Κοΐμπρα: Μία φοιτητική πόλη βγαλμένη από παραμύθι

Κοΐμπρα: Μία φοιτητική πόλη βγαλμένη από παραμύθι
Πηγή εικόνας: newsbeast.gr

Η Κοΐμπρα είναι μία μεσαιωνική πόλη περίπου στη μέση της Πορτογαλίας, όπου μαζί με την πόλη Μπράγα (Braga) συγκαταλέγεται στην τέταρτη μεγαλύτερη και σημαντικότερη αστική πόλη της Πορτογαλίας, μετά από την Λισαβόνα (Lisbon), πρωτεύουσά της, και το Πόρτο (Porto). Χτισμένη πάνω σε ένα λόφο στις όχθες του ποταμού Μοντέγκο και περιτριγυρισμένη από πράσινες εκτάσεις η Κοΐμπρα είναι μία όαση πράσινου και γαλάζιου με μεσαιωνικά ηλιόλουστα σοκάκια. Το μεσογειακό της κλίμα σε συνδυασμό με τους χαλαρούς ρυθμούς ζωής της πόλης συνάδει αρκετά με την ελληνική νοοτροπία κάνοντάς σε να αισθάνεσαι σαν στο σπίτι σου, ενώ βρίσκεσαι σχεδόν στην άκρη της Ευρώπης. Ας δούμε όμως πιο συγκεκριμένα τι είναι αυτό που κάνει την Κοΐμπρα να ξεχωρίζει και να αποτελεί μία φοιτητική πόλη βγαλμένη από παραμύθι.

Πηγή εικόνας: en.wikipedia.org

Γενικότερα

Λόγω της καίριας γεωγραφικής της θέσης, καθώς και του ποταμού Μοντέγκο (Rio Mondego) η Κοΐμπρα από το 1131 ως και το 1255 αποτελούσε την πρωτεύουσα της Πορτογαλίας. Κατά την διάρκεια των Μεσαιωνικών χρόνων, ωστόσο, με την πτώση της ως πολιτικό κέντρο του Βασιλείου της Πορτογαλίας, η Κοΐμπρα άρχισε να ακμάζει ως μείζων πολιτισμικό κέντρο με πυρήνα του το Πανεπιστήμιο της Κοΐμπρας. Με πληθώρα ιστορικών κτηρίων ανακηρυχθέντα ως μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς το 2013 η UNESCO ανακήρυξε ότι η Κοΐμπρα προσφέρει ένα εξαιρετικό παράδειγμα ενσωματωμένης φοιτητικής πόλης με συγκεκριμένη αστική τυπολογία, όπως επίσης και με τις δικές της πολιτισμικές και τελετουργικές παραδόσεις που έχουν διατηρηθεί ζωντανές ανά τα χρόνια.

Κοΐμπρα: Μία φοιτητική πόλη βγαλμένη από παραμύθι
Πηγή εικόνας: newsbeast.gr

Το Πανεπιστήμιο της Κοΐμπρας

Το Πανεπιστήμιο της Κοΐμπρας αποτελεί το καρδιοχτύπι της πόλης, καθώς είναι ένα από τα παλαιότερα πανεπιστήμια της Ευρώπης προσελκύοντας κάθε χρόνο χιλιάδες φοιτητές και τουρίστες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που η Κοΐμπρα αποκαλείται ‘Η Πόλη των Μαθητών’ (A cidade dos estudantes). Η είσοδος στο πανεπιστήμιο είναι ελεύθερη και από εκεί θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε τη θέα ολόκληρης της πόλης από πανοραμική σκοπιά, όπως επίσης και να ανεβείτε στον πύργο του πανεπιστημίου (με ελάχιστη χρέωση έως 2 ευρώ) καλύπτοντας μεγαλύτερο εύρος της θέας. Πέραν της μοναδικής αρχιτεκτονικής του κτηρίου με ποικίλα αγάλματα να την συνοδεύουν μπορείτε, επιπλέον, να επισκεφτείτε τη φημισμένη Βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου, από όπου εμπνεύστηκαν οι δημιουργοί της ταινίας ‘Η Πεντάμορφη και Το Τέρας’ για την βιβλιοθήκη του ‘τέρατος’.

