Λίμνη Τριχωνίδα: Εκδρομή στο μαγευτικό «πέλαγος» της Αιτωλοακαρνανίας

Τριχωνίδα

Η Ελλάδα, πέραν της απέραντης έκτασης, που διαθέτει σε θαλάσσιο περιβάλλον, κατέχει και πολλές αξιόλογες λίμνες. Πολλές από αυτές μάλιστα έχουν βοηθήσει το έργο της υδροδότησης της πρωτεύουσας. Η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας, είναι η Τριχωνίδα, με περίπου 96 χιλιόμετρα έκταση. Αυτός είναι και ο λόγος που αποκαλείται ως «πέλαγος» της Αιτωλοακαρνανίας.

Τριχωνίδα

Τοποθεσία

Η λίμνη Τριχωνίδα, βρίσκεται νότια του Παναιτωλικού όρους και αρκετά κοντά στο Αγρίνιο. Η λίμνη συνδέεται μέσω ενός στενού μονοπατιού νερού με τη λίμνη Λυσιμαχία, λίγα μέτρα μακριά. Παλαιότερα αυτές οι δύο λίμνες ενώνονταν και η Τριχωνίδα ήταν ακόμα πιο μεγάλη. Η γη γύρω από τη λίμνη είναι πολύ εύφορη, κάτι που αποτυπώνεται και εάν παρατηρήσετε την τοποθεσία και από το δορυφορικό χάρτη. Το όνομά της λογικά προέρχεται από το Τριχώνιο, μια αρχαία πόλη που είχαν ιδρύσει οι Αιτωλείς.

Τριχωνίδα

Αξιοσημείωτες περιοχές

Γύρω από την Τριχωνίδα υπάρχουν πολλοί οικισμοί, τους οποίους μπορείτε να επισκεφθείτε. Η Μυρτιά είναι ο πιο γνωστός για την ιστορία και τα λουτρά της. Η πηγή της είναι από τις πρώτες στην Ελλάδα που ονομάστηκε ως ιαματική. Η Μυρτιά, ιστορικά οφείλει την αναγνώρισή της στη μάχη της με την ομώνυμη ονομασία. Το 1943 πραγματοποιήθηκε μία από τις πρώτες ενέδρες του ΕΛΑΣ προς τους Γερμανούς. Όταν μια φάλαγγα ξεκίνησε από το Αγρίνιο έστησαν ενέδρα στο χωριό σκοτώνοντας 117 Γερμανούς από τους 120 που ήταν συνολικά.

Τα γεφύρια του Αλάμπεη, πρόκειται για μια κατασκευή η οποία δεν έχει διασωθεί. Το 1773 κατασκευάστηκαν από τον Καρέλι Αλάμπεη, γεφύρια που ένωναν τη Λυσιμαχία με την Τριχωνίδα. Πολλοί ιστορικοί πάντως αφήνουν το ενδεχόμενο το έργο να είναι ρωμαϊκό και να ανακατασκευάστηκε από τον Αλάμπεη.

Τριχωνίδα

Βιοποικιλότητα

Η Τριχωνίδα, πέραν του μεγάλου μεγέθους της, αποτελεί και μια πολύ καθαρή λίμνη. Απόρροια αυτού, η πλούσια πανίδα της, Εκεί βρίσκουν καταφύγιο 200 περίπου είδη πουλιών και 25 ψαριών. Ο νανογωβιός, που ακμάζει στην Τριχωνίδα, δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Ευρώπη. Επιπλέον, στη λίμνη, ζει και το γλανίδι, από το οποίο κατασκευάζεται και η γλανιδόπιτα, τοπική σπεσιαλιτέ. Τέλος στην περιοχή ακμάζει η βίδρα, ενώ ένα θαλάσσιο ψάρι, η αθερίνα, υπάρχει σε αξιοσημείωτη ποσότητα (για γλυκό νερό) στη λίμνη.

Advertisement

Σε γενικές γραμμές το μέρος είναι ένας μικρός παράδεισος, εάν είστε λάτρης των περιπάτων στη φύση και στην ασχολία μαζί της. Η τοπική ανάπτυξη βασίζεται πάνω σε αυτόν τον τομέα, αλλά υπάρχουν και στα γύρω χωριά μέρη για ξεκούραση όπως καφετέριες, μικρές ταβέρνες κ.ο.κ.

 

Πηγές:

https://iaitoloakarnania.gr/

www.lifo.gr

 

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεννήθηκε το 1997 στην Αθήνα. Σπουδάζει κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Μυτιλήνη. Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τα ταξίδια, τα αεροπλάνα και το ποδόσφαιρο. Αγαπημένη του πόλη το Λονδίνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG