Άγιος Νικόλαος: Το ελληνικό «διαμάντι» της Μεσογείου

Άγιος Νικόλαος: Το ελληνικό «διαμάντι» της Μεσογείου
Πηγή εικόνας: twitter.com

Ο χρόνος κυλάει και το καλοκαίρι έχει έρθει για τα καλά. Πολλοί είναι αυτοί που ήδη έχουν επιστρέψει από τις καλοκαιρινές διακοπές τους. Άλλοι πάλι βρίσκονται σε αναζήτηση για τον προορισμό τους. Γενικά, αν και δεν είναι σωστό να κατατάσσουμε σε κατηγορίες τους ανθρώπους, θα μπορούσαμε να πούμε πως υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων με γνώμονα τα ταξίδια. Η πρώτη είναι αυτή που επιθυμεί να ταξιδέψει σε κάθε γωνιά της γης και πραγματοποιεί το ένα ταξίδι πίσω από το άλλο σε χώρες του εξωτερικού. Και η δεύτερη κατηγορία ανθρώπων είναι αυτή που θέλει πρώτα να «χορτάσει» την Ελλάδα και μετέπειτα να ταξιδέψει σε κάθε γνωστή και «άγνωστη» περιοχή του κόσμου. Αν αναλογιστούμε πόσοι τουρίστες επιλέγουν ετησίως την χώρα μας για διακοπές, τότε θα διαπιστώσουμε πως η χώρα μας είναι ένα «διαμάντι». Ένα διαμάντι όμως, για να δείξει την πραγματική του αξία, πρέπει να το φροντίσεις με τον κατάλληλο τρόπο. Στη δεδομένη περίπτωση, να ταξιδέψεις σε κάθε περιοχή γνωστή ή όχι της Ελλάδας, ώστε να ανακαλύψεις την ομορφιά που κρύβεται. Αναμφίβολα, στην Ελλάδα όταν αναφερόμαστε σε καλοκαιρινές διακοπές το μυαλό μας πάει αυτόματα σε κάποιο νησί. Ένα από τα πιο δημοφιλή νησιά της χώρας είναι η Κρήτη. Στο σημερινό άρθρο την τιμητική του έχει ο Άγιος Νικόλαος, το ελληνικό «διαμάντι» της Μεσογείου.

Πού βρίσκεται ο Άγιος Νικόλαος

Πριν προχωρήσουμε παρακάτω, αξίζει να ξεκινήσουμε από τα βασικά. Η Κρήτη βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Ελλάδας. Απαρτίζεται από τέσσερις νομούς και θα αναφερθούν με σειρά από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Πρωταρχικά, συναντάται ο νομός Χανίων με πρωτεύουσα τα Χανιά που σύμφωνα με τους περισσότερους αποτελεί το πιο γραφικό νομό της Κρήτης. Έπειτα, είναι ο νομός Ρεθύμνου με την ομώνυμη πρωτεύουσα. Στο Ρέθυμνο, εδρεύει το Πανεπιστήμιο Κρήτης το οποίο έχει σχολές ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών. Στη συνέχεια, βρίσκεται ο νομός Ηρακλείου με το Ηράκλειο ως πρωτεύουσα, και πρόκειται για την πιο «αστική» πόλη της Κρήτης. Τέλος, στο ανατολικό τμήμα του νησιού υπάρχει ο νομός Λασιθίου με πρωτεύουσα τον Άγιο Νικόλαο.

Κρήτη
Πηγή εικόνας: fo.wikipedia.org

Πώς θα πάω στον Άγιο Νικόλαο

Ο Κρατικός Αερολιμένας Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» απέχει μόλις 50 λεπτά από την πόλη του Αγίου Νικολάου. Το πρόσφατα ανακαινισμένο αεροδρόμιο κατέχει τη δεύτερη θέση όσον αφορά την επισκεψιμότητα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Δέχεται απευθείας πτήσεις από μεγάλα αεροδρόμια της Ευρώπης, κυρίως κατά την τουριστική περίοδο, Μάιο με Οκτώβριο, ενώ πτήσεις από Αθήνα πραγματοποιούνται καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Επίσης, συνδέεται άμεσα με το ΚΤΕΛ Κρήτης, όπου δρομολόγια προς τον Άγιο Νικόλαο αλλά και προς άλλα μέρη του νησιού εκτελούνται συνεχώς. Αξίζει να γνωρίζετε, πως ο Άγιος Νικόλαος έχει απόσταση 50 λεπτά με το Ηράκλειο, ενώ η Σητεία υπολογίζεται στη μιάμιση ώρα. Φυσικά, για όποιον το επιθυμεί μπορεί να ταξιδέψει με πλοίο από τον Πειραιά και να απολαύσει το απέραντα γαλάζιο της θάλασσας κατά τη διάρκεια της μετάβασής του στο νησί της Κρήτης.

Μεταφορά στον Άγιο Νικόλαο

Στον Άγιο Νικόλαο η μεταφορά μπορεί να πραγματοποιηθεί περιπατητικά ή οδικώς. Οι αποστάσεις δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες εντός της πόλης. Αν όμως επιθυμείτε να εξερευνήσετε περιοχές κοντά στην πόλη του Αγίου Νικολάου, τότε μπορείτε να νοικιάσετε κάποιο μεταφορικό όχημα. Ακόμη, έχετε τη δυνατότητα ακτοπλοϊκά να μεταφέρετε το δικό σας αυτοκίνητο στο νησί, ώστε να νιώσετε ελεύθεροι να ανακαλύψετε το νομό Λασιθίου. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ταξί της πόλης για τη μεταφορά σας.

Είναι χρήσιμο να γνωρίζετε πως η Ελούντα απέχει 15 λεπτά από την πόλη του Αγίου Νικολάου, ενώ η Ιεράπετρα περίπου μισή ώρα. Επιπρόσθετα, το καλά οργανωμένο δίκτυο λεωφορείων θα σας δώσει τη δυνατότητα για πιο οικονομικά δρομολόγια εντός κι εκτός της πόλης του Αγίου Νικολάου. Για τους λάτρεις της πεζοπορίας, ο τοπικός σύλλογος του νομού έχει μεριμνήσει και διοργανώνει πολύ συχνά πεζοπορίες σε μακρινά μέρη από την πόλη. Ενδεικτικά, η Ελούντα απέχει δύο ώρες με τα πόδια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άγιος Νικόλαος
Πηγή εικόνας: thehotel.gr

Ποια μέρη αξίζει να επισκεφθώ στον Άγιο Νικόλαο

Όπως κάθε μέρος έχει την δική του ιστορία, έτσι συμβαίνει και με την πόλη του Αγίου Νικολάου. Πριν βιαστείτε να εξερευνήσετε τις γύρω περιοχές της πόλης δώστε την ευκαιρία στον Άγιο (όπως αναφέρεται από τους ντόπιους κατοίκους) να σας «μαγέψει» και να σας δώσει απλόχερα μια κρητική «πνοή» βάλσαμο για τις διακοπές σας.

Λίμνη Βουλισμένη: Σήμα κατατεθέν του Αγίου Νικολάου. Σε πολύ κοντινή απόσταση από το λιμάνι της πόλης βρίσκεται η λίμνη Βουλισμένη. Με γνώμονα τη μυθολογία αναφέρεται ότι στη λίμνη λουζόταν η Θεά Αθηνά. Κατά την καλοκαιρινή περίοδο, εφόσον η θερμοκρασία είναι ήδη αρκετά υψηλή διεξάγεται μια τοπική γιορτή. Η γιορτή αυτή φέρει την ονομασία Λατώ. Ο κύριος στόχος του φεστιβάλ είναι η κορύφωση της ψυχαγωγίας τόσο των τουριστών όσο και των ντόπιων κατοίκων. Σε αυτό το σημείο, αξίζει να αποσαφηνιστεί πως η Λατώ ήταν αρχαία πόλη του νησιού, και πλέον υπάρχουν μόνο τα ερείπιά της σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από τον Άγιο Νικόλαο.

