Μεθώνη: Το καλοκαίρι της Μεσσηνίας

Στα νοτιοδυτικά του νομού Μεσσηνίας, ανάμεσα στο Ιόνιο Πέλαγος και το Μεσσηνιακό κόλπο, βρίσκεται η φημισμένη κωμόπολη της Μεθώνης. Περίφημα βενετσιάνικα κάστρα, επιβλητικά βουνά, αμμουδερές ακρογιαλιές και ενδιαφέροντα αξιοθέατα στη γύρω περιοχή συνθέτουν το τοπίο της Μεσσηνίας, η οποία προσφέρει μία τεράστια ποικιλία προορισμών, ικανοποιώντας όλα τα είδη τουρισμού.

Μεθώνη

Η Μεθώνη είναι χτισμένη πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης Μεθώνη. Έχει σπουδαία ιστορική σημασία, λόγω της στρατηγικής και εμπορικής σημασίας λιμάνι της, το οποίο έγινε το μήλο της Έριδος μέσα στους αιώνες για Φράγκους, Ενετούς και Οθωμανούς. Εκκλησίες, τζαμιά, οχυρώσεις και το σπουδαίο κάστρο της συνθέτουν ένα πλούσιο αρχαιολογικό τοπίο, με στοιχεία βυζαντινά, βενετσιάνικα και τουρκικά. Ο Παυσανίας και ο Στράβωνας ταυτίζουν την τειχισμένη από την αρχαιότητα Μεθώνη με την Ομηρική “αμπελόεσσα Πήδασο”. Συγκεκριμένα, ο Όμηρος την αναφέρει ως μια από τις επτά πόλεις που πρόσφερε ο Aγαμέμνονας στον Aχιλλέα, επιχειρώντας να τον πείσει να επιστρέψει στη μάχη κατά την πολιορκία της Tροίας.

Μεθώνη

Το επιβλητικό κάστρο της διατηρεί τη ρομαντική ατμόσφαιρα της όμορφης παραθαλάσσιας κωμόπολης. Αποτελεί το γραφικότερο σημείο της και θεωρείται το πιο σημαντικό κάστρο της Μεσσηνίας και από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου, ονομαστό για την οχυρωματική του θέση στα χρόνια του Μεσαίωνα και της Τουρκοκρατίας. Είναι χτισμένο σε ένα βράχο που εισχωρεί στην θάλασσα και χωρίζεται από την ξηρά με μία τεχνητή τάφρο και έχει έκταση 93 στρέμματα. Νότια του φρουρίου βρίσκεται ο πύργος Μπούρτζι, χτισμένος σε μία μικρή βραχονησίδα νότια του κάστρου και συνδέεται με το κύριο φρούριο με μία γέφυρα με καμάρες. Φροντίστε να επισκεφθείτε το κάστρο την ώρα που δύει ο ήλιος και το χρυσαφένιο ηλιοβασίλεμα ακουμπά τη μεσσηνιακή θάλασσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεθώνη

Στη Μεθώνη επίσης θα δείτε αρχοντικά που διατηρούν τα χαρακτηριστικά της τοπικής αρχιτεκτονικής, αλλά και  χαμηλά πέτρινα σπίτια, κτισμένα το ένα κοντά στο άλλο, και με αυλές, που αναδύουν αρώματα λουλουδιών. Θα απολαύσετε νοστιμότατο παραδοσιακό φαγητό στα πολλά ταβερνάκια και εστιατόρια που ακουμπούν τη θάλασσα και θα χαλαρώσετε βλέποντας το ηλιοβασίλεμα.

Tip: H Πύλος, η Κορώνη και η Φοινικούντα αρκούν για να γεμίσουν το πρόγραμμα των κοντινών εξορμήσεων.

.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βενετία Καψογεώργη

Ζει στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια και σπουδάζει Αρχαιολογία και Ιστορία Τέχνης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ενδιαφέρεται για τα πάντα, αλλά προτιμά να γράφει και να συζητά κυρίως για αυτά που της αρέσουν περισσότερο από όλα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;