Μάλμε: H πόλη της Σουηδίας που φημίζεται για τα πάρκα της

Μάλμε: H πόλη της Σουηδίας που φημίζεται για τα πάρκα της
Πηγή εικόνας: Photo by Pontus Ohlsson on Unsplash

Αν βρίσκεστε στην αναζήτηση για το επόμενο ταξίδι σας, τότε το maxmag μπορεί σίγουρα να σας βοηθήσει. Αν έχετε σκοπό να επισκεφθείτε τη Σουηδία, μια επίσκεψη στο Μάλμε είναι ιδανική. Αν πάλι, βρίσκεστε στην Κοπεγχάγη, μπορείτε να πάρετε μια «γεύση» από Σουηδία. Το Μάλμε απέχει μόλις μισή ώρα από την Κοπεγχάγη, οπότε μπορείτε να κάνετε μια μονοήμερη εκδρομή. Ετοιμαστείτε να «ταξιδέψετε» στο Μάλμε και να ανακαλύψετε την πόλη της Σουηδίας που φημίζεται για τα πάρκα της.

Μερικά λόγια

Το Μάλμε είναι η τρίτη σε μέγεθος πόλη της Σουηδίας. Γνωστή, από τα παλιότερα χρόνια, στο κομμάτι της βιομηχανοποίησης. Αποτέλεσε την πόλη ορόσημο στις βιομηχανοποιημένες πόλεις, όχι μόνο της Σουηδίας, αλλά και της Σκανδιναβίας γενικότερα. Η πόλη είναι γνωστή για τα αμέτρητα πάρκα και τις πλατείες που διαθέτει. Θα «χορτάσετε» να βλέπετε πράσινο. Μικρές και μεγάλες πλατείες, πάρκα για μικρούς και μεγάλους και ένα ειδικά διαμορφωμένο άλσος. Όλα αυτά συνθέτουν ένα ονειρικό τοπίο. Άλλωστε, αξίζει να γνωρίζεις πως το Μάλμε θεωρείται ως πρότυπο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Το Μάλμε φημίζεται, επίσης, για τα πολλά ιστορικά μνημεία που διαθέτει. Επιπλέον, είναι μια πόλη που ενδείκνυται για ψώνια, καθώς θα βρεις πολλά εμπορικά κέντρα, καταστήματα σε κεντρικούς δρόμους και πληθώρα από προϊόντα πολλών ειδών. Γενικά, το Μάλμε δεν θεωρείται οικονομικός προορισμός. Όμως, συγκριτικά με τις άλλες περιοχές της Σουηδίας, είναι πιο προσιτός από οικονομική άποψη. Δεν πρέπει να ξεχνάς ότι πρόκειται για Σκανδιναβία, άρα οι τιμές είναι ούτως ή άλλως «τσιμπημένες».

Πηγή εικόνας: Photo by John Flygare on Unsplash

Πώς θα πάω στο Μάλμε

Από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος καθημερινά πραγματοποιούνται πτήσεις με προορισμό την Κοπεγχάγη. Κατά την άφιξή σας στην Κοπεγχάγη, μπορείτε με τρένο να φτάσετε στο Μάλμε. Η απόσταση είναι μόλις 29 χιλιόμετρα. Σε μισή ώρα, θα έχετε αποβιβαστεί. Το εισιτήριο ανέρχεται στα 12 ευρώ για τους ενήλικες. Οι φοιτητές με την ένδειξη της ακαδημαϊκής τους ταυτότητας, έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν μειωμένο εισιτήριο (-25 %).

Πού θα μείνω

Η διαμονή στο Μάλμε δεν πρέπει να σας απασχολήσει. Οι επιλογές είναι πραγματικά αμέτρητες. Οι τιμές κυμαίνονται σε φυσιολογικά επίπεδα. Αν και πρόκειται για πόλη της Σκανδιναβίας, δεν υπάρχουν ακραίες τιμές σε ξενοδοχειακές μονάδες. Μια καλή λύση είναι να νοικιάσετε ένα διαμέρισμα airbnb.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεταφορά εντός πόλης

Τα περισσότερα αξιοθέατα και ιστορικά μνημεία βρίσκονται στο κέντρο της πόλης. Πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να περιηγηθείτε στην πόλη με τα πόδια. Το Μάλμε, όπως και ολόκληρη η Σουηδία, διαθέτει ένα πολύ καλά δομημένο και οργανωμένο σύστημα δημόσιων συγκοινωνιών. Εντυπωσιακό είναι ότι τα λεωφορεία είναι χρωματισμένα. Παραδείγματος χάρη, το πράσινο λεωφορείο πραγματοποιεί δρομολόγια εντός του Μάλμε. Τα κίτρινα λεωφορεία πραγματοποιούν δρομολόγια με προορισμό άλλες περιοχές της Σκανδιναβίας. Πάνω στα λεωφορεία είναι γραμμένη η φράση “καλώς ήρθατε” σε 140 διαφορετικές γλώσσες. Αυτό οφείλεται στην τεράστια επισκεψιμότητα της πόλης από ανθρώπους διαφορετικής καταγωγής. Εκτός από λεωφορεία, το Μάλμε διαθέτει γραμμή τράμ. Η γραμμή αυτή συνδέει όλα τα μουσεία της πόλης μεταξύ τους. Αν επιθυμείτε να πραγματοποιήσετε πιο μακρινή απόσταση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τρένο ή ταξί.

