Κατάκολο: Ο πόλος έλξης κρουαζιερόπλοιων της Ηλείας

1 Σεπτεμβρίου 2017

Το καλοκαίρι για μερικούς τώρα ξεκινά, μιας που ο Σεπτέμβρης είναι ίσως ο καλύτερος μήνας για να κάνει κανείς τις καλοκαιρινές του διακοπές.

Αν λοιπόν ζητάτε ηρεμία, καθαρές με απέραντη αμμουδιά παραλίες, σας ενδιαφέρουν οι αρχαιολογικοί χώροι και το καλό φαγητό, ή ακόμα καλύτερα, αν σας αρέσουν οι κρουαζιέρες, καιρός είναι να επισκεφτείτε ένα ακόμα υπέροχο μέρος στην Ηλεία. Και αυτό δεν είναι άλλο από το Κατάκολο.

 

Γεωγραφικά-Ιστορικά

Advertisements
Ad 14

Το Κατάκολο απέχει μόλις 12 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης του Πύργου. Είναι φυσικά μία παραλιακή πόλη, κατάλληλη για τουρίστες, καθώς κάθε χρόνο δέχεται χιλιάδες κόσμου, εξαιτίας των τεράστιων κρουαζιερόπλοιων που κάνουν αισθητή την παρουσία τους, κάθε φορά που αγκυροβολούν στο νέο λιμάνι.

Σύμφωνα με την ιστορία του Κατακόλου, η περιοχή ονομαζόταν Φεία.

Κατά τα Ομηρικά χρόνια αποτελούσε φρούριο κοντά στον ποταμό Ιάρδανο, ενώ κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο  ήταν ορμητήριο των Αθηναίων.

Άλλες πηγές αναφέρουν ότι το λιμάνι χάθηκε μέσα στη θάλασσα κατά τον ισχυρό σεισμό του 6ου μ.Χ αιώνα, ενώ έχουν βρεθεί όστρακα όλων των εποχών, από τη Νεολιθική έως τη Ρωμαϊκή περίοδο.  Επιπλέον, η περιοχή είχε σπουδαίο στρατηγικό ρόλο και κατά τη Βυζαντινή και Μεσαιωνική περίοδο, καθώς στα απομεινάρια της αρχαίας ακρόπολης οι Βιλλεαρδουίνοι έχτισαν το μαγευτικό Ποντικόκαστρο. Μετά την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό το κέντρο του Κατακόλου αποτελούσε  ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της χώρας για την εξαγωγή σταφίδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον 19ο αιώνα και συγκεκριμένα το Νοέμβριο του 1882, κατασκευάστηκε και η σιδηροδρομική γραμμή προς Πύργο με σκοπό να μεταφέρονται τα προϊόντα πιο γρήγορα από τις υπόλοιπες περιοχές της Ηλείας. Αυτή ήταν η πρώτη σιδηροδρομική γραμμή που λειτούργησε στην Ελλάδα. Η γραμμή έκλεισε τον Αύγουστο του 1998 και ύστερα από αναβάθμιση του δικτύου το 2007,  οι επιβάτες απέκτησαν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν απευθείας στην Ολυμπία με ενδιάμεσο σταθμό τον Πύργο, για να θαυμάσουν τους αρχαιολογικούς χώρους.

Διαβάστε επίσης  Καστελόριζο: Εναλλακτικός τουρισμός στο νησί των Δωδεκανήσων

 

Πως να πας εκεί….

Αν σας αρέσουν τα πλοία, ε τότε η κρουαζιέρα δεν θα έπρεπε να λείπει από τα σχέδια σας, διασχίζοντας τη θάλασσα μεταξύ Ιονίου και Πελοποννήσου. Διαφορετικά, αν είστε λάτρεις των road trips, άνετα φουλάρετε το αυτοκίνητο σας, είτε παίρνετε το λεωφορείο και σε λίγες ώρες είστε στο Κατάκολο, καθώς από την Αθήνα απέχει μόλις 4 ώρες, αν βάλουμε υπόψιν μας και την κίνηση. Και συγκεκριμένα κάνετε την διαδρομή της Ολυμπίας πλέον Οδού: Αθήνα-Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος.