Άξιο λόγου είναι επίσης ότι οι άνθρωποι της Κοΐμπρας σέβονται βαθιά και τιμούν την παράδοση με το Πανεπιστήμιό τους και την πανεπιστημιακή-φοιτητική ζωή να εγχέει αυτής της παραδόσεως. Στην Κοΐμπρα, με λίγα λόγια, οι φοιτητές, όχι μόνο αποτελούν οργανικό μέλος της αστικής ζωής, αλλά ακόμη χαίρουν βαθιάς εκτίμησης από όλους λόγου της κρίσιμης σημασίας που αποδίδουν στην πνευματική ανάπτυξη των φοιτητών. Ένα παράδειγμα αυτού είναι το γεγονός ότι παραχωρήθηκε το παλάτι της πόλης (κάποτε πρωτεύουσας) για την στέγαση του πανεπιστημίου. Ακόμα, αν είστε λάτρεις της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ το Πανεπιστήμιο της Κοΐμπρας θα είναι όντως βγαλμένο από παραμύθι, αφού από εκεί εμπνεύστηκε της μαύρες παραδοσιακές στολές που φορούν οι μαθητές του Χόγκουαρντς του Χαριποτερικού σύμπαντος.

Πηγή εικόνας: erasmusu.com
Πηγή εικόνας: erasmusu.com

Βοτανικός Κήπος

Άρρηκτο κομμάτι του Πανεπιστημίου είναι και ο Βοτανικός Κήπος της Κοΐμπρας  (Jardim Botânico). Χτισμένο στο κέντρο και με ελεύθερη είσοδο για το ευρύ κοινό, ο Βοτανικός φιλοξενεί τεράστια ποικιλία προστατευμένων ειδών φυτών και προσφέρει ένα όμορφο, ήσυχο μέρος που σε περιμένει να εξερευνήσεις τόσο το ίδιο όσο και την πλούσια ιστορία του. Επιπλέον, ο κήπος στεγάζει τμήματα που εξυπηρετούν εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς, καθώς πολλοί φοιτητές διεξάγουν εκεί τις έρευνες και τα πειράματά τους όπου μπορείτε να περιηγηθείτε. Ο Βοτανικός Κήπος της Κοΐμπρας είναι ειδυλλιακός όχι μόνο για βόλτες και περίπατο ανάμεσα στη μεγάλη ποικιλία κήπων του (για παράδειγμα στον κήπο των μπαμπού), αλλά και για πικνικ που επιτρέπεται (και συνηθίζεται) στους χώρους του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάθε εποχή τον στολίζουν διαφορετικά χρώματα και κάθε γωνία εμπεριέχει και ένα μυστικό που σε μεταφέρει σε άλλη εποχή. Ένα από αυτά τα μυστικά είναι και η Πηγή των Δακρύων (quinta das lagrimas) όπου είναι θαμμένη η Πορτογαλική εκδοχή της Ιουλιέτας του Σαίξπηρ, η Ινές. Η Ινές υπήρξε σύζυγος του Πέδρου Ά της Πορτογαλίας, η οποία κατόπιν διαταγής του πατέρα του Πέδρο εκτελέστηκε και έκτοτε η ιστορία αγάπης τους, καθώς και η σκληρή εκδίκηση του Πέδρου στους δολοφόνους και η εκταφή της σωρού της έγιναν αντικείμενο τέχνης, λογοτεχνίας και μουσικής. 