Λίμνη Βουλισμένη Κρήτη
Πηγή εικόνας: pixabay.com

Εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου: Δεδομένου ότι η πόλη έχει το όνομα του Αγίου Νικολάου ήταν αναμενόμενο να υπάρχει και κάποια εκκλησία αφιερωμένη στη μνήμη του Αγίου και προστάτη του νησιού. Στο δρόμο προς Ελούντα ξεπροβάλλει ένα διακριτικό ησυχαστήριο (το εκκλησάκι), που αποπνέει μια γαλήνια αύρα και μόνο στο πέρασμά σας από εκεί.

Σπήλαιο Δικταίο Άντρο: Σε απόσταση περίπου 50 λεπτά από τον Άγιο Νικόλαο, εδρεύει το χωριό Ψυχρό. Μόλις φτάσετε εκεί, θα πρέπει να ανηφορίσετε με τα πόδια για περίπου 30 λεπτά. Εκεί, θα μπορέσετε να αντικρίσετε τον τόπο γέννησης, σύμφωνα με την μυθολογία, του Θεού Δία. Μέσα στο σπήλαιο υπάρχουν σταλακτίτες και θα μπορούσε κανείς να το παρομοιάσει με το αντίστοιχο σπήλαιο στα Ιωάννινα. Για να εισέλθετε στο σπήλαιο θα πρέπει να ενταχθείτε σε κάποιο γκρουπ για αυτό το σκοπό. Έτσι, θα σας ξεναγήσουν και θα σας προμηθεύσουν με φακούς ώστε να έχετε τη δυνατότητα να παρατηρήσετε καλύτερα και με μεγαλύτερη ευκολία κάθε σημείο του σπηλαίου. Η ξενάγηση στο χώρο δεν υπερβαίνει τη μία ώρα.

Ίτανος – Φοινικόδασος στο Βάι

Από την στιγμή που στο παρόν άρθρο, γίνεται αναφορά στον Άγιο Νικόλαο δεν θα μπορούσε να μην υπάρχει μια ξεχωριστή μνεία σχετικά με τα μινωικά ερείπια. Στην Ίτανο θα έχετε την ευκαιρία να δείτε το μοναδικό φυσικό σε ολόκληρη την Ελλάδα φοινικόδασος με την πλούσια βλάστηση κοντά στην περιοχή Βάι. Εκεί, θα μπορέσετε να απολαύσετε το μπάνιο σας στα καθαρά και καταγάλανα νερά της θάλασσας.

Κρήτη
Πηγή εικόνας: ecophiles.com

Σπιναλόγκα: Όποιος έχει παρακολουθήσει τη σειρά «Νησί» γνωρίζει καλά τι ήταν η Σπιναλόγκα. Πρόκειται για ένα ενετικό κάστρο, τι οποίο πριν από περισσότερο από έναν αιώνα είχε γίνει χώρος φιλοξενίας των ανθρώπων που έπρεπε να είναι σε απομόνωση από τα οικεία τους πρόσωπα, εξαιτίας της λέπρας με την οποία είχαν διαγνωστεί. Η άφιξή σας στη Σπιναλόγκα μπορεί να πραγματοποιηθεί με καραβάκι από την Ελούντα.

Σπιναλόγκα Άγιος Νικόλαος
Πηγή εικόνας: pixabay.com

Ελούντα και Πλάκα: Σε απόσταση μικρότερη των δέκα χιλιομέτρων βρίσκονται η Ελούντα και η Πλάκα. Πρόκειται για δύο περιοχές απαράμιλλης ομορφιάς που διαθέτουν εξαιρετικές, οργανωμένες και μη παραλίες.

Ελούντα
Πηγή εικόνας: cretabeaches.com

Άγιος Νικόλαος και παραλίες

Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, το Βάι αποτελεί μια καλή επιλογή για να απολαύσει κανείς το μπάνιο του σε συνδυασμό με την πλούσια βλάστηση τριγύρω. Η αίσθηση που θα έχει κάποιος όταν φτάσει εκεί θα είναι σα να βρίσκεται σε κάποια τροπική παραλία. Ακόμη, το Γαϊδουρονήσι ή Χρυσή είναι μια περιοχή που πλέον δεν κατοικείται. Βρίσκεται 8 ναυτικά μίλια μακριά από την Ιεράπετρα και «βρέχεται» από το Λιβυκό πέλαγος. Όσοι επιθυμούν να απολαύσουν το μπάνιο τους σε μια παραλία πιο ήσυχη, χωρίς απαραίτητα αυτό να σημαίνει ότι θα είναι ερημική, ιδανική επιλογή είναι το Σίσι. Απέχει 26 χιλιόμετρα από την πόλη του Αγίου Νικολάου.

