Ευηνοχώρι Μεσολογγίου: Η ιστορία και οι δραστηριότητες ενός ιστορικού τόπου

Ευηνοχώρι Μεσολογγίου: Η ιστορία και οι δραστηριότητες ενός ιστορικού τόπου
Πηγή εικόνας: mapio.net

 

Ευηνοχώρι, η κωμόπολη δίπλα στον ποταμό Εύηνο. Ο οικισμός αποτελείται από το Άνω και Κάτω Ευηνοχώρι ή Μποχώρι, όπως ήταν η παλαιότερη ονομασία του, και είναι ένας οικισμός με μεγάλη ιστορία, με παράδοση, με νόστιμα ντόπια εδέσματα, αξιοθέατα και δραστηριότητες για τους λάτρεις των αθλημάτων. Το Ευηνοχώρι διαθέτει δικό του αεροδρόμιο σε κοντινή απόσταση, στο Μεσολόγγι, και πολλά ξένα ιδιωτικά σκάφη έχουν προσγειωθεί σε αυτό. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, οι μόνιμοι κάτοικοι ανέρχονται στους 1.651. Παρακάτω δίνονται περισσότερες πληροφορίες για την κωμόπολη της Αιτωλοακαρνανίας.

Ιστορία

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η παλαιότερη ονομασία του οικισμού ήταν Μποχώρι, ενώ η σημερινή προήλθε από τον ποταμό Εύηνο που περνά έξω από το χωριό. Σύμφωνα με παλιές αναφορές σε ιστορικά βιβλία, η κωμόπολη ήταν γνωστή για τις εξαγωγές κρασιού, σταφιδών και μεταξιού στην Ευρώπη. Συντέλεσε σε μεγάλο βαθμό την περίοδο του αγώνα αντιστάσεως και ήταν ένα σταυροδρόμι μεταξύ Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου. Μετά την κατάκτηση του Μεσολογγίου, ήταν το πρώτο χωριό το οποίο κατοικήθηκε και ήταν πάντοτε αναπόσπαστο κομμάτι του Μεσολογγίου. Αξίζει να αναφερθεί η ύπαρξη της αρχαίας πόλης εν ονόματι Καλυδών (ή Καλυδώνα) στα δυτικά του χωριού. Μια πόλη η οποία δεν υπάρχει σήμερα αλλά υπάρχουν τα ερείπιά της. Η Καλυδώνα χτίστηκε σε λόφο για να επιβλέπουν οι κάτοικοι το δρόμο από την Ήπειρο στην Ναύπακτο.

Η Αρχαία Καλυδών ήταν μια σπουδαία πόλη της Αρχαίας Αιτωλίας και έπαιξε καθοριστικό ρόλο τις περιόδους του πολέμου. Πολλές αναφορές από τον αρχαίο ιστορικό Όμηρο γίνονται για την Αρχαία Καλυδώνα. Κατά τη διάρκεια των πολέμων η πόλη καταστράφηκε και ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Αύγουστος έδωσε εντολή να μετακομίσουν οι κάτοικοι της κατεστραμμένης πόλης στην Νικόπολη. Η Νικόπολη ήταν μια πόλη που ιδρύθηκε από του Ρωμαίους βρισκόταν κοντά στην πόλη της Πρέβεζας. Σήμερα πολλά αρχαία ευρήματα και θησαυροί βρίσκονται στο μουσείο της Πάτρας που επιβεβαιώνουν τα παραπάνω.

Ευηνοχώρι
Πηγή εικόνας: pentalofo.gr

Έθιμα & Παραδόσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Ευηνοχώρι περιλαμβάνει ιδιαίτερες εκδηλώσεις, οι οποίες είναι έθιμα που τηρούνταν από παλιά. Συγκεκριμένα, οι θερινές εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι του χωριού προσελκύουν πολύ κόσμο που αγαπά την παράδοση. Φορώντας ειδικές φορεσιές (ντουλαμάδες), διοργανώνουν το πανηγύρι του Αϊ-Γιαννού με νταούλια, πολύ χορό και πολύ τραγούδι. Ένα πανηγύρι που διαρκεί περίπου 3-4 ημέρες και επαναλαμβάνεται και σε άλλες τοπικές γιορτές. Ένα ιδιαίτερο έθιμο είναι οι ιππικοί αγώνες του Μαΐου και του Αυγούστου που έχουν μεγάλη συμμετοχή από αναβάτες και άλογα από όλη την Ελλάδα. .

