Ιταλικός Βορράς: Πάντοβα ή Μάντοβα

Πάντοβα και Μάντοβα. Οι δύο μαγικές πόλεις της βόρειας Ιταλίας σίγουρα δεν αποτελούν τις κορυφαίες σας ταξιδιωτικές επιλογές. Το γεγονός, όμως, ότι δεν πρόκειται για τους πιο συνηθισμένους τουριστικούς προορισμούς, τις καθιστούν ακόμη πιο αυθεντικές και ανέγγιχτες στο χρόνο. 

Πάντοβα

Πάντοβα και Μάντοβα

Η Πάντοβα ή Παδούα σαγηνεύει με τον δικό της τρόπο τον επισκέπτη και ανταγωνίζεται με στιβαρότητα τις γειτονικές μεγαλουπόλεις, τη Βενετία και τη Βερόνα. Η μεσαιωνική ιστορία της Πόλης συνδυάζεται άψογα με τους σύγχρονους ρυθμούς της, αποτελώντας μια ζωντανή φοιτητούπολη. Ο επισκέπτης χάνεται μέσα στους λιθόστρωτους δρόμους, όπου ο μεσαιωνικός χαρακτήρας της πόλης έχει μείνει αναλλοίωτος. Η Πάντοβα είναι μια πόλη ιδανική για αυτούς που ενδιαφέρονται για την Τέχνη και την Αρχιτεκτονική.

Το Πανεπιστήμιο της Πάντοβα

Η καρδιά της πόλης χτυπά στο ιστορικό πανεπιστήμιο, το οποίο αποτελεί το δεύτερο παλαιότερο στην ιταλική χώρα. Η αδιάκοπη λειτουργία του ξεκινά το 1222, ενώ τα αμφιθέατρά του έχουν φιλοξενήσει ιστορικούς επιστήμονες, όπως τον Γαλιλαίο και τον Κοπέρνικο. Από εδώ αποφοίτησε και η  Elena Cornaro Piscopia το 1678, η πρώτη γυναίκα απόφοιτος πανεπιστημίου παγκοσμίως.

Το παρεκκλήσι Σκροβένι

Το παρεκκλήσι Σκροβένι αποτελεί το πιο ονομαστό αξιοθέατο της Πάντοβα. Αυτό οφείλεται κυρίως στις τοιχογραφίες που έχει φιλοτεχνήσει ο σπουδαίος καλλιτέχνης Giotto. Ο Giotto di Bondone υπήρξε μια από τις σπουδαιότερες μορφές της τέχνης στα τέλη του Μεσαίωνα. Ο ζωγράφος και αρχιτέκτονας με καταγωγή από τη Φλωρεντία θεωρείται ο πρόδρομος της Αναγέννησης. Στην Πάντοβα ήρθε γύρω στο 1305, όπου και φιλοτέχνησε το αντιπροσωπευτικότερο έργο του, την εικονογράφηση του Παρεκκλησίου Σκροβένι με σκηνές από τη ζωή της Παναγίας και του Χριστού. Σε αυτές τις εικονογραφικές παραστάσεις ξετυλίγονται θαυμάσια όλα τα χαρακτηριστικά της τέχνης του, δηλαδή η απομάκρυνση από τις συμβάσεις της βυζαντινής ζωγραφικής, η προοπτική ανάδειξη του χώρου, οι ιδιαίτερες κινήσεις και εκφράσεις των μορφών που παρουσιάζονται με όλα τα ανθρώπινα πάθη και χαρακτηριστικά, και όχι ως συμβατικές μορφές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τip: Για την είσοδο στο χώρο είναι απαραίτητη η διαδικτυακή αγορά εισιτηρίου τουλάχιστον 3 ημέρες πριν την καθορισμένη ημέρα της επίσκεψης.

Πάντοβα και Μάντοβα

Prato della Valle

Η πλατεία-σύμβολο της πόλης αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πλατεία στην Ευρώπη, μετά την Place des Quinconce στο Μπορντό της Γαλλίας. Η έκταση της ανέρχεται στα 90.000 τ.μ. Η παρουσία της σήμερα διαφέρει σημαντικά, αφού μέχρι το 1785 ήταν ένας μεγάλος βάλτος. Σήμερα, ωστόσο, περιλαμβάνει ένα ελλειπτικό κανάλι, περιμετρικά του οποίου στέκουν 78 αγάλματα επιφανών Ιταλών επιστημόνων και καλλιτεχνών. Μετά την άνοιξη, το Prato, όπως το αποκαλούν οι κάτοικοι της Πάντοβα, σφύζει από ζωντάνια και δίνει τον παλμό της πόλης. Στη μία άκρη της πλατείας στέκει η Santa Giustina τόσο επιβλητικά, που αρχικά δίνει την εσφαλμένη εντύπωση ότι πρόκειται για το Duomo.

 

Ο βοτανικός κήπος

Στην Πάντοβα βρίσκεται ο παλαιότερος βοτανικός κήπος στον κόσμο, ο Orto Botanico di Padova. Ιδρύθηκε το 1545 από το πανεπιστήμιο, με σκοπό την καλλιέργεια σπάνιων βοτάνων για μελέτη και ιατρική έρευνα. Σε αυτόν τον κήπο φυτεύτηκαν για πρώτη φορά στην Ιταλία η μανόλια, το γιασεμί, η πατάτα, η ακακία και το χρυσάνθεμο. Συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο της UNESCO από το 1997.
Τιμή εισόδου : 10€

 

Η βασιλική του Sant’ Antonio di Padova

 Είναι αυτό που στην Ιταλία αποκαλούν χαρακτηριστικά μικρό Βατικανό, η βασιλική του Sant’ Antonio di Padova, χτισμένη το 1301. Ο Sant’ Antonio, γεννημένος στην Πορτογαλία, έζησε το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής του στην Πάντοβα, όπου και πέθανε. Αποτελεί τον πολιούχο της πόλης και τον άγιο των απολεσθέντων πραγμάτων. Μέσα στο ναό, σε ειδικό γυάλινο θόλο, φυλάσσονται η γλώσσα του μαζί με τις φωνητικές χορδές και ένα κομμάτι από το σαγόνι του.

Πάντοβα και Μάντοβα

Έξτρα Tips!
Στην Piazza Cavour βρίσκεται το ιστορικό καλλιτεχνικό στέκι της πόλης, το café Pedrocchi, που έχει φιλοξενήσει από τον λόρδο Βύρωνα μέχρι το νομπελίστα Ντάριο Φο.

To Marco Polo (VCE) είναι το πλησιέστερο αεροδρόμιο στην Πάντοβα (απέχει μόλις 20 χλμ.), αν και θεωρείται το αεροδρόμιο της Βενετίας. Προς αυτό πραγματοποιείται απευθείας πτήση από την Αθήνα. Ωστόσο, υπάρχουν και αρκετές αεροπορικές εταιρείες, που φτάνουν μέσω άλλης πρωτεύουσας: Lufthansa μέσω Φρανκφούρτης, Alitalia μέσω Ρώμης, Brussels Airlines μέσω Βρυξελλών.

 

Μάντοβα

Η άλλη μαγευτική πόλη της βόρειας Ιταλίας είναι η Μάντοβα. Αποτελεί μια ρομαντική μεσαιωνική πόλη, γνωστή και ως La Bella Addormentata, η ωραία Κοιμωμένη. Η πόλη έχει αλλοιωθεί ελάχιστα από τα μεσαιωνικά χρόνια μέχρι σήμερα. Περίπου 40 χλμ μακρυά από  την πολυσύχναστη Βερόνα, ο ταξιδιώτης συνήθως προσπερνά τη Μάντοβα. Αυτό την καθιστά, όμως, να μην είναι μια πόλη τουριστική, έρμαιο του μοντερνισμού και της περιττής φλυαρίας. Λιτή και απέριττη, η Μάντοβα μαζί με την κοντινή Σαμπιονέτα, συγκαταλέγονται από το 2008 στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ως παραδείγματα των ιδεών που υπήρχαν για το σχεδιασμό της ιδανικής αναγεννησιακής πόλης. Η αρχιτεκτονική της πόλης είναι παραμυθένια και ανέγγιχτη από την αστικοποίηση. Η πόλη περιβάλλεται από τρεις τεχνητές λίμνες, οι οποίες δημιουργήθηκαν κατά τον 12ο αιώνα, ενώ ο πληθυσμός της υπολογίζεται στους 48.000 κατοίκους.

Palazzo Ducale

Το αναγεννησιακό ανάκτορο αποτελούσε για περίπου 400 χρόνια το δουκικό σπίτι της οικογένειας των Gonzaga. Μέχρι το 1707 η οικογένεια άφησε το στίγμα της στην πόλη, όπως έγινε και στη Φλωρεντία με τους Μεδίκους. Το ανακτορικό συγκρότημα περιέχει ένα κάστρο, μια βασιλική, αυλές, κήπους, πολυτελείς γκαλερί και πάνω από 500 δωμάτια. Ωστόσο, για το κοινό είναι ανοικτά πολύ λιγότερα, αλλά και σε αυτά μπορεί να θαυμάσει κανείς την πολυτέλεια με την οποία ζούσαν οι Άρχοντες της πόλης. Νωπογραφίες, γλυπτά, πίνακες και άλλα αριστουργήματα της τέχνης θα σας εντυπωσιάσουν.
Είσοδος: 12€

 

Palazzo Te

Το Palazzo del Te κατασκευάστηκε μεταξύ του 1524 και 1534 για τον Federico II Gonzaga. Ο αρχιτέκτονας που ανέλαβε το έργο ήταν ο σπουδαίος Giulio Romano. Με την κατεύθυνση του Giulio Romano ντόπιοι ζωγράφοι, όπως ο Benedetto Pagni και ο Rinaldo Mantovano εργάστηκαν εκτενώς για τις νωπογραφίες. Οι νωπογραφίες, που σώζονται μέχρι σήμερα αποτελούν το πιο αξιοθαύμαστο και αναγνωρίσιμο τμήμα του ανακτόρου. 

Πάντοβα και Μάντοβα

 

Ο ναός του Sant Andrea 

Χαρακτηριστικό δείγμα αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής είναι ο ναός του αγίου Ανδρέα, που ιδρύθηκε το 1460. Αποτελεί έργο του Φλωρεντίνου αρχιτέκτονα Leon Batista Alberti, ο οποίος υπήρξε ουμανιστής αρχιτέκτονας της Αναγέννησης. Στους αναγεννησιακούς ναούς επικρατεί η γενικότερη τάση για εισαγωγή κλασικών και ρωμαϊκών στοιχείων, όπως οι κίονες, τα αετώματα και οι αψίδες. Ο ναός πατά σε στυλοβάτη, έχει τετράστυλη πρόσοψη με κυκλικό αναγεννησιακό τόξο που θυμίζει αψίδα θριάμβου, στοιχεία με ρωμαϊκές επιρροές. Αυτά συνδυάζονται αρμονικά με το τριγωνικό αέτωμα και τα κορινθιακά κιονόκρανα, που θυμίζουν τους αρχαίους ελληνικούς ναούς. Η συμμετρική κάτοψη έχει σχήμα λατινικού σταυρού και είναι βασισμένη στο τετράγωνο, αλλά και στον κύκλο, τον οποίο ο Αλμπέρτι θεωρούσε θεϊκό σχήμα, μια που πίστευε ότι ο άνθρωπος με ανοιχτά χέρια και πόδια εγγράφεται απόλυτα μέσα σε έναν κύκλο.

 

Πάντοβα και Μάντοβα

Έξτρα tips!

Το κέντρο της Μάντοβα μπορεί να περπατηθεί πολύ εύκολα σε λιγότερο από 1 ώρα.

Για να φτάσετε στη Μάντοβα, μπορείτε να πετάξετε μέχρι το αεροδρόμιο της κοντινής Βερόνα, με απευθείας πτήσεις τόσο από Αθήνα, όσο και από Θεσσαλονίκη με Ryanair. Από εκεί υπάρχουν συχνά δρομολόγια λεωφορείων με κόστος 5€, από όπου θα μεταβείτε στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό. Η διαδρομή με το τρένο κοστίζει 3.15€ και διαρκεί περίπου 45 λεπτά. Το κέντρο της Μάντοβα από το σταθμό του τρένου απέχει 10 λεπτά με τα πόδια.

 

Το ενωτικό στοιχείο του Βορρά: Spritz

Πάντοβα και Μάντοβα

Το spritz συναντάται κυρίως στην περιοχή του Βένετο, αλλά και στη Λομβαρδία, και η συνταγή του ποικίλει. Αποτελεί ένα δροσιστικό κοκτέιλ από κρασί Prosecco, μικρή δόση τζιν, σόδα και λικέρ Aperol ή Campari (spriz all’ Aperol/Campari). Είναι μια πραγματικά πολύ δυνατή συνήθεια, που προτιμάται τόσο στην Πάντοβα όσο και στη Μάντοβα. 

Στην Piazza dell’ Erbe της Πάντοβα, στην πλατεία της λαχαναγοράς, συναντιούνται το απόγευμα οι φοιτητές πίνοντας  spritz, το απεριτίφ της πόλης. Στη Μάντοβα, σημείο συνάντησης για το παραδοσιακό ιταλικό spritz είναι το Bar Caravatti στο κέντρο της πόλης.


Πηγές:
lonelyplanet.com

theguardian.com
inital.gr
unesco.org
ortobotanicopd.it


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βενετία Καψογεώργη

Ζει στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια και σπουδάζει Αρχαιολογία και Ιστορία Τέχνης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ενδιαφέρεται για τα πάντα, αλλά προτιμά να γράφει και να συζητά κυρίως για αυτά που της αρέσουν περισσότερο από όλα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;