Μάλτα: Στα χνάρια της ιστορίας

Μάλτα: Στα χνάρια της Ιστορίας
worldtravelguide.net

Η Μάλτα είναι ένα σύμπλεγμα 5 νησιών, που κοσμεί τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σικελίας και Αφρικής και αποτελεί το μικρότερο και πιο πυκνοκατοικημένο κράτος της Ευρώπης. Το συγκεκριμένο νησιωτικό σύμπλεγμα αποτελείται από 2 κατοικήσιμα νησιά, τη Μάλτα και το Γκόζο, καθώς και από 3 νησίδες που δεν κατοικούνται: το Κομίνο, το Κομινότο και την Πιπεριά (“Φίλφλα” στη μαλτέζικη γλώσσα). Ο εν λόγω προορισμός φημίζεται κυρίως για τα γαλάζια νερά του, για τα κάστρα και τα τείχη του, που μεταφέρουν νοερά τον επισκέπτη στην εποχή των Ιπποτών.

Μάλτα: Στα χνάρια της Ιστορίας
passenger.gr

Λόγω της περιορισμένης έκτασής της, η Μάλτα είναι ένας προορισμός που ο επισκέπτης μπορεί να γυρίσει απ’ άκρη σ’ άκρη μέσα σε λίγες μόνο μέρες. Όλες οι αποστάσεις είναι σύντομες, χωρίς να υπολογίσουμε την κίνηση, βέβαια. Το νησί προσελκύει πάρα πολύ τουρισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και για το λόγο αυτό, η Βαλέττα διαθέτει ένα υπερσύγχρονο και πολύ καλά οργανωμένο αεροδρόμιο, που εξυπηρετεί πολύ ικανοποιητικά τους τουρίστες, αλλά και τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Μάλτα. Extra tip για όσους ενδιαφέρονται είναι ότι ο χώρος καπνιζόντων του αεροδρομίου της Μάλτας είναι αξιοπρεπέστατος σχετικά με άλλα ευρωπαϊκά και όχι μόνο αεροδρόμια. Εντυπωσιακά προσιτοί, επίσης, είναι και οι τιμοκατάλογοι των καταστημάτων του αεροδρομίου.

Μάλτα: Στα χνάρια της Ιστορίας
tripadvisor.com.gr

Γνωριμία με την πρωτεύουσα Βαλέττα

Περπατώντας στην Καστρούπολη του τάγματος των Ιωαννιτών Ιπποτών, ο ταξιδιώτης αφουγκράζεται την πολυτάραχη ιστορία της Βαλέττας. Αγγίζοντας τα τείχη της, νιώθει τις δονήσεις των αλλεπάλληλων διεκδικήσεων που υπέστη η Μάλτα στο πέρασμα των χρόνων. Θαυμάζοντας τα υπέροχα κτίρια της Βαλέττας, διαβάζει τη χαραγμένη επάνω τους ιστορία. Οι θυρεοί, οι επιγραφές, αλλά και τα έργα τέχνης που κοσμούν την πρωτεύουσα της Μάλτας μαρτυρούν το πέρασμα των Αράβων, των Νορμανδών, των Άγγλων, των πειρατών, των Ιωαννιτών Ιπποτών, αλλά και άλλων επίδοξων κατακτητών.

Μάλτα: Στα χνάρια της Ιστορίας
trivago.gr

Η συνοικία της Floriana αποτελεί τον προθάλαμο της Παλιάς Πόλης της Βαλέττας, όπου ο επισκέπτης παίρνει μια γενναία γεύση του τι πρόκειται να επακολουθήσει. Ένα τεράστιο σιντριβάνι βρίσκεται πριν την πύλη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2018. Οι Τρίτωνες στο κέντρο του, που του έχουν δώσει και το όνομά τους, αποτελούν σημείο έλξης των τουριστών για ανεπανάληπτες φωτογραφίες.

Διαβάστε επίσης  Εκεί θα τα πιείς... Στην Πράγα!
Advertisements
Ad 14
Μάλτα: Στα χνάρια της Ιστορίας
othessalonikios.gr

Οι εικόνες εντός της Παλιάς Πόλης, καθώς και η θέα που προσφέρει, είναι πραγματικά ακαταμάχητες. Μεγαλοπρεπείς καθεδρικοί ναοί, όπως αυτός του Αγίου Ιωάννη, του St Publio και της Παναγίας της Νίκης αποτελούν τόπους συνάντησης της θρησκευτικής ιστορίας με την τέχνη. Τεράστιες προσωπικότητες των τεχνών, όπως ο Καραβάτζιο και ο Πιανό, έχουν αφήσει ανεξίτηλα σημάδια σε τούτο τον τόπο. Τα auberges, δηλαδή τα κτίρια-βάσεις των διαφορετικών ταγμάτων των Ιωαννιτών Ιπποτών, σήμερα χρησιμοποιούνται ως δημόσια κτίρια, έχοντας διατηρήσει όλη τους τη μεγαλοπρέπεια. Οι άνω και κάτω Κήποι Μπαράκα αποτελούν χάρμα οφθαλμών για τους επισκέπτες και ταυτόχρονα ανάσα απόλαυσης για τους ντόπιους και τον καθημερινό τους περίπατο. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να κάνει ευχάριστα διαλείμματα μεταξύ της περιήγησής του στα πολλά αξιοθέατα της Παλιάς Πόλης, είτε για κάποιο ρόφημα ή σνακ είτε για ψώνια στην τοπική τουριστική αγορά.

Μάλτα: Στα χνάρια της Ιστορίας
tripadvisor.com.gr

Διαμονή και διασκέδαση στον Άγιο Ιουλιανό

Η μεγάλη πλειοψηφία των ξενοδοχειακών συγκροτημάτων και λοιπών καταλυμάτων είναι συγκεντρωμένη στην περιοχή του Αγίου Ιουλιανού, σε απόσταση περίπου 8 χιλιομέτρων από τη Βαλέττα. Η συνοικία βρίθει ζωής και κίνησης και, ως εκ τούτου, προσφέρει πληθώρα – σε αριθμό και ποικιλία – καταστημάτων εστίασης, αλλά και εμπορικών. Εκεί μπορείς να επιλέξεις μεταξύ πολλών κουζινών, τοπικών και διεθνών, ανάλογα με τα γευστικά σου γούστα, αλλά και τον ταξιδιωτικό σου προϋπολογισμό. Ελκυστικά μενού, νόστιμα γλυκά, απολαυστικά ροφήματα από το πρωί μέχρι έως τις 11.00 το βράδυ, που κλείνουν οι περισσότερες κουζίνες. Μετά, μπορείς να πιεις το ποτό σου σε κάποιο ήσυχο ή λιγότερο ήσυχο μπαράκι, ενώ μπορείς και να δοκιμάσεις την τύχη σου σε καζίνο.

Μάλτα: Στα χνάρια της Ιστορίας
wikipedia.org

Εκδρομές κι αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσεις

Όπως προανέφερα, η Μάλτα είναι ένα μικρό νησί, που σημαίνει ότι οι διαδρομές προς όλες τις κατευθύνσεις είναι σχετικά σύντομες. Θα ήταν παράλειψη, να φτάσεις ως εκεί και να μη δεις όσα περισσότερα αξιοθέατα μπορείς. Οι τρεις πόλεις (Birgu ή Vittoriosa, Senglea και Cospicua) βρίσκονται ακριβώς απέναντι από τη Βαλέττα και παρέχουν ένα πανέμορφο θέαμα με τις οχυρώσεις τους και τις τεράστιες σημαίες τους. Μπορείς να τις επισκεφτείς είτε οδικώς είτε από θαλάσσης από τη Βαλέττα και να θαυμάσεις από κοντά τα τείχη και τα κτίρια που περιλαμβάνουν. Μια καλή ξενάγηση θα σου χαρίσει πολύτιμες και άκρως ενδιαφέρουσες ιστορικές γνώσεις, αλλά και χρήσιμες πληροφορίες κοινωνικού περιεχομένου για την περιοχή.

