Πολωνία: 4+1 “άγνωστες” πόλεις που αξίζει να επισκεφτείτε

Πολωνία: 4+1 "άγνωστες" πόλεις που αξίζει να επισκεφτείτε
Πηγή Εικόνας: reddit.com

Υπάρχουν πόλεις σε διάφορες γωνίες του πλανήτη που σίγουρα σας είναι άγνωστες. Έτσι λοιπόν και στην Πολωνία υπάρχουν “άγνωστες” πόλεις που πιθανόν να μην έχετε ακούσει ποτέ και αξίζει να επισκεφτείτε. Σίγουρα δεν θα τις βρείτε σε κάποιον ταξιδιωτικό οδηγό. Η γοητεία τους είναι αναμφισβήτητη και οι χρόνοι δόξας τους μπορεί να πέρασαν αμετάκλητα αλλά τα στενά δρομάκια και τα θρυμματισμένα τείχη τους περιέχουν τη μαγεία των χρόνων που πέρασαν. Με αυτό το άρθρο ελάτε να ταξιδέψουμε και να γνωρίσουμε μαζί  αυτές τις “άγνωστες” πόλεις της Πολωνίας.

Złotoryja

Ας ξεκινήσουμε το ταξίδι μας με την Złotorija η οποία είναι η παλαιότερη πόλη κατά μήκος του ποταμού Wisła. Βρίσκεται στους πρόποδες kaczawa και ήταν διάσημη για την εξόρυξη χρυσού. Επισκεφτείτε τον Ναό της Αγίας Μαρίας του 13ου αιώνα, τον Πύργο του Σμιθ, το Χρυσωρυχείο Aurelia και το Μουσείο Χρυσού. Επίσης περπατήστε στην πλατεία της αγοράς της Złotoryja και θαυμάστε τα διάφορα διακοσμητικά μπαρόκ και νεοκλασικά σπίτια της πόλης.

Καθώς θα περπατάτε μπροστά απο το δημαρχείο, το οποίο χτίστηκε στο αναγεννησιακό στυλ αναβίωσης, θα δείτε δύο ιστορικά σιντριβάνια. Το ένα ανεγέρθηκε τον 19ο αιώνα για να τιμήσει τους τοπικούς ανθρακωρύχους που έλαβαν μέρος στη μάχη της Legnica. Το άλλο είναι γνωστό ως Κρήνη του Δελφινιού  και είναι 400 ετών. Κάτι που δεν γνωρίζετε είναι ότι στις αρχές Μαΐου και Ιουνίου η πόλη καταλαμβάνεται από χρυσό πυρετό κατά τη διάρκεια του ετήσιου διαγωνισμού gold-rinsing. Στην πόλη μπορείτε να βρείτε κάτι πραγματικά υπέροχο για φαγητό με τα πιο εμβληματικά πιάτα της πόλης όπως χοιρινό φιλέτο με πουρέ πατάτας και σαλάτα από παντζάρια, στήθος πάπιας με κόκκινο λάχανο, bigos (κρέας και λάχανο στιφάδο) με ελάφι, κρεμώδης σούπα τσουκνίδας, kotlet schabowy (χοιρινό κοτολέτες επικαλυμμένο με φρυγανιά), σούπα μανιταριών!!!

zlotoryja
Πηγή Εικόνας: nbcnews.com

Nysa

Θα συνεχίσουμε το ταξίδι μας με την Nysa. Αιώνες πριν, η Νύσα είχε πολύ πλούσια αρχιτεκτονική. Βρίσκεται στην εμπορική διαδρομή που συνδέει τη Σιλεσία με τη Βοημία. Η πόλη ήταν ένα σημαντικό εμπορικό κέντρο. Για σχεδόν 500 χρόνια η πόλη ήταν η πρωτεύουσα του εκκλησιαστικού δουκάτου της Νύσας και θεωρούνταν ως  «η πόλη εκατό πύργων». Τον 18ο αιώνα οι Πρώσοι κυβερνήτες το μετέτρεψαν σε φρούριο και έναν αιώνα αργότερα το εκπαιδευτικό σύστημα της Νύσα γνώρισε μια ακμάζουσα περίοδο. Η Νύσα είχε ακόμη και το δικό της θέατρο και ήταν ανοιχτό μέχρι το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το κατεστραμμένο κέντρο της πόλης και το μεσαιωνικό δημαρχείο έχουν ανακαινιστεί.

Σήμερα μπορείτε να επισκεφτείτε την εκκλησία του Αγίου Ιακώβ και της Άγκνες, το Μουσείο της Nysa, τον Πύργο της Πύλης Wroctaw ,τον Πύργο Ziębice και την πλατεία Rynek. Θα δείτε ότι η ποικιλόμορφη αρχιτεκτονική μέσα στην τεράστια πλατεία της αγοράς υποδηλώνει την έκταση της ζημίας που έγινε στο Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο. Περπατώντας στην νότια πλευρά θα θαυμάσετε τα ανακαινισμένα σπίτια που χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα. Επίσης θαυμάστε το κτίριο Town Weighting House του 1604 οπου διατηρεί θραύσματα ζωγραφικής του 19ου αιώνα σε έναν πλευρικό τοίχο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Nysa
Πηγή Εικόνας: schneppetours.com

Jarosław

Στην συνέχεια ας ταξιδέψουμε στη νοτιοανατολική Πολωνία στην πόλη Jarosław.  Τον 16ο και 17ο αιώνα το Jarosław ήταν η μεγαλύτερη αγορά  της Ευρώπης. Η πόλη είχε φιλοξενήσει τη δεύτερη μεγαλύτερη εμπορική έκθεση στην Ευρώπη. Ήταν ένα μέρος όπου το κρασί, το μέλι, το μετάξι, το καλαμπόκι, το αλάτι, τα ψάρια και τα δέρματα των ζώων ήταν αντικείμενο εμπορίας. Στην αγορά τότε συναντήθηκαν  διαφορετικές γλώσσες, πολιτισμοί και θρησκείες από όλες τις γωνιές της Ευρώπης. Οι αποθήκες της πόλης βρίσκονταν σε ένα ατελείωτο δίκτυο κελαριών και υπόγειων διαδρόμων, το οποίο είναι τώρα ένα μεγάλο τουριστικό αξιοθέατο.

Θα μπορείτε τώρα να επισκεφτείτε την υπόγεια τουριστική διαδρομή όπου βρίσκεται στα ανατολικά της αγοράς Jaroslaw. Αποτελείται από μια σειρά υπόγειων θαλάμων και διαδρόμων που περικλείονται από ένα τούβλο. Το υπόγειο Jaroslaw χρησιμοποιήθηκε για την αποθήκευση των εμπορευμάτων στα μεγάλα κρύα κελάρια. Για πολλά χρόνια αυτό το εμπορικό κέντρο κυβερνήθηκε από διάσημες ευγενείς οικογένειες, όπως οι φυλές Tarnowski, Zamoyski, Lubomirski και Czartoryski. Ίσως ο πιο σημαντικός από τους ιδιοκτήτες του ήταν ο ίδιος ο βασιλιάς Jan III Sobieski.

Σε αυτήν την πόλη θα μπορείτε να απολαύσετε μια βόλτα στην πλατεία της αγοράς και θα εντυπωσιαστείτε από τα υπέροχα αρχοντικά της πόλης. Θα επισκεφτείτε το Orsetti House, ένα πρόσφατο αναγεννησιακό στιλ arcade building όπου τώρα είναι ένα μουσείο αφιερωμένο στην ιστορία του Jarosław και των γύρω περιοχών. Ακριβώς δίπλα του, θα βρείτε το Attavanti House, το οποίο τώρα ανήκει στο Κέντρο Πολιτισμού και Προώθησης και του οποίου τα αρχιτεκτονικά αξιοθέατα περιλαμβάνουν ένα ιστορικό δωμάτιο καθρέφτη. Στη μέση της πλατείας θα δείτε το δημαρχείο του 15ου αιώνα. Το οικοδόμημα έχει ανακατασκευαστεί αρκετές φορές και το αποτέλεσμα φαίνεται στις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές του 19ου και 20ου αιώνα.

Jarosław
Πηγή Εικόνας: kehilalinks.jewishgen.org

Chojnice

Ας ταξιδέψουμε τώρα στο Chojnice όπου είναι μια πόλη δίπλα στο καταπράσινο δάσος Tucholskie στα σύνορα της περιοχής Kaszuby. Στις αρχές του 14ου αιώνα το  Chojnice κατακτήθηκε από τους Τευτονικούς Ιππότες.  Αργότερα το περικύκλωσαν με ισχυρά τείχη. Το Chojnice ήταν μια από τις καλύτερες οχυρωμένες πόλεις της Πολωνίας με 22 πύργους και τέσσερις πύλες. Οι τοίχοι καταστράφηκαν αργότερα από πολέμους και πυρκαγιές και τα συντρίμμια που χρησιμοποιήθηκαν για νέα κτίρια, τα οποία άρχισαν να εμφανίζονται τον 17ο αιώνα. Η μόνη πύλη που επιβιώνει σήμερα είναι η Πύλη Człuchowska. Παλαιότερα, αυτό το κτίριο ήταν κλειστό κάθε βράδυ με ένα σιδερένιο πλέγμα ενώ σήμερα στεγάζει ένα εθνογραφικό και ιστορικό μουσείο.

