Κέρκυρα: Το Βενετσιάνικο νησί του Ιονίου

Πλατεία Λιστόν Κέρκυρα
Πηγή εικόνας: louishotels,com

 

Έχει φτάσει καλοκαίρι. Κάποιοι έχουν ήδη γυρίσει απο διακοπές, κάποιοι άλλοι ακόμα δεν έχουν πάει. Υπάρχουν βέβαια κι αυτοί που ακόμα δεν έχουν σκεφτεί πού να κλείσουν για την καλοκαιρινή τους απόδραση. Η σκέψη μας ταξιδεύει σε διάφορα μέρη. Ιδίως σε μέρη με θάλασσα, για να απολαύσουμε τις παραλίες. Από τη λίστα δεν απουσιάζουν και όσοι βρίσκουν γαλήνη στα βουνά και στο camping στην «καρδιά» της φύσης. Κάθε απόδραση έχει την ομορφιά της. Κάθε προορισμός επίσης. Στο σημερινό άρθρο θα «ταξιδέψουμε» στην Κέρκυρα, το Βενετσιάνικο νησί του Ιονίου.

Πού βρίσκεται η Κέρκυρα

Η Κέρκυρα είναι νησί που βρίσκεται στο Ιόνιο Πέλαγος και συγκεκριμένα στα Επτάνησα. Βρίσκεται βορειοδυτικά της Λευκάδας, δυτικά της Πάργας και της Ηγουμενίτσας και νότια της Αλβανίας.

Πώς θα πάω στην Κέρκυρα

Οι επιλογές για να μεταβείς στο βενετσιάνικο νησί του Ιονίου δεν είναι αμέτρητες. Όπως γίνεται αντιληπτό, εφόσον πρόκειται για νησί δεν μπορείς να φτάσεις ως εκεί με τρένο! Μπορείς όμως να ταξιδέψεις με το αυτοκίνητό σου και να το περάσεις με πλοίο από την Ηγουμενίτσα ως την Κέρκυρα. Η τιμή ανέρχεται περίπου στα 30 ευρώ, όμως καλό θα ήταν να λάβετε υπόψη σας τα  καύσιμα που θα χρειαστείτε από όπου ξεκινήσετε το ταξίδι σας, τα διόδια και την ταλαιπωρία. Ακόμη, μπορείτε να επιλέξετε να ταξιδέψετε με λεωφορείο.

Αν επιλέξετε να μεταβείτε με λεωφορείο, τότε μπορείτε να σταματήσετε στο ΚΤΕΛ στην Ηγουμενίτσα και να περπατήσετε μέχρι το λιμάνι (απόσταση 2 λεπτά). Εναλλακτικά, έχετε τη δυνατότητα εντός της τιμής του εισιτηρίου σας στο λεωφορείο να συμπεριλαμβάνεται και το εισιτήριο του πλοίου. Μια τέτοια επιλογή είναι ιδανική για όσους αγχώνονται λιγάκι παραπάνω και θέλουν να νιώθουν μια σιγουριά πως τίποτα δεν μπορεί να χαλάσει τις επερχόμενες διακοπές τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πιο ξεκούραστη, τόσο από άποψη χρόνου όσο κι από άποψη ψυχολογίας, είναι να πραγματοποιήσετε το ταξίδι σας αεροπορικώς. Αν κάνετε κράτηση εγκαίρως, τότε η τιμή του αεροπορικού εισιτηρίου θα είναι ίδια ή και πιο οικονομική από το ΚΤΕΛ ή από το κόστος για να περάσετε το αυτοκίνητο σας στην Κέρκυρα. Το ήξερες ότι το αεροδρόμιο του νησιού είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Ιωάννη Καποδίστρια;

Κέρκυρα
Πηγή εικόνας: Φωτογραφία από David Mark από το Pixabay

Πότε είναι η ιδανική περίοδος να επιλέξω την Κέρκυρα για προορισμό μου

Αναμφίβολα, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών η Κέρκυρα «μαγνητίζει» πλήθος κόσμου. Όμως, η περίοδος που ίσως αξίζει λίγο παραπάνω να βρεθείς στο Βενετσιάνικο νησί του Ιονίου είναι το Πάσχα. Την Πασχαλινή περίοδο όλη η Κέρκυρα κυριεύεται από την κατανυκτική και επιβλητική αύρα σε όλη την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Άλλωστε, τόσο για όλους τους Έλληνες όσο και για τους κατοίκους της Κέρκυρας το Πάσχα θεωρείται η μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας, καθώς γιορτάζεται η Ανάσταση του Κυρίου.

Οι μέρες που κορυφώνεται ο εορτασμός της  Πασχαλινής περιόδου, είναι η Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο. Πιο αναλυτικά, την Μεγάλη Παρασκευή  πραγματοποιείται η περιφορά των επιταφίων από κάθε μικρή και μεγάλη εκκλησία του νησιού, ώσπου συναντιούνται στην κεντρική πλατεία Λιστόν. Εκεί, λαμβάνουν χώρα μια σειρά από ψαλμωδίες που αναλαμβάνουν οι φιλαρμονικές του νησιού. Το Μεγάλο Σάββατο είναι η πιο ιδιαίτερη μέρα κατά τη διάρκεια του Πάσχα στην Κέρκυρα. Το Μεγάλο Σάββατο, στις 11 το πρωί, γίνεται η πρώτη Ανάσταση και όλοι οι ντόπιοι κάτοικοι πετάνε στάμνες από τα μπαλκόνια τους την ίδια στιγμή που χτυπάνε χαρμόσυνα οι καμπάνες.

Διαμονή στην Κέρκυρα

Το Βενετσιάνικο νησί του Ιονίου μπορεί να προσφέρει αναρίθμητες επιλογές για διαμονή. Κάθε γούστο μπορεί να ικανοποιηθεί, ακόμα και το πιο απαιτητικό. Μέσος όρος τιμών για διανυκτέρευση σε ένα ξενοδοχείο ανέρχεται στα 40 ευρώ ανά νύχτα. Καλό θα ήταν να επιλέξετε ένα ξενοδοχείο στη χώρα του νησιού, για να έχετε ευκολότερη πρόσβαση στα περισσότερα σημεία του νησιού.  Εάν πάλι έχετε πάρει μαζί σας το αυτοκίνητό σας, τότε μπορείτε να βρείτε κάποιο ξενοδοχείο κοντά στη Δασιά, στους Κυνοπιάστες ή στον Άγιο Γόρδιο. Πρόκειται για τοποθεσίες του νησιού με απαράμιλλη ομορφιά, στις οποίες δυστυχώς, εάν δεν έχετε μεταφορικό μέσο, θα είναι δύσκολη η μετάβασή σας . Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως όσο μεγαλύτερη απόσταση έχει ένα ξενοδοχείο από την πόλη της Κέρκυρας- στην πλειοψηφία των φορών- είναι πιο οικονομικό από ό,τι ένα που εδρεύει εντός της Κέρκυρας.

Τι αξίζει να δω στην Κέρκυρα

Φρούριο: Το παλαιό Φρούριο του νησιού λειτουργεί ως χώρος που ο κάθε ένας μπορεί να τον επισκεφθεί και να θαυμάσει το ιστορικό αρχείο της  Κέρκυρας, καθώς και την μεγάλη Βυζαντινή συλλογή που φυλάσσεται εκεί. Το εντυπωσιακό που θα αντικρίσει κανείς με το που εισέλθει στο φρούριο είναι το πόσο καλά διατηρείται ο χώρος. Υπάρχει, έντονη η ενετική φινέτσα που δε θυμίζει σε τίποτα άλλους χώρους που λειτουργούν ως «στέγαστρα» πολιτισμικής κληρονομιάς σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Κέρκυρα: Το Βενετσιάνικο νησί του Ιονίου
Πηγή εικόνας: bookhotelalgarve.com

Πλατεία Σπιανάδα: Η πλατεία αυτή είναι η μεγαλύτερη όχι μόνο της Κέρκυρας, αλλά και των Βαλκανίων ευρύτερα. Μια επίσκεψη είναι τουλάχιστον απαραίτητη. Στον «πυρήνα» της πλατείας βρίσκεται το χαρακτηριστικό κιόσκι, όπου μπορείς να απολαύσεις τη θέα που απλόχερα έχει να σου χαρίσει.

Πλατεία Σπιανάδα
Πηγή εικόνας: sindetiras.gr

Πλατεία Λιστόν: Η πλατεία Λιστόν ουσιαστικά είναι ο κεντρικός δρόμος με τις ιδιαίτερες καμάρες και τα μαγαζιά στην πόλη της Κέρκυρας. Βρίσκεται κυριολεκτικά σε απόσταση αναπνοής από την πλατεία Σπιανάδα.

Λιστόν
Πηγή εικόνας: greece.terrabook.com

Αχίλλειον: Το παλάτι της Πριγκίπισσας Σίσυ, βρίσκεται στο χωριό Γαστούρι. Η απόσταση υπολογίζεται περίπου στα 10 χλμ από την πρωτεύουσα του νησιού. Πρόκειται για μια τοποθεσία που πραγματικά ο χρόνος φαίνεται να σταμάτησε. Η πλούσια βλάστηση σε συνδυασμό με την εξαιρετική ομορφιά και αρχιτεκτονική του χώρου αξίζει την επίσκεψή σας.

Αχίλλειον
Πηγή εικόνας: expedia.com

Ποντικονήσι: Απολαμβάνοντας τον καφέ σου από το κανόνι, θα δεις μπροστά σου να ξεπροβάλλει το Ποντικονήσι. Αρχικά, θα δεις ένα εκκλησάκι και γύρω γύρω βράχια. Το εκκλησάκι αυτό ονομάζεται Παναγία η Βλαχέρενα. Σε απόσταση πραγματικά μηδαμινή θα δεις μια νησίδα με έντονη βλάστηση. Αυτό είναι το Ποντικονήσι! Θα μπορέσεις να φτάσεις εκεί με κάποιο καραβάκι από ντόπιο κάτοικο ή με καραβάκι που είναι για αυτό το σκοπό, κάνοντας νωρίτερα μια σχετική αναζήτηση στο διαδίκτυο.

