Πράγα: Τα ανοιξιάτικα μυστικά της πρωτεύουσας της Τσεχίας

Πράγα
Πηγή εικόνας: diplomattravel.gr

Η Πράγα, δίκαια κάτοχος των πρώτων θέσεων σε επιλογές αναψυχής, υπόσχεται σε κάθε ταξιδεμένο την αίσθηση της εαρινής αύρας. Στην πρωτεύουσα της Τσεχίας το πέρασμα από την θέα των χιονισμένων κορυφών των κάστρων στην τόσο αιφνίδια, αλλά και απύθμενη ανάγκη για εξερεύνηση των εξαιρετικά προσαρμοσμένων για την ανοιξιάτικη απόλαυση τοπίων, διαχέεται από μία διαφάνεια. Τόση, ώστε τα μυστικά αυτά μέρη, δεν είναι τελικά και τόσο μυστικά. Ποια είναι αυτά;

Μία ξέγνοιαστη βόλτα στην Γέφυρα του Καρόλου

Στην περιπλάνηση στην Πράγα επικρατεί μία συνοχή σε κάθε διαδρομή. Ιδιαίτερα βοηθητική για την χαλάρωση που επιζητούμε από τις πρωτοεμφανιζόμενες κιόλας δειλές ακτίνες, που μαρτυρούν ατελείωτες ηλιόλουστες μέρες. Η Γέφυρα του Καρόλου έχει αναλάβει να διατηρήσει αυτήν την ομοιομορφία ενώνοντας την Παλιά (Stare Mesto) και την Νέα Πόλη της Πράγας (Nove Mesto) με την Μικρή Συνοικία (Mala Strana).

Στα 500 μέτρα πετρόχτιστης ομορφιάς και 10 μέτρα σε πλάτος ελευθερίας, απολαύστε την θέα του ποταμού Μολδάβα που ρέει κάτω από ένα συνονθύλευμα ταξιδιωτών. Ανάμεσά τους, κάποιοι ντόπιοι πλανόδιοι μικροπωλητές αγκομαχούν να τους πείσουν να διατηρήσουν την ανάμνηση αυτή με ένα σουβενίρ, ενώ μουσικοί καλλιτέχνες τους συνοδεύουν με την μουσική τους. Η μουσική αυτή ταιριάζει στην εμφανή μπαρόκ αρχιτεκτονική που χάρισε εκατέρωθεν της γέφυρας 30 αγάλματα, όχι απλώς διακοσμητικά. Λέγεται πως όποιος ακουμπήσει το χέρι του στο άγαλμα του Ιωάννη Νεπομούκ (8ο άγαλμα από την αριστερή πλευρά) διακατέχεται από τύχη, ενώ για όποιον ακουμπήσει και τα 5 αστέρια που βρίσκονται λίγο πιο κάτω, η τύχη θα τον φέρει και πάλι στην Πράγα. Φυσικά, είναι γνωστό πως τίποτα δεν είναι έρμαιο της τύχης. Πρόκειται, όμως, για μία καλή ευκαιρία να υποσχεθείτε, εσείς και ο συνταξιδιώτης σας, να επιστρέψετε στην πόλη που θα σας μείνει αξέχαστη.

Πράγα
Πηγή εικόνας: kiss929.gr

Η Νέα Πόλη της Πράγας (Nove Mesto)

Ξεδιπλώνοντας τις πρώτες εικόνες από την Νέα Πόλη, η Πλατεία Wenceslas θα ικανοποιήσει την ανάγκη να βουτήξετε κατευθείαν στον πολιτισμό της καινούργιας πόλης που επισκεφθήκατε. Πολυπληθής, πολυσύχναστη, με ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό καταστημάτων όλων των ειδών, στολισμένη με προσεγμένα χρωματιστά παρτέρια που το πράσινο υπερτερεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πράγα
Πηγή εικόνας: theculturetrip.com

Παλιά Πόλη της Πράγας (Stare Mesto)

Μην χρονοτριβήσετε καθόλου, ακολουθήστε τον δρόμο μέσα από τα στενά για να βρεθείτε σε λιγότερο από 10 λεπτά στην πλατεία της Παλιάς Πόλης. Μην συνηθίσετε την ηρεμία της διαδρομής καθώς θα συναντήσετε εκ νέου μία θορυβώδη πλατεία. Εκεί, θα είναι αδύνατον να μην ανασηκώσετε το βλέμμα σας. Τα ψηλά αρχοντικά κτήρια θα σας το επιβάλλουν. Αλλά, όπως συχνά συμβαίνει στα πυκνά σε εντυπωσιασμό σκηνικά, ένα σημείο θα “παγώσει” το βλέμμα σας για περισσότερα δευτερόλεπτα. Δεν είναι άλλο από το Αστρονομικό Ρολόι. Εκτός από την ιδιότητα να καθιστά το σημείο που τοποθετήθηκε επιβλητικό, δείχνει την ώρα, την θέση του ήλιου και της σελήνης, καθώς και την παλιά τσεχική κλίμακα της ώρας σύμφωνα με την δύση και την ανατολή του ηλίου. Αρκετά σπάνιο θέαμα αν αναλογιστείτε πως δεν υπάρχει πουθενά αντίστοιχος διατηρημένος μηχανισμός.

Πράγα
Πηγή εικόνας: mizanonline.com

Απολαύστε την άνοιξη στην δεύτερη στην σειρά πλατεία με έξυπνο τρόπο. Ξεφύγετε για λίγο από την παγίδα του ρόλου του απλού τουρίστα και μεταμορφωθείτε σε ντόπιο. Περιβληθείτε από κτήρια σαν ορθωμένα σε πλήρη στοίχιση, όπως το μεγαλοπρεπές Παλιό Δημαρχείο. Εκμεταλλευτείτε το ύψος του και ανεβείτε στην ταράτσα του. Μην αρκεστείτε στην επίγεια απόλαυση στην ανοιξιάτικη Πράγα. Και ιδού. Άπλετος καθαρός αέρας και πανοραμική θέα!

Πράγα
Θέα από το Παλιό Δημαρχείο. Πηγή εικόνας: travelkiki.com

Εβραϊκή Συνοικία Josefov

Αξιομνημόνευτο και ιστορικής σημασίας, το εβραϊκό “γκέτο” συνιστά ένα αμάλγαμα ανοιξιάτικου περιπάτου και αναδρομικής μόρφωσης. Στην συνοικία Josefov, θα περπατήσετε ανάμεσα στην Συναγωγή Πίνκας, που εκθέτει ένα συγκινητικό άγαλμα εις μνήμην των θυμάτων του ναζισμού, αλλά και την Πρώην Αίθουσα Τελετών. Ένα μπαρόκ κτήριο με εκθέματα για τις παραδόσεις και τα έθιμα των Εβραίων. Έχοντας γεμίσει μία καινούργια σελίδα με γνώση, περιπλανηθείτε στην πετρόχτιστη αυτή γειτονιά.

Πράγα
Πηγή εικόνας: jp.123rf.com

Το Κάστρο της Πράγας

Ήρθε η ώρα να αφήσουμε την πλευρά αυτή του ποταμού Μολδάβα, να διασχίσουμε την προαναφερόμενη Γέφυρα του Καρόλου και να βρεθούμε στην ακρόπολη των θεαματικών κτισμάτων. Για πρώτη φορά, συνιστούμε την ανάβασή σας με μεταφορικό μέσο καθώς πρόκειται για αρκετά ανηφορική διαδρομή. Συγκεκριμένα, θα χρειαστείτε το τραμ νούμερο 22 και θα κατεβείτε στην στάση Pražský hrad. Με 5 λεπτά παραπάνω περπάτημα έχετε φτάσει το Κάστρο της Πράγας, ένα χτίσμα με πολλά διαφορετικά στυλ αρχιτεκτονικής.

Τα θαυμαστά κτήρια δεν σταματούν όμως στο Κάστρο. Το Βασιλικό Ανάκτορο είναι από τα αρχαιότερα κτίσματα της Πράγας, άξιο της προσοχής μας. Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Βίτου, με τον συνταρακτικό πύργο του να φτάνει τα 96 μέτρα, είναι το σημαντικότερο μνημείο ολόκληρης της Τσεχίας σύμφωνα με τους κατοίκους της.

Πράγα
Πηγή εικόνας: cel.gr

Λόφος Petrin

Μετά τα σημαντικά αξιοθέατα, συνεχίζουμε την απόλαυση που έχει να μας προσφέρει η φιλική προς την φύση Πράγα. Σε ένα υψόμετρο 130 μέτρων εύκολης δασικής διαδρομής με τα πόδια, θα φτάσετε στον Λόφο Petrin. Ενδείκνυται η επίσκεψη σε βραδινές ώρες, ώστε να εκμεταλλευτείτε το Παρατηρητήριο του Stefanik. Με τηλεσκόπια μπορείτε να ρίξετε μία πιο κοντινή ματιά στα άστρα, να διαβάσετε χάρτες και να δείτε κομμάτι ενός αληθινού μετεωρίτη.

Στα επιπρόσθετα 63 μέτρα ύψους, στον Πύργο Παρατήρησης, χαρείτε την πανοραμική θέα της Πράγας που καλύπτει ολόκληρη την πόλη. Θα είστε σε θέση να νιώσετε την πόλη στο σύνολό της, σαν να μελετάτε τον χάρτη της.

Πράγα
Πηγή εικόνας: aisthisis.gr

Χρήσιμες πληροφορίες:

  • Χάρτη της Πράγας με όλα τα σημεία αναφοράς θα βρείτε εδώ.
  • Το εθνικό νόμισμα είναι η τσέχικη Κορόνα (CZK). 1 Ευρώ ισούται με περίπου 30 Κορόνες.
  • Το κόστος του απλού εισιτηρίου για τραμ, μετρό και λεωφορείο είναι περίπου 1.20€ και ισχύει για μετακινήσεις 1.5 ώρας. Υπάρχουν και τα εισιτήρια μικρής διαδρομής που κοστίζουν 0.90€ και ισχύουν για μισή ώρα.
  • Υπάρχουν τα νυχτερινά λεωφορεία 501 και 513, καθώς και νυχτερινά τραμ 51-59. Λειτουργούν από τις 12 το βράδυ μέχρι τις 4:30.

Πηγές άρθρου:

  • el.wikipedia.org
  • skyscanner.com
  • tripadvisor.com.gr
  • aisthisis.gr
  • travelkiki.com
  • travelen.eu

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χρύσα Αγγελάκη

Φοιτήτρια του τμήματος Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε του Α.Π.Θ, με μεγάλη αγάπη για την αρθρογραφία. "First i photograph with my eyes, then i write with my heart".

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;