Οινοτουρισμός: Αξίζει να διασχίσεις τη γη για ένα καλό ποτήρι κρασί

Ακούγεται ίσως παράλογο να ταξιδέψεις από τη μία άκρη της γης στην άλλη, για να δοκιμάσεις ένα καλό κρασί. Ο οινοτουρισμός, όμως, αποτελεί αυτό το είδος του τουρισμού που διαφέρει από τις μαζικές μορφές και εστιάζει περισσότερο στις ποιοτικές παρά στις ποσοτικές πτυχές του ταξιδιού. Πρόκειται για έναν εναλλακτικό τρόπο γνωριμίας µε την τεράστια γεωγραφική ποικιλομορφία, την πλούσια τοπική αρχιτεκτονική, την πολιτιστική και γαστρονομική παράδοση της χώρας μας και εξελίσσεται σε μια ολοκληρωμένη ταξιδιωτική εμπειρία.

Η Ελλάδα, αν και διαθέτει μακραίωνη οινική ιστορία, δεν είναι τόσο γνωστή ακόμη στους οινόφιλους τουρίστες και στις διεθνείς εκθέσεις κρασιού παρουσιάζεται ως «νεοεισερχόμενη». Είναι σαφές ότι δεν έχει κατακτήσει στο διεθνές οινικό στερέωμα τη θέση που της αξίζει και έχει σίγουρα πολλά ακόμη να μάθει από άλλες χώρες, οι οποίες αν και δε διέθεταν γηγενή άμπελο φαίνεται σήμερα ότι ξεχωρίζουν στο χώρο. Ωστόσο, υπάρχουν αξιόλογα οινοποιεία κυρίως στη βόρεια και την κεντρική Ελλάδα, στην Κρήτη, στα νησιά του Αιγαίου και  στην Πελοπόννησο, στα οποία οι άνθρωποι διοχετεύουν όλη την αγάπη τους και το μεράκι τους για ένα καλό ποτήρι κρασί.

Κτήμα Γεροβασιλείου, Θεσσαλονίκη

Ένα ξεχωριστό οινοποιείο που συνδυάζει τόσο τη λειτουργικότητα του χώρου όσο και την υψηλή αισθητική. Το Κτήμα Γεροβασιλείου τυγχάνει παγκόσμιας αποδοχής με την οινική του πορεία να είναι συνεχώς ανοδική όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας του και αυτό έρχεται να το επιβεβαιώσει η κατάταξη του κτήματος στα 100 καλύτερα για έξι χρονιές και η βράβευση των κρασιών. Τα κρασιά αποτελούν αποτέλεσμα βαθιάς γνώσης ελληνικών και διεθνών  ποικιλιών, με την ελληνική μαλαγουζιά να ξεχωρίζει. Το Μουσείο Οίνου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως και φιλοξενεί την προσωπική συλλογή του Βαγγέλη Γεροβασιλείου από σπάνια πατητήρια, εργαλεία αμπελοοινικής τέχνης, βαρέλια, αντικείμενα από συμπόσια της αρχαιότητας, φιάλες κρασιού και ανοιχτήρια. Χωρίς να μένει στην προφανή λειτουργία ενός μουσείου, γίνεται η προσπάθεια για πραγματοποίηση διαφόρων δραστηριοτήτων, όπως ξεναγήσεις, γευστικές δοκιμές, εκπαιδευτικά προγράμματα, διαλέξεις, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, με κύριο στόχο τη μετάδοση του αμπελοοινικού πολιτισμού.
Info: www.gerovassiliou.gr

Κατώγι Αβέρωφ, Ιωάννινα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σκαρφαλωμένοι στις πλαγιές της οροσειράς της Πίνδου βρίσκονται οι ορεινότεροι αμπελώνες στην Ελλάδα, όπου τα σταφύλια ακολουθούν ένα δικό τους αργό ρυθμό ωρίμανσης. Εισέβαλαν στον οινικό ελληνικό χάρτη τη δεκαετία του 1950, όταν ο πολιτικός Ευάγγελος Αβέρωφ φύτεψε εκεί τα πρώτα στην Ελλάδα κλήματα Cabernet Sauvignon και άρχισε να εμφιαλώνει το κρασί του στο κατώγι του σπιτιού του στο Μέτσοβο. Για πρώτη φορά, πραγματοποιήθηκε η φύτευση μιας γαλλικής ποικιλίας κρασιού σε ένα ορεινό ελληνικό έδαφος. Στους αμπελώνες αυτούς στο Γινιέτς, που στη βλάχικη τοπική διάλεκτο σημαίνει «αμπελότοπος», καλλιεργούνται πολλές γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες, όπως Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Pinot Noir, Traminer, Βλάχικο και Ντεμπίνα. Στα κελάρια φιλοξενούνται πάνω από 1200 δρύινα βαρέλια, όπου ωριμάζουν τα κόκκινα κρασιά. Η ξενάγηση στο χώρο του οινοποιείου και στο κελάρι διαρκεί περίπου 20 λεπτά με τη χρήση σύγχρονου οπτικοακουστικού υλικού και ενημερωτικές βιντεοπροβολές.

 

Κτήμα Γκόφα, Κόρινθος

Το Κτήμα Γκόφα βρίσκεται σε ένα παραδεισένιο περιβάλλον δίπλα στον ποταμό Ασωπό, ιδανικό για κάθε φυσιολάτρη. Τα κρασιά που παράγονται στο κτήμα είναι συνδυαστικό αποτέλεσμα της εξαιρετικής πρώτης ύλης και του υπερσύγχρονου εξοπλισμού του οινοποιείου, με το 80% της παραγωγής να εξάγεται σε χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής και Ασίας. Κατά την ξενάγηση ο επισκέπτης μαθαίνει για την πολυετή ιστορία του αμπελώνα, της οινοποιητικής παράδοσης της Νεμέας και της σημασίας της στην αρχαία εποχή. Για τη γευσιγνωσία μπορείτε να διαλέξετε το κελάρι, την πίσω αυλή του οινοποιείου ή το χώρο δίπλα στο ποτάμι κάτω από τα γέρικα πλατάνια και τις ψηλές λεύκες.
Info: http://www.ktimagofa.gr

Οινοποιείο Μπουτάρη, Σαντορίνη

Στη λευκή θόλο της Σαντορίνης, η οποία εμπνέεται από την αρχιτεκτονική του αιγιοπελαγίτικου νησιού, στεγάζεται ένα από τα επτά οινοποιεία της εταιρείας Μπουτάρη. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα οινοποιεία που άνοιξαν τις πόρτες τους στο κοινό για ξεναγήσεις και προσέδωσαν μια ξεχωριστή χροιά στο χώρο του οινοτουρισμού στην Ελλάδα. Πρωταρχικός στόχος του οινοποιείου είναι να θέσει τις προϋποθέσεις για ποιοτική παραγωγή, με ιδιαίτερη προτίμηση στις γηγενείς ποικιλίες, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν το Ασύρτικο, το Αθήρι και το Αηδάνι. Άλλο πρωτοποριακό στοιχείο που εισήγαγαν είναι το γεγονός ότι μετέθεσαν τον τρύγο από την παραδοσιακή εποχή του χρόνου για τη Σαντορίνη, που ήταν ο Σεπτέμβρης, στις αρχές Αυγούστου, καταφέρνοντας έτσι να χαμηλώσουν τον αλκοολικό βαθμό και να δημιουργήσουν πιο μεταλλικά κρασιά.
Info:  www.boutari.gr


Κτήμα Ζαχαριουδάκη, Ηράκλειο Κρήτης

Το Κτήμα Ζαχαριουδάκη βρίσκεται σε μια μοναδική τοποθεσία, στο λόφο Ορθή Πέτρα, προσφέροντας πανοραμική θέα από υψόμετρο 500 μ. προς την οροσειρά του Ψηλορείτη, τον κάμπο της Μεσαράς, τη ζεστή θάλασσα του Λιβυκού Πελάγους, και τα Αστερούσια όρη. Ο τρόπος φύτευσης του αμπελιού είναι μοναδικός, καθώς γίνεται περιμετρικά του καταπράσινου λόφου. Στο βιολογικό αμπελώνα συνδέονται αρμονικά οι ντόπιες κρητικές ποικιλίες με διεθνείς, με αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων με ιδιαίτερο οινικό ενδιαφέρον. Η αίθουσα της γευσιγνωσίας εκτός από κρασιά, όπως Βιδιανό με Sauvignon Blanc και Κοτσιφάλι με Syrah προσφέρει και απίθανη θέα στον κάμπο και στη θάλασσα.
Info: http://zacharioudakis.com 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βενετία Καψογεώργη

Ζει στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια και σπουδάζει Αρχαιολογία και Ιστορία Τέχνης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ενδιαφέρεται για τα πάντα, αλλά προτιμά να γράφει και να συζητά κυρίως για αυτά που της αρέσουν περισσότερο από όλα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;