 

Αξιοθέατα

Ποντικόκαστρο: Το κάστρο, για την κατασκευή του οποίου χρησιμοποιήθηκαν τμήματα του τείχους της ακρόπολης της Φείας και απομεινάρια αρχαιοελληνικών κτισμάτων, χτίστηκε τη Βυζαντινή περίοδο από τους Βιλλεαρδουίνους και ανοικοδομήθηκε από τους Φράγκους στα μέσα του 13ου αιώνα, οι οποίοι και το ονόμασαν “Μπο Βουάρ” ή “Μπελ Βεντέρε”. Σώζεται μόνο μέρος των οχυρώσεων, αφού στο παρελθόν το κάστρο γνώρισε πολλές καταστροφές, ιδιαίτερα την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Η θέα του Ιονίου είναι μαγευτική, καθώς κανείς μπορεί να διακρίνει από τη μία πλευρά τον Κυπαρισσιακό κόλπο και από την άλλη  τη Ζάκυνθο και την Κεφαλλονιά.

Βουνό: Για τους λάτρεις της φύσης, αλλά και για τους αθλητικούς τύπους μια επίσκεψη στο βουνό του Κατακόλου θα σας καταπλήξει.  Oι διαδρομές και τα μονοπάτια του είναι ιδανικά για περίπατο, ενώ τα προτιμούν και πολλοί ποδηλάτες, καθώς το 2000 η περιοχή απέκτησε και μονοπάτια με φανοστάτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο βουνό, υπάρχει και το ηφαίστειο, που έχει όψη καμένου καναλιού και εκβάλει στην θάλασσα αναδύοντας φυσαλίδες και την έντονη οσμή που είναι χαρακτηριστική σε περιοχές με ηφαιστειακή ενέργεια. Γι’αυτό και τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων και φυσικού αερίου στην περιοχή.

Φάρος: Βρίσκεται στο ακρωτήρι του Κατακόλου, στη νοτιοδυτική πλευρά του. Κατασκευάστηκε το 1865 και το ύψος του πύργου φτιαγμένου από πέτρα φθάνει τα 9 μέτρα, ενώ το εστιακό του ύψος τα 45 μέτρα. Η προέλευσή του είναι γαλλική και η εμβέλειά του φθάνει τα 18 με 19 ναυτικά μίλια. Το εσωτερικό του χωρίζεται από τέσσερα δωμάτια που οι φαροφύλακες χρησιμοποιούσαν για υπνοδωμάτια και στον πύργο είναι τοποθετημένος ο μηχανισμός λειτουργίας του. Με πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού ο φάρος του Kατακόλου χαρακτηρίστηκε διατηρητέος και νεώτερο ιστορικό μνημείο της περιοχής. Παρεμβάσεις στο κτίριο καθώς και δόμηση στους χώρους γύρω από αυτόν απαγορεύεται.

Διαβάστε επίσης  Ταξιδεύοντας στα Χανιά

Άγιος Ανδρέας: Ο Άγιος Ανδρέας πήρε την ονομασία του από τον απόστολο Ανδρέα που κατέπλευσε εκεί με πλοιάριο στα χρόνια του διωγμού των χριστιανών και έπειτα μαρτύρησε για την πίστη του. Το ομώνυμο εκκλησάκι του κάθε χρόνο τιμά την μνήμη του, ενώ Άνοιξη και Καλοκαίρι φιλοξενεί το ενδιαφέρον δεκάδων πιστών για τέλεση μυστηρίων γάμων και βαπτίσεων.
Βέβαια,  βρίθει αρχαιολογικών ευρημάτων, καθώς στην θάλασσα υπάρχουν ερείπια από την αρχαία Φειά, ενώ στις αρχές του ‘ 70 αποστολή δυτών-αρχαιολόγων είχε αναδείξει μεγάλο μέρος τους που εκτίθενται σε διάφορα μουσεία της χώρας.

Φυσικά, είναι από τα πιο ιδανικά μέρη για να επισκεφτείς μαζί με το ταίρι σου, καθώς η παραλία του Αγίου Ανδρέα, με τους βράχους και όλο αυτό το άγριο τοπίο, βγάζει μια ρομαντική διάθεση, ενώ τις βραδινές ώρες και όχι μόνο, είναι το κατάλληλο μέρος για φαγητό ή για ένα δροσιστικό κοκτέιλ.

Μουσεία

Τα δύο μουσεία βρίσκονται στην είσοδο του Κατακόλου, και απέχουν περίπου 50 μέτρα μεταξύ τους. Δίπλα ακριβώς από το μουσείο αρχαίας Ελληνικής τεχνολογίας, υπάρχει άνετος χώρος στάθμευσης, ενώ το κλείσιμο επισκέψεων γίνεται με τηλεφωνική επικοινωνία.