Στο Chojnice περπατήστε μέσα από την πύλη Chłuchowska προς την παλιά αγορά και θα δείτε σειρές από πολύχρωμα σπίτια της πόλης από τον 18ο και 19ο αιώνα. Επισκεφτείτε το δημαρχείο της πόλης όπου είναι χτισμένο σε γοτθικό στυλ αναβίωσης. Η πρόσοψη του από κόκκινο τούβλο είναι διακοσμημένη με το έμβλημα της πόλης. Στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου θα δείτε τα βιτρό παράθυρα τα οποία απεικονίζουν τρεις αρετές: την δικαιοσύνη, την εκπαίδευση και την συγχώρεση. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τα υπέροχα αρχοντικά, τις εκκλησίες και τους πύργους της πόλης.

Chojnice
Πηγή Εικόνας: pl.wikipedia.org

Chełmno

Ανεγέρθηκε σε εννέα λόφους στην περιοχή Chełmno Upland και ο οικισμός αυτός έλαβε προνόμια πόλης το 1233. Η πράξη της ίδρυσής της έγινε πρότυπο πάνω από διακόσιες άλλες πόλεις στην Πολωνία. Το Chełmno ήταν η πρώτη πρωτεύουσα του κράτους του τευτονικού τάγματος και γνώρισε ταχεία ανάπτυξη. Ήδη από το τέλος του 13ου αιώνα η πόλη είχε ένα πλέγμα δρόμων γύρω από την πλατεία της αγοράς, έξι γοτθικές εκκλησίες και τείχη άμυνας, τα οποία είχαν μήκος πάνω από δύο χιλιόμετρα και τα οποία έχουν επιβιώσει μέχρι σήμερα. Ένα από τα αξιοθέατα του Chełmno είναι το δημαρχείο του το οποίο χτίστηκε στο δεύτερο μισό του 16ου αιώνα. Στον δυτικό τοίχο του, θα βρείτε μια μεγάλη ράβδο, η οποία χρησιμοποιήθηκε ως ένα τυποποιημένο ραβδί μέτρησης στο μεσαιωνικό τευτονικό κράτος.

Η πόλη έχει πολλά “άγνωστα” αξιοθέατα να επισκεφτείτε όπως το Regional Museum, την Εκκλησία Church of the Assumption, την Church of SS John the Baptist & John the Evangelist και τα Κάστρα του Τευτονικών Ιπποτών. Επίσης, επισκεφτείτε την μεγαλύτερη εκκλησία της πόλης όπου βρίσκεται στην κατοχή των λειψάνων του Αγίου Βαλεντίνου. Αν είστε κουρασμένοι μετά την εξερεύνηση της πόλης μπορείτε να χαλαρώσετε σε ένα από τα παγκάκια των «εραστών», τα οποία υποτίθεται ότι εγγυώνται μια ευτυχισμένη ερωτική ζωή.

Chełmno
Πηγή Εικόνας: polen-urlaub.com

Η Πολωνία έχει πολλές διάσημες τουριστικές πόλεις αλλά οι παραπάνω “άγνωστες” πόλεις θα σας ενθουσιάσουν στα σίγουρα. Μπορεί να μην είναι τόσο τουριστικές με πολλά αξιοθέατα αλλά αυτά τα λίγα που έχουν είναι αρκετά για να τα επισκεφτείτε και να τα απολαύσετε. Σίγουρα αξίζει να επισκεφτείτε αυτές τις πόλεις και σίγουρα θα θέλετε να εξερευνήσετε και άλλες πόλεις στην Πολωνία.

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

  • Wanke, A., (2016), 10 Beautiful Old Towns in Poland. Ανακτήθηκε από: https://www. culture.pl/en/article/10 beautiful-old-towns-in-poland.htm (Τελευταία Πρόσβαση 16.02.2021).
  • Jarosław Attractions. Ανακτήθηκε από: https://www. polen.travel/dk/tourist-attractions (Τελευταία Πρόσβαση 16.02.2021).
  • Chełmno Attractions. Ανακτήθηκε από: https://www.lonelyplanet.com (Τελευταία Πρόσβαση 16.02.2021).
  • Chojnice Attractions. Ανακτήθηκε από: https://www.miastochojnice.pl (Τελευταία Πρόσβαση 16.02.2021).

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Σοφία Πανούση

Είμαι η Σοφία που μου αρέσει να ταξιδεύω, να διαβάζω λογοτεχνία, να μαγειρεύω και να φροντίζω την οικογένεια μου. Μαζί θα ταξιδέψουμε με τα άρθρα μου και θα γυρίσουμε όλον τον κόσμο!!! Θα σας πάω εκεί που δεν μπορείτε να πάτε αλλά μπορεί ο νους και η καρδιά σας!!!!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;