Μποχίντζ Σλοβενίας: Η εκκεντρική περιοχή «πνιγμένη» στη φύση

Μποχίντζ Σλοβενίας: Η εκκεντρική περιοχή «πνιγμένη» στη φύση
πηγή εικόνας: www.lonelyplanet.com

Η περιοχή της Μποχίντζ (Bohinj) αποτελεί ένα από τα δυνατά «χαρτιά» του σλοβενικού τουρισμού και στοχεύει κυρίως σε επισκέπτες-λάτρεις της φύσης. Βρίσκεται στα βορειοδυτικά της χώρας και μόλις μία ώρα από την πρωτεύουσα Λιουμπλιάνα. Παρά τη σχετικά χαμηλή της προβολή και δημοτικότητα σε διεθνές επίπεδο, προωθείται συχνά στους πεζοπορικούς κύκλους ως ένας πραγματικός «κρυμμένος θησαυρός» ο οποίος προσφέρει όλα όσα επιθυμεί και αναζητεί ο μέσος επίδοξος εκδρομέας στη φύση.

Η μικρή αλλά μυστηριώδης Μποχίντζ

Η ευρύτερη περιοχή της Μποχίντζ εντάσσεται στον ομώνυμο Δήμο ο οποίος απαριθμεί μόλις 5.200 κατοίκους. Χαρακτηριστικό του μικρού αυτού τόπου αποτελεί η διατήρηση ενός vintage στυλ στον τρόπο δομής της αλλά και στην καθημερινή ζωή και τις ασχολίες των κατοίκων. Με μία βόλτα του ο επισκέπτης θα συναντήσει πολλά χωριά διάσπαρτα μεταξύ τους με πολύ μικρή έκταση δομημένα κυρίως από ξύλινα σπίτια.

Μεταξύ των χωριών δεσπόζει η κτηνοτροφία και η γεωργία με περιπλανώμενος βοσκούς και τους «ακούραστους» κτηνοτρόφους να αποτελούν ένα ενδιαφέρον αξιοθέατο για τους συνηθισμένους στον αστικό τρόπο ζωής των μεγάλων πόλεων. Υπάρχει μάλιστα ένας «μύθος» της περιοχής, ο οποίος αποδίδει το ιδιαίτερο στυλ της-αυστροουγρικού τύπου- στην απομόνωση της, καθότι βρίσκεται στην απέναντι μεριά της λίμνης Μποχίντζ.

πηγή εικόνας: www.flickr.com

Η λίμνη Μποχίντζ

Η εν λόγω λίμνη είναι το σήμα κατατεθέν του ομώνυμου Δήμου. Εκτείνεται σε όλη την κοιλάδα Μποχίντζ για να καταλήξει στον ποταμό Σάβα Μποχίντζκα (Sava Bohinjka). Ωστόσο είναι κυρίως γνωστή για την πλούσια υποβρύχια ζωή της και τους εκπληκτικούς θησαυρούς που κρύβει στο εσωτερικό της. έχει αποτελέσει συχνά αντικείμενο ερευνών ενώ προσφέρεται η δυνατότητα για σχετικές παρουσιάσεις και αφιερώματα στην περιοχή για τους διψώντες τη γνώσει τουρίστες.

Στο βυθό της λίμνης έχουν βρει καταφύγιο κάποια σπάνια θαλάσσια είδη πανίδας με προεξέχουσα παρουσία αυτή της καστανής πέστροφας αλλά και αναρίθμητων και διαφορετικών ειδών μαλακίων. Ωστόσο, ο υδροβιότοπος αυτός θεωρείται και ιδιαίτερα φιλικός προς τους ανθρώπους και κάθε χρόνο «βλέπει» αναρίθμητους επισκέπτες της να δοκιμάζουν στα νερά της τις δυνατότητες τους στο κολύμπι αλλά και σε αρκετά θαλάσσια sports.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

sava bohinjka
Πηγή εικόνας: flickr.com

 

Οι δραστηριότητες στη φύση

Οι ιθύνοντες της επαρχίας του Μποχίντζ έχουν επιμεληθεί εξαιρετικά την περιοχή ώστε να αναδείξουν τα προσόντα που αυτή μπορεί να προσφέρει στους ενδιαφερόμενους φυσιολάτρεις της υφηλίου. Έτσι, ο σλοβένικος αυτός «θησαυρός της φύσης» δίνει στους επισκέπτες του μια μεγάλη γκάμα επιλογών για να δραστηριοποιηθούν κοντά στη φύση.

