Λονδίνο: Οι γειτονιές μακριά από τα “φώτα” του τουρισμού

Λονδίνο: Οι γειτονιές μακριά από τα "φώτα" του τουρισμού
Πηγή εικόνας: Προσωπικό αρχείο

Πολλές λέξεις μπορούν να χαρακτηρίσουν το Λονδίνο. Χαώδες εξαιτίας των περίπου 15 εκατομμυρίων κατοίκων που το απαρτίζουν. Ένας “πολύχρωμος φυλετικός πίνακας” που αποτελείται από 1000(!) διαφορετικές φυλές. Ένα ατμοσφαιρικό μέρος στο οποίο κάθε γωνιά του “αναβλύζει” την ένδοξη ιστορία της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Είναι το μέρος όπου κάθε πολίτης μαθαίνει να γίνεται καλλιτέχνης χωρίς να χρειάζεται ιδιαίτερες γνώσεις και προασπίζει την απλότητα που έχει ανάγκη η καθημερινότητά μας. Αυτά τα χαρακτηριστικά, όπως και πολλά άλλα, είναι δύσκολο να τα βρει κανείς στη τουριστική πλευρά του Λονδίνου. Μπορεί να τα βρει όμως στις γειτονιές, όπου αποτελούν μια “πύλη” μεταξύ της κοσμοπολίτικης πλευράς της πόλης και της πιο εναλλακτικής πλευράς της.

Bow Town

Η πρώτη γειτονιά η οποία αξίζει κάποιος να επισκεφθεί είναι η περιοχή του Bow . Πρόκειται για μια περιοχή που βρίσκεται στο ανατολικό Λονδίνο, το οποίο κατοικείται κυρίως από μετανάστες και λιγότερο από Βρετανούς. Το γεγονός αυτό το καθιστά ιδιαίτερο καθώς οι διαφορετικές κουλτούρες είναι εμφανείς σε κάθε μέρος της περιοχής.

Λονδίνο
Πηγή εικόνας: hidden-london.com

Έχει καταγραφεί ότι στη περιοχή του Bow συνυπάρχουν πάνω 367 θρησκείες. Αυτό όμως που καθιστά το Bow ιδιαίτερο είναι ότι η συνύπαρξη αυτών των θρησκειών γίνεται με αλληλοσεβασμό και αλληλοκατανόηση. Για παράδειγμα οι Χριστιανοί και οι Μουσουλμάνοι τελούν τις θρησκευτικές τους τελετές σχεδόν ταυτόχρονα χωρίς κάποια αναταραχή ή κάποιο επεισόδιο  και αυτό αποτελεί μια εικόνα που κάνει κάποιον να χαμογελά για το πως τόσο διαφορετικοί άνθρωποι συναναστρέφονται ειρηνικά και πάνω απ’ όλα με σεβασμό προς το συνάνθρωπο. Είναι μια περιοχή με ξεχωριστό “χρώμα” στο πολυπολιτισμικό Λονδίνο.

Seven Sisters

Η δεύτερη γειτονιά που πρόκειται να εξερευνήσουμε βρίσκεται στο βόρειο Λονδίνο και ειδικότερα στη περιοχή του Tottenham. Η ονομασία της περιοχής οφείλεται σε ένα κύκλο από εφτά δέντρα που “κοσμούν” την κεντρική πλατεία της περιοχής. Σε αντίθεση με το Bow Town, η περιοχή έχει ξεκάθαρη κουλτούρα καθώς το 50% του πληθυσμού αποτελείται από Λατιναμερικάνους. Το market της περιοχής έχει αρκετά εναλλακτικά μαγαζιά όσο αναφορά την ένδυση και την διακόσμηση καθώς τα δύο συγκεκριμένα είδη έχουν “άρωμα” Λατινικής Αμερικής. Τα βράδια είναι πολύ συχνό φαινόμενο τα υπαίθρια party με Latin μουσική και σε συνδυασμό με τους ντόπιους οι οποίοι ραπάρουν ασταμάτητα, συνθέτουν ένα “μαγικό” πολιτιστικό σκηνικό. Πρέπει να σημειώσουμε ότι καλό είναι να αποφύγετε την περιοχή από τα μεσάνυχτα και μετά για λόγους ασφαλείας.

Λονδίνο
Πηγή εικόνας: wikipedia.org

Stratford

Πρόκειται για την αγαπημένη μου περιοχή στο Λονδίνο. Το Stratford συνδυάζει, με έναν πραγματικά αριστουργηματικό τρόπο, την παλιά με την μοντέρνα αρχιτεκτονική. Και όχι μόνο. Ένα στοιχείο που δίνει μια “νότα” παλιάς εποχής στη περιοχή, είναι τα κανάλια που υπάρχουν γύρω από το Queen Elizabeth Olympic Stadium.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε αυτά τα κανάλια μπορεί κάποιος να αντικρίσει από βάρκες βρετανικού τύπου να μεταφέρουν διάφορα εμπορεύματα (σαν το Peaky Blinders) , μέχρι και πλωτές pub! Στο Straford βρίσκεται και ένα από τα πιο εντυπωσιακά μέρη σε όλο το Λονδίνο. Φυσικά, εννοούμε το Ενυδρείο του Stratford όπου αναβαθμίζει την περιοχή αρχιτεκτονικά αλλά και οικονομικά. Λίγα μόλις μέτρα από το ενυδρείο, θα συναντήσετε το εμπορικό κέντρο “Westfield” και τον σταθμό του μετρό που έχει διακοσμηθεί με ένα κοπάδι από τεράστια χρυσά ψάρια. Είναι μια περιοχή που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε.

Λονδίνο
Πηγή εικόνας: Προσωπικό αρχείο

 

Πηγή εικόνας: Προσωπικό αρχείο

Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί το γεγονός ότι τα τουριστικά μέρη στο Λονδίνο έχουν την αξία και την σημασία τους. Αυτό όμως που είναι σίγουρο, είναι ότι για να “καταλάβει” κανείς την ταυτότητα και την κουλτούρα μια πόλης πρέπει να περιηγηθεί στις γειτονίες. Να γνωρίσει μέρη και ανθρώπους που είναι πιο “φωτεινοί” από την μαζική λάμψη του τουρισμού.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βλάσης Μάγαλος

Ονομάζομαι Βλάσης Μάγαλος και είμαι απόφοιτος του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Είμαι λάτρης της Βρετανικής και Λατινοαμερικάνικης κουλτούρας και λατρεύω να ταξιδεύω στη Βόρεια Ευρώπη κυρίως. Μια φράση την οποία ακολουθώ πιστά είναι η εξής: "Τα ταξίδια είναι το μόνο έξοδο που σε κάνει πλουσιότερο".

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;