Διαβάστε επίσης  Ο Ρομαντισμός και η πορεία του μέσα στον χρόνο
Μάλτα: Στα χνάρια της Ιστορίας
amlanguage.com

Στη νότια πλευρά του νησιού υπάρχει ένα παραμυθένιας ομορφιάς και γραφικότητας ψαροχώρι, το Μαρσασλόκ. Θυμίζει πολύ ελληνικό νησί, με τα παραθαλάσσια μαγαζάκια του και την υπαίθρια αγορά του και αποτελεί σίγουρα ένα από τα highlights του ταξιδιού στη Μάλτα. Θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε από κοντά τις χαρακτηριστικές μαλτέζικες βάρκες luzzu, οι οποίες χρωματίζουν υπέροχα τη θάλασσα και την παραλία. Οι ντόπιοι σημειώνουν τον τόπο καταγωγής τους, χρωματίζοντας με διαφορετικό χρώμα το πάνω μέρος της βάρκας. Φυσικά, ένα ξύλινο ομοίωμα luzzu δεν θα πρέπει να λείψει από την γκάμα των αναμνηστικών αγορών σας.

Μάλτα: Στα χνάρια της Ιστορίας
airmalta.com

Στο κεντρικό κομμάτι της Μάλτας υπάρχει ένας εντυπωσιακός καθεδρικός ναός, αυτός της Παναγίας της Μόστα. Το επιβλητικό του μέγεθος, ο πανύψηλος τρούλος, αλλά και τα κέρινα αγάλματα των Παθών του Κυρίου που αντικρίζει ο επισκέπτης που έχει την τύχη να τον επισκεφτεί κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα των Καθολικών, δεν περιγράφονται εύκολα με λόγια. Οι ντόπιοι θεωρούν τη συγκεκριμένη εκκλησία θαυματουργή, λόγω μίας οβίδας που έπεσε εκεί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η οποία τρύπησε τον τρούλο και το πάτωμα, αλλά δεν εξερράγη. Ο ναός που είναι επισκέψιμος από τους τουρίστες έναντι ενός μικρού τιμήματος εισόδου, αποτελεί πραγματικά ένα από τα εντυπωσιακότερα αξιοθέατα της Μάλτας.

Μάλτα: Στα χνάρια της Ιστορίας
el.astelus.com

Στην πόλη Ραμπάτ, θα περπατήσεις μέσα στα γραφικά σοκάκια της πόλης ή θα κάνεις μία βόλτα με άμαξα για να τη γνωρίσεις καλύτερα. Για όσους δεν έχουν κλειστοφοβία, συστήνεται απαραιτήτως μία επίσκεψη στο σύμπλεγμα κατακομβών του Αγίου Παύλου.  Έως τον 4ο αιώνα, οι υπόγειες αυτές στοές χρησιμοποιούνταν ως νεκροταφεία Χριστιανών, Ιουδαίων και Ειδωλολατρών, ενώ αργότερα αποτέλεσαν τόπους λατρείας και προστασίας για τους κρυπτοχριστιανούς. Και βέβαια, επισκέψου το απίστευτης ομορφιάς κάστρο της Μεδίνας, επιδιώκοντας να μπεις από την Ελληνική Πύλη για να θαυμάσεις από κοντά τη “Σιωπηλή Πόλη”.

Διαβάστε επίσης  9+1 top προορισμοί για να ταξιδέψεις το 2020
Μάλτα: Στα χνάρια της Ιστορίας
tripadvisor.com.gr

Γίνε πάλι παιδί στο χωριό του Ποπάι

Στη βόρεια πλευρά του νησιού, υπάρχει μία μικρογραφία της Ντίσνεϊλαντ, αφιερωμένη στον αγαπημένο μας παιδικό ήρωα, Ποπάι. Πρόκειται για ένα στούντιο κινηματογραφικών γυρισμάτων, που κατασκευάστηκε για τις ανάγκες της ομώνυμης ταινίας του 1980 και στη συνέχεια εξαγοράστηκε από ιδιώτη και μετατράπηκε σε ένα μίνι θεματικό πάρκο. Τα κατασκευασμένα από ξύλο, πολύχρωμα σπιτάκια του προσφέρονται για μοναδικές φωτογραφίες, ενώ υπάρχουν και παρελάσεις ηρώων για τους λιλιπούτειους επισκέπτες, που θα έχουν την ευκαιρία να χαιρετηθούν με τον Ποπάι, την Όλιβ και την παρέα τους. Η θέα, δε, από ψηλά προς τον κολπίσκο είναι καταπληκτική.

Μάλτα: Στα χνάρια της Ιστορίας
goniaxalarosis.gr

Γκόζο, το Νησί της Καλυψούς

Από τη βορινή πλευρά της Μάλτας αναχωρεί πλοιάριο για το Γκόζο, το δεύτερο νησί του αρχιπελάγους, το οποίο έχει ταυτιστεί με την Αρχαία Ωγυγία. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία και το έπος του Ομήρου, εδώ είναι που προσάραξε ο Οδυσσέας και έμεινε για αρκετά χρόνια μαγεμένος από την ομορφιά της Καλυψούς και του νησιού της. Εκτός από τις βόλτες στις πλατείες και τα μικροσκοπικά σοκάκια του Γκόζο, δοκιμάστε τις αντοχές σας για να επισκεφτείτε το περίφημο κάστρο του. Η UNESCO το έχει συμπεριλάβει στη λίστα Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ενώ σήμερα φιλοξενεί συχνά διεθνείς εκθέσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Τα σπίτια που βρίσκονταν εντός των τειχών καταστράφηκαν ολοσχερώς από το μεγάλο σεισμό του 17ου αιώνα και έκτοτε ο οικισμός ξαναχτίστηκε εκτός των τειχών. Από το Γκόζο, μπορείτε να θαυμάσετε από μακριά τα νησάκια με τα γαλάζια νερά, Κομίνο και Κομινότο ή να τα επισκεφθείτε από θαλάσσης για αξέχαστες βουτιές.

Μάλτα: Στα χνάρια της Ιστορίας
trip4u.gr

Στη Μάλτα:

  • στο νησί που μιλούν Αραβικά, αλλά γράφουν Λατινικά
  • που τα δεξιοτίμονα αυτοκίνητα και οι λοιπές συνήθειες σε παραπέμπουν στη Βρετανία
  • που η Ιστορία ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια σου και οι Ιππότες ξαναζωντανεύουν στη φαντασία σου
  • που τα ορθωμένα τείχη σου κόβουν την ανάσα
  • που ένα μεγάλο συνονθύλευμα λαών συναντιέται για να ζήσει και να εργαστεί ή απλά να κάνει τουρισμό
  • που πολλές επιτυχημένες κινηματογραφικές παραγωγές διεθνούς εμβέλειας την έχουν επιλέξει για τα γυρίσματά τους,

πήγαινε και θα με θυμηθείς!

Είμαι η Σουζάνα, οικονομολόγος, paralegal, μεταφράστρια & επιμελήτρια κειμένων. Λατρεύω τα ταξίδια, τις ξένες γλώσσες, την περιπέτεια και την αδρή έκκριση αδρεναλίνης. Επίσης, θεωρώ ότι η μάθηση δεν έχει ούτε ηλικία ούτε άλλου είδους όρια και θέλω πολύ να ισχύει το ότι παραμένουμε έφηβοι για όσο το επιτρέπει το μυαλό μας και όχι το κορμί μας.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Dior vs Chanel: Τα φαντάσματα πίσω από τους δύο θρύλους

Αφιέρωμα στο «The New Look» κάνει ο Codd Kessler με
Η ομιλία του Λίνκολν στο Γκέτισμπεργκ

Η ομιλία του Λίνκολν στο Γκέτισμπεργκ

Η ομιλία του Λίνκολν στο Γκέτισμπεργκ έμελλε να αποτελέσει μία