Κύπρος : Το νησί των θαλάσσιων σπορ

SHARE

Κύπρος
Πηγή εικόνας: www.lastpoint.gr

Έφτασε ο μήνας Σεπτέμβριος , το καλοκαίρι σιγά σιγά μας αποχαιρετάει και έρχεται το φθινόπωρο. Αυτό δεν σημαίνει όμως ,ότι δεν μπορούμε να κάνουμε το ταξίδι μας, είτε για ένα σαββατοκύριακο είτε, για αυτούς που προνόησαν κι άφησαν την άδεια τους για το τέλος του καλοκαιριού, για πολύ παραπάνω. Τον μήνα Σεπτέμβριο ,μπορούμε να επιλέξουμε, για να πραγματοποιήσουμε το ταξίδι μας σε κάποιο κοντινό, ενδεχομένως μέρος.Ένα κοντινό κι αρκετά διαφορετικό μέρος στην Ελλάδα για να ταξιδέψει κανείς, είναι η Κύπρος.

Ιστορικά στοιχεία της Κύπρου

Η Κύπρος είναι ένα νησί κοντά στα Ελληνικά νησιά Ρόδο και Κρήτη, καθώς και κοντά στην Τουρκία και την Αίγυπτο. Στα αρχαία χρόνια η Κύπρος αποτελούσε το στρατηγικό σημείο για την Μέση Ανατολή. Το 58 π.Χ κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους. Η Κύπρος είναι γνωστή και ως το νησί της Αφροδίτης , κι αυτό γιατί εκεί άνθισε έντονα η λατρεία προς τους 12 Θεούς του Ολύμπου. Στην Πάφο, που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό σημείο του νησιού ,υπάρχει ένας βράχος που λένε ότι κάθε χρόνο και ιδίως κάθε Σεπτέμβρη βγαίνουν αφροί από τον βράχο (αφρός + αναδύω)  και είναι ένδειξη της ίδιας Θεάς ότι το νησί αυτό είναι το σπίτι της.

Στα χρόνια της Ελληνιστικής περιόδου, αποτέλεσε το πρώτο νησί που είχε Χριστιανό ηγέτη, τον Σέργιο Παύλο. Ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος που ήταν Βασιλιάς της Αγγλίας,  κατέκτησε το νησί το 1191. Από το 1571 ,η Κύπρος είχε θέμα με την Οθωμανική Κυριαρχία .που ασκούσε μεγάλη πίεση στο νησί. Με αποκορύφωμα το 1963 και το 1974 με την Τουρκική Εισβολή που έλαβε χώρα στο νησί. Από τότε έχει αποδοθεί στην Κύπρο το προσωνύμιο , μαρτυρική μεγαλόνησος (έπειτα από όλες τις επιθέσεις και τους άδικους χαμούς πολλών ανθρώπων).

Το βόρειο τμήμα της Κύπρου κατοικείται από  Τουρκοκύπριους .  Το υπόλοιπο αποτελεί μια μίξη Ελλήνων και Τούρκων της Κύπρου. Οι μεγαλύτερες πόλεις της Κύπρου, είναι η πρωτεύουσα του νησιού Λευκωσία, η Λάρνακα , η Αγία Νάπα , η Λεμεσός και η Πάφος.

Advertisement

Πως θα πάω και που θα μείνω ;

Στην Κύπρο μπορεί κανείς να μεταβεί με αεροπλάνο ,καθώς οι πτήσεις είναι αρκετά οικονομικές . Οικονομικά εισιτήρια μπορείς εύκολα να βρείς, αν προνοήσεις και κλείσεις εισιτήριο ένα με δύο μήνες νωρίτερα. ‘Οσον αφορά ,ξενοδοχεία και καταλύματα έχει σε αρκετά καλές τιμές. Εξαρτάται το πότε σκοπεύει κανείς να ταξιδέψει και σε ποια περιοχή επιθυμεί να μείνει. Αν πρόκειται για τους καλοκαιρινούς μήνες Μαϊο – Αύγουστο , οι τιμές θα είναι ελαφρώς πιο ανεβασμένες, κι αυτό γιατί πρόκειται για τουριστική εποχή.

Η μεγαλύτερη απόσταση μέσα στην Κύπρο , είναι δύο ώρες περίπου Πάφος-Αγία Νάπα (179 χιλιόμετα- 111 μίλια).

Τι μπορώ να κάνω εκεί ;

Η Κύπρος προσφέρει ποικιλία από θαλάσσια σπορ. Πιο συγκεκριμένα , στην περιοχή του Πρωταρά υπάρχουν αρκετές επιχειρήσεις θαλασσίων σπόρ .Ο καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση κι να βρεί ακριβώς αυτό που του ταιριάζει.

Στην περιοχή της Αγίας Νάπας βρίσκεται η γνωστή παραλία νησί. Στην ουσία πρόκειται για μια παραλία-κόλπο που χωρίζεται στη μέση με άμμο, κι έχει κι από τις δύο πλευρές θάλασσα. Είναι κάτι που στην Ελλάδα δεν υπάρχει και αξίζει να το επισκεφθεί κανείς αν βρεθεί στην Κύπρο.

Κύπρος
Πηγή εικόνας: www.goldnews.com.cy

Ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα επίσης, είναι η παραλία των Φοινικούδων που βρίσκεται στην Λάρνακα. Το όνομα της προδίδει το πώς είναι. Καθώς πρόκειται για ένα παραλιακό δρόμο μεγάλο σε έκταση που περιτριγυρίζεται από πολλούς, ψηλούς κι όμορφους φοίνικες. (όσοι είναι ή έχουν πάει στην Κεφαλλονιά θα τους  τη θυμίσει αρκετά).

