσώπων της θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας, κύρια μαλάκια, ψάρια και σπόγγους. Για το μουσείο έχουμε μιλήσει ξανά σε προηγούμενο άρθρο.

Το Βενετσιάνικο λιμάνι και ο φάρος


Το Ενετικό λιμάνι με τον αναστηλωμένο φάρο που κτίστηκε μεταξύ 1830-40, είναι ότι πιο μαγικό μπορεί κανείς να απολαύσει στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου, όπου το παλιό συναντά το σήμερα. Τι εννοούμε με αυτό; Παλιά νεοκλασσικά κτίρια ή σπίτια αγκαλιάζουν νέα, καθώς οι ανάγκες τις εποχής το επιβάλλουν. Ειδικά στα στενά πλακόστρωτα δρομάκια, με τα τουριστικά μαγαζιά, τα Οθωμανικά μνημεία και όχι μόνο, σε κάνουν να νοσταλγείς εποχές που δεν έχεις ζήσει καν. Βέβαια πίσω από το λιμανάκι βρίσκεται και η ενετική Λότζια του 16ου αιώνα.

Επίσης, το Ρέθυμνο διαθέτει τη μεγαλύτερη παραλία του νησιού με μήκος που ξεπερνάει τα 12 χιλιόμετρα απλώνεται στα ανατολικά της πόλης του Ρεθύμνου μέχρι τη Σκαλέτα. Στον Αδελιανό Κάμπο μπορείτε να κάνετε θαλάσσια σπορ και στον Πηγιανό Κάμπο να απολαύσετε ένα ήσυχο μπάνιο σε βραχώδεις όρμους. Φυσικά, διαθέτει μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, εστιατόρια και μπαρ για όλα τα γούστα.

Advertisement

Αν είστε βιβλιοφάγοι, μία βόλτα στο Πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα στην απίστευτη βιβλιοθήκη του, που μοιάζει με αστεροσκοπείο σίγουρα θα σας εκπλήξει.

Τέλος, δεν χρειάζεται να σας θυμίσουμε ότι ένα ταξίδι στην Κρήτη, σημαίνει καλό φαγητό και αρκετή ρακί. Μην σας φανεί περίεργο, μαζί με τον καφέ να σας σερβίρουν και ρακί. Και εννοείται ότι πρέπει να τους τιμήσετε και να την πιείτε, αλλιώς είναι προσβολή!

Παρακάτω απολαύστε φωτογραφίες από το Ρέθυμνο…

Παραλία Ρεθύμνου
Λότζια

 

 

 

 

 

 

 

 

Τέμενος Ιμπραΐμ Χαν
Ο Μιναρές Βαλιδέ Σουλτάνα

 

 

 

 

 

 

 

Τέμενος Νερατζέ – ωδείο
Κρήνη Ριμόντι

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

info: wikipedia, rethymno.gr, discovergreece.com

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Καθαρόαιμη Υδροχόος,γεννημένη το 1991, γεμάτη τρέλα, δίψα για εξέλιξη, ενώ λατρεύω τους σκύλους και τα ταξίδια. Αν και πολυάσχολη, καθώς από την τοπογραφία πέρασα στη δημοσιογραφία και από εκεί στα ραδιόφωνα δεν έπαψα ποτέ να αγαπώ την αρθρογραφία....και αυτό συνεχίζω να κάνω....να ταξιδεύετε μέσα από τα άρθρα και τις σκέψεις μου. Have fun!!!

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG