Οι σπουδαιότερες βιβλιοθήκες: παλάτια χτισμένα από βιβλία

Ο άνθρωπος δεν ήταν πάντοτε, όπως είναι σήμερα. Με την πάροδο των χρόνων άλλαξαν οι συνήθειες, η καθημερινότητα και λίγο-πολύ όσα γνωρίζαμε τον προηγούμενο αιώνα κοντεύουν να εκλείψουν -μιας και δεν τα έχουμε πλέον ανάγκη. Η τεχνολογία που αναπτύχθηκε τα τελευταία 150 χρόνια δημιούργησε ένα χάσμα που μοιάζει με αιωνιότητα, μεταξύ του σήμερα και του κοντινού μας παρελθόντος.

Ο άνθρωπος λοιπόν, ζούσε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Η διασκέδαση, η επικοινωνία ακόμη και η μουσική είχαν μια τελείως διαφορετική μορφή. Η έκφραση έπαιρνε ζωή και ύφος μέσα από τις λέξεις. Αποτυπωνόταν πότε σε πάπυρους και πότε σε χαρτί. Η ανάγκη του ανθρώπου να καταγράφει την πορεία του γένους μας, τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις αλλά και η γενικότερη έκφραση του μυαλού και της φαντασίας μας σταδιακά δημιούργησαν ιστορίες που κλείστηκαν μέσα σε βιβλία. Πλέον, καθένας μπορεί να βρει τα πάντα στο διαδίκτυο, ενώ τα βιβλία μοιάζουν μάλλον αργά και αχρείαστα μπροστά στην ταχύτητα και τη γνώση του ιντερνετ.

Σήμερα, δεν θα μιλήσουμε τόσο για τα βιβλία, αλλά για τους ναούς που υψώθηκαν κάποτε ψηλά από το έδαφος της Γης. Ναοί που εκπληρώνουν καθημερινά τον σκοπό τους, να φυλάνε ακόμη  αυτή την χαμένη -για κάποιους- τέχνη.

Ιδού οι σπουδιαότερες βιβλιοθήκες του κόσμου μας.

Παλάτια χτισμένα από βιβλία

Clementinum, Prague

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

The Royal Library Copenhagen, Denmark

George Peabody Library, Johns Hopkins University, Baltimore

Royal Portuguese Reading Room, Rio de Janeiro

Library of Congress, Washington, D.C.

Central Library of Vancouver, Canada

Musashino Art University Museum and Library, Tokyo

New York Public Library (Stephen A. Schwarzman Building)

Marciana Library, Venice

Trinity College Old Library, Dublin

Stuttgart City Library, Germany

Library of Birmingham, England

Bibliotheca Alexandrina, Alexandria, Egypt

Coimbra Library, University of Coimbra–Alta and Sofia, Portugal

Bodleian Library, Oxford University, England

Seattle Public Library’s Central Library

Connemara Public Library, Chennai, India

Austrian National Library, Vienna

Mortlock Wing State Library, Adelaide, Australia

Beitou Branch of the Taipei Public Library, Taiwan

Είναι όμως τα βιβλία ένα ακόμη περασμένο κεφάλαιο στη ζωή του ανθρώπου; Kάποιοι θα πούνε ναι και κάποιοι όχι. Σε ένα πράγμα θα συμφωνήσουν όμως όλοι. Κανένας καινούριος υπολογιστής δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη μυρωδιά και την αίσθηση ενός βιβλίου όταν το ανοίγεις για πρώτη φορά.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Φίλωνας Σούκουλης

Γεννήθηκε το 1996 στην Κόρινθο ενώ πλέον ζεί στην Αθήνα. Λατρεύει τις ταινίες,την μουσική και τα ταξίδια ενώ μπορεί να γράψει σχεδόν για τα πάντα. (Διατηρεί επίσης το δικό του blog).

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;