Καλίνινγκραντ: Ένα ταξίδι στη μικρή Ρωσία της Ευρώπης

Καλίνινγκραντ: Ένα ταξίδι στη μικρή Ρωσία της Ευρώπης

Η περιοχή του Καλίνινγκραντ είναι μια μοναδική περιοχή της Ρωσίας. Βρίσκεται στη νοτιοανατολική ακτή της Βαλτικής Θάλασσας και είναι η δυτικότερη περιοχή της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που διαχωρίζεται πλήρως από την υπόλοιπη χώρα, από τα χερσαία σύνορα ξένων κρατών και διεθνών θαλάσσιων υδάτων. Με το μικρό του έδαφος, η περιοχή του Καλίνινγκραντ χαρακτηρίζεται από ειδικές φυσικές συνθήκες. Μια λωρίδα κατά μήκος του νότιου, χωρίς πάγο, τμήματος της Βαλτικής Θάλασσας, η οποία είναι μια υγρή πεδιάδα με ήπιους χειμώνες και ένα δροσερό καλοκαίρι – αυτές είναι οι πολύ ευνοϊκές φυσικές συνθήκες της περιοχής.

Η πρώην πρωτεύουσα της Ανατολικής Πρωσίας, το Καλίνινγκραντ βρίσκεται πιο κοντά στην Πράγα ή στο Βίλνιους παρά στη Μόσχα. Είναι ένα ασυνήθιστο μείγμα ευρωπαϊκού και ρωσικού πολιτισμού και αρχιτεκτονικής, όπου μια καθολική εκκλησία μπορεί να βρίσκεται δίπλα σε ένα σοβιετικό κτήριο. Η ιστορία της πόλης, περιλαμβάνει την κληρονομιά της Πρωσίας, της Πολωνίας, της Γερμανικής Αυτοκρατορίας, της ΕΣΣΔ και της σύγχρονης Ρωσίας.

Πώς να σχεδιάσετε το ταξίδι σας:

Όπως και η υπόλοιπη Ρωσία, το Καλίνινγκραντ υπομένει το καλό και το κακό κάθε σεζόν. Είναι σίγουρο ότι θα βιώσετε όλες τις καιρικές συνθήκες, επομένως κάντε κράτηση για το ταξίδι σας ανάλογα με την εποχή που προτιμάτε να ζήσετε αυτή την εμπειρία. Λόγω της θέσης του Καλίνινγκραντ στο βόρειο ημισφαίριο, οι θερμότερες μέρες της πόλης πέφτουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, που σημαίνει ότι αυτοί οι μήνες βλέπουν επίσης τους περισσότερους επισκέπτες. Ανεξάρτητα όμως, από το πότε αποφασίσετε να προγραμματίσετε το ταξίδι σας, να είστε προετοιμασμένοι για οτιδήποτε – ο καιρός στο Καλίνινγκραντ είναι γνωστό ότι αλλάζει γρήγορα!

Αφού επιλέξετε τις ημερομηνίες ταξιδιού σας, στρέψτε την προσοχή σας στις απαιτήσεις βίζας της χώρας. Εκτός αν ταξιδεύετε από και προς άλλα μέρη της Ρωσίας, θα χρειαστείτε μόνο βίζα μίας εισόδου. Μπορείτε να αναμένετε να πληρώσετε ένα βασικό επιτόκιο 42 $ USD και θα πρέπει να περιμένετε περίπου πέντε εργάσιμες ημέρες για την επεξεργασία της θεώρησης. Επίσης, σημειώστε ότι το νόμισμα της Ρωσίας είναι το ρούβλι (RUB). Ένα δολάριο ισοδυναμεί με περίπου 63 RUB και τα τουριστικά αξιοθέατα στο Καλίνινγκραντ απαιτούν χρέωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς να φτάσετε στο Καλίνινγκραντ:

Το αεροδρόμιο Χράμπροβο βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη και συνδέει το Καλίνινγκραντ με κοντινές πόλεις όπως το Βερολίνο, την Κοπεγχάγη και την Βαρσοβία. Εάν ταξιδεύετε στην πόλη μέσω αεροπλάνου, ένα λεωφορείο μπορεί να σας μεταφέρει από το αεροδρόμιο προς το κέντρο της πόλης – και θα κοστίσει μόνο 80 RUB (περίπου 1,25 USD).

Το Καλίνινγκραντ είναι επίσης προσβάσιμο με το τρένο, αν και οι επιλογές δεν είναι τόσο άφθονες όσο κάποτε. Η μετάβαση όμως με τρένο δεν είναι ποτέ κακή απόφαση, καθώς είναι ένας χαλαρωτικός και γραφικός τρόπος να ταξιδέψετε στην Ευρώπη. Και, νέες διαδρομές από Γκτίνια, Πολωνία και Κλάιπεντα, Λιθουανία, έχουν πρόσφατα εισαχθεί στους σιδηροδρόμους της πόλης, κάτι που αποτελεί καλό σημάδι για τους μελλοντικούς ταξιδιώτες!

