Ναυτία στο αυτοκίνητο;

SHARE

Δεν είναι λίγες οι φορές που επιλέγουμε το αυτοκίνητο μας όταν θέλουμε να ταξιδέψουμε είτε σε μακρινούς προορισμούς είτε σε κοντινούς.  Λατρεύουμε να έχουμε ανοιχτό το παράθυρο μας, να ακούμε μουσική και να χανόμαστε στα τοπία που παιρνάν αστραπιαία απο δίπλα μας. Όμως πολλοί από εμάς υποφέρουμε από ναυτία!!!

Ναυτία στο αυτοκίνητο;

Υπάρχουν πολλές θεωρίες που προσπαθούν να εξηγήσουν την αιτία της ναυτίας ταξιδιωτών, όμως η πιο αποδεκτή προς το παρόν είναι η θεωρία των συγκρούσεων. Αυτή η θεωρία εξηγεί τη ναυτία ως ασυμφωνία μεταξύ των σημάτων που φθάνουν στον εγκέφαλο από διαφορετικούς αισθητήρες του σώματος.

Όταν βρισκόμαστε μέσα σ’ένα αυτοκίνητο που τρέχει αντιλαμβανόμαστε την κίνηση με τα μάτια μας, καθώς το τοπίο αλλάζει γύρω μας. Όμως  οι αισθητήρες που βρίσκονται στις αρθρώσεις και στο εσωτερικό αυτί και οι οποίοι βοηθούν στη διατήρηση της ισορροπίας, θα μπορούσαν να αντιλαμβάνονται την κατάσταση με διαφορετικό τρόπο, ότι δηλαδή το άτομο κάθεται και είναι ακίνητο – και ως εκ τούτου να στέλνουν ένα εντελώς αντίθετο σήμα στον εγκέφαλο.

Η ναυτία παρατηρείται συνήθως σε παιδιά, σε εγκύους και σε άτομα που πάσχουν από ημικρανίες. Όμως μην μου αγχώνεστε γιατί υπάρχουν τρόποι για να την αντιμετωπίσετε….

 • Επιλέξτε να καθίσετε στη θέση του συνοδηγού.
 • Κρατήστε το σώμα σας και, ιδίως, το κεφάλι σας όσο το δυνατόν ακίνητο.
 • Κρατήστε το παράθυρο ανοιχτό ώστε να διατηρείτε καθαρό τον αέρα του αυτοκινήτου και κρατήστε εκτός οτιδήποτε έχει έντονη μυρωδιά.
 • Χαμηλώστε τη θερμοκρασία του κλιματισμού, καθώς η θερμότητα μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα.
 • Αποτρέψτε τα υπόλοιπα άτομα μέσα στο αυτοκίνητο να καπνίζουν.
 • Αποφύγετε την ανάγνωση, τα παιχνίδια στο κινητό ή την παρακολούθηση βίντεο στο laptop.
 • Προσπαθήστε να κοιτάζετε σε ένα σταθερό σημείο πάνω από τον ορίζοντα και όχι προς το πάτωμα.
 • Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε να ταξιδεύετε με γεμάτο στομάχι (προσπαθήστε να τρέφεστε κατά προτίμηση με ξηρά τροφή).
 • Ζητήστε από όποιον οδηγεί να διατηρεί σταθερή ταχύτητα χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις.
 • Κάντε συχνές στάσεις στη διαδρομή, προκειμένου να αναπνεύσετε καθαρό αέρα.
 • Ο ύπνος ή απλώς το κλείσιμο των ματιών, μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Φαρμακευτική αγωγή

Advertisement

Στις μέρες μας, υπάρχουν πολλά φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και τη θεραπεία της ασθένειας των κινήσεων.Τα κυριότερα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της ναυτίας είναι η διμενιδρυνάτη (δραμαμίνη), η μεκλιζίνη, η κυκλιζίνη, η διφενυδραμίνη και η σκοπολαμίνη. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι τα φάρμακα αυτά  λειτουργούν καλύτερα εάν ληφθούν πριν την έναρξη των συμπτωμάτων.

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Φοιτήτρια στο τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής.... Λάτρης της καλής παρέας, του καλού φαγητού και φυσικά των ταξιδιών!!

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG