Γαλαξίδι: Ανακαλύψτε τον αυθεντικό παραδοσιακό χαρακτήρα του

Πηγή Εικόνας: exploringreece.gr

 

Το Γαλαξίδι αποτελεί μια παραθαλάσσια κωμόπολη του νομού Φωκίδας και υπάγεται στον Δήμο των Δελφών. Πιο συγκεκριμένα, το Γαλαξίδι βρίσκεται στη δυτική πλευρά του κόλπου της Ιτέας. Πρόκειται για μια κωμόπολη στενά συνδεδεμένη με τη ναυτιλία που σε συνδυασμό με την  γραφικότητα του το κάνει να ξεχωρίζει από άλλους τόπους. Επιπλέον είναι ένας τόπος με μακρά ιστορία καθώς γνώρισε μεγάλες καταστροφές κατά την περίοδο 1821-1825. Την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης δηλαδή, Τούρκοι εισέβαλαν στην πόλη του Γαλαξιδίου και την κατέστρεψαν. Στη συνέχεια, το 1825 ο Κιουταχής προκειμένου να πολιορκήσει με ασφάλεια το Μεσολόγγι επιτέθηκε στο Γαλαξίδι και το κατέστρεψε. Βέβαια η δεύτερη αυτή καταστροφή ήταν λιγότερο επώδυνη αφού τα γαλαξιδιώτικα πλοία δεν ήταν αγκυροβολημένα στο λιμάνι. Όμως ακολούθησε χειρότερη καταστροφή, τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου, αυτή την φορά από τον Ιμπραήμ, ο οποίος κατάφερε να αρπάξει πλοία και να αιχμαλωτίσει πολλά γυναικόπαιδα, τα οποία στάλθηκαν ως σκλάβοι στην Αίγυπτο. Στο άρθρο αυτό λοιπόν θα ταξιδέψουμε μαζί ως αυτήν την ιστορική πόλη  και θα ανακαλύψουμε τον αυθεντικό παραδοσιακό χαρακτήρα του αλλά και την αυθεντική ομορφιά του.

Οργάνωση ταξιδιού

Ο νομός Φωκίδας ανήκει στις κεντρικές περιφέρειες της Ελλάδας. Για τον λόγο αυτό, η πρόσβαση στη Φωκίδα μπορεί να γίνει είτε με αυτοκίνητο, είτε με ΚΤΕΛ, είτε με τρένο είτε και με πλοίο. Αν επιλέξετε ως μέσο πρόσβασης το δικό σας αυτοκίνητο, τότε θα φτάσετε εύκολα, ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο χωριό της Φωκίδας , καθώς το οδικό δίκτυο είναι στο σύνολό του ασφαλτοστρωμένο. Απ’ την άλλη,  τα ΚΤΕΛ Φωκίδας εξυπηρετούν όσους επιλέγουν για την πρόσβασή τους ένα πιο ξεκούραστο τρόπο. Τα δρομολόγια που συνδέουν τη Φωκίδα με όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας είναι συχνά, ενώ με λεωφορεία του ΚΤΕΛ εξασφαλίζεται η πρόσβαση και σε κάθε χωριό της περιοχής. Αν επιλέξετε την εναλλακτική του τρένου η πρόσβαση μπορεί ακόμα να γίνει από Αθήνα ή Θεσσαλονίκη μέχρι κάποια από τις μεγάλες γειτονικές πόλεις, όπως η Λαμία, η Λειβαδιά και η Θήβα και στη συνέχεια  να εξυπηρετηθείτε με λεωφορεία του ΚΤΕΛ. Σε κάθε περίπτωση, όταν φτάσετε στο Γαλαξίδι υπάρχουν μικρές ξενοδοχειακές μονάδες που μπορούν να εξασφαλίσουν μια άνετη διαμονή. Οι κάτοικοι του Γαλαξιδίου είναι φιλόξενοι και ευγενικοί ενώ σε οτιδήποτε και αν χρειαστείτε, είναι πρόθυμοι να σας εξυπηρετήσουν.

