Χάλκη: Απουσία οχημάτων, ηρεμία και ρομαντική ατμόσφαιρα

Χάλκη: Απουσία οχημάτων, ηρεμία και ρομαντική ατμόσφαιρα
Πηγή εικόνας: aegeanislands.gr

Τι καλύτερο από το να πραγματοποιείς ένα ταξίδι και να ηρεμείς και σωματικά, αλλά το κυριότερο ψυχικά; Δυστυχώς, οι εργασίες και οι δυσκολίες της καθημερινότητας δεν μας επιτρέπουν να διατηρούμε την ψυχική ηρεμία μας σε φυσιολογικά επίπεδα. Αν σκεφτεί κανείς πως ιδίως στις μεγάλες πόλεις υπάρχει έντονη κίνηση και καυσαέριο, τότε σίγουρα ο προορισμός των διακοπών θα πρέπει να φαντάζει πολύ διαφορετικός. Ένα ειδυλλιακό τοπίο, με απουσία οχημάτων, ηρεμία και ρομαντική ατμόσφαιρα. Η Χάλκη αποτυπώνει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά και αποτελεί τον προορισμού στον οποίο θα «ταξιδέψουμε» στο σημερινό άρθρο.

Πού βρίσκεται η Χάλκη και πότε να ταξιδέψω σε αυτή

Η Χάλκη είναι νησί της Ελλάδας και συγκεκριμένα εδρεύει στο νοτιοανατολικό τμήμα του Αιγαίου Πελάγους. Ανήκει στο σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων, με πιο κοντινό προορισμό το νησί των ιπποτών, τη Ρόδο.

Η ιδανικότερη περίοδος να επισκεφτεί κανείς τη Χάλκη είναι τους καλοκαιρινούς μήνες. Αν θα έπρεπε να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, τότε θα ορίζαμε ότι τα τέλη Αυγούστου ενδείκνυνται για να ταξιδέψετε στο νησί αυτό. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως στις 29 Αυγούστου γιορτάζει η Μονή του Αγίου Ιωάννη και διεξάγεται η ανάλογη γιορτή. Το να βρίσκεστε εκεί κατά τη διάρκεια του εορτασμού θα σας ωφελήσει, καθώς θα «έρθετε» πιο κοντά με τους ντόπιους κατοίκους και θα μπορέσετε να μάθετε ήθη και έθιμα του τόπου. Αυτό άλλωστε που αξίζει και μένει ανεξίτηλα χαραγμένο στην καρδιά και το μυαλό μετά το πέρας των διακοπών μας είναι οι αναμνήσεις.

Απουσία οχημάτων, ηρεμία και ρομαντική ατμόσφαιρα
Πηγή εικόνας :aegeanislands.gr

Πώς να ταξιδέψω ως τη Χάλκη

Το νησί της Χάλκης δε διαθέτει αεροδρόμιο, γι’αυτό χρειάζεται να φτάσετε αεροπορικώς μέχρι τη Ρόδο. Κατά τους  καλοκαιρινούς μήνες, υπάρχει καθημερινή ανταπόκριση με τη Χάλκη με τα καραβάκια που φεύγουν από την Κάμειρο Σκάλα (ένα μικρό λιμάνι το οποίο βρίσκεται στη δυτική ακτή της Ρόδου). Η διαδρομή από την Κάμειρο Σκάλα μέχρι τη Χάλκη διαρκεί περίπου 1 ώρα. Επίσης, υπάρχει ακτοπλοϊκή σύνδεση της Χάλκης με τη Ρόδο και τον Πειραιά με επιβατηγά πλοία. Το ταξίδι διαρκεί περίπου 2 ώρες και το πλοίο φεύγει από το κεντρικό λιμάνι της Ρόδου. Όπως και να έχει, για να αποβιβαστείτε στη Χάλκη θα πρέπει πρώτα να ταξιδέψετε ως τη Ρόδο και έπειτα να μεταβείτε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στο νησί.