Πηγή εικόνας: commons.wikimedia.org

Πάρκο Βέρδε

Τιμώντας το όνομά του το Πάρκο Βέρδε (verde=πράσινο) είναι μία τεράστια έκταση πρασίνου σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της πόλης, όπου χωρίζεται από τον ποταμό Μοντέγκο. Μία κυριολεκτικά όαση με ποικίλες αποχρώσεις του πράσινου και του μπλε το Πάρκο προσφέρει μία ευρεία επιλογή δραστηριοτήτων τόσο αθλητικών αφού στις όχθες του ποταμού υπάρχει δυνατότητα για διάφορα αθλήματα όπως το ράφτινγκ, όσο και για χαλάρωση και μία απλή βόλτα, καθώς όπως είπαμε, η Κοΐμπρα είναι μία πόλη με χαλαρούς ρυθμούς. Συνήθως με πληθώρα φοιτητών ξαπλωμένους στο γρασίδι, το πάρκο Βέρδε είναι ακόμα ένας λόγος που θεωρείται η Κοΐμπρα μία φοιτητική πόλη βγαλμένη από παραμύθι. Στα σύνορα του πάρκου Βέρδε και της πόλης θα βρείτε επίσης και το πάρκο Μανουέλ Μπράγα (parque Manuel Braga), το οποίο κάθε εποχή ντύνεται και με διαφορετικά χρώματα προσφέροντας διαφορετικές εντυπώσεις και αναμνήσεις σε κάθε επισκέπτη του.

Πέραν αυτού, μέρος του πάρκου αποτελεί και ο ποταμός Μοντέγκο καθώς και οι γέφυρες που ενώνουν κομμάτι της ‘νέας’ βιομηχανικής πόλης και τα δύο μέρη του πάρκου. Η γέφυρα της Σάντα Κλάρα (ponte de Santa Clara) είναι ένα εξαιρετικό σημείο στην πόλη από όπου μπορείτε να απολαύσετε την θέα αυτής της παραμυθένιας πόλης. Ακόμη, αν επισκεφτείτε το πάρκο Βέρδε δεν γίνεται να παραλείψετε την γέφυρα του Πέδρου και Ινές, του θρυλικού σαιξπηρικού ζευγαριού της Πορτογαλίας. Στις γέφυρες αυτές της πόλης, με λίγα λόγια, έχεις ολόκληρη την πόλη στο οπτικό πεδίο σου και μπορείς να νιώσεις πολύ πιο έντονα τον ρυθμό της Κοΐμπρας.

Κοΐμπρα: Μία φοιτητική πόλη βγαλμένη από παραμύθι
Πηγή εικόνας: erasmusu.com

Μοναστήρι της Σάντα Κρουζ

Η Κοΐμπρα, εκτός από την απαράμιλλη φυσική ομορφιά της και την πλούσια ιστορία της, είναι μία πόλη με βαθιά θρησκευτική συνείδηση, γεγονός που είναι φανερό στην πληθώρα μοναστηριών και εκκλησιών που την απαρτίζουν. Ο καθεδρικός της Σε Βέλχα (Se Velha) που θα την συναντήσεις στο δρόμο σου για το πανεπιστήμιο ή η εκκλησία του Σαν Αντόνιο είναι μερικά άξιου λόγου παραδείγματα. Ωστόσο, δεν μπορείτε να παραλείψετε από την επίσκεψή σας το μοναστήρι της Σάντα Κρουζ. Πάνω στην πλατεία 8ης Μαΐου (praca de 8 maio), μία από τις ομορφότερες πλατείες της πόλης, το μοναστήρι της Σάντα Κρουζ φαντάζει σαν παλάτι λόγω της επιβλητικότητας και ομορφιάς του. Αποτελώντας εθνικό μνημείο το μοναστήρι αποτελεί την εκκλησία και τον τάφο του βασιλιά Αλφόνσο Ενρίκε και του διαδόχου του, καθώς και εξαιρετικό δείγμα συνδυαστικής αρχιτεκτονικής . Με βασικό αρχιτεκτονικό στυλ το Ρωμαϊκό, κάθε μονάρχης έβαζε την πινελιά του συνθέτοντας έτσι ένα συνονθύλευμα αρχιτεκτονικής.