Google Maps Kaliningrad

Πώς να κινηθείτε στην πόλη:

Για μια ανερχόμενη πόλη, το Καλίνινγκραντ έχει εκπληκτικά καλές δημόσιες συγκοινωνίες. Η πόλη βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε λεωφορεία, αλλά έχει και δρομολόγια που υποστηρίζονται από τραμ, τρόλεϊ και μίνι λεωφορεία. Για να πάρετε ένα από τα παραπάνω, απλώς πληρώστε τα απαιτούμενα 18 RUB (0,28 USD) – μια βόλτα με ένα μίνι λεωφορείο θα σας κοστίσει λίγο περισσότερο. Για να μπορέσετε να περιηγηθείτε στο δίκτυο δημόσιων συγκοινωνιών του Καλίνινγκραντ, κατεβάστε το Yandex Transit (ρωσικής προέλευσης εταιρεία-συνεργάτης της Uber) – η εφαρμογή παρουσιάζει διαδρομές και δρομολόγια σε όλη την πόλη και σας επιτρέπει επίσης να κάνετε κράτηση ταξί. Αν ψάχνετε να νοικιάσετε ένα όχημα κατά την επίσκεψή σας, μην αγχώνεστε. Στην πόλη υπάρχουν πολλές εταιρείες για να διαλέξετε.

Public Transportation Kaliningrad

Τι να κάνετε στο Καλίνινγκραντ:

Απολαύστε την ομορφιά του Καθεδρικού Ναού Κόνιγκσμπεργκ

Χτισμένο σε γοτθικό αρχιτεκτονικό στυλ, ο Καθεδρικός Ναός Κόνιγκσμπεργκ είναι ο τόπος ταφής του Γερμανού φιλοσόφου Ιμμάνουελ Καντ. Σίγουρα θα θελήσετε να αφιερώσετε χρόνο για να εξερευνήσετε τον καθεδρικό ναό και να μάθετε για τον αντίκτυπο που είχε στην πόλη. Επίσης, φροντίστε να δείτε το πρόγραμμα και να προγραμματίσετε ένα βράδυ για να ακούτε τα ρεσιτάλ μουσικών οργάνων που εκτελούνται τακτικά στις αίθουσες του ναού.

Konigsberg Cathedral Καλίνινγκραντ

Εξερευνήστε τη ναυτική ιστορία στο Μουσείο του Παγκόσμιου Ωκεανού

Το Μουσείο του Παγκόσμιου Ωκεανού περιέχει μια πληθώρα πλούτου σε σχέση με τη ναυτική ιστορία και την επιστήμη του Καλίνινγκραντ. Ελέγξτε το ενυδρείο στο κεντρικό κτήριο και δείτε τη συλλογή κοραλλιών και κοχυλιών. Μάθετε πώς να διαβάσετε τους χάρτες της θάλασσας και να θαυμάσετε τα ψάρια που επιπλέουν χαριτωμένα στους βιοτόπους τους. Μελετήστε τις ιστορίες των φυσικών λαών και θαυμάστε τους μύθους και τους θρύλους τους. Και μην ξεχάσετε να σταματήσετε στο κατάστημα δώρων, για να απομνημονεύσετε το χρόνο σας!

Museum of Ocean Καλίνινγκραντ

Απολαύστε τη βασιλεία στην Πύλη του Βασιλιά

Αν και το Καλίνινγκραντ απελευθερώθηκε από το βίαιο παρελθόν του, οι αμέτρητες πύλες και οχυρώσεις της πόλης στέκονται ως υπενθυμίσεις της ανθεκτικότητάς της. Η Πύλη του Βασιλιά κατασκευάστηκε το 1765, αλλά έκτοτε έχει υποστεί πολλές ανακαινίσεις λόγω βανδαλισμού και ζημιών που υπέστη κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.

Η πύλη του Βασιλιά είναι μια εντυπωσιακή δομή από τούβλα που υπέστη τους πιο βάναυσους πολέμους της Ευρώπης. Είναι πλέον μουσείο, καφετέρια και πολιτιστικό κέντρο που τιμά το έργο του Μεγάλου Πέτρου. Διαθέτει επίσης το μουσείο «Η Μεγάλη Πρεσβεία», όπου μπορείτε να μάθετε πολλά για την προέλευση και την ανάπτυξη του φρουρίου που περιβάλλει την πόλη, καθώς και να αποκτήσετε μια βαθύτερη κατανόηση των παραδόσεων του πολιτισμού αυτής της πόλης!