Γιατί να αποτελέσει τον επόμενο προορισμό μου η Χάλκη

Αν είσαι ο τύπος ανθρώπου που του αρέσει η ηρεμία, τότε σίγουρα η Χάλκη θα αποτελέσει ξεχωριστό προορισμό για σένα. Αυτό που κάνει την περισσότερη εντύπωση είναι τα καταγάλανα και σκούρα μπλε, κάποιες φορές, νερά της θάλασσας (ανάλογα σε ποιο σημείο βρίσκεστε). Εκτός από τις εντυπωσιακές παραλίες που μπορούν να πείσουν και τον πιο δύσπιστο, η Χάλκη είναι γεμάτη χρώματα. Πρόκειται για ένα νησί με πολλά λουλούδια και όμορφη (όχι ιδιαίτερα πυκνή) βλάστηση. Θα μπορούσε να αποτελέσει το ησυχαστήριο για κάποιον που θα βρεθεί εκεί. Μια ξαπλώστρα, οι κοχλασμοί από τα κύματα, ένα παγωμένο ρόφημα και ένα καλό βιβλίο. Αν από την άλλη, σου αρέσουν τα ξέφρενα πάρτι, τότε αυτό το νησί δεν είναι στα γούστα σου. Αξίζει να αναφερθεί πως η Χάλκη έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως το νησί της ειρήνης και της φιλίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ηρεμία και ρομαντική ατμόσφαιρα
Πηγή εικόνας: contactyachts.com

Μεταφορά εντός του νησιού

Στη Χάλκη δεν υπάρχουν αυτοκίνητα. Άλλωστε δεν χρειάζονται, αν αναλογιστεί κανείς πως η μοναδική κατοικήσιμη περιοχή είναι το Νημποριό, εκεί που βρίσκεται το λιμάνι του νησιού. Αν παρ’όλα αυτά χρειαστείς μεταφορικό μέσο, τότε το μοναδικό ταξί του νησιού θα είναι εκεί για σένα. Η Χάλκη διαθέτει μονάχα έναν δρόμο με άσφαλτο, ο οποίος ενώνει την μια πλευρά του νησιού με την άλλη.

Παραλίες στη Χάλκη

Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η παραλία Πόνταμος, η παραλία Φτενάγια και η παραλία Κάνια. Αν και μικρό νησί, είναι εντυπωσιακό το πόσο διαφορετικές είναι οι παραλίες μεταξύ τους. Για παράδειγμα, η Πόνταμος είναι η παραλία που ανά μικρά σημεία τροποποιείται το χρώμα της και εκεί που βλέπεις σκούρο μπλέ ξαφνικά μπορεί να δεις τιρκουάζ. Από την άλλη, η Φτενάγια έχει γύρω γύρω βράχους και άμμο, ενώ η Κάνια έχει ψιλό χαλικάκι. Αν επιβιβαστείτε σε σχετικό καράβι αρμόδιο για να σας ξεναγήσει στις γύρω περιοχές της Χάλκης, τότε θα μπορέσετε να επισκεφθείτε την Αρέτα, την Τραχιά, και άλλες παραλίες που βρίσκονται στην ερειπωμένη πλευρά του νησιού, όπου η φύση προνόησε ώστε η ομορφιά να παραμείνει αναλλοίωτη στο χρόνο.

Παραλία Πόνταμος
Πηγή εικόνας: booking.com Παραλία Πόνταμος

Διαμονή

Οι επιλογές δεν είναι ιδιαίτερα πολλές. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να κάνετε κράτηση αρκετά νωρίς, ώστε να βρείτε δωμάτιο σε κάποιο ξενοδοχείο σε όσο το δυνατόν πιο προσιτή τιμή.

Αξιοθέατα στη Χάλκη

Αν και μικρό νησί, η Χάλκη διαθέτει έντονο πολιτισμικό πλούτο. Στη λίστα με τα αξιοθέατα δεν θα έπρεπε να παραληφθούν τα εξής:

Το Δημαρχείο

Το Δημαρχείο της Χάλκης βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του νησιού. Χτίστηκε το 1933 και αρχικά είχε λειτουργήσει ως σχολείο αρρένων και μετέπειτα ως ιατρείο και φαρμακείο.

Ο πύργος του ρολογιού

Βρίσκεται σε απόσταση κοντινή με το Δημαρχείου του νησιού. Βασικό χαρακτηριστικό του πύργου είναι η αξιοσημείωτη αρχιτεκτονική με τις λεπτομέρειες που έχει.