Must do and see

Κατά τη διαμονή σας στο Γαλαξίδι μπορείτε να επισκεφτείτε τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου με το εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο,  το Ναυτικό και Λαογραφικό μουσείο με αρκετά ενδιαφέροντα εκθέματα.  Επιπλέον, αξίζει να επισκεφτείτε την μονή του Σωτήρος όπου πρόκειται για  μοναστήρι που βρίσκεται σε υψόμετρο 300 μέτρων σε έναν κοντινό λόφο, νότια του Γαλαξιδίου. Η εκκλησία υπήρχε από τα πρώτα χρόνια της χριστιανοσύνης αλλά ένας καταστροφικός σεισμός στις αρχές του 13ου αιώνα το κατέστρεψε. Ύστερα από παρακλήσεις των κατοίκων ο Δεσπότης της Ηπείρου Δούκας Μιχαήλ Β΄ Άγγελος Κομνηνός έκτισε καινούριο, γύρω στο 1250 μ.Χ. Το εκκλησάκι είναι αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού.

Φυσικά αξίζει να επισκεφτείτε  το γραφικό λιμανάκι με τις ψαροταβέρνες, τις ψαρόβαρκες αλλά και τα ιστιοπλοϊκά σκάφη.  Η θέα προς τα συνήθως ήρεμα νερά του κόλπου και κυρίως τον εντυπωσιακό ορεινό όγκο του Παρνασσού προσφέρεται απλόχερα είτε κάνετε έναν ευχάριστο περίπατο είτε καθίσετε σε κάποιο από τα παραθαλάσσια μαγαζιά του Γαλαξιδίου. Αρκετά κοντά στο Γαλαξίδι βρίσκονται πολλοί και ενδιαφέροντες κοντινοί προορισμοί. Σε μόλις 17 χιλιόμετρα βρίσκεται η Ιτέα ενώ σε άλλα τόσα θα βρεθείτε στους Δελφούς και τον μοναδικό αρχαιολογικό χώρο και μουσείο. Αν έχετε όρεξη να οδηγήσετε άλλα 12 χιλιόμετρα, θα βρεθείτε στην γραφική Αράχωβα που παραμένει ειδυλλιακή όλες τις εποχές του χρόνου.  Τέλος, κάνοντας βόλτα στα γραφικά σοκάκια του Γαλαξιδίου αξίζει να δείτε τα όμορφα πλιθόχτιστα αρχοντικά των οποίων η αρχιτεκτονική είναι επηρεασμένη από το ναυτικό επάγγελμα των κατοίκων που σαν κοσμογυρισμένοι φέρνανε οικοδομικά υλικά και τεχνίτες από το εξωτερικό.  Πολλά σπίτια μάλιστα έχουν ταβάνια σχεδιασμένα από Ιταλούς ζωγράφους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Πηγή Εικόνας: designmagazine.gr

Εναλλακτικός Τουρισμός

 

Το Γαλαξίδι και γενικότερα ο Νομός Φωκίδας διαθέτει μια μείξη από διαφορετικά είδη τουρισμού, ικανά να προσελκύσουν πλήθος τουριστών. Έτσι λοιπόν, θα δεις μα ανθίζει ο θρησκευτικός τουρισμός, ο αγροτουρισμός και ο αρχαιολογικός τουρισμός. Πιο συγκεκριμένα, η βαθιά ευλάβεια και η θρησκευτική αφοσίωση των κατοίκων της Φωκίδας αποτυπώνεται ανά τους αιώνες μέσα στους πολλούς Ναούς, Μονές και παρεκκλήσια της. Μοναδικοί θησαυροί ντόπιων αγιογράφων στολίζουν το εσωτερικό τους, ηγετικές ιερατικές μορφές που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821. Σε όλη τη Φωκίδα ο επισκέπτης συναντά διαφορετικής αρχιτεκτονικής ναούς και αυτός είναι ένας λόγος που πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν τόσο το Γαλαξίδι όσο και γενικά τον νομό Φωκίδας για διακοπές. Επιπλέον, πολλοί είναι εκείνοι που επιθυμούν να έρθουν πιο κοντά στη φύση και να ανακαλύψουν πράγματα για αυτήν. Για τον λόγο αυτόν, σε μια περιοχή όπως η Φωκίδα, που ο αγροτικός τομέας στηρίζεται στην καλλιέργεια της βρώσιμης ελιάς Αμφίσσης, δίδεται μια μοναδική ευκαιρία στον επισκέπτη να έρθει κοντά συμμετέχοντας στις αγροτικές δραστηριότητες, γευόμενος τα τοπικά προϊόντα, την παραδοσιακή κουζίνα και την καθημερινή ζωή των κατοίκων, τα πολιτισμικά στοιχεία και τα αυθεντικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής, με σεβασμό στο περιβάλλον και την παράδοση. Τέλος, πέραν από τους Δελφούς, που αποτελούν από μόνοι τους  κίνητρο ώστε κάποιος να επισκεφτεί τον Νομό Φωκίδας, η περιοχή αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες που θέλουν να θαυμάσουν τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό.