Τα καλοδιατηρημένα μονοπάτια πεζοπορίας μέσα από «μαγευτικές» και αναλλοίωτες στο χρόνο διαδρομές περιμένουν κάθε μέρα τους νέους πεζοπόρους αλλά και ποδηλάτες να τη διασχίσουν και να θαυμάσουν την ηρεμία που μόνο η φύση μπορεί να προσφέρει. Επιπρόσθετα διαθέτει πλήθος λόφων και υψωμάτων που δίνουν τη δυνατότητα τόσο για ορειβασία αλλά και για αναρρίχηση.

πηγή εικόνας: matthewwilliamsellis.photoshelter.com

Στη «σκιά» του βουνού Τρίγκλαφ

Έντονη δραστηριότητα προσφέρει η περιοχή Μποχίντζ ακόμα και στους «εραστές» της χειμερινής περιόδου.  Συγκεκριμένα το βουνό Τρίγκλαφ (Triglav) αποτελεί ένα από τα καλύτερα αξιοθέατα της χώρας, ενώ η όψη του παρίσταται ακόμη και στη εθνική σημαία της Σλοβενίας. Προσεγγίζεται τόσο με ιδιωτικό όχημα όσο και με τελεφερίκ ενώ από τους πρόποδες του έως και την κορυφή του προσφέρει έναν εντυπωσιακό αριθμό καταλυμάτων, καταφυγιών και καλυβών μέχρι  και το περίφημο Βόγκελ (Vogel), το χιονοδρομικό κέντρο του βουνού.

Φτάνοντας κανείς σε ένα ικανοποιητικό ύψος, μπορεί να παρατηρήσει και να θαυμάσει την κοιλάδα που εκτείνεται στη «σκιά» του βουνού αλλά και το Εθνικό Πάρκο (το μοναδικό της χώρας), τα οποία, αμφότερα, φέρουν το όνομα του όρους. Το Πάρκο Τρίγκλαφ  αλλά και η ευρύτερη έκταση προσφέρουν προστασία σε τουλάχιστον 7000 είδη ζώων και 1600 φυτών ενώ αποτελούν κάθε χρόνο κορυφαίο ευρωπαϊκό προορισμό για ακτιβιστές και εθελοντές.

πηγή εικόνας: www.kimkim.com

Η περιοχή της Μποχίντζ αποτελεί έναν εξαιρετικό προορισμό για κάθε ηλικία και για κάθε γούστο. Συνδυάζει βουνό και λίμνη, μυστήριο και επαφή με τη «παρθένα» φύση αλλά, κυρίως ικανοποιεί την πρωταρχική ανάγκη μας ως άνθρωποι να ξεφύγουμε από τους θορύβους και την «βαβούρα» των μεγαλουπόλεων. Μια ανάγκη που όλοι αντιλαμβανόμαστε, ωστόσο πολλές φορές  την αναζητούμε σε πολυδιαφημισμένες χώρες και προορισμούς, αγνοώντας πολύ πιο οικονομικά και κρυμμένα «διαμάντια», όπως η μικρή αυτή περιοχή της Σλοβενίας στο κέντρο των Βαλκανίων.

Πηγές άρθρου:

  • My way of exploring unspoiled nature. Ανακτήθηκε από www.slovenia.info (Τελευταία Πρόσβαση: 7/5/2021)
  • The lake at the end of the world. Ανακτήθηκε από www.bbc.com (Τελευταία Πρόσβαση: 5/5/2021)
  • Spring in Bohinj. Ανακτήθηκε από www.bohinj.si (Τελευταία Πρόσβαση: 5/5/2021)

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Νίκος Ψιλόπουλος

Η τάση για ανακάλυψη του κόσμου είναι κάτι μοναδικό. Κι αυτό είναι που με χαρακτηρίζει. Λατρεύω την αναζήτηση ελληνικών και ξένων τόπων, γνωστών και άγνωστων καθώς και κάθε χαρακτηριστικά του, την ιστορία του, τα σημαντικότερα μέρη και τοπία και φυσικά...τους ανθρώπους του.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;