Πηγή εικόνα: Photo by Pontus Ohlsson on Unsplash

Τι γεύσεις αξίζει να δοκιμάσω

Είναι μια από τις πιο πολυπολιτισμικές χώρες στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι θα έχετε πάρα πολλές επιλογές να δοκιμάσετε διαφορετικά είδη γεύσεων. Το παραδοσιακό πιάτο της Σουηδίας, βέβαια, είναι τα κεφτεδάκια, οπότε μια δοκιμή κρίνεται σχεδόν απαραίτητη.

Πότε είναι η ιδανική περίοδος να ταξιδέψω στο Μάλμε

Το κλίμα είναι σχετικά ήπιο με αυτό που θα συναντήσετε, αν επισκεφθείτε το βόρειο τμήμα της Σουηδίας. Ιδανική περίοδος είναι το καλοκαίρι. Ειδικότερα, τον Αύγουστο θα μπορέσετε να απολαύσετε στο έπακρο την ομορφιά που διαθέτει. Συν τοις άλλοις, αν βρεθείτε στο Μάλμε τον Αύγουστο, θα μπορέσετε να παρευρεθείτε και στο μουσικό φεστιβάλ που λαμβάνει χώρα στην πόλη.

Μέρη που αξίζει να επισκεφθώ

Turning Torso: Μπορεί, καθώς περνάς το χρόνο σου στα social media. να έχεις δει ένα ψηλό κτήριο που έχει περιστροφή 90 μοιρών. Το κτήριο αυτό είναι το ψηλότερο όχι μόνο στο Μάλμε και στη Σουηδία, αλλά σε ολόκληρη την έκταση της Σκανδιναβίας.Το ύψος του φτάνει τα 190 μέτρα. Διαθέτει 54 ορόφους. Το μειονέκτημα είναι ότι δεν μπορεί κανείς να το φωτογραφίσει από μέσα, διότι ανήκει σε ιδιώτη. Άρα, δυστυχώς, φωτογραφίες μπορείς να τραβήξεις μόνο στον εξωτερικό χώρο.

turnig torso malmo
Πηγή εικόνας : calatrava.com

Malmo Stadsbibliotek: Όπως γίνεται αντιληπτό από την ονομασία του, πρόκειται για βιβλιοθήκη. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν έχει καμία σχέση με βιβλιοθήκες όπως έχουμε στο μυαλό μας. Αρχικά, ο χώρος της βιβλιοθήκης βρίσκεται σε ένα κάστρο που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα. Βέβαια, έχει γίνει ανακαίνιση και είναι άρτια εξοπλισμένο με μοντέρνα τεχνολογική αρχιτεκτονική. Φαντάσου ένα κάστρο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στο εσωτερικό του. Συνθέτουν την απόλυτη αντίθεση, που όμως πολύ αρμονικά «δένει» με τον υπόλοιπο χώρο. Η καινοτομία της συγκεκριμένης βιβλιοθήκης είναι το borrow a living book. Με λίγα λόγια, ο καθένας μπορεί να δανειστεί και να μάθει την ιστορία/εμπειρία ενός πραγματικού ανθρώπου μέσα από την τεράστια συλλογή DVD και CD. Το Malmo Stadsbibliotek αποτελεί την μεγαλύτερη βιβλιοθήκη σε ολόκληρη την χώρα της Σουηδίας. Οπότε, οι λάτρεις των βιβλίων και της μελέτης έχουν ένα πολύ καλό κίνητρο για να επισκεφθούν το Μάλμε.

Βιβλιοθήκη Μάλμε
Πηγή εικόνας: pinterest.de

 

Lilla Torg-Stortorget: Εφόσον φημίζεται για τις πλατείες που διαθέτει το Μάλμε, επιβάλλεται μια επίσκεψη στις δύο πιο γνωστές πλατείες της πόλης. Η Lilla tog (= μικρή πλατεία) είναι μια μικρή, σε μέγεθος, πλατεία συγκριτικά με τις υπόλοιπες της πόλης. Αυτό, όμως, δεν την καθιστά λιγότερο εντυπωσιακή και όμορφη. Τριγύρω της υπάρχουν τα κλασσικά πολύχρωμα σπιτάκια (όπως και σε ολόκληρη τη Σουηδία) αλλά και καφετέριες και εστιατόρια.

Πηγή εικόνας: majipparesor.se

Stortoget (= μεγάλη πλατεία) πρόκειται για την μεγαλύτερη πλατεία του Μάλμε. Στο Stortoget λαμβάνει χώρα το μουσικό φεστιβάλ κάθε Αύγουστο. Κοσμείται από ένα σαγηνευτικής ομορφιάς συντριβάνι, αμέτρητα λουλούδια και δέντρα. Στο κεντρικό σημείο της πλατείας θα μπορέσετε να θαυμάσετε το άγαλμα του πρώην Σουηδού Βασιλιά Karl X Gustav. Το Stortoget, εκτός από μεγάλη πλατεία, ονομάζεται και πλατεία του Δημαρχείου λόγω του επιβλητικού Δημαρχείου που στεγάζεται εκεί.

Πηγή εικόνας: commons.wikimedia.org

 

Kungsparken: Εκτός από πλατείες, το Μάλμε διαθέτει τα πιο εντυπωσιακά πάρκα σε ολόκληρη τη Σκανδιναβία. Ένας περίπατος στο πάρκο του Βασιλιά θα μπορέσει να πείσει και τους πιο απαιτητικούς. Μια τεράστια έκταση με λίμνες, ανεμόμυλους, αγάλματα. Στην πλατεία αυτή, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά πάνω από 100 πολύ παλιά είδη δένδρων από όλες τις ηπείρους.

Kungsparken
Πηγή εικόνας: encirclephotos.com

 

Slottsträdgården: Το πάρκο αυτό βρίσκεται στο πίσω μέρος του κάστρου Malmohus. Η έκτασή του αγγίζει τα 12.000 τ.μ. Το εντυπωσιακό είναι, ότι χωρίζεται ανά θεματική. Για παράδειγμα, υπάρχει ο κήπος των τριαντάφυλλων ο κήπος της κουζίνας και άλλα. Αποτελεί το ιδανικό μέρος στο κέντρο της πόλης για να περάσετε αρμονικά το πρωινό ή το απόγευμά σας και, παράλληλα, από τους ξεναγούς του χώρου να μάθετε την ιστορία του.

Πηγή εικόνας: guidebook-sweden.com

 

Malmohus Castle: Πρόκειται για το σημείο κατατεθέν του Μάλμε. Με το πέρασμα του χρόνου, αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα όχι μόνο της Σουηδίας, αλλά και της Δανίας (λόγω της κοντινής απόστασης). Αξίζει να γνωρίζεις πως στο Malmohus Castle «κόπηκαν» τα πρώτα νομίσματα της Δανίας κατά τον Μεσαίωνα. Κατά την επίσκεψή σου στο κάστρο, θα μπορέσεις να επισκεφθείς και το Μalmo City Museum, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, που στεγάζονται εντός του ομώνυμου κάστρου.

Κάστρο Μάλμε
Πηγή εικόνας: encirclephotos.com

 

Βασικά tips που πρέπει να γνωρίζεις πριν ταξιδέψεις στο Μάλμε:

  • Η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι τα Σουηδικά. Αν βέβαια γνωρίζεις αγγλικά δεν θα έχεις ιδιαίτερο θέμα, καθώς μιλάνε αρκετοί κάτοικοι της περιοχής.
  • Για τις συναλλαγές τους, δεν χρησιμοποιούν ευρώ. Πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνεις μετατροπή στο συνάλλαγμα. Χρησιμοποιούν σουηδική κορόνα (= 1 ευρώ ισούται με 10,30 κορόνες).
  • Οι δείκτες του ρολογιού είναι μια ώρα πίσω από την ώρα Ελλάδας.
  • Μπορείς να ταξιδέψεις είτε με αστυνομική ταυτότητα είτε με διαβατήριο νέου τύπου. Απαραίτητο είναι τα στοιχεία σου να αναγράφονται με λατινικούς χαρακτήρες.

 

Πηγές άρθρου:

1. mywanderlust.gr

2. huffingtonpost.gr

3. mylifetrips.com

4. tripadvisor.com

5. cliclatlife.gr

6. othessalonikios.gr


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Σιόκρη

Η Χριστίνα Σιόκρη είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης & Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος με αντικείμενο την Διακυβέρνηση & τις Δημόσιες πολιτικές και εξειδίκευση στον αμφίσημο όρο του φαινομένου του λαϊκισμού. Της αρέσει να τραγουδάει, να ταξιδεύει και έχει ιδιαίτερη αγάπη στα ζώα αλλά λίγο παραπάνω στο δικό της. Μότο της : Sometimes we need a little magic και being normal is boring. Με ρίζες από την πόλη του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ετοιμαστείτε να σας ταξιδέψει..

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;