Μεσολόγγι
Πηγή εικόνας: messolonghinews.gr | Ιπποδρομίες

Αξιοθέατα

Αξιοθέατα και πολλά ακόμη ευρήματα της Αρχαίας, Ρωμαϊκής, Βυζαντινής, Μεταβυζαντινής και Νεώτερης εποχής αποδεικνύουν τη μεγάλη ιστορική αξία του Ευηνοχωρίου. Ενδεικτικά, ο ναός του Αγίου Χαραλάμπου στο χωριό και άλλοι βυζαντινοί ναοί, το αρχαίο βασίλειο των Αιτωλών (με τους αρχαίους ναούς του Απόλλωνα, του Διονύσου και της Αρτέμιδος), ο τάφος του Λεόντου Καλυδώνιου, το Άγιο Όρος της Αιτωλίας η Βαράσοβα (όπως αναφερόταν στην βυζαντινή εποχή), το παλιό πολυβολείο στην όχθη  του  Εύηνου  ποταμού  και  στο τέλος  της  γέφυρας  της  σιδηροδρομικής  γραμμής. Καθώς και το κάστρο Κούλια, ένα παλιό αρχοντικό που χτίστηκε το 19ο αιώνα και απεικονίζεται παρακάτω.

Ευηνοχώρι
Πηγή εικόνας: kastra.eu | Κάστρο Κούλια, ένα παλιό αρχοντικό στο Ευηνοχώρι

Δραστηριότητες

O ποταμός Εύηνος έχει μήκος 80χλμ και σύμφωνα με τη μυθολογία ήταν γιος του Θεού Άρη και της Δημονίκης. Στην περιοχή της γέφυρας Μπανιά, μια γέφυρα που ανακατασκευάσθηκε το 1948, υπάρχουν εγκαταστάσεις για κανόε, καγιάκ, ποταμοκατάβαση(rafting), αναρρίχηση, πεζοπορία, τοξοβολία, ποδηλασία βουνού, εναέριο πέρασμα(flying fox). Συνεπώς, μπορείς να δοκιμάσεις μερικές θαλάσσιες δραστηριότητες ή να παρακολουθήσεις μερικούς απ΄τους θαλάσσιους πανελλήνιους διαγωνισμούς που διοργανώνονται.

Πηγή εικόνας: gonafpaktia.com | Rafting στον Εύηνο ποταμό

Σίτιση & Διαμονή

Το Ευηνοχώρι διαθέτει τις δικές του ξεχωριστές γεύσεις. Σε πολλές ταβέρνες θα συναντήσεις διάφορα νόστιμα ψητά της ώρας, φρέσκα θαλασσινά και φρέσκα ψάρια για αν γευματίσεις με την παρέα σου. Λίγο έξω από το χωριό βρίσκεται η παραδοσιακή οικογενειακή ταβέρνα Ο Τριώτης, η οποία είναι ανοιχτή όλες τις ώρες, με ποικιλία στα ψητά της ώρας και με πολλές ιδιαίτερες λαϊκές βραδιές(πριν την καραντίνα). Στο κοντινό χωριό Κρυονέρι, το οποίο είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό, θα βρεις μια εξίσου ποιοτική ταβέρνα την Captain del Mare με φρέσκα ψάρια και θαλασσινά τα οποία ψαρεύονται από τους υπεύθυνους του μαγαζιού. Κατά καιρούς την επισκέπτονται διάσημοι της ελληνικής showbiz και σχεδόν πάντα είναι δύσκολο να βρεις ελεύθερο τραπέζι. Για αυτό είναι προτιμότερο να κάνεις κράτηση πριν αποφασίσεις να γευματίσεις.

Ευηνοχώρι
Πηγή εικόνας: fb page Captain del Mare | Φρέσκα ψάρια

 

Μπορείς να ταξιδέψεις σε περισσότερα μέρη μέσω του MAXMAG, πατώντας εδώ.

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

  • Eύηνος, ο ποταμός του κανοε-καγιακ. Ανακτήθηκε από: navysports.gr (Tελευταία πρόσβαση: 17/01 10:30)
  • Εκδηλώσεις. Ανακτήθηκε από: evinochori-kalidona.gr (Tελευταία πρόσβαση: 17/01 11:45)
  •  Ευηνοχώρι. Aνακτήθηκε από: wikipedia.org (Tελευταία πρόσβαση: 17/01 12:17)
  • Γέφυρα Μπανιά Αιτωλοακαρνανίας. Aνακτήθηκε από: wikipedia.org (Tελευταία πρόσβαση: 17/01 11:00)

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αθανασία Σκόνδρα

Γεια! Είμαι η Αθανασία ή αλλιώς Νάνσυ για πολλούς. Αγαπώ τα ταξίδια, τη φύση, τα ζωάκια, το θέατρο, το cinema, τον πολιτισμό, την Ελλάδα. Έλα να ανακαλύψουμε μαζί πολλά μέρη, στέκια και ανθρώπους της. Καλή ανάγνωση!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;