Παραλία Βάι Άγιος Νικόλαος
Πηγή εικόνας: greeka.com

Γεύσεις που αξίζει να δοκιμάσω στον Άγιο Νικόλαο

Εφόσον αναφερόμαστε στην Κρήτη δεν μπορεί να απουσιάζει ο ντάκος και η ρακή. Οι πιο τολμηροί μπορούν να δοκιμάσουν και χοχλιούς (όπως λέγονται στην τοπική διάλεκτο τα σαλιγκάρια), που μαγειρεύονται και σερβίρονται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.

Διαμονή στον Άγιο Νικόλαο

Αναλόγως την κατηγορία που θέλετε να ανήκει το ξενοδοχείο που θα μείνετε, διαφέρει και η τιμή ανά βράδυ. Γενικά όμως δεν θα αντιμετωπίσετε δυσκολία στη διαμονή σας, καθώς υπάρχουν πάρα πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια που σίγουρα μπορούν να καλύψουν και τα πιο απαιτητικά γούστα.

Χρήσιμα τηλέφωνα για την περιοχή του Αγίου Νικολάου

Λιμεναρχείο Αγίου Νικολάου: 28410 22312
Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου: 28410 25221-9
Αστυνομία: 28410 22251, 22338
Ταξί: 28410 24000, 24100, 22786

Κρήτη, Άγιος Νικόλαος
Πηγή εικόνας: dezigeuner.be

Ένα ταξίδι στην Κρήτη και συγκεκριμένα στον Άγιο Νικόλαο θα σας κάνει να διαπιστώσετε ότι όντως πρόκειται για το ελληνικό «διαμάντι» της Μεσογείου που σας περιμένει να το ανακαλύψετε. Ετοιμάστε βαλίτσες και αφεθείτε στη μαγεία του ταξιδιού. Η θάλασσα έχει την ικανότητα να σε ηρεμεί, η λίμνη όμως να σε αιχμαλωτίζει με τη μαγευτική ομορφιά της. Στην περίπτωση του Αγίου Νικολάου διαθέτει και τα δύο και αδιαμφισβήτητα ένα ταξίδι εκεί θα απογειώσει την ψυχολογία σας!

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

  • Άρθρο: Άγιος Νικόλαος, Κρήτη : https://www.travelstories.gr/community/threads/%CE%86%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%BF-%CE%86%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%9D%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BB%CE%B1%CE%BF%CF%82-%CE%9A%CF%81%CE%AE%CF%84%CE%B7%CF%82.201 (έγινε πρόσβαση στις 22.07.2020)
  • Οι 10 ομορφότερες παραλίες στο Λασίθι : https://www.runvel.gr/%CE%BF%CE%B9-10-%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CF%81%CF%86%CE%BF%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B5%CF%83-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%B5%CF%83-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%BB%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%B8%CE%B9/ (έγινε πρόσβαση στις 22.07.2020)
  • Ο Άγιος Νικόλαος στο λιμάνι Χερσονήσου : http://landofexperiences.gr/el/travels/agios-nicolaos-st-nicolas/ (έγινε πρόσβαση στις 22.07.2020).

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Σιόκρη

Η Χριστίνα Σιόκρη είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης & Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος με αντικείμενο την Διακυβέρνηση & τις Δημόσιες πολιτικές και εξειδίκευση στον αμφίσημο όρο του φαινομένου του λαϊκισμού. Της αρέσει να τραγουδάει, να ταξιδεύει και έχει ιδιαίτερη αγάπη στα ζώα αλλά λίγο παραπάνω στο δικό της. Μότο της : Sometimes we need a little magic και being normal is boring. Με ρίζες από την πόλη του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ετοιμαστείτε να σας ταξιδέψει..

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;