Πηγή Εικόνας: wikipedia.gr

Γαστρονομία

Στο Γαλαξίδι θα έχεις την δυνατότητα να δοκιμάσεις γεύσεις που δεν έχεις ξαναδοκιμάσει ποτέ. Γεύσεις παραδοσιακές, γεύσεις με ρουμελιώτικο άρωμα, όλες είναι εκεί και σε περιμένουν να τις δοκιμάσεις. Συγκεκριμένα, όταν βρεθείς στο Γαλαξίδι αξίζει να δοκιμάσεις το παραδοσιακό γαλαξιδιώτικο ραβανί το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τα ραβανί που έχεις δοκιμάσει μέχρι στιγμή. Το κύριο συστατικό του γαλαξιδιώτικου ραβανί είναι το ρύζι! Ένα απλό γλυκό με 4 μόνο υλικά. Νερό, ρύζι, ζάχαρη και λάδι που σερβίρεται με κανέλα και άχνη ζάχαρη. Το αποτέλεσμά του όμως είναι μοναδικό! Η πλούσια, ελαφρώς γλυκιά γεύση του και η πυκνή υφή του σε καθηλώνουν σε κάθε μπουκιά. Την όλη παράσταση, όμως, «κλέβει» η ελαφριά κρούστα που σχηματίζεται πάνω από το γλυκό και το κάνει ακόμη πιο ιδιαίτερο! Πέρα από το ραβανί, στο Γαλαξίδι τιμούν και αγαπούν ιδιαίτερα το αμύγδαλο! Για αυτό, αξίζει να δοκιμάσεις γλυκό του κουταλιού αμύγδαλο αλλά και μπουκίτσες αμυγδάλου.

Πηγή Εικόνας: sweetly.gr

Αν λοιπόν θέλεις και συ να αναζητήσεις διαφορετικές μορφές τουρισμού και να ζήσεις ξεχωριστές εμπειρίες, δεν έχεις παρά να οργανώσεις άμεσα ένα ταξίδι στο Γαλαξίδι! Σίγουρα η επίσκεψη σου εκεί, δεν θα σε αφήσει παραπονεμένο/η!

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

  • Γαλαξίδι. Ανακτήθηκε από: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BE%CE%AF%CE%B4%CE%B9 ( τελευταία πρόσβαση 27/9/20 στις 16.30)
  • Γαλαξίδι. Ανακτήθηκε από: https://www.touristorama.com/%CE%93%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BE%CE%AF%CE%B4%CE%B9 (τελευταία πρόσβαση 27/9/20 στις 17.00)
  • Γαλαξίδι: Γεύσεις. Ανακτήθηκε από: http://visitgalaxidi.blogspot.com/p/blog-page_2393.html (τελευταία πρόσβαση 27/9/20 στις 18.00)

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Στέλλα Βασιλάκη

Γεια! Είμαι η Στέλλα. Γέννημα-θρέμμα Ηρακλειώτισσα με τρελή αγάπη για τον τόπο αυτόν αλλά και εξίσου μεγάλη αγάπη για την Μυτιλήνη, όντας φοιτήτρια εκεί. Είμαι κυκλοθυμική και μέσα στις αντιθέσεις. Ειρωνική από κούνια, φανατικά ρομαντική, οργανωτική και τρομερά αγχώδης. Με εξιτάρει να βάζω στόχους και να τους πετυχαίνω! Μπορεί να φαίνομαι ξινή και απόμακρη κάποιες φορές αλλά μπορείς να πλησιάσεις άφοβα. Είναι ο τρόπος άμυνας μου. Έμπνευση μου τα πάντα και οι πάντες, κάθε ώρα και στιγμή.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;