  1. Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας: Διαθέτει 200 περίπου αξιόπιστα και λειτουργικά ομοιώματα μηχανισμών και επινοήσεων του αρχαιοελληνικού τεχνολογικού θαύματος , ενώ πρόκειται για την πλέον αξιόπιστη και πληρέστερη έκθεση του είδους της παγκοσμίως.
  2. Μουσείο Αρχαίων Ελληνικών Μουσικών Οργάνων & Παιχνιδιών: Λειτουργεί στο κτίριο Λάτση δίπλα στο μουσείο αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας και περιλαμβάνει 42 αρχαιοελληνικά μουσικά όργανα συνοδευμένα με λεπτομερείς περιγραφές και διαγράμματα κατόπιν έρευνας, μελέτης και κατασκευής του Κώστα Κοτσανά. Τα όργανα είναι πλήρως λειτουργικά και η κατασκευή τους βασίζεται στην αρχαία ελληνική γραμματεία και τις αγγειογραφικές απεικονίσεις.
Διαβάστε επίσης  Βηθλεέμ: η πόλη όπου όλα ξεκίνησαν

 

Παραλίες

 

Μοναδικής ομορφιάς είναι και οι προσιτές από το Κατάκολο παραλίες του Πύργου. Η Λετρίνα, η Σπιάντζα, το Σκοπευτήριο, η Ρενάτα, το Ντόζη και του Αγίου Ανδρέα, όπως βλέπουμε και παραπάνω στην εικόνα, είναι οι πιο γνωστές της περιοχής για τους κατοίκους του Πύργου, αλλά και τους τουρίστες που κατεβαίνουν από τα κρουαζιερόπλοια. Παραλίες, με απέραντη αμμουδιά, οργανωμένες για τους απαιτητικούς τουρίστες, αλλά γαλήνιες με θέα το Ιόνιο.

 

 

Διασκέδαση

Η αγορά του Κατακόλου δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα αυτή των κοσμοπολίτικων νησιών. Καθώς προσφέρει πολλών ειδών καταστήματα ένδυσης, τουριστικών ειδών, ενώ οι ταβέρνες και τα εκκεντρικά καφέ κατά μήκος του λιμανιού σε κάνει να ταξιδεύεις σε κάποιο κυκλαδίτικο νησί, ειδικά όταν τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια δεσπόζουν στο νέο λιμάνι.

Επίσης, με το ειδικό τρενάκι, διοργανώνονται εξορμήσεις στην Αρχαία Ολυμπία, προκειμένου οι τουρίστες να θαυμάσουν τον αρχαιολογικό χώρο, και συγκεκριμένα το ιερό του Διός και το Στάδιο όπου γίνονταν οι Ολυμπιακοί αγώνες στην αρχαιότητα, όπως να επισκεφτούν και το Μουσείο της Ολυμπίας με όλα τα αρχαία εκθέματα.

Αυτό που ξεχάσαμε να αναφέρουμε παραπάνω είναι ότι, κάθε φορά που φτάνει στο λιμάνι ένα κρουαζιερόπλοιο, διοργανώνονται από πολιτιστικούς συλλόγους της Ηλείας, διάφορες μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις για το καλωσόρισμα των ξένων, οι οποίοι δοκιμάζουν ελληνικά φαγητά, αλλά και κρασί.

 

Παρακάτω μπορείτε να απολαύσετε φωτογραφίες από την περιοχή του Κατακόλου, που θα σας κάνει να το ερωτευτείτε:   

Τρενάκι για Αρχαία Ολυμπία
Πλατεία Κατακόλου
Θεά από Ποντικόκαστρο
Κατάκολο
Κατάκολο
Φάρος
Κατάκολο
Μονοπάτι στο βουνό

 

info: katakolo.gr, wikipedia, visitkatakolo.gr

Καθαρόαιμη Υδροχόος,γεννημένη το 1991, γεμάτη τρέλα, δίψα για εξέλιξη, ενώ λατρεύω τους σκύλους και τα ταξίδια. Αν και πολυάσχολη, καθώς από την τοπογραφία πέρασα στη δημοσιογραφία και από εκεί στα ραδιόφωνα δεν έπαψα ποτέ να αγαπώ την αρθρογραφία....και αυτό συνεχίζω να κάνω....να ταξιδεύετε μέσα από τα άρθρα και τις σκέψεις μου. Have fun!!!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

The Turkish Detective: Εγκλήματα με άρωμα… Κωνσταντινούπολης

Εγκλήματα στην ΠόληΗ σειρά The Turkish Detective είναι από εκείνες
Η ψυχοθεραπεία σκοτώνει τον έρωτα;

Η ψυχοθεραπεία σκοτώνει τον έρωτα;

Έρωτας και ψυχοθεραπεία – έννοιες ασύμβατεςΗ Κόλαση του Δάντη μοιάζει