Μιανμάρ: Ταξίδι με εμπειρία γνήσιας ποικιλομορφίας

Μιανμάρ
Πηγή εικόνας: britannica.com

Τι ξεχωρίζει την Μιανμάρ;

Η Μιανμάρ βρίσκεται στην Ασία, συνορεύοντας με την “πολυπρόσωπη” Ταϊλάνδη, την υπερμεγέθη Κίνα, το γεμάτο πράσινο Λάος και το  ανεξάρτητο Μπαγκλαντές. Στη διάρκεια των αιώνων η Μιανμάρ δεν έχει σταματήσει να περνάει εξελικτικά στάδια πολιτισμού, πάντα κάνοντας φανερό τον εναγκαλισμό της σε οποιαδήποτε μορφή ποικιλομορφίας: πολιτισμικής, φυλετικής, θρησκευτικής. Ένα στοιχείο που έχει διατηρήσει είναι η έντονη προσήλωση των κατοίκων της στις συνήθειες του βουδισμού. Περισσότερο υπό την έννοια της αντίληψης για τη ζωή και λιγότερο για τη βουδιστική θρησκεία αυτή καθ’αυτή. Η ηρεμία και χαλαρότητα των κατοίκων διαχέεται, διαμέσου του τρόπου ζωής τους, κατά μήκος όλης της επιφάνειας της χώρας. Θα λέγαμε πως κάθε φιλοσοφικό μυθιστόρημα με μοναχούς που διδάσκουν την σοφία τους στα ψηλά βουνά, εμπνεύστηκε από τη Μιανμάρ. Και αφού οι τουριστικές δραστηριότητες ξεκίνησαν εκεί μόλις πριν 20 χρόνια, είναι ευκαιρία να γνωρίσουμε την ιδιαίτερη ποικιλομορφία της, μέσα από ένα ξεχωριστό ταξίδι στην Ανατολή.

Θα συναντήσουμε το όνομα Μιανμάρ στους χάρτες;

Μέχρι πριν λίγα χρόνια, δεν θα συναντούσαμε το όνομα Μιανμάρ σε κανένα χάρτη και καμία υδρόγειο σφαίρα, παρόλο που τα σύνορά της  ήταν ίδια με τα σημερινά. Αυτό εξηγείται καθώς, οι πολλαπλές αλλαγές που υπέστη σαν χώρα, άγγιξαν και το όνομά της. Μέχρι το 1985 θα την συναντήσουμε με το όνομα Burma, ενώ σήμερα καταγράφεται ως Μιανμάρ και σε παρένθεση Βιρμανία.

Νόμισμα: Κυάτ (MMK) (1 κυάτ ισούται με 0.60 ευρώ)Πληθυσμός: 54.000.000
Γλώσσα: ΒιρμανικάΘρησκεία: Βουδισμός

Τι αξίζει να επισκεφτούμε:

Yangon 

Οι πρωτότυπες παγόδες

Στην Γιανγκόν, πρωτεύουσα της Μιανμάρ, θα εγκλιματιστείτε χωρίς χρονοτριβές στη μοναδική κουλτούρα της. Πιθανό είναι να βιώσετε την πρώτη σας οπτική επαφή με τις εντυπωσιακές παγόδες, τα χρυσοντυμμένα δηλαδή θρησκευτικά τους κτήρια. Σαν η επικάλυψη τους με φύλλα χρυσού δεν ήταν αρκετή, οι ιεροί αυτοί χώροι εμπλουτίζονται με διαμάντια και ρουμπίνια. Η ταυτόχρονη όψη της διασημότερης παγόδας “Shwedagon” με την δύση του ήλιου, δημιουργεί ένα ενιαίο χρυσαφένιο χρώμα, που σίγουρα θα περιπαίξει την αξιοπιστία της όρασή σας. Και αυτό γιατί, δύσκολα σε κάποιο άλλο μέρος, το χρώμα κάποιου κτηρίου έχει καταφέρει να φτάσει την μεγαλοπρέπεια της τέχνης της φύσης – στην προκειμένη περίπτωση- του ουρανού.

Μιανμάρ
Πηγή εικόνας: caraveltravel.gr. Οι παγόδες της Γιανγκόν.

Από γαστρονομικής πλευράς…

….στην Γιανγκόν, σίγουρα θα αναδυθεί μία δικαιολογημένη ανάγκη να δοκιμάσετε τις αυθεντικές γεύσεις που έχουν ταξιδέψει από την Ανατολή μέχρι τη Δύση. Φυσικά, γίνεται λόγος για την πολυαγαπημένη επιλογή πολλών δυτικών τραπεζιών, των ζυμαρικών. Σε πιάτα που θυμίζουν noodles, όλα τα ζυμαρικά σερβίρονται με ολόφρεσκα λαχανικά. Παρά την απλότητα των παραδοσιακών γευμάτων, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η ασύγκριτη νοστιμιά των φαγητών που φυτρώνουν στον τόπο τους και καταναλώνονται χωρίς σημαντική επεξεργασία. Επίσης, καθώς τονίσαμε την ποικιλομορφία που καταβάλλει την Μιανμάρ, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε πλανόδιο φαγητό του δρόμου, τα οποία συνδυάζουν γεύσεις από γειτονικές ανατολίτικες χώρες. Αποτελούν την απόδειξη ότι τελικά οι γεύσεις μπορούν να “προδώσουν” την κουλτούρα κάθε τόπου.