Ποντικονήσι
Πηγή εικόνας: pam-dmc.gr

Παραλίες στην Κέρκυρα

Η Κέρκυρα φημίζεται για τις παραλίες που διαθέτει. Οι περισσότερες παραλίες είναι με πέτρες και είναι αρκετά βαθιές. Αυτό βέβαια παρατηρείται γενικότερα στα νησιά που βρίσκονται στο Ιόνιο Πέλαγος. Από τις πιο χαρακτηριστικές παραλίες του νησιού που θα σας μείνουν αξέχαστες είναι: Ο Άγιος Γόρδιος, το Βουτούμι, ο Μαραθιάς, ο Πέλεκκας και η Παλαιοκαστρίτσα. Στην Κέρκυρα, θα έχεις τη δυνατότητα να βρεις την παραλία που πραγματικά σου ταιριάζει. Οι επιλογές είναι πολλές, μια ερώτηση στους κατοίκους του νησιού όμως μπορεί να σε βοηθήσει, ώστε να βρεις αυτό ακριβώς που ψάχνεις (π.χ. κάτι ήσυχο).

Παλαιοκαστρίτσα Κέρκυρα
Πηγή εικόνας: expedia.co.uk Παλαιοκαστρίτσα

Μέσα Μεταφοράς στην Κέρκυρα

Αδιαμφισβήτητα, το να έχεις το δικό σου μέσο μεταφοράς αυτόματα σου δίνει τη δυνατότητα να επιλέξεις το πού θα πας και το πόσο θα μείνεις. Αλλά, επειδή δεν είναι πάντα εφικτό να έχουμε το όχημα μας στα μέρη που ταξιδεύουμε, πρέπει να ψάχνουμε για εναλλακτικές. Στην Κέρκυρα μπορείς να μετακινηθείς με ταξί ή με αστικό λεωφορείο. Οι τιμές δεν είναι ιδιαίτερα ανεβασμένες παρότι πρόκειται για νησί με μεγάλη τουριστική εμβέλεια. Προτείνεται, λοιπόν, η επιλογή αστικού για τις μεταφορές σας. Σίγουρα, είναι πιο οικονομική λύση, αλλά εκτός αυτού μπορείτε να προμηθευτείτε κάρτες με διάρκεια 1, 3 ή 6 ώρες και να πραγματοποιήσετε όσα δρομολόγια επιθυμείτε. Για να προμηθευτείτε την κάρτα μετακίνησης, μπορείτε να επισκεφθείτε το κεντρικό πρακτορείο της Κέρκυρας είτε να κάνετε μια αναζήτηση μέσω διαδικτύου.

Πανεπιστήμια στην Κέρκυρα

Στην Κέρκυρα εδρεύει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Περιλαμβάνει τα τμήματα Ιστορίας, Διερμηνείας, Βιβλιοθηκονομίας, Πληροφορικής, Τουρισμού και Μουσικών Σπουδών.

 Τι γεύσεις μπορώ να δοκιμάσω στην Κέρκυρα

Οι γεύσεις στα νησιά του Ιονίου είναι εντυπωσιακές. Η γαστρονομία «αγγίζει» πραγματικά άλλο επίπεδο. Στην Κέρκυρα, πρέπει να δοκιμάσετε το παραδοσιακό πιάτο παστιτσάδα και σοφρίτο. Από γλυκά, προτείνεται το γλυκό του κουταλιού κουμ κουάτ. Μπορείτε να το απολαύσετε κι ως λικέρ. Επίσης, στην Κέρκυρα θα έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε παραδοσιακή τσιτσιμπύρα.

Κέρκυρα
Πηγή εικόνας: aquatravel.rs

Οι διακοπές σας στην Κέρκυρα, το Βενετσιάνικο νησί του Ιονίου σίγουρα θα μείνουν παντοντινά ανεξίτηλα χαραγμένες στην καρδιά και στο μυαλό σας.

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

  • Κέρκυρα : Το Νησί και η Πόλη της Κέρκυρας. Ανάκτηση από : https://atcorfu.com/el/corfu-island/ (πρόσβαση 10.07.2020)
  • Κέρκυρα . Ανάκτηση από : https://greece.terrabook.com/el/corfu/ (πρόσβαση 10.07.2020)

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Σιόκρη

Η Χριστίνα Σιόκρη είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης & Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος με αντικείμενο την Διακυβέρνηση & τις Δημόσιες πολιτικές και εξειδίκευση στον αμφίσημο όρο του φαινομένου του λαϊκισμού. Της αρέσει να τραγουδάει, να ταξιδεύει και έχει ιδιαίτερη αγάπη στα ζώα αλλά λίγο παραπάνω στο δικό της. Μότο της : Sometimes we need a little magic και being normal is boring. Με ρίζες από την πόλη του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ετοιμαστείτε να σας ταξιδέψει..

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;