Στην Πάφο , όποιος τον βγάλει ο δρόμος του θα μπορέσει να πάει στο υδροπάρκο της Αφροδίτης( Aphrodite’s water park) που μπορεί να προσεγγίσει μικρούς και μεγάλους ,προσφέροντας μερικές στιγμές άφθονου παιχνιδιού με το νερό.

Advertisement
Κύπρος
Πηγή εικόνας: www.tripadvisor.com

Οι λάτρεις της πεζοπορίας θα έχουν την τιμητική τους, καθώς στην Κύπρο υπάρχει το Ευρωπαϊκό μονοπάτι μεγάλων αποστάσεων που ξεκινάει από την Πάφο και καταλήγει στην Λάρνακα. Κάτι αντίστοιχο, υπάρχει στην Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Ελβετία, Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία, Ρουμανία και Βουλγαρία. Στην ουσία είναι ένα διεθνές μονοπάτι, που διαμορφώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ορεινής Πεζοπορίας Ε.W.V.

Όσοι συνδυάζουν τις διακοπές τους με επισκέψεις σε μουσεία , θα μπορέσουν να μεταβούν στο Κάστρο Κολοσσιού, στο Αρχαιολογικό Πάρκο Πάφου καθώς επίσης στο Κυπριακό Μουσείο.

Όποιος πάει στην Κύπρο θα μπορέσει να απολαύσει στο έπακρο όλα τα θαλάσσια σπόρ κι όλα τα θαλάσσια πάρκα που βρίσκονται εκεί, καθώς αποτελούν τα πιο εντυπωσιακά και τα πιο οργανωμένα της Ευρώπης.

Τι γεύσεις αξίζει να δοκιμάσω;

Στην Κύπρο μπορεί κανείς να δοκιμάσει ποικιλία απο παραδοσιακά εδέσματα. Απο τα πιο χαρακτηριστικά, είναι η σεφταλιά (μικρά κεφτεδάκια απο αρνί και χοιρινό που εκ πρώτης όψεως μοιάζουν με μικρά κεμπάπ). Επίσης, το χαλούμι που είναι αρκετά διαδομένο και στην Ελλάδα. Πρόκειται για το παραδοσιακό τυρί της Κύπρου και τρώγεται συνήθως ψητό, ως σαγανάκι. Τέλος, τα κουπέπια αποτελούν ένα κλασσικό και παραδοσιακό κυπριακό πιάτο .Τα γνωστά ντολμαδάκια που λέμε στην Ελλάδα.Όπως είναι γνωστά στην Βόρεια Ελλάδα σαρμαδάκια. Το διαφορετικό στην γεύση τους είναι η έντονη γεύση του λεμονιού. Καθώς κι ότι συνοδεύονται με γιαούρτι.

Τέλος, αξίζει κανείς να επισκεφθεί την Κύπρο το μήνα Σεπτέμβριο γιατί  βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Ελλάδα. Κι ακόμη.κάθε χρόνο λαμβάνουν χώρα το φεστιβάλ παστελιού, ο χορός της πίττας του μελιού, ο χορός του αμυγδάλου και το φεστιβάλ γάλακτος.

Tips : 1) Στην Κύπρο η οδήγηση είναι με το τιμόνι στα δεξία, όπως στην Αγγλία ,κι όχι στα αριστερά όπως γνωρίζουμε στην Ελλάδα.

Advertisement

2) Έχουν μια ιδιαίτερη διάλεκτο και χρησιμοποιούν πάρα πολύ την αγγλική γλώσσα στην καθημερινότητα τους.

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ονομάζομαι Σιόκρη Χριστίνα είμαι 20 (plus ) δεν λέμε πόσο ακριβώς! Είμαι απο μια περιοχή δίπλα στην Θεσσαλονίκη και είμαι απόφοιτος τ ου Τμήματος Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, και κάνω το μεταπτυχιακό μου ως ακαδημαϊκή υπότροφος πάνω στην Διακυβέρνηση και τις Δημόσιες Πολιτικές στο ίδιο πανεπιστήμιο.Στο παρελθόν σπούδασα Βυζαντινή Μουσικολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Η φοιτητική ζωή είναι ωραία και την διαιώνισα! Ορκισμένη βορειοελλαδίτισσα κατέβηκα στην Κόρινθο να σπουδάσω και κατέληξα παθιασμένη με την Πελοπόννησο! Μου αρέσει να γράφω και μάλιστα είναι κάτι που το κάνω απο μικρή ηλικία. Δεν αισθάνομαι να κουράζομαι ίσα ίσα νιώθω ότι με ταξιδεύει. Για αυτό κάθε εβδομάδα, θα μοιράζομαι μαζί σας μέρη που έχω πάει και προτάσεις για το τι να κάνετε αν σας βγάλει ο δρόμος σας προς τα εκεί αλλά κι σε μέρη που θα ήθελα κι εγώ η ίδια να πάω. Μπορείς να με βρείς στο instagram : ( its__krista) & στο facebook (Χριστίνα Α. Σιόκρη) , ώστε να μου προτείνεις μέρη που θα ήθελες να ταξιδέψεις, μέρη που θα ήθελες να γράψω για αυτά αλλά φυσικά για να με διορθώσεις σε κάτι που έχω πει και δεν είναι σωστό ! Stay tuned for more!

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG