Ραμπάτ, μια πόλη «καταφύγιο»

SHARE

Ραμπάτ, μια πόλη «καταφύγιο».

Αναζητώντας κανείς τον ιδανικό προορισμό για διακοπές πολλές φορές καταλήγει σε χώρες που εκπέμπουν μια μυστηριώδη αύρα. Σαν να είναι βγαλμένες από παραμύθι. Μια από αυτές είναι το Μαρόκο, που έχει υπάρξει ο σύνδεσμος πολλών πολιτισμών και δύο διαφορετικών ηπείρων. Αυτές οι επιρροές είναι που κάνουν και χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο να επισκέπτονται τις πιο γνωστές και διαφημισμένες πόλεις του, όπως το Μαρακές, την Καζαμπλάνκα και τη Φες. Που να πάς όμως, όταν θέλεις κάτι πιο ιδιαίτερο και με όχι τόσο έντονους ρυθμούς;

Ανακυρήχθηκε πολιτική και διοικητική πρωτεύουσα του Μαρόκο, όταν αυτό αυτονομήθηκε το 1956. Η εντυπωσιακή αρχιτεκτονική των σπιτιών και των δημόσιων κτιρίων της, η Μεντίνα της αλλά και η Κάσμπα (πόλη που ανακυρήχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς απο την UNESCO , 2012) είναι μερικά από τα στοιχεία που της προσδίδουν μια ιδιαίτερη ομορφιά. Πρόκειται για μια πόλη αρμονικά δομημένη.

Ραμπάτ, μια πόλη «καταφύγιο».

 

Η πρωτεύουσα  της χώρας, είναι το Ραμπάτ και φημίζεται ότι προσελκύει πιο “ψαγμένους” ταξιδευτές. Το όνομά της στα αραβικά σημαίνει “καταφύγιο”, έχει 1,6 εκατομμύρια πληθυσμό και οι ακτές τις βρέχονται από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Συγκεκριμένα από το δέλτα του ποταμού Μπου Ρεγκρέγκ. Μπορεί η Καζαμπλάνκα να αποτελεί τη μεγαλύτερη και πιο ανεπτυγμένη οικονομικά πόλη του Μαρόκου αλλά το Ραμπάτ, με χαρακτηριστικά μιας άλλης εποχής, αναδείχθηκε σε πρωτεύουσα της χώρας με πληθυσμό περίπου 621 χιλιάδες κατοίκους.

Η γραφική Μεντίνα

Ραμπάτ, μια πόλη «καταφύγιο».

Τα γραφικά, δαιδαλώδη στενά της αποτελούν ένα χαρακτηριστικό πολεοδομικό σύστημα, τη μεντίνα, που το συναντά κανείς σε πολλές πόλεις της Βορείου Αφρικής. Οι μεντίνες κατασκευάζονταν από τους Άραβες από τον 9ο αιώνα και περιβάλλουν ιστορικά μνημεία, όπως παλάτια και τζαμιά. Αυτό το είδος περιφρούρησης είχε ως στόχο τον αποπροσανατολισμό και την καθυστέρηση των εισβολέων. Οι δρόμοι τους σε κάποια σημεία είναι στενότεροι ακόμα και από ένα μέτρο και αυτό είναι ένα μοναδικό χαρακτηριστικό τους σε σχέση με την δόμηση άλλων σύγχρονών τους αστικών κέντρων. Το αξιοσημείωτο είναι ότι στις μεντίνες δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα και σε κάποιες περιπτώσεις δεν επιτρέπονται ούτε τα ποδήλατα ή οι μηχανές. Μεντίνες υπάρχουν και στην Ισπανία, στην νότια πόλη της Γρανάδας, με ποιο γνωστή αυτή της Αλάμπρα. Αν και ερειπωμένες πια, αποτελούν αδιάσειστο στοιχείο της  Αραβικής επιρροής στην νότια Ιβηρική.

Advertisement

Ένα από τα πιο όμορφα σημεία της πρωτεύουσας του Μαρόκου βρίσκεται καθώς κατηφορίζουμε από την αριστερή πύλη του παραθαλάσσιου νεκροταφείου της Ραμπάτ, μετά την Μεντίνα. Βρισκόμαστε σε ένα σημείο της παραλίας όπου τη βλέπουμε να εκτείνεται από το ένα άκρο της πόλης στο άλλο και ο τρόπος που η θάλασσα αγκαλιάζει τα βράχια είναι απλά εμπειρία ζωής!

Κάσμπα της Ουντάγια, πόλη εν…πόλη

Ραμπάτ, μια πόλη «καταφύγιο».

 

Ένα ακόμα σημαντικό αξιοθέατο της Ραμπάτ  είναι η Κάσμπα της Ουντάγια. Πρόκειται για ένα είδος μεντίνας, που αποτελούσε κυρίως τον τόπο διαμονής του ηγέτη της περιοχής και το τελευταίο οχυρό, όταν μια πόλη δεχόνταν επίθεση. Μια Κάσμπα κατασκευάζονταν με ψηλά τείχη και χωρίς παράθυρα, σε κορυφές λόφων ή στην είσοδο λιμανιών.

Το να επισκεφτεί κανείς την πρωτεύουσα του Μαρόκο θα είναι μια εμπειρία που θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στο ημερολόγιο της μνήμης του, ως ένας τόπος που θυμίζει μια άλλη εποχή, απομονωμένος απο τους σύγχρονούς μας ρυθμούς. Μια πνευματική όαση ίσως ;

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μπορεί ο αθλητισμός να με οδήγησε να επιλέξω δημοσιογραφικές σπουδές αλλά μετά ανακάλυψα ότι πρόκειται για ένα επάγγελμα με πολύ περισσότερες δυνατότητες. Με ανέχτηκαν στο Πάντειο Πανεπιστήμιο μέχρι να αποφοιτήσω και τώρα ως βασικούς άξονες έχω τα ταξίδια και τον αθλητισμό, και φυσικά ό,τι άλλο καλύπτει την αυξανόμενη, με τα χρόνια, περιέργειά μου!

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG