Νέα Ζηλανδία: 9+1 πράγματα για τη χώρα των Xόμπιτ

πηγή εικόνας: www.deviantart.com

Η Νέα Ζηλανδία αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο κράτος της ηπείρου της Ωκεανίας, πίσω μόνο από την Αυστραλία. Απαρτίζεται από δύο μεγάλα νησιά, τα αποκαλούμενα Βόρειο και Νότιο, και από πολλά ακόμα μικρότερα. Η απομόνωση της λόγω της γεωγραφίας της είναι αξιοσημείωτη, ωστόσο ποτέ δεν εμπόδισε τους Νεοζηλανδούς να απασχολούν τον υπόλοιπο πλανήτη για καλούς, κυρίως, λόγους και να εκπλήσσει πάντοτε θετικά τους τουρίστες που προσεγγίζουν το νησιωτικό αυτό σύμπλεγμα. Από τα τοπία και την ιστορία της μέχρι τις συνήθειες των κατοίκων, η Νέα Ζηλανδία κρύβει φοβερούς «θησαυρούς». Τη  ιδιαιτερότητα της χώρας θα προσπαθήσουμε να συμπυκνώσουμε στα παρακάτω 9+1 γεγονότα που καθιστούν τη χώρα του «Χάκα» και των Χόμπιτ απολαυστικά μοναδική.

1. Όλη η χώρα ένα ηφαίστειο

Τοποθετημένη σε ένα, όπως αποκαλείται, «Ειρηνικό Δαχτυλίδι της Φωτιάς», η Νέα Ζηλανδία διακαιότατα φέρει τον τίτλο της ηφαιστειογενούς χώρας. Πολλά από αυτά είναι ακόμα ενεργά, μεταξύ αυτών το ηφαίστειο Ρουαπέχου το οποίο είναι το υψηλότερο σημείο της χώρας και «βαπτίστηκε» ως Mount Doom για τις ανάγκες της επικής τριλογίας «Lord of the Rings». Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η μεγαλύτερη πόλη του κράτους, η Ώκλαντ, βρίσκεται στο ομώνυμο Ηφαιστειακό Πεδίο όπου δεσπόζουν 53 ηφαίστεια. Παρόλα αυτά και προς αποκατάσταση τυχόν ανησυχιών, η τελευταία έκρηξη ηφαιστείου σημειώθηκε περίπου στα 500 χρόνια πριν.

πηγή εικόνας: www.nationsonline.org

2. Πεντακάθαρα νερά

Η Νέα Ζηλανδία είναι ιδιαίτερα γνωστή στους ακτιβιστικούς κύκλους, λόγω της απίστευτης καθαρότητας που παρουσιάζουν τα νερά της. Σημείο αναφοράς αποτελεί η Blue Lake που βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Nelson Lakes. Η λίμνη αυτή έχει βάθος κοντά στα 80 μέτρα και αποκαλείται ως Rotomairewhenva που στη γλώσσα των τοπικών ιθαγενών της χώρας,Maori, μεταφράζεται ως η λίμνη της Ειρηνικής Γης. Και πράγματι τα καταγάλανα και τα καθαρότερα νερά της υφηλίου, με σφραγίδα των ρεκόρ Γκίνες, μόνο γαλήνη και ηρεμία μπορούν να προσφέρουν στους τυχερούς επισκέπτες της.

πηγή εικόνας: www.stuff.co.nz

3. Η υπεροχή των προβάτων

Η κύρια ασχολία των Νεοζηλανδών αποτελεί η γεωργία και η κτηνοτροφία. Ενδεικτικό της μεγάλης αγάπης που τρέφουν οι Νεοζηλανδοί στην απλότητα της κτηνοτροφίας αποτελεί το απίστευτο πλήθος προβάτων που βόσκουν στις απέραντες εκτάσεις της χώρας της Ωκεανίας. Συγκεκριμένα τα συμπαθητικά αυτά ζώα ανέρχονται περίπου στα 40 εκατομμύρια, αριθμός που όχι απλά υπερβαίνει τον αριθμό των μόνιμων κατοίκων, αλλά είναι εννιαπλάσιος του. Πάντως τα πολυάριθμα κοπάδια συσσωρεύονται κατά κύριο λόγο στην επαρχία της χώρας, μένοντας μακριά από τα αφιλόξενα αστικά κέντρα των μεγάλων πόλεων.

πηγή εικόνας: www.interest.co.nz

4. Οι γαστρονομικές επιλογές

Η έντονη γεωργική και κτηνοτροφική δραστηριότητα των Νεοζηλανδών, συνιστά στην μεγάλη παραγωγή βουτύρου και τυριού, κάτι που εκ των πραγμάτων, θέτει τα προϊόντα αυτά ως βάση της νεοζηλανδικής γαστρονομίας. Ένα ακόμα αποτέλεσμα των παραπάνω συναντάμε στην μεγάλου επιπέδου ποιότητα των κρεατικών στη χώρα και ιδιαίτερα στο περίφημο αρνάκι της Νέας Ζηλανδίας. Εξαιρετικής ποιότητας χαρακτηρίζονται τόσο τα φρούτα και λαχανικά που παράγονται και, ασφαλώς, εξάγονται «κατά ριπάς» στο εξωτερικό, όσο και το τοπικό και πολυβραβευμένο κρασί, βγαλμένο κατευθείαν από τους τοπικούς αμπελώνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρόλα αυτά, η νεοζηλανδική κουζίνα έχει δεχτεί αρκετές επιρροές και από εξωτερικούς παράγοντες. Η αγγλική επιρροή στη χώρα έχει εγκαθιδρύσει το γνωτό fish and chips ως το πιο διάσημο fast food που μπορεί κανείς να γευτεί στη χώρα. Από την άλλη μεριά, η παραδοσιακή γλυκιά πατάτα που χρησιμοποιούν εδώ και αιώνες οι ιθαγενείς Maori, έπεισε τους Νεοζηλανδούς και προστίθεται συχνά στις τοπικές μαγειρικές «λιχουδιές».

πηγή εικόνας: www. enchantingtravels.com

5.Χάκα

Αν η Νέα Ζηλανδία είναι διάσημη για κάτι στο χώρο του δημοσίου θεάματος, αυτό είναι ο αλησμόνητος χορός «Χάκα». Εδώ και δεκαετίες ο χορός αυτός εκτελείται από όλες τις εθνικές ομάδες λίγο πριν μια αθλητική αναμέτρηση σε διεθνές επίπεδο και μέσω αυτών η φήμη του έχει διαδοθεί σε όλο τον κόσμο. Στην πραγματικότητα, το Χάκα είναι ένας τελετουργικός χορός και διακρίνεται σε διαφορετικά είδη ανάλογα την περίσταση (τραγουδιού ή πολέμου).

Οι ρίζες του βρίσκονται φυσικά στους ιθαγενείς Μαορί, οι οποίοι το χρησιμοποιούσαν για να πετύχουν την ηθική εμψύχωση και ομόνοια των πολεμιστών λίγο πριν αναμετρηθούν μέχρι θανάτου στα πεδία της μάχης, αλλά και για να προκαλέσουν ρίγη φόβου και σύγχυσης. Σήμερα, οι Νεοζηλανδοί χρησιμοποιούν το χορό για να δείξουν σεβασμό σε ένα πρόσωπο αλλά και για να αναδείξουν τη σημαντικότητα ενός γεγονότος ή ενός συμβάντος.

πηγή εικόνας: www.pronews.gr

6.Από τους Μαορί στο σήμερα

Η Νέα Ζηλανδία θεωρείται από τις τελευταίες χώρες που γνώρισαν την ανθρώπινη παρουσία στο έδαφος τους. Κυρίαρχη φυλή του νησιωτικού συμπλέγματος αποτελούσε η φυλή Μαορί μέχρι και τα μέσα του 17ου αιώνα, όταν και έγινε η πρώτη ανακάλυψη της από τον Ευρωπαίο θαλασσοπόρο Τάσμαν. Σήμερα πάντως και παρά τη σταδιακή τους πληθυσμιακή μείωση, συχνά με βιαίους τρόπους κατά την ιστορία, αποτελούν το 17% του συνολικού αριθμού των Νεοζηλανδών.

Πήρε το όνομα της από την ολλανδική επαρχία Zeeland, ωστόσο για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν υπό πλήρη βρετανική κατοχή, από όπου δέχτηκε και τις περισσότερες επιρροές. Ήταν η εποχή του εκχριστιανισμού των αυτοχθόνων, η εκμετάλλευση τους ως εργατικό δυναμικό αλλά και της ίδιας τους της γης. Παρόλα αυτά, η Νέα Ζηλανδία πέτυχε την αυτονομία τους το 1852 και την πλήρη τους ανεξαρτησία το 1907, απαρτιζόμενη, ωστόσο, σε μεγάλο ποσοστό από Λευκούς Νεοζηλανδούς με ευρωπαϊκές ρίζες.

πηγή εικόνας: www.inspiringjourneys.com

7.Η προοδευτικότητα των Νεοζηλανδών

Η Νέα Ζηλανδία διακρίνεται για την αγάπη των κατοίκων στην τοπική παράδοση και το σεβασμό στην ιστρορία και τον τόπο τους, ενώ θεωρείται ως μία από τις πιο προοδευτικές χώρες σε παγκόσμιο επίπεδο. Και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα κι από την ιστορία, όταν το 1893 πάρθηκε μία απόφαση που «έδειχνε» το μέλλον στις υποτιθέμενες προηγμένες χώρες της Ευρώπης: έδωσε στις γυναίκες το δικαίωμα ψήφου.

Με την απόφαση αυτή, η μικρή αυτή χώρα της Ωκεανίας έγινε η πρώτη στην ιστορία που προχώρησε σε αυτή την κίνηση. Μάλιστα, λίγα χρόνια μόνο μετά, επιτράπηκε από την Πολιτεία στις γυναίκες να θέτουν και υποψηφιότητα για πολιτικές θέσεις. Ακόμα και σήμερα, το ανώτερο πολιτικό αξίωμα του πρωθυπουργού της χώρας ανήκει σε γυναίκα.

πηγή εικόνας: www.melbourneblogger.blogspot.com

8. Τα δημοφιλέστερα αθλήματα

Στον χώρο του αθλητισμού, η Νέα Ζηλανδία έχει μακρά και άκρως επιτυχημένη παράδοση στο ράγμπι. Κατέχει,με διαφορά, τα πρωτεία του δημοφιλέστερου αθλήματος στη χώρα κι έχει προσφέρει ήδη, μέχρι τώρα, τρία παγκόσμια κύπελλα σε διεθνές επίπεδο. Ακολυθεί το κρίκετ αλλά και το netball, μια παραλλαγή του γνωστού μας basketball. Αίσθηση προκαλεί το ότι τα δύο πιο διαφημισμένα αθλήματα στην Ευρώπη, το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο βρίσκονται στην πέμπτη και στην τέταρτη θέση, αντίστοιχα, στις προτιμήσεις των κατοίκων.

Αξίζει να αναφέρουμε και την αγάπη των Νεοζηλανδών για τα extreme sports, τα οποία χαίρουν ιδαιέταιρης εκτίμησης στη χώρα. Μάλιστα, η Νέα Ζηλανδία αποτελεί τη χώρα όπου εφευρέθηκε το bungee jumping.

πηγή εικόνας: www. dekhnews.com

9. Το ιδιαίτερο ζωικό βασίλειο

Τουλάχιστον έντεκα είδη ζώων  παρατηρούνται σε αποκλειστικότητα στο έδαφος της Νέας Ζηλανδίας. Μεταξύ αυτών είναι ο θαλάσσιος ελέφαντας της περιοχής, οι «κιτρινομάτηδες» και οι «μικροί μπλε» πιγκουίνοι και η Tautara, ένα ιδαίτερο είδος σαύρας. Χαρακτηριστικό είναι πάντως το γεγονός ότι η ανθρώπινη παρουσία αποτελεί μονάχα το 5% τοσυνολικού ποσοστού των ζωντανών οργανισμών της χώρας, με το υπόλοιπο 95% να καταλαμβάνεται από την πανίδα.

Ωστόσο, το διασημότερο ζώο της περιοχής λέγεται kiwi και πρόκειται για ένα μικρό πουλί με δυνατά πόδια, χωρίς ουρά και τριχωτά φτερά. Διαθέτει σπάνια ομορφιά και ξεχωρίζει από το μικρό μακρόστενο ράμφος του, χωρίς όμως να έχει τη δυνατότητα να πετάει. Το τελευταίο αποτελεί και τον κύριο λόγο που δυστυχώς το ζωάκι είναι είδος προς εξαφάνιση στις μέρες μας.

πηγή εικόνας: www.nzpocketguide.com

EXTRA FACT

Δε θα μπορούσε από αυτή την υπέροχη λίστα να λείπει η αναφορά σε μία από τις μεγαλύτερες τριλογίες στην ιστορία του κινηματογράφου: το Lord of the Rings. Οι ταινίες που, μεταξύ άλλων, διαφήμισαν με τον καλύτερο τρόπο τα υπέροχα τοπία της Νέας Ζηλανδίας στο ευρύ κοινό. Γυρισμένη στη Νέα Ζηλανδία, υπό την καθοδήγηση του Peter Jackson, η τριλογία κόστισε περί τα 200.000.000 δολάρια, διήρκησε 275 μέρες σε 150 διαφορετικές τοποθεσίες και πάνω από 300 σκηνικά.

Όπως αναμενόταν, το Lord of the Rings αύξησε κατακόρυφα τις τουριστικές ροές στη χώρα, κάτι που υποστήριξε από την αρχή η Πολιτεία με προεξάχοντα τον πρωθυποργό τότε της χώρας, ο οποίος δήλωνε και μεγάλος fan των ταινιών.

πηγή εικόνας: www.newzeeland.com

Ένα ταξίδι στη Νέα Ζηλανδία αναμφίβολα έχει να προσφέρει πολλά περισσότερα στον επισκέπτη από αυτά που πιθανόν να τον ζημιώσουν. Μια χώρα που συνδυάζει απίστευτα φυσικά τοπία με όμορφες δομημένες πόλεις. Το τελευταίο διάστημα γίνεται ολοένα και περισσότερο διάσημη και τείνει να εξελιχθεί σε έναν must-see ταξιδιωτικό προορισμό παγκοσμίως. Και όταν ο ταξιδιώτης είναι πλήρως ενημερωμένος για τα ενδιαφέροντα αυτά στοιχεία της Νέας Ζηλανδίας, η προσμονή γίνεται ακόμα μεγαλύτερη.

Πηγές Άρθρου:

  • 15 Fun Facts about New Zeeland. Ανακτήθηκε από www.gorentals.co.nz (Τελευταία πρόσβαση: 10/7/21).
  • 11 awesome animals you can only see in new zeeland.Ανακτήθηκε από www.theculturetrip.com (Τελευταία πρόσβαση: 11/7/21).
  • Όσα πρέπει να δείτε στη μακρινή Νέα Ζηλανδία(2014).Ανακτήθηκε από www.clickatlife.gr (Τελευταία πρόσβαση: 11/7/21).

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Νίκος Ψιλόπουλος

Η τάση για ανακάλυψη του κόσμου είναι κάτι μοναδικό. Κι αυτό είναι που με χαρακτηρίζει. Λατρεύω την αναζήτηση ελληνικών και ξένων τόπων, γνωστών και άγνωστων καθώς και κάθε χαρακτηριστικά του, την ιστορία του, τα σημαντικότερα μέρη και τοπία και φυσικά...τους ανθρώπους του.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;