Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις low cost αεροπορικές εταιρίες

 

low cost εταιρίες

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερα άτομα χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες των low cost αεροπορικών εταιριών για τα ταξίδια τους. Μέσα σε δύσκολους, οικονομικά, καιρούς είναι η καλύτερη επιλογή για ένα ταξίδι στο εξωτερικό, ή ακόμα και στο εσωτερικό. Οι low cost εταιρίες αποτελούν μια πραγματική επανάσταση στα αεροπορικά ταξίδια. Μέσα από τη θεαματική μείωση τιμών, όλο και  περισσότεροι άνθρωποι επωφελούνται και επισκέπτονται καινούργια μέρη, κάνοντας ταυτόχρονα και οικονομία. Και φυσικά, μέσα από αυτήν την προοπτική, ένα ταξίδι παύει να είναι ένα αγαθό για λίγους, δηλαδή μια πολυτέλεια.

Χωρίς υπερβολή, μια κράτηση με επιστροφή σε μια χώρα του εξωτερικού, μέσω μιας low cost εταιρίας, μπορεί να είναι πιο φθηνή, από μόνο μια πτήση εσωτερικού μέσω μιας full cost! Φυσικά υπάρχουν πολλοί παράγοντες που διαμορφώνουν την τιμή, όπως η διαθεσιμότητα, ή το χρονικό σημείο που πραγματοποιήθηκε η κράτηση.

low cost εταιρίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς λοιπόν μια αεροπορική εταιρία καταφέρνει και προσφέρει τόσο χαμηλές τιμές;

Θα ξεκινήσω την απάντησή μου, διαψεύδοντας τον πιο διαδεδομένο μύθο. Ότι δηλαδή οι low cost εταιρίες γλιτώνουν έξοδα μέσω μιας πιο επισφαλούς συντήρησης. Μέγα λάθος. Μέσω αυτής της άποψης, έχει διαδοθεί και η φήμη, ότι οι εν λόγω εταιρίες είναι και επικίνδυνες. Παρ’όλα αυτά δεν είναι. Όλες οι αεροπορικές εταιρίες οφείλουν να τηρούν κάποια κριτήρια που έχουν τεθεί δια της νομικής οδού. Για παράδειγμα στην Αμερική, όλες οι αεροπορικές εταιρίες τηρούν τα κριτήρια που έχει θέσει η FAA, η εθνική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της χώρας.

Στην ΕΕ επίσης υπάρχουν κριτήρια ασφαλείας για τις αεροπορικές εταιρίες. Και μάλιστα όχι μόνο για τις εταιρίες μόνο των κρατών μελών. Οι αεροπορικές εταιρίες που δεν πληρούν τις προδιαγραφές ασφάλειας, από οποιαδήποτε χώρα και αν προέρχονται είναι απαγορευμένες στην ΕΕ.

Οι low cost εταιρίες κερδίζουν χρήματα αφενός από την αυξανόμενη δημοτικότητά τους και το ότι τις επιλέγουν πολλοί επιβάτες. Αφετέρου «κόβουν» ορισμένες ανέσεις των full cost εταιριών. Επιπλέον, υπάρχουν ορισμένες χρεώσεις παραπάνω μέσα στους όρους του ταξιδιού. Αυτές είναι οι λεγόμενες κρυφές χρεώσεις.low cost εταιρίες

Οι «κρυφές χρεώσεις»

Να ξεκινήσω λέγοντας, ότι δεν  συμφωνώ με τον όρο αυτόν. Οι low cost εταιρίες είναι αναγκασμένες από το νόμο, να αναγράφουν στην ιστοσελίδα τους όλες τις επιπλέον χρεώσεις. Άρα μόνο κρυφές δεν είναι. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγο παραπάνω ψάξιμο. Σίγουρα θα κουραστείτε περισσότερο με την κράτηση, από αυτήν που θα κάνατε με μια full cost εταιρία  άλλα παρ’όλα αυτά οι ναύλοι θα είναι οικονομικοί.

