Ιρλανδία: Η χώρα με την πλούσια φύση και τους μύθους

Πηγή εικόνας: WallpaperAccess

Αν κάποιος μπορούσε να περιγράψει την Ιρλανδία με λίγες λέξεις αυτές θα ήταν η φύση, οι εκκλησίες, οι μύθοι και φυσικά η μπύρα. Πρόκειται για μια χώρα η οποία μπορεί να ικανοποιήσει πολλές αναμενόμενες και μη προσδοκίες ενός ταξιδιώτη. Η χώρα συνορεύει με την Μεγάλη Βρετανία, καθώς το βόρειο τμήμα της χώρας δεν ανήκει στην Ιρλανδία, αλλά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτός ο διαχωρισμός προήλθε έπειτα από πολλές αιματηρές και σκληρές συγκρούσεις στα τέλη του προηγούμενου αιώνα, με την κορύφωση των επεισοδίων να λαμβάνει χώρα στην πόλη του Μπέλφαστ. Οι Ιρλανδοί είναι ένας λαός ιδιαίτερα περήφανος για την ανεξαρτησία από τoυς Βρετανούς και θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν σαν ” Έλληνες τους βορρά “ όσο αναφορά την φιλοξενία τους και τη ψυχοσύνθεσή τους.

Δουβλίνο

Το ταξίδι σας στην Ιρλανδία θα ήταν καλό να ξεκινήσει από τη πρωτεύουσα της χώρας που είναι το Δουβλίνο. Υπάρχουν καθημερινά πτήσεις από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη κυρίως μέσω της Ryanair, αφού η αεροπορική εταιρεία είναι Ιρλανδική. Η διάρκεια του ταξιδιού είναι περίπου πέντε ώρες και τις χαμηλότερες τιμές θα τις βρείτε την άνοιξη και το καλοκαίρι. Συστήνεται η διαμονή σε διαμερίσματα τύπου Air Bnb, καθώς τα ξενοδοχεία είναι ιδιαίτερα ακριβά.

Κάστρο του Δουβλίνου

Είναι αναμφισβήτητα το πρώτο πράγμα που πρέπει να επισκεφθείτε στο Δουβλίνο. Το κάστρο χτίστηκε το 1204 και αποτελεί έναν “αρχιτεκτονικό καμβά” καθώς γύρω από το κάστρο στεγάζονται κτήρια διαφορετικού αρχιτεκτονικού ρυθμού. Το κάστρο αποτελεί, επίσης, σημείο αναφοράς για την ιστορία της Ιρλανδίας, καθώς στο κάστρο αυτό υπογράφηκε η ανεξαρτησία της Ιρλανδίας από τους Βρετανούς. Επίσης, στο χώρο γύρω από το κάστρο διοργανώνονται πολλά φεστιβάλ μουσικής και κινηματογράφου. Αποτελεί ένα must προορισμό όταν αποφασίσετε να επισκεφθείτε το Δουβλίνο.

Ιρλανδία
Πηγή εικόνας: britannica.com/place/Dublin

Εθνικό μουσείο της Ιρλανδίας

Μια επίσκεψη στο Εθνικό μουσείο της Ιρλανδίας είναι ο καλύτερος τρόπος για να “πάρετε μια γεύση” για την ιρλανδική κουλτούρα. Το μουσείο έχει πάνω από 4 εκατομμύρια εκθέματα και η είσοδος είναι δωρεάν. Αυτό όμως που δεν έχουμε αναφέρει ακόμα είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του μουσείου. Το μουσείο δεν στεγάζεται σε ένα ενιαίο κτήριο, αλλά είναι χωρισμένο σε τέσσερα διαφορετικά κτήρια που είναι “σκορπισμένα” σε όλη την πόλη και το καθένα έχει ξεχωριστή θεματολογία! Αυτό σημαίνει ότι σε όποια περιοχή του Δουβλίνου και αν βρίσκεστε, είναι πολύ πιθανό να δείτε και ένα μουσείο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εθνικό μουσείο της Ιρλανδίας
Πηγή εικόνας: museum.ie (Photographer – Paul Sherwood)