Πηγή εικόνας: livingtours.com

Παστέλ δε Νάτα

Εννοείται ότι αν βρεθείτε σε αυτή τη μεριά της Ιβηρικής χερσονήσου δεν γίνεται να μην δοκιμάσετε αυτή την παραδοσιακή Πορτογαλική λιχουδιά. Το παστέλ δε νάτα είναι γλυκά μικρά ταρτάκια φτιαγμένα από κρόκο αυγού. Ιδανικά σερβίρονται μαζί με καφέ και σε πολλούς αρέσει να τα πασπαλίζουν με κανέλα ή ζάχαρη άχνη. Ωστόσο, με όποιον τρόπο και αν επιλέξετε να τα απολαύσετε είναι αδιαμφισβήτητο ότι με μία μπουκιά του θα σας μείνει αξέχαστο. Οι επιλογές είναι άπλετες: είτε σε καφετέρια στην πλατεία 8ης Μαΐου είτε σε πακέτο στο πάρκο Βέρδε τα γλυκά ταρτάκια θα συνοδεύουν τις γλυκές αναμνήσεις σας από την πόλη Κοΐμπρα.

Saudade

Ένα ακόμα πράγμα που θα σας μείνει αξέχαστο αν επισκεφτείτε την Κοΐμπρα ή κάποιο άλλο μέρος της Πορτογαλίας είναι η λέξη σαουδάδε (saudade). Η λέξη αυτή, όπως και η ελληνική λέξη φιλότιμο, δεν δύναται μετάφρασης, καθώς περιγράφει πιο πολύ ένα συναίσθημα παρά ένα γεγονός ή μία κατάσταση. Ουσιαστικά, περιγράφει τη χαρά της νοσταλγίας, την νοσταλγία που νιώθεις όταν αναπολείς όμορφες αναμνήσεις χωρίς πικρία ή κάποια άλλη αρνητική χροιά συναισθήματος. Είναι, λοιπόν, ακριβώς αυτό το συναίσθημα που νιώθει κανείς όταν σκέφτεται την Κοΐμπρα και το χρόνο που πέρασε σε αυτή την πόλη κάνοντας βόλτες στα πλακόστρωτα μεσαιωνικά στενά της και θαυμάζοντας την φύση που ξεχύνονταν από παντού. Σαουδάδε είναι το συναίσθημα που θα νιώσετε και εσείς.

Coimbra?

Coimbra.

Obrigada. (μτφ. ευχαριστώ στα Πορτογαλικά)

Πηγή εικόνας: Προσωπικό αρχείο
Κοΐμπρα: Μία φοιτητική πόλη βγαλμένη από παραμύθι
Πηγή εικόνας: Προσωπικό αρχείο
Κοΐμπρα: Μία φοιτητική πόλη βγαλμένη από παραμύθι
Πηγή εικόνας: Προσωπικό αρχείο
Κοΐμπρα: Μία φοιτητική πόλη βγαλμένη από παραμύθι
Πηγή εικόνας: Προσωπικό αρχείο
Πηγή εικόνας: Προσωπικό αρχείο

 

Πηγές άρθρου:

  • Coimbra. Ανακτήθηκε από:https://en.wikipedia.org/wiki/Coimbra
  • Monastery of Santa Cruz. Ανακτήθηκε από: https://en.wikipedia.org/wiki/Monastery_of_Santa_Cruz_(Coimbra)

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γλυκερία Τσιβοπούλου

Ονομάζομαι Τσιβοπούλου Γλυκερία, σπουδάζω στο τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και νομίζω το παρακάτω λέει περισσότερα για το ποια είμαι από κάθετί άλλο: "To see the world, things dangerous to come to, to see behind walls, draw to each other, and to feel. That is the purpose of life." - The Secret Life of Walter Mitty

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;