Η πιο συνηθισμένη χρέωση τέτοιου τύπου είναι αυτή της αποσκευής. Αυτό είναι κάτι που γίνεται, πλέον σε όλες σχεδόν τις αεροπορικές εταιρίες, είτε full, είτε low cost. Στις δεύτερες όμως, συχνά ενδέχεται να χρεωθείτε πολύ παραπάνω, εάν δεν προσθέσετε την αποσκευή τη στιγμή που πραγματοποιείτε την κράτηση. Εάν δηλαδή, αποφασίσετε να προσθέσετε την αποσκευή, αφότου γίνει η κράτηση, η τιμή θα έχει αυξηθεί. Οπότε να είστε αποφασιστικοί τη στιγμή της κράτησής σας! Και φυσικά τεράστια προσοχή στην ορθογραφία των στοιχείων σας, καθώς η παραμικρή τροποποίηση, μπορεί να κοστίσει.

Όσον αφορά, τη χειραποσκευή σας, πρέπει να είστε πραγματικά προσεκτικοί, όχι μόνο στα κιλά, αλλά και στις διαστάσεις, καθώς ακόμα και τα ροδάκια μπορεί να θεωρηθεί, ότι αυξάνουν το ύψος της.

Άλλο ένα γεγονός, που πολλοί δε γνωρίζουν για τις low cost αεροπορικές, είναι ότι υπάρχει χρέωση στην επιλογή θέσης κατά το check in. Όσο πιο βολική (premium) είναι η θέση ( πχ κοντά στην έξοδο κινδύνου που υπάρχει άπλετος χώρος για τα πόδια), τόσο πιο ακριβή είναι. Παρά ταύτα εάν επιθυμείτε απλά να έχετε δίπλα σας το παράθυρο, μην ανησυχείτε. Συνήθως οι χρεώσεις μιας standard θέσης δεν ξεπερνούν τα 3 με 4 ευρώ. Και μια που μιλάμε για check in…μην ξεχνάτε το check in!! Υπάρχουν low cost εταιρίες που θα σας χρεώσουν υπέρογκα ποσά εάν δεν πραγματοποιήσετε online check in ή/και δεν εκτυπώσετε το εισιτήριό σας.

Επιπρόσθετα, στις low cost εταιρίες, μην περιμένετε να φάτε δωρεάν. Κάθε εταιρία, διανέμει το μενού των ποτών και των φαγητών, αναγράφοντας δίπλα και τις τιμές τους. Εάν θέλετε να φάτε κάποιο πρόχειρο γεύμα, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να γευματίσετε στο αεροδρόμιο, όπου όχι μόνο θα είναι καλύτερες οι τιμές, αλλά και το φαγητό, συνήθως, καλύτερης ποιότητας. Θυμηθείτε ότι μπορείτε να έχετε νερό μέσα στο αεροπλάνο, αλλά θα πρέπει να το αγοράσετε μετά τη  διέλευση από τον έλεγχο ασφάλειας.

low cost εταιρίες

Τα αεροδρόμια

Τέλος, καλό είναι να γνωρίζετε ότι πολλές low cost εταιρίες χρησιμοποιούν αεροδρόμια, που ίσως βρίσκονται σχετικά μακριά από το κέντρο. Ένα πολύ καλό παράδειγμα είναι το Stansted του Λονδίνου, ένα αεροδρόμιο που χρησιμοποιεί μια εκ των μεγαλύτερων low cost εταιριών στον κόσμο. Καλό θα ήταν, λοιπόν, στον προγραμματισμό του ταξιδιού να δώσετε ιδιαίτερη μνεία για το πού βρίσκεται η τοποθεσία του αεροδρομίου άφιξης.

Και εάν έχετε απορία για το λόγο που οι low cost εταιρίες δεν χρησιμοποιούν τα πιο γνωστά αεροδρόμια, αρκεί να σκεφτείτε τη φορολογία. Κάθε αεροπορική εταιρία οφείλει να πληρώνει τους φόρους του αεροδρομίου που χρησιμοποιεί και οι low cost εταιρίες δεν προτιμούν να πληρώνουν πολλά σε αυτό το κομμάτι. Επίσης σε αεροδρόμια λιγότερο γνωστά υπάρχει μειωμένη κίνηση, άρα και τα έξοδα καυσίμων μειώνονται περισσότερο.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Στάθης Κουλούρης

Γεννήθηκε το 1997 στην Αθήνα. Σπουδάζει κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Μυτιλήνη. Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τα ταξίδια, τα αεροπλάνα και το ποδόσφαιρο. Αγαπημένη του πόλη το Λονδίνο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;