Πύργος του ρολογιού
Πηγή εικόνας: dimoschalkis.gr

Ανεμόμυλοι της Χάλκης

Σημείο κατατεθέν για το νησί. Δεν νοείται να πάει κάποιος στη Χάλκη και να μην επισκεφθεί τους ανεμόμυλους. Δεσπόζουν επιβλητικά στην κορυφή του λόφου στο Νημποριό. Παλαιότερα, οι ανεμόμυλοι λειτουργούσαν με τον άνεμο όπως συνέβαινε και σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. Πλέον δεν λειτουργούν, απλά φυσιογνωμικά είναι το βασικό χαρακτηριστικό της Χάλκης.

Ανεμόμυλοι Χάλκης
Πηγή εικόνας: dimoschalkis.gr

Το παραδοσιακό σπίτι της Χάλκης

Πρόκειται για ένα παλιό σπίτι στην «καρδιά» του νησιού που πλέον λειτουργεί ως μουσείο πολιτισμικής κληρονομιάς. Μέσα βρίσκονται αντικείμενα, έπιπλα και πλεκτά που χρονολογούνται σε μια εποχή αρκετά μακρινή από αυτή που ζούμε σήμερα.

Το Κάστρο των Ιπποτών

Χτισμένο τον 14ο αιώνα στη βορειοανατολική πλευρά της Χάλκης. Στο εσωτερικό του Κάστρου σώζεται μέχρι και σήμερα η εκκλησία του Αγίου Νικολάου με σκαλιστές τοιχογραφίες του 15ου και 17ου αιώνα.

Κάστρο Ιπποτών Χάλκης
Πηγή εικόνας: dimoschalkis.gr

Γεύσεις που αξίζει να δοκιμάσω στη Χάλκη

Οι επιλογές για φαγητό στη Χάλκη δεν είναι αμέτρητες. Υπάρχουν αριθμημένα μαγαζιά, που εάν μείνεις μια εβδομάδα εκεί, θα τα δοκιμάσεις σχεδόν όλα. Δεν έχουν ένα συγκεκριμένο παραδοσιακό πιάτο. Η κουζίνα τους, όμως, βασίζεται στα θαλασσινά και στα ψαριά, εύλογο από τη στιγμή που τα ψαρεύουν οι ντόπιοι και τα σερβίρουν ολόφρεσκα.

Το να πραγματοποιήσεις ένα ταξίδι στη Χάλκη, θα είναι μια λύτρωση για την ψυχή σου. Θα μπορέσεις να ηρεμήσεις μακριά από τους πιεστικούς ρυθμούς της καθημερινότητας. Το γεγονός ότι απουσιάζουν οχήματα σε συνδυασμό με τη γαλήνια ατμόσφαιρα που υπάρχει συνθέτουν αρμονικά μια ρομαντική ατμόσφαιρα για εσάς και το ταίρι σας, μακριά από οποιοδήποτε αρνητικό παράγοντα.

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

  • Τήλος- Χάλκη:Ρεπορτάζ στα αδερφάκια της Ρόδου,https://www.athinorama.gr/travel/travelideas/articles.aspx?artid=1000363&c=1000025&gr=1 (έγινε πρόσβαση στις 22.07.2020).
  • Η Χάλκη είναι ο πιο μικρός παράδεισος των Δωδεκανήσων, https://www.cnn.gr/taksidi/ellada/story/138745/h-xalki-einai-o-pio-mikros-paradeisos-ton-dodekanison (έγινε πρόσβαση στις 22.07.2020).


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Σιόκρη

Η Χριστίνα Σιόκρη είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης & Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος με αντικείμενο την Διακυβέρνηση & τις Δημόσιες πολιτικές και εξειδίκευση στον αμφίσημο όρο του φαινομένου του λαϊκισμού. Της αρέσει να τραγουδάει, να ταξιδεύει και έχει ιδιαίτερη αγάπη στα ζώα αλλά λίγο παραπάνω στο δικό της. Μότο της : Sometimes we need a little magic και being normal is boring. Με ρίζες από την πόλη του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ετοιμαστείτε να σας ταξιδέψει..

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;