King's Gate Καλίνινγκραντ

Ανακαλύψτε τον μυστηριώδη κόσμο του κεχριμπαριού σε ένα μουσείο αφιερωμένο σε αυτό

Αυτό το μουσείο είναι υπέροχο μέσα και έξω! Αφιερώνεται αποκλειστικά στον ρόλο που πρέπει να παίξει το κεχριμπάρι στην ιστορία της πόλης. Θα βρείτε το μουσείο χωρισμένο σε τρία τμήματα, κάθε ένα από τα οποία αναφέρει ένα μέρος αυτού του ρόλου. Το τμήμα της φυσικής επιστήμης επικεντρώνεται στο κεχριμπάρι ως ορυκτό και στις διάφορες ποικιλίες του, καθώς και σε ένα έκθεμα αφιερωμένο στο «Sun Stone», το μεγαλύτερο στη Ρωσία. Στα πολιτιστικά και ιστορικά τμήματα του μουσείου, θα δείτε διάφορα κοσμήματα και είδη οικιακής χρήσης που σας δίνουν μια συνολική ιδέα για την αξία του κεχριμπαριού σε αυτόν τον πολιτισμό!

Amber Museum Καλίνινγκραντ

Ολοκληρώστε την περιπλάνησή σας στο Καλίνινγκραντ εξερευνώντας το Curonian Spit

Παρόλο που μόνο το μισό ανήκει στους Ρώσους (το άλλο μισό βρίσκεται πίσω από τα σύνορα της Λιθουανίας), θα θέλετε να το δείτε. Αυτός ο αμμώδης παράδεισος φιλοξενεί μερικά από τα καλύτερα τοπία της περιοχής της Βαλτικής, και είναι ένα δημοφιλές σημείο για τους καλοκαιρινούς επισκέπτες, καθώς διαθέτει παραλίες παγκόσμιας κλάσης, αλλά και μια υπέροχη λιμνοθάλασσα. Αν και υπάρχει λεωφορείο που μπορεί να σας μεταφέρει εκεί, από το κέντρο της πόλης, η ενοικίαση αυτοκινήτου μπορεί να είναι λιγότερο ενοχλητική – και θα σας επιτρέψει να απολαύσετε μερικές από τις ομορφιές της ρωσικής υπαίθρου!

Curonian Spit Καλίνινγκραντ

Το Καλίνινγκραντ πλέον είναι μια πολύ ασφαλής και καλή επιλογή για να ταξιδέψετε και αυτό αποδεικνύεται γιατί έχει ανακηρυχθεί ο κορυφαίος αναδυόμενος προορισμός στον κόσμο για το 2020, ως μέρος του Tripadvisor’s Travellers ‘Choice Awards. Ως αναδυόμενος προορισμός, οι κεντρικοί δρόμοι του δεν θα είναι τόσο γεμάτοι όσο τα πεζοδρόμια του Παρισιού ή τόσο απασχολημένοι όσο της Βαρκελώνης. Το Καλίνινγκραντ είναι ιδανικό για να απολαύσετε τον πολιτισμό, την ιστορία και τη φύση – όλα με λίγο περισσότερο χώρο αναπνοής.

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

  • Why you should book a trip to Kaliningrad, Russia, the top emerging destination for travelers in the entire world right now, Insider, Ανακτήθηκε από: https://www.insider.com/photos-kaliningrad-russia-worlds-top-emerging-destination-tripadvisor-2020-2 (Τελευταία Πρόσβαση 15/5/2020)
  • A guide to Kaliningrad, Russia, PassionPassport, Ανακτήθηκε από: https://passionpassport.com/a-guide-to-kaliningrad-russia/ (Τελευταία Πρόσβαση 15/5/2020)
  • The Best Things to Do in Kaliningrad, CultureTrip, Ανακτήθηκε από: https://theculturetrip.com/europe/russia/articles/the-best-things-to-see-and-do-in-kaliningrad/ (Τελευταία Πρόσβαση 15/5/2020)
  • Things To Do In Kaliningrad, Russia, trip101, Ανακτήθηκε από:  https://trip101.com/article/things-to-do-in-kaliningrad-russia (Τελευταία Πρόσβαση 15/5/2020)

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Θωμάς Τότσκας

Είμαι απόφοιτος του τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών.Έχω δουλέψει στο εξωτερικό στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus Placement και του Workaway και έχω συμμετάσχει σε προγράμματα Erasmus Plus. Το πάθος μου είναι τα ταξίδια, οι ξένες γλώσσες (ο κυριότερος λόγος που επέλεξα αυτή την σχολή) και ο εθελοντισμός. Για εμένα τα ταξίδια είναι η καλύτερη επένδυση που μπορείς να κάνεις. So don't be a tourist, be a traveller :)

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;