Παράξενες πόλεις του κόσμου για τους ανήσυχους ταξιδιώτες

Παράξενες πόλεις
Πηγή εικόνας: 1zoom.me

Παράξενες πόλεις ανά τον κόσμο, που ξεχωρίζουν για κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, υπάρχουν πάμπολλες. Για παράδειγμα, το Κάντιντο Γκοντόι στη Βραζιλία, που φιλοξενεί 700 διδύμους. Μία πραγματική πόλη, που οι δρόμοι της φαίνεται να έχουν κατακλειστεί από κλώνους. Ή το Monowi στη Νεμπράσκα των Ηνωμένων Πολιτειών, στο οποίο κατοικεί μία μόνο γυναίκα που έχει αναλάβει όλες τις εργασίες της πόλης. Στο πρόσωπό της συγκεντρώνονται οι λειτουργίες του δημάρχου, της barwoman, της σερβιτόρας, της βιβλιοθηκάριου. Μόνο αν τύχει να εμφανιστεί κανένας περαστικός, ο πληθυσμός της πόλης αυτής ξεπερνά τον έναν κάτοικο. Όμως, πέρα αυτών των αξιοπερίεργων χαρακτηριστικών, συνήθως τέτοιοι προορισμοί δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ταξιδιωτικού ενδιαφέροντος. Παρακάτω, θα μάθουμε για παράξενες πόλεις, οι οποίες χρήζουν μεγαλύτερης αναγνώρισης από το ταξιδιωτικό κοινό.

1. Giethoorn, μία διαφορετική βενετσιάνικη πόλη (Τζέιτορν)

Μία από τις πιο παράξενες πόλεις αποτελεί το μικρό Giethoorn που βρίσκεται στην Ολλανδία, σε απόσταση 2 ωρών από το Άμστερνταμ. Η ιδιαιτερότητά του βρίσκεται στο συνδυασμό της γαλήνης, που μας προξενούν τα παραδοσιακά ολλανδικά σπίτια, και της αίσθησης ότι βρίσκεσαι σε μία μικρογραφία της Βενετίας. Στο καταπράσινο χωριό δεν υπάρχουν δρόμοι, παρά μόνο κανάλια. Οι μόνιμοι κάτοικοι, αλλά και οι λιγοστοί τουρίστες που καταφθάνουν εκεί – καθώς ο προορισμός δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος – μετακινούνται με βάρκες. Η περιοχή είναι αραιοκατοικημένη και κάθε μία από τις μονοκατοικίες διαθέτει τον κήπο της, στο τέλος του οποίου ξεκινάει το νερό. Τον χειμώνα, όταν τα νερά έχουν πλέον παγώσει, οι κάτοικοι μετακινούνται με παγοπέδιλα με μεγάλη ευλυγισία πάνω στον πάγο.

Παράξενες πόλεις
Πηγή εικόνας: businessinsider.com

2. Hallstatt, το χωριό που “βρίσκεται” ταυτόχρονα σε 2 χώρες (Χάλστατ)

Το χωριό Χάλστατ βρίσκεται στην Αυστρία και φημίζεται για την ομορφιά του, ως ένας από τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς προορισμούς. Από την άλλη, όλοι θα συμφωνούσαμε για την Κίνα ότι φημίζεται για την τεχνοτροπία και την υψηλή ικανότητά της να αντιγράφει οτιδήποτε της ζητηθεί. Ακόμα κι αν αυτό είναι ένα ολόκληρο χωριό. Προκειμένου να μη χρειάζεται οι Κινέζοι να ταξιδεύουν μέχρι την Ευρώπη για να επισκεφτούν το χωριό, δαπάνησαν 850 εκατομμύρια ευρώ για να το κλωνοποιήσουν. Πράγματι, αντέγραψαν το χωριό και τα πιο κοινά χαρακτηριστικά του με μεγάλη ακρίβεια. Τα πολύχρωμα σπίτια με τα μπαλκόνια και τα λουλούδια, ο πύργος του ρολογιού, οι ξύλινες λεπτομέρειες στα σπίτια, είναι όλα τοποθετημένα όπως ακριβώς και στο αυθεντικό. Το αν θα επιλέξετε να επισκεφθείτε το αυθεντικό Χάλστατ, τον κλώνο ή και τις δύο αυτές παράξενες πόλεις, είναι στο χέρι σας.

