Εσύ ακόμα να κλείσεις για Βερολίνο;;

14 Δεκεμβρίου 2016

 

Μπορεί όταν ακούμε τη λέξη Γερμανία να μας έρχεται στο μυαλό η λέξη πειθαρχία ή αυστηρότητα (ίσως και Μέρκελ), όμως το Βερολίνο, πραγματικά, είναι μια πόλη που αξίζει να επισκεφτεί κανείς. Διαθέτει πράγματι κάτι το μυστήριο και το επιβλητικό, που όμως σε κάνει να θέλεις να το γνωρίσεις καλύτερα. Η ιστορία του, θετική και αρνητική, είναι βαθιά και για αυτό το λόγο τα μουσεία αλλά και τα αρχιτεκτονικά μνημεία,  που μπορεί ο ταξιδιώτης να επισκεφτεί, είναι πολλά. Πέρα των μεγάλων καταστροφών που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το Βερολίνο σήμερα αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες  αλλά και σημαντικές πόλεις της Ευρώπης.

Βερολίνο

Πύλη του Βρανδεμβούργου

Πρώτη μας στάση λοιπόν είναι η πύλη του Βρανδεμβούργου. Το μνημείο αυτό βρισκόταν στα σύνορα που χώριζαν το Βερολίνο σε ανατολικό και δυτικό. Με την πτώση του τείχους,  το επιβλητικό αυτό οικοδόμημα ένωσε τα δύο τμήματα της πόλης και από τότε αποτελεί το σύμβολο ειρήνης και ένωσης της Γερμανίας.

Advertisements
Ad 14

Η πρώτη εντύπωση που αφήνει στον επισκέπτη είναι ότι μοιάζει πολύ με τον Παρθενώνα, γεγονός που εξηγείται και αρχιτεκτονικά, καθώς οι κίονες που το απαρτίζουν είναι δωρικού ρυθμού, όπως και του Παρθενώνα. Στην κορυφή του οικοδομήματος είναι κατασκευασμένο το άγαλμα της θεάς νίκης τοποθετημένο πάνω σε άρμα που σέρνουν τέσσερα άλογα.

Για τους λάτρεις των φωτογραφιών η πύλη αποτελεί το ιδανικό μέρος. Ειδικότερα το βράδυ, όπου η Πύλη είναι φωτισμένη, το θέαμα είναι εκπληκτικό. Η ομορφιά του επιβλητικού αυτού οικοδομήματος ενισχύεται ακόμα περισσότερο και τα Χριστούγεννα όταν η λεωφόρος Unter den Linden, η οποία αποτελεί προέκταση της πλατείας που βρίσκεται η Πύλη, είναι στολισμένη.

Διαβάστε επίσης  Μαδαγασκάρη: ένα νησί γεμάτο περιπέτειες

 Βερολίνο

Μουσείο Περγάμου

Ο επισκέπτης θα εντυπωσιαστεί από τα οικοδομήματα μεγάλου μεγέθους, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι ανακατασκευασμένα. Εντυπωσιακό έκθεμα αποτελεί ο Βωμός της Περγάμου, από εκεί που προέκυψε και η ονομασία του μουσείου. Ο Βωμός της Περγάμου καθηλώνει τον επισκέπτη, αρχικά με το μέγεθός του αλλά και ακόμα περισσότερο με τη γλυπτική του. Η Πύλη της Ιστάρ, αφιερωμένη στη βαβυλωνιακή θεά Ιστάρ, αποτελεί ένα εξίσου εντυπωσιακό έκθεμα του μουσείου. Η Πύλη είναι κατασκευασμένη από εφυαλωμένα τούβλα που πάνω τους απεικονίζονται δράκοι. Όπως σε πολλά μουσεία, έτσι και σε αυτό, προσφέρονται στον επισκέπτη του μουσείου συσκευές ακουστικής ξενάγησης, και στην ελληνική γλώσσα, κάνοντας έτσι την περιήγηση ακόμα πιο ενδιαφέρουσα.

Βερολίνο
Βωμός Περγάμου

 

Βερολίνο
Πύλη Ιστάρ

 

Γερμανικό Κοινοβούλιο Ράιχσταγκ

Το κτίριο Ράιχσταγκ  αποτελεί ένα ακόμα εντυπωσιακό κτίσμα στην καρδιά του Βερολίνου. Ο διάφανος θόλος είναι το σήμα κατατεθέν του κτιρίου και μάλιστα μπορεί κανείς να περπατήσει στην κορυφή του. Το κτίριο καταστράφηκε και ανοικοδομήθηκε αρκετές φορές, όμως σήμερα στεγάζεται εκεί το γερμανικό κοινοβούλιο.

Βερολίνο

 

Μνημείο Ολοκαυτώματος

Το μνημείο αυτό αντανακλά την αρνητική πλευρά της ιστορίας της Γερμανίας. Τι να πει κανείς για αυτό το μνημείο; Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Peter Eisman και συμβολίζει τάφους των δολοφονημένων Εβραίων από τους Ναζί. Τα συναισθήματα του ταξιδιώτη είναι ανάμεικτα μπροστά σ αυτό το θέαμα. Κατά καιρούς έχει δεχτεί ποικίλες κριτικές. Πάντως θεωρώ ότι αξίζει τον κόπο να το επισκεφτεί κανείς.

Βερολίνο

 

Sony Center

Για τους σινεφίλ  το Sony Center είναι το ιδανικό μέρος. Εκεί βρίσκεται το μουσείο κινηματογράφου, ένα κτίριο από γυαλί και ατσάλι, όπου ο ταξιδιώτης θα περιηγηθεί και θα μάθει την ιστορία του γερμανικού κινηματογράφου. Η διαμόρφωση του μουσείου, εκτός των άλλων, θυμίζει αρκετά και αίθουσα κινηματογράφου. Το προτείνω ανεπιφύλακτα.

Διαβάστε επίσης  Άαρχους: Η πιο ιστορική πόλη της Δανίας με τη σύγχρονη αρχιτεκτονική

Βερολίνο

 

Φαγητό

Οι τιμές γενικά του Βερολίνου δεν διαφέρουν και πολύ από την Ελλάδα, ίσως σε κάποια εστιατόρια το φαγητό του Βερολίνου να είναι πιο οικονομικό. Ασφαλώς κανείς δεν μπορεί να φύγει από την πόλη, προτού δοκιμάσει τα φημισμένα λουκάνικα αλλά και τη μπύρα. Σε πολλά μέρη του δρόμου, στεγάζονται κιόσκια όπου πωλούνται και λουκάνικα αλλά και μπύρες. Μη διστάσετε να δοκιμάσετε και τα δύο!

Τα Χριστούγεννα έρχονται. Εσύ ακόμα να κλείσεις για Βερολίνο;

 

Φοιτήτρια Πολιτικών Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Λατρεύω τα ταξίδια, το χορό και τα ζαχαρωτά.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Xiaomi SmartBand 8: Μια ολοκληρωμένη και δελεαστική πρόταση στην κατηγορία των wearable 

Τον Απρίλιο του 2023, η κινέζικη εταιρία ηλεκτρικών συσκευών Xiaomi

Γαλικία: η ξεχωριστή πλευρά της Ισπανίας

Ας ετοιμάσουμε μαζί τις βαλίτσες μας κι ας κατευθυνθούμε προς