Μιανμάρ
Πηγή εικόνας: urbanadventures.com

Η αρχιτεκτονική ποικιλομορφία

Μην παραβλέψετε μία βόλτα στην πολυπληθή – καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας – Chinatown. Με έντονη την κινεζική παρουσία στην Μιανμάρ, δεν θα μπορούσε να λείπει η κλασσική κινεζική αγορά με τις χαρακτηριστικές κόκκινες μπάλες που αιωρούνται. Ένας διαφορετικός, από αρχιτεκτονικής άποψης δρόμος, σε σχέση με την υπόλοιπη Μιανμάρ. Στα κεντρικότερα σημεία της είναι εμφανέστατος ο αποικιακός χαρακτήρας των κτηρίων, τα οποία έχουν διατηρηθεί από την εποχή της Βρετανικής κυριαρχίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μιανμάρ
Πηγή εικόνας: culture360.asef.org. Αγγλική αρχιτεκτονική στην Γιανγκόν.

Λίμνη Kandawgyi

Τέλος, όσον αφορά την Γιανγκόν, περάστε τις τελευταίες σας ώρες στην πόλη με μία χαλαρωτική βόλτα στη λίμνη Kandawgyi. Το πέρασμα από τους ζωντανούς και θορυβώδεις δρόμους στην ήρεμη λίμνη θα είναι αισθητό. Παρ’όλα αυτά, αποτελεί μόνο ένα μεταβατικό στάδιο. Θυμηθείτε, απολαύστε πρώτα τον πολιτισμό της πρωτεύουσας για να ακολουθήσει η “μύηση” στις βουδιστικές περιοχές και συνήθειες.

λίμνη Kandawgyi
Πηγή εικόνας: travelbyinterest.com

Bagan

Η πόλη του Μπαγκάν συχνά αναφέρεται ως μία αρχαιολογική ζώνη μεγάλης έκτασης, που γνωστοποιεί τη Μιανμάρ. Κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει με αυτό. Όταν όμως επισκέπτεσαι το μέρος, δεν υπάρχει ούτε η παραμικρή πιθανότητα να το ταυτίσεις με το επίθετο “αρχαιολογικός”. Μία έκταση 40 τετραγωνικών χιλιομέτρων καλύπτεται από πράσινα χόρτα στο έδαφος, ενώ τα δέντρα – παρόλο που δεν λείπουν από το σκηνικό – είναι κοντά για να μην χαλούν την θέα της απεραντοσύνης. Συνολικά, αριθμεί πάνω από 13.000 παγόδες, σε διάφορα ύψη, στα οποία ο καθένας μπορεί να ανεβεί και να απολαύσει τη θέα. Αφήστε ελεύθερη ολόκληρη την ημέρα σας και περιπλανηθείτε ανάμεσα στα δρομάκια. Μη διστάσετε ακόμα και να χαρίσετε στον εαυτό σας λίγο χρόνο περισυλλογής στην κορυφή μίας παγόδας. Σίγουρα η ώρα που δύει ο ήλιος είναι μία ειδυλλιακή στιγμή.

Μιανμάρ
Πηγή εικόνας: caraveltravel.gr

Λίμνη Inle

Για να νιώσετε το πέρασμα από τις γεμάτες κόσμο πλατείες και την πολιτισμική υπεροχή στο άλλο άκρο, τη φύση, επισκεφθείτε τη λίμνη Inle. Εκεί ζουν οι άνθρωποι της φυλής Ιntha, οι οποίοι προτιμούν να χτίζουν τα σπίτια τους πάνω στην λίμνη. Με ιδιαίτερες χειροτεχνικές κατασκευές, στηρίζουν τα ξύλινα σπίτια τους πάνω σε ψηλά ξυλοπόδαρα, τα οποία φροντίζουν να βρίσκονται πάντα πάνω από την στάθμη του νερού. Αφού η εργασία τους πηγάζει από το νερό – οι περισσότεροι είναι ψαράδες και αργυροχόοι – αποφάσισαν να μεταφέρουν τα σπίτια τους στον χώρο εργασίας τους. Φυσικά, αυτοί δεν έχουν συνδυάσει τις ώρες εργασίας τους με αγγαρεία, όπως συχνά παρατηρείται στις δυτικές χώρες. Γι’αυτούς το ψάρεμα είναι μία ευχάριστη ασχολία. Μάλιστα, έχουν ανακαλύψει δικό τους τρόπο να τραβούν το κουπί, δένοντας πάνω του το ένα τους πόδι. Μία βόλτα με βάρκα κοστίζει μόλις 7 ευρώ, ενώ για να νοικιάσετε ποδήλατο για βόλτα στην περιοχή κοστίζει 0.60 λεπτά την ημέρα.

Μιανμάρ
Πηγή εικόνας: insideasiatours.com

 

Μιανμάρ
Πηγή εικόνας: halfhalftravel.com

Πηγές:

  • Steinberg, D. I, Aung-Thwing, M. A, Aung, M. H. (1999). Myanmar. Ανακτήθηκε από https://www.britannica.com/place/Myanmar. (Τελευταία πρόσβαση 15/06/2020).
  • Τhe Crazy Tourist. 25 Best Things to Do in Yangon (Myanmar). Ανακτήθηκε από https://www.thecrazytourist.com/25-best-things-to-do-in-yangon-myanmar/. (Τελευταία πρόσβαση 15/06/2020).
  • Χαϊμαντάς, Σ. Βιρμανία (Myanmar). Ανακτήθηκε από http://www.traveltips.gr/Myanmar/Myanmar_attractions.htm. (Τελευταία πρόσβαση 15/06/2020).
  • Go Myanmar. Inle Lake. Myanmar’s natural sanctuary. Ανακτήθηκε από https://www.go-myanmar.com/inle_lake. (Τελευταία πρόσβαση 17/06/2020).

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χρύσα Αγγελάκη

Φοιτήτρια του τμήματος Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε του Α.Π.Θ, με μεγάλη αγάπη για την αρθρογραφία. "First i photograph with my eyes, then i write with my heart".

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;