Τα καλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας

Χιονοδρομικά Κέντρα της Ελλάδας
Πηγή Εικόνας: www.nantiareport.gr

H Ελλάδα για τους περισσότερους επισκέπτες είναι γνωστή για τον ήλιο και τις ωραίες παραλίες της. Οι περισσότεροι άνθρωποι μετά βίας συνειδητοποιούν ότι το σκι στην Ελλάδα είναι πλέον ένας τουρισμός που ανθίζει και είναι διαδεδομένος την περίοδο του χειμώνα. Η περίοδος σκι ξεκινά από το Δεκέμβριο μέχρι τα μέσα Απριλίου.  Υπάρχουν 14 χιονοδρομικά κέντρα όπου οι επισκέπτες μπορούν να διαλέξουν. Το σκι εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στη δεκαετία του 1920. Σήμερα αμέτρητοι αναζητητές περιπέτειας μετατρέπουν τις χιονισμένες πλαγιές των βουνών σε όλη τη χώρα στον αγαπημένο τους χειμερινό προορισμό όπου κάνουν σκι και snowboarding. Σε αυτό το άρθρο θα ταξιδέψουμε στα καλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας.

1) Παρνασσός

Ένα από τα πιο γνωστά χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας δεν είναι αλλό από τον Παρνασσό, ο οποίος αποτελείται από τα χιονοδρομικά κέντρα Παρνασσού, Κελλάρια, Φτερόλακκα, Γεροντόβραχος. Τα χιονοδρομικά κέντρα του Παρνασσού είναι άριστα οργανωμένα και εξοπλισμένα με πολλές δυνατότητες για ενδιαφέρουσες καταβάσεις εκτός πίστας. Τα χιονοδρομικά κέντρα στα Κελλάρια και τη Φτερόλακκα είναι τα μεγαλύτερα και δημοφιλέστερα της Ελλάδας. Εκτός από αυτά τα δύο γνωστά χιονοδρομικά, λειτουργεί ένα ακόμα στη βορειοανατολική πλευρά του Γεροντόβραχου.

Το χιονοδρομικό του Παρνασσού βρίσκεται σε υψόμετρο 1600 έως 2300 μέτρων και σ’ αυτό λειτουργούν  μια τηλεκαμπίνα, 6 εναέριοι και 7 συρόμενοι αναβατήρες με 20 πίστες, συνολικού μήκους 14 χιλιομέτρων. Επίσης, διαθέτει πάρκινγκ, χώρους υποδοχής, ελικοδρόμιο, εστιατόριο, καφετέρια, μπαρ, πρώτες βοήθειες, οδική βοήθεια και τμήμα φύλαξης παιδιών. Οι περιοχές Κελλάρια και Φτερόλακκα βρίσκονται σε υψόμετρο 1.750 μ. -1.950 μ. και διαθέτουν 16 πίστες καταβάσεων από 600 μ. έως 4 χλμ. με υψομετρικές διαφορές 150 μ. έως 650 μ. Οι αναβατήρες που εξυπηρετούν το κοινό είναι μία τηλεκαμπίνα, τέσσερις τριθέσιοι εναέριοι, ένας διθέσιος εναέριος και 7 συρόμενοι. Η περιοχή Γεροντόβραχος είναι σε υψόμετρο 1.800 μ. -2.390 μ. με 4 πίστες καταβάσεων και 3 συρόμενους αναβατήρες.

Στο Χιονοδρομικό Κέντρο λειτουργούν σχολές σκι και snowboard, καταστήματα ενοικίασης και πώλησης ειδών σκι και μπουτίκ ειδών ένδυσης. Στο Γεροντόβραχο λειτουργούν, σχολή εκμαθήσεως σκι, παιδική χαρά, ενοικιάσεις σκι, μπότες, snowboard και λειτουργεί σαλέ φαγητού.

Παρνασσός
Πηγή Εικόνας: www.eirinika.gr

2) 3-5 Πηγάδια

Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα με τα πιο δημοφική χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας το χιονοδρομικό κέντρο 3 –5 Πηγάδια που βρίσκεται στο όρος Βέρμιο, στο δυτικό μέρος και σε υψόμετρο από 1430 μ. έως 2005 μ. Η απόστασή του από τη Νάουσα είναι μόλις 17 χλμ. Οι χιονοδρομικές πίστες κάθε βαθμού δυσκολίας ικανοποιούν τις απαιτήσεις των επισκεπτών για αθλητική αλλά και τουριστική χιονοδρομία. Με το σύστημα τεχνητής χιόνωσης, το μοναδικό στην Ελλάδα, εξασφαλίζεται άριστη ποιότητα χιονιού σ’ όλη τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

3-5 Πηγάδια
Πηγή Εικόνας: www.xionodromika.gr

3) Πήλιο

Το χιονοδρομικό κέντρο του Πηλίου, Αγριόλευκες το οποίο  δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Βόλου, βρίσκεται στο Νομό Μαγνησίας, στην κορυφή «Αγριόλευκες» του όρους Πήλιο. Σήμερα στο Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου λειτουργούν 5 αναβατήρες συνολικής δυναμικότητας 2000 ατόμων/ώρα, πίστες συνολικού μήκους 7,5 χλμ. (2,5 χλμ. Σκι καταβάσεων και 5 χλμ. Σκι περιπατητικό) και καταφύγιο δυναμικότητας 80 ατόμων. Επίσης, υπάρχουν 3 χώροι στάθμευσης συνολικής χωρητικότητας 350 αυτοκινήτων.

Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας
Πηγή Εικόνας:www.e-thessallia.gr

4) Φαλακρό

Το Χιονοδρομικό Κέντρο του Φαλακρού βρίσκεται στις πλαγιές του Φαλακρού Όρους του νομού Δράμας σε υψόμετρο 1720μ., στην περιοχή Άγιο Πνεύμα. Είναι το βορειότερο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας, με πλεονέκτημα να έχει τη μακρύτερη χιονοδρομική περίοδο. Είναι αρκετά οργανωμένο, με εγκαταστάσεις που συνεχώς εκσυγχρονίζονται και αναπτύσσονται. Διαθέτει 16 πίστες όλων των βαθμών δυσκολίας και 8 αναβατήρες. Λειτουργεί και η τετραθέσια αποσυμπλεκόμενη καρέκλα μήκους 1500μ., η δεύτερη στην Ελλάδα και η μεγαλύτερη σε μήκος. Στο Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού λειτουργούν, επίσης, σχολές σκι, καταστήματα με τον απαραίτητο εξοπλισμό και επίσης τρία σαλέ για φαγητό και ύπνο.

Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρό
Πηγή Εικόνας: www.xanthinea.gr

5) Καρπενήσι

Το χιονοδρομικό κέντρο Καρπενησίου βρίσκεται σε απόσταση 12χλμ. από το Καρπενήσι, σ΄ένα οροπέδιο του Βελουχίου. Δημιουργήθηκε σε υψόμετρο 1840 μέτρων το 1974 και από τότε διαρκώς βελτιώνεται. Έχει δέκα πίστες οι οποίες διαφέρουν ως προς το επίπεδο δυσκολίας τους και με τους επτά αναβατήρες που υπάρχουν στο χώρο μπορούν να εξυπηρετηθούν έως και 5.150 άτομα την ώρα. Για τους ερασιτέχνες του αθλήματος λειτουργεί και ειδική σχολή σκι καθώς και καταστήματα απ’ όπου μπορούν να προμηθευτούν τον απαραίτητο εξοπλισμό με αγορά ή ενοικίαση. Επίσης, λειτουργούν σαλέ φιλοξενίας 100 ατόμων, εστιατόριο, καφετέρια, μπαρ και πρώτες βοήθειες στις πίστες.

Από τους αναβατήρες έχεις υπέροχη θέα προς την πόλη, τα βουνά της περιοχής, αλλά και όλης της Κεντρικής Ελλάδας. Κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο σε υψόμετρο 1840μ. υπάρχει το ορειβατικό καταφύγιο “Τάκης Φλέγκας” που ανήκει στην Ομοσπονδία Ορειβασίας Αναρρίχησης και το οποίο προσφέρει θαυμάσια θέα σε ένα πραγματικό αλπικό τοπίο. Απέχει από το Καρπενήσι 12 χιλιόμετρα και μπορεί να φιλοξενήσει 30 άτομα.

Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενήσι
Πηγή Εικόνας: www.naturachalets.gr

6) Περτούλι

Το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου το οποίο βρίσκεται σαράντα χιλιόμετρα από την πόλη των Τρικάλων και μόλις είκοσι χιλιόμετρα από την Πύλη. Το χιονοδρομικό κέντρο αποτελείται από τρεις πίστες και τρεις αναβατήρες. Μία πίστα κόκκινη μήκους 1.500μ, μία μπλε μήκους 400μ και μία πράσινη εκπαιδευτική μήκους 80μ. Υπάρχει ένας εναέριος διθέσιος αναβατήρας μήκους 1.170μ και ένας συρόμενος μήκους 350μ. Ο εναέριος αναβατήρας λειτουργεί και για περιήγηση. Ακόμη υπάρχουν και δύο μηχανήματα επίστρωσης χιονιού, δύο καταστήματα ενοικιάσεως εξοπλισμού και δύο σαλέ. Κατά τη διάρκεια λειτουργίας του χιονοδρομικού διεξάγονται βραδιές νυχτερινού σκι. Υπάρχει μεγάλος και άνετος χώρος παρκινγκ στη βάση του χιονοδρομικού και η πρόσβαση είναι ασφαλής και άνετη χωρίς τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Περτούλι
Πηγή Εικόνας: certs-it.com

7) Λαϊλιάς

Το χιονοδρομικό κέντρο Λαϊλιάς βρίσκεται μέσα σε δάσος από οξιές και πεύκα, σε υψόμετρο 1600μ. και είναι δημιούργημα του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου (ΕΟΣ) Σερρών. Απέχει από την πόλη των Σερρών είκοσι επτά χιλιόμετρα και ο δρόμος που το συνδέει με την πόλη είναι ασφαλτοστρωμένος και εκχιονίζεται καθημερινά, στις περιόδους των χιονοπτώσεων. Διαθέτει μια βασική χιονοδρομική πίστα συνολικού μήκους 1000μ. και πλάτους 60μ. η οποία εξυπηρετείται από ένα συρόμενο χιονοδρομικό αναβατήρα, μήκους 850μ, που μπορεί να μεταφέρει 700 άτομα την ώρα.

Υπάρχει ένας ακόμη μικρός συρόμενος αναβατήρας, μήκους 200μ για αρχάριους. Στην αφετηρία της πίστας γίνονται ενοικιάσεις σύνεργων του σκι για τους μη οργανωμένους ερασιτέχνες. Για τους αρχάριους λειτουργούν στο χιονοδρομικό κέντρο ιδιωτικές σχολές εκμάθησης της τεχνικής του σκι, στην οποία διδάσκουν έμπειροι καθηγητές. Με φωτισμό που έχει τοποθετηθεί στην πίστα, προσφέρεται και για νυκτερινό σκι. Στο τέρμα της χιονοδρομικής πίστας υπάρχει και λειτουργεί ένα σύγχρονο σαλέ το οποίο διαθέτει εστιατόριο, αναψυκτήριο και κοιτώνες.

Λαϊλιάς
Πηγή Εικόνας: www.lailias.com

8) Μέτσοβο

To χιονοδρομικό κέντρο Μετσόβου είναι ένα από τα ομορφότερα χιονοδρομικά κέντρα με άγριο ορεινό τοπίο και απαιτητικές πίστες. Μεγάλο του πλεονέκτημά είναι ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην κωμόπολη του Μετσόβου. Οι επιλογές για διαμονή και φαγητό είναι αρκετές, κυρίως στο Μέτσοβο και τα γύρω χωριά. Υπάρχουν ακόμη καταστήματα ενοικίασης του απαραίτητου εξοπλισμού. Το χιονοδρομικό κέντρο διαθέτει τρεις αναβατήρες και 6 πίστες με ποικιλία διαδρομών και δυσκολίας.

Στην αφετηρία του χιονοδρομικού βρίσκονται πέντε ξύλινοι οικίσκοι στους οποίους κάθε επισκέπτης μπορεί να βρει τον απαραίτητο εξοπλισμό ski και snowboard, καθώς επίσης να πραγματοποιήσει και διαδρομές στο οροπέδιο ή γύρω από την τεχνητή λίμνη Πηγών Αώου, με snowmobile και ομαδικές εκδρομές με το snow truck.

Επίσης, στο χιονοδρομικό κέντρο λειτουργεί εστιατόριο, καφέ-μπαρ καθ’ όλη την διάρκεια του έτους. Στις εγκαταστάσεις του θα βρείτε πίστα με συνθετικό τάπητα, η οποία λειτουργεί όλο το χρόνο, καθώς και πίστα χιονοτσουλίθρων (tubing), η οποία και αυτή είναι σε θέση να λειτουργεί όλο το χρόνο αφού είναι κατασκευασμένη με συνθετικό τάπητα.

Μέτσοβο
Πηγή Εικόνας: www.xionodromika.gr

9) Πισοδέρι

Το χιονοδρομικό κέντρο Πισοδέρι βρίσκεται στη συμβολή των οροσειρών του Βαρνούντα του Βερνίου 19 χλμ. δυτικά από την πόλη της Φλώρινας και σε υψόμετρο 1600-1900μ. οπού σχηματίζεται αυχένας στη διάβαση Βίγλας –Πισοδερίου. Στην θαυμάσια αυτή τοποθεσία, μέσα σε ένα υπέροχο δάσος από οξιές, βρίσκεται ένα από τα καλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας. Οι εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού κέντρου Βίγλας μπορούν να προσφέρουν στον επισκέπτη και να καλύψουν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς. Υπάρχουν 10 πίστες ολυμπιακών προδιαγραφών ώστε να μπορούν να εξυπηρετήσουν όλες τις κατηγορίες skier και snowboarder. Στο χιονοδρομικό κέντρο υπάρχουν 5 αναβατήρες, 3 συρόμενοι και 2 εναέριοι ώστε να εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Η πανοραμική θέα της Πρέσπας από τις κορυφές των πιστών είναι μαγευτική, γιατί συνδυάζεται με τη θεά των γύρω χιονισμένων βουνοκορφών.

Σκι στο Πισοδέρι
Πηγή Εικόνας: www.xionodromika.gr

10) Καϊμακτσαλάν

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Καϊμακτσαλάν είναι το κέντρο με το μεγαλύτερο υψόμετρο στην Ελλάδα. Θεωρείται ως «η Αράχωβα του Βορρά» λόγω των παραδοσιακών, γραφικών οικισμών που υπάρχουν στην περιοχή και συγκεντρώνουν όλη την κοσμική βόρεια Ελλάδα. Το κέντρο διαθέτει κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού, δύο σχολές ski και snowboard, ενοικιάσεις snowmobile, ενοικιαζόμενα δωμάτια πολυτελείας, εστιατόριο, καφέ, bar, snowbar σε υψόμετρο 2.069μ, καθώς και πολλές δυνατότητες υπαίθριων δραστηριοτήτων.

Χιονοδρομικό Κέντρο
Πηγή Εικόνας: www.kaimaktsalan.org

11) Καλάβρυτα

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του Χελμού και σε υψόμετρο 1700μ. έως 2.340μ. Βρίσκεται σε απόσταση λίγο μικρότερη των 15χλμ. από τα Καλάβρυτα, ενώ από την Αθήνα απέχει περίπου 200χλμ. Λειτουργεί από το 1988 και διαθέτει: 7 αναβατήρες, 12 πίστες, άνετους χώρους στάθμευσης, καφετέριες, εστιατόρια, κατάστημα πώλησης και ενοικίασης εξοπλισμού σκι, σχολή σκι και σταθμό Α’ Βοηθειών.

Επιπλέον, στις εγκαταστάσεις υπάρχουν ειδικές πίστες για moguls ski και snowboard, διαδρομές cross country ski και το μοναδικό πάρκο snow tubes. Στο χώρο του χιονοδρομικού στην κορυφή Νεραϊδοράχη και σε υψόμετρο 2340μ. εγκαταστάθηκε και λειτουργεί το υπερσύγχρονο τηλεσκόπιο Αρίσταρχος (προς τιμή του αρχαίου Έλληνα αστρονόμου Αρίσταρχου), του αστεροσκοπείου Αθηνών με διάμετρο 2,3 μ., το μεγαλύτερο στα Βαλκάνια και τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου. Το τηλεσκόπιο μπορεί και παρατηρεί αντικείμενα σε απόσταση 5 δις ετών φωτός.

Καλάβρυτα
Πηγή Εικόνας: www.kalavrita-ski.gr

Όπου και αν διαλέξετε να πάτε σίγουρα θα περάσετε υπέροχα στα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας. Μην ξεχάσετε να εφοδιαστείτε με όλα τα απαραίτητα και προπάντων να έχετε κοιτάξει για τον καιρό. Σίγουρα θα ταξιδέψετε στα ύψη της αδρεναλίνης και της περιπέτειας.

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

  • Χιονοδρομικό Κέντρο Καϊμακτσαλάν. Ανακτήθηκε από: https://www.kaimaktsalan.org. (Τελευταία Πρόσβαση 03/01/2021).
  • Χιονοδρομικά Κέντρα της Ελλάδας.  Ανακτήθηκε από: http://www.snowreport.gr. (Τελευταία Πρόσβαση 03/01/2021).
  • Χιονοδρομικό Κέντρο Λαϊλιάς. Ανακτήθηκε από: https://lailias.com. (Τελευταία Πρόσβαση 03/01/2021).
  • Χιονοδρομικό Κέντρο 3-5 Πηγάδια. Ανακτήθηκε από: https://www.3-5pigadia.gr. (Τελευταία Πρόσβαση 03/01/2021).
  • Χιονοδρομικά Κέντρα της Ελλάδας. Ανακτήθηκε από: https://www.xionodromika.gr. (Τελευταία Πρόσβαση 03/01/2021).

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Σοφία Πανούση

Είμαι η Σοφία που μου αρέσει να ταξιδεύω, να διαβάζω λογοτεχνία, να μαγειρεύω και να φροντίζω την οικογένεια μου. Μαζί θα ταξιδέψουμε με τα άρθρα μου και θα γυρίσουμε όλον τον κόσμο!!! Θα σας πάω εκεί που δεν μπορείτε να πάτε αλλά μπορεί ο νους και η καρδιά σας!!!!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;