Guinness Storehouse Brewery

Προσωπικά όταν ακούω την λέξη “Ιρλανδία”, το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι η μαύρη μπύρα Guiness. Το ζυθοποιείο της γνωστής μπύρας είναι ένα από τα αξιοθέατα της πόλης και ο κάθε επισκέπτης έχει την δυνατότητα να δει “από πρώτο χέρι” την διαδικασία παραγωγής της ιδιαίτερης μπύρας. Η ξενάγηση στο εργοστάσιο περιλαμβάνει και μια επιπλέον όμορφη εμπειρία, καθώς στο τέλος της ξενάγησης μπορείτε να απολαύσετε την υπέροχη θέα του Δουβλίνου από τον τελευταίο όροφο του εργοστασίου, απολαμβάνοντας φυσικά μια παγωμένη μπύρα Guiness!

Guinness Storehouse Brewery
Πηγή εικόνας: marykatenavigates.com

DOYLE’S Bar

Ένα γεγονός το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, είναι πως στο Δουβλίνο βρίσκονται πάνω από 3.500 pubs! Αν έπρεπε να ξεχωρίσω μονάχα μια (!) από αυτές τις pubs, τότε αυτή θα ήταν η Doyle’s pub. Η συγκεκριμένη pub είναι ξεχωριστή, γιατί είναι από τις λίγες pubs όπου λειτουργεί σαν αυθεντική ιρλανδική pub. Αυτό σημαίνει πολλή μπύρα, μονάχα δύο πιάτα, και το σημαντικότερο είναι η ζωντανή μουσική. Κάθε Τετάρτη λαμβάνουν χώρα τα “Ruby Sessions”, όπου πολλοί ανερχόμενοι καλλιτέχνες παρουσιάζουν τη δουλειά τους και δίνεται μια σαφής έμφαση στην ιρλανδική μουσική. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι στο συγκεκριμένο μαγαζί έχουν κάνουν live εμφανίσεις καλλιτέχνες όπως ο Ed Sheeran, ο Hozier, ο Gavin James και πολλοί άλλοι.

DOYLE'S Bar
Πηγή εικόνας: the ruby sessions tweeter account

Κορκ

Εφόσον απολαύσετε το Δουβλίνο, η επόμενη εκδρομή που αξίζει να κάνετε είναι στα νότια της χώρας και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του Κορκ. Στο Κορκ βρίσκονται πολλά μεσαιωνικά κάστρα και αποτελεί ένα τέλειο δείγμα αυθεντικής ιρλανδικής εξοχής. Απέχει δυόμισι ώρες με το τρένο από το Δουβλίνο και στη διαδρομή μπορείτε να “γευθείτε” την Ιρλανδία.

Blarney Castle And Gardens

Το κάστρο του Blarney χτίστηκε στα τέλη του δέκατου πέμπτου αιώνα, και αποτελεί ορόσημο για την περιοχή. Το κάστρο έχει διατηρηθεί άψογα και σχεδόν όλοι οι χώροι του είναι προσβάσιμοι για το κοινό. Αξίζει επίσης να κάνετε πεζοπορία γύρω από το κάστρο, ενώ δεν θα πρέπει να παραλείψετε να περπατήσετε μέσα στους γραφικούς κήπους του κάστρου. Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειωθεί ότι είναι καλό να το επισκεφθείτε όντας μέρος ενός ταξιδιωτικού group, γιατί κάποια μέρη του κάστρου είναι δύσβατα και επικίνδυνα.

Blarney Castle And Gardens
Πηγή εικόνας: hammondtours.com

Kinsale

Η περιοχή του Kinsale είναι ίσως το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα της εξοχής της Ιρλανδίας. Αυτή η κωμόπολη είναι ιδιαίτερα γραφική και μοντέρνα παράλληλα. Τα σπίτια διακρίνονται από παλιά αρχιτεκτονική σε συνδυασμό με πολύ έντονα χρώματα. Κατά μήκος της ακτής μπορείτε να απολαύσετε πολλά “signature” πιάτα της ιρλανδικής κουζίνας όπως το κλασσικό stew και το black pudding.