Παράξενες πόλεις
Πηγή εικόνας: matthewniederhauser.com Το Χάλστατ-απομίμηση στην Κίνα

3. Slab City, η τελευταία δωρεάν πόλη

Η πόλη Slab βρίσκεται στη νοτιότερη περιοχή της πολιτείας της Καλιφόρνια, περικυκλωμένη από την ατελείωτη και αβάσταχτα ζεστή, τους καλοκαιρινούς μήνες, έρημο Σονόρα. Εκεί, οι κάτοικοί της έχουν δημιουργήσει μία άναρχη κοινότητα, ζουν σε αυτοσχέδιες σκηνές χωρίς ρεύμα ή νερό. Χωρίς το οτιδήποτε, που εμείς στις μεγαλουπόλεις θεωρούμε δεδομένο. Η εμφάνισή τους σίγουρα θα μας φανεί εκκεντρική. Με τον τρόπο αυτό αποδεικνύουν τη διαφορετική τους αντίληψη για την καθημερινότητα. Θεωρούν πως ο τρόπος με τον οποίο έχουν διαμορφωθεί οι κοινωνίες είναι κοινότοπος, έχουν δηλαδή όλες τον ίδιο τρόπο οργάνωσης, χωρίς να εμφανίζουν διαφορές μεταξύ τους. Αυτό είναι κάτι που οι κάτοικοι του Slab City δυσκολεύονται να κατανοήσουν. Γι’αυτό και αποφάσισαν να δημιουργήσουν μία δική τους μικρή «κοινωνία», σύμφωνα με κανόνες που οι ίδιοι θέσπισαν.

Η ιδιόμορφη αυτή κοινότητα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο παράξενες πόλεις και βρίσκεται 200 χιλιόμετρα μακριά από το Los Angeles. Μία επίσκεψη εκεί αξίζει. Θα αντέξετε να επιβιώσετε έστω και μία μέρα κάτω από αυτές τις συνθήκες; Πόσο διαφορετική μπορεί να είναι η δική μας καθημερινότητα από την καθημερινότητα κάποιου άλλου; Τέτοιου περιεχομένου ερωτήματα είναι βασική τροφή για σκέψη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παράξενες πόλεις
Πηγή εικόνας: matadornetwork.com

4. Constantine, η πόλη των γεφύρων (Κωνσταντίνη)

Η Constantine είναι πόλη της Αλγερίας και είναι χτισμένη σχεδόν 1000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Τοποθετημένη στις κορυφές των βουνών, είναι χωρισμένη σε πολλά κομμάτια. Παρ’όλα αυτά, θεωρείται μία ενιαία πόλη. Το κενό δημιουργείται λόγω των φαραγγιών που υπάρχουν στην περιοχή και καλύπτεται με μακροσκελείς γέφυρες. Στην όψη οποιουδήποτε βουνού, έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τις κορυφές άδειες. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι στολισμένες με το πράσινο πέπλο που δημιουργεί η βλάστηση ή με τις χιονισμένες βουνοκορφές. Σε καμία περίπτωση όμως δεν περιμένουμε μία αστική πόλη χωρίς παραδοσιακά χαρακτηριστικά, όπως τα πέτρινα σπίτια και τα στενά σοκάκια. Η Constantine δίκαια θεωρείται μία από τις πιο παράξενες πόλεις, αφού μοιάζει σαν να ξεριζώθηκε μία ολόκληρη πόλη και να εγκαταστάθηκε στις κορυφές ενός ψηλού βουνού.

Παράξενες πόλεις
Πηγή εικόνας: destination360.com

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

  • arttravel.gr
  • perierga.gr
  • thedailybeast.com

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χρύσα Αγγελάκη

Φοιτήτρια του τμήματος Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε του Α.Π.Θ, με μεγάλη αγάπη για την αρθρογραφία. "First i photograph with my eyes, then i write with my heart".

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;