Kinsale
Πηγή εικόνας: eligiblemagazine.com

St. Anne’s Church

Ο ναός της Αγίας Άννας βρίσκεται στο κέντρο της πόλης του Κορκ. Αποτελεί το νούμερο ένα αξιοθέατο της πόλης. Το σημείο όπου βρίσκεται η εκκλησία είναι ιδιαίτερα “έξυπνο” αφού προκειμένου να πάει κανείς, πρέπει να διασχίσει σχεδόν όλη τη πόλη. Στο χώρο της εκκλησίας γίνονται πολλά μουσικά και εκκλησιαστικά φεστιβάλ και ο κάθε επισκέπτης μπορεί να ανέβει στην κορυφή της εκκλησίας και να “απολαύσει” την υπέροχη θέα με φόντο το Κορκ.

St. Anne's Church
Πηγή εικόνας: rte.ie

Ballycotton cliff walk

Πολλάκις αναφερθήκαμε στην ιρλανδική εξοχή, αλλά το μονοπάτι στο ballycotton cliff είναι ίσως ένα από τα πιο σπουδαία μονοπάτια της Ιρλανδίας. Σε αυτό το μονοπάτι το μοναδικό αξιοθέατο που θα συναντήσετε είναι οι ψηλοί βράχοι που “δεσπόζουν” πάνω από τη θάλασσα του Κορκ. Είναι ένα πραγματικά μοναδικό μέρος για περίπατο και για πνευματική χαλάρωση. Η φύση σε μια “άγρια” μορφή της στην νότια Ιρλανδία.

Ballycotton cliff walk
Πηγή εικόνας: lyonsbonsai.wordpress.com

Όπως μπορείτε να καταλάβετε η Ιρλανδία είναι μια χώρα που “ξεχειλίζει” από φύση, κάστρα και ιστορία. Οι άνθρωποι είναι πολύ φιλόξενοι και δεν θα αισθανθείτε άβολα. Η Ιρλανδία είναι μια χώρα που δεν μπορείς να την επισκεφτείς μια φορά, γιατί πολύ απλά δεν αρκεί. Η Ιρλανδία με τους πολλούς μύθους, είναι ένας ζωντανός μύθος.

Πηγές άρθρου:

  • Church of St Anne, Shandon. Ανακτήθηκε από: https://en.wikipedia.org/wiki/Church_of_St_Anne,_Shandon
  • National Museum of Ireland. Ανακτήθηκε από: https://www.museum.ie/Home?gclid=Cj0KCQjws_r0BRCwARIsAMxfDRi05KoOd1XRObyCfqkQwycjbt-kkqV8kr5VR-JUXVR_92K_vdUmLCkaAtwbEALw_wcB
  • National Museum of Ireland. Ανακτήθηκε από: https://en.wikipedia.org/wiki/National_Museum_of_Ireland
  • Blarney Castle and Gardens. Ανακτήθηκε από: https://www.blarneycastle.ie/
  • Blarney Castle and Gardens. Ανακτήθηκε από: https://en.wikipedia.org/wiki/Blarney_Castle
  • Top 10 foods to try in Ireland. Ανακτήθηκε από: https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/top-10-foods-try-ireland
  • 14 Top-Rated Tourist Attractions in Cork. Ανακτήθηκε από: https://www.planetware.com/tourist-attractions-/cork-irl-co-cork.htm
  • Dublin Castle. Ανακτήθηκε από: https://en.wikipedia.org/wiki/Dublin_Castle


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βλάσης Μάγαλος

Ονομάζομαι Βλάσης Μάγαλος και είμαι απόφοιτος του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Είμαι λάτρης της Βρετανικής και Λατινοαμερικάνικης κουλτούρας και λατρεύω να ταξιδεύω στη Βόρεια Ευρώπη κυρίως. Μια φράση την οποία ακολουθώ πιστά είναι η εξής: "Τα ταξίδια είναι το μόνο έξοδο που σε κάνει πλουσιότερο".

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;