Εναλλακτικός τουρισμός στη Χίο: Γνωρίζοντας τη μαστίχα

Εναλλακτικός τουρισμός στη Χίο: Γνωρίζοντας τη μαστίχα
Πηγή εικόνας: discovergreece.com

Χίος η αρχοντική “καπετάνισσα”

Ξεχωριστή, άγρια και εναλλακτική, η Χίος ως νησί αποτελεί ιδανικό προορισμό για εξορμήσεις, περιπέτεια και διαφορετικές εμπειρίες. Διαθέτει ισχυρή ναυτική παράδοση και ένα ιδιαίτερο πάντρεμα αναλλοίωτης κληρονομιάς με το σύγχρονο τρόπο ζωής, που την κάνει αναμφίβολα γοητευτική. Η Χίος είναι το πέμπτο σε σειρά μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Βορείου Αιγαίου. Όμορφα χωριά, παγωμένα, κρυστάλλινα νερά, άνθρωποι έξω καρδιά και μπόλικη μαστίχα είναι τα στοιχεία που διαμορφώνουν την πεμπτουσία του νησιού. Ωστόσο, η Χίος δεν είναι μόνο το κοσμικό νησί που βλέπεις εκ πρώτης όψεως. Οι επιλογές που προσφέρει και οι δυνατότητες που δίνει για εναλλακτικό τουρισμό είναι αρκετές.

Χίος
Πηγή εικόνας: chiosin.gr

Λίγα λόγια για τον εναλλακτικό τουρισμό

Ο εναλλακτικός τουρισμός είναι μια καινούρια σχετικά φιλοσοφία στον τομέα του τουρισμού και της αναψυχής και απευθύνεται σε άτομα με ειδικά ενδιαφέροντα, που είτε έχουν βαρεθεί τις κλασικές, κοσμικές διακοπές, είτε θέλουν να δοκιμάσουν κάτι νέο, είτε είναι εκ φύσεως τυχοδιώκτες εμπειριών. Οι βασικές επιδιώξεις του σαν ιδέα είναι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, η αποφυγή και μείωση των κλασικών τουριστικών προσφορών, η διατήρηση των υπαρχόντων οικοσυστημάτων, η αλληλεπίδραση με τα πολιτιστικά μνημεία, η επίλυση του κατεξοχήν εποχιακού τουρισμού και τέλος η στήριξη αγροτικών περιοχών.

Χίος και εναλλακτικός τουρισμός με άρωμα μαστίχας

Η Χίος είναι γνωστή ανέκαθεν για το δέντρο που “δακρύζει”. Η περίφημη μαστίχα, το “κρυστάλλινο δάκρυ” όπως την ονομάζουν, είναι ένα αρωματικό ρετσίνι που βγαίνει από τον κορμό και τα κλαδιά των μαστιχόδεντρων. Κάνει την εμφάνισή της στα σημεία των δέντρων, στα οποία οι καλλιεργητές κάνουν επιφανειακές τομές, που ονομάζουν “κέντημα” και έτσι η μαστίχα πέφτει σε σταγόνες στο χώμα από όπου και τη συλλέγουν. Με προσφορά γραφείων του νησιού, δίνεται η δυνατότητα σε οποιονδήποτε επισκέπτη το επιλέξει, να ζήσει τη μοναδική στον κόσμο εμπειρία της καλλιέργειας του μαστιχόδεντρου. Ενημερώνεται σχετικά με την καλλιέργεια, τον τρόπο συγκομιδής, τα οφέλη της μαστίχας και τα μυστικά της, ενώ σίγουρος προορισμός επίσκεψης αποτελεί το ξεχωριστό Μουσείο Μαστίχας Χίου.

Χίος
Πηγή εικόνας: blog.masticspa.com

Masticulture

Σημαντικό σημείο αναφοράς του οικοτουρισμού στη Χίο αποτελεί η ιδιωτική επιχείρηση Masticulture, η οποία λειτουργεί ως γραφείο γενικού τουρισμού. Εδρεύει στα Μεστά Χίου, ένα από τα μαστιχοχώρια του νησιού και καλύπτει ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, που δημιουργεί ένα μωσαϊκό ανθρώπων, συλλόγων, περιβάλλοντος, πολιτισμού και παράδοσης. Τα προγράμματα δραστηριοτήτων του γραφείου σχεδιάζονται με γνώμονα την ψυχαγωγία, την εκπαίδευση, την ευαισθητοποίηση και την ασφάλεια των συμμετεχόντων, ενώ παράλληλα προσφέρουν οργανωμένα πακέτα διαμονής, φιλοξενίας και δράσης συνδυάζοντας διακοπές και γνώση.

Χίος
Πηγή εικόνας: greeka.com

Διαφορετικά αρωματισμένες εμπειρίες

Μια ποιοτική στροφή λοιπόν από τον μαζικό και κοσμικό τουρισμό, στον εναλλακτικό και κερδοφόρο τόσο οικονομικά αλλά και εμπειρικά, είναι αυτό που χρειάζεται ο τόπος μας όσο τίποτα με την ελπίδα να ανανεωθεί αλλά και να μας ανανεώσει. Γι’ αυτό πριν οργανώσεις τις επόμενες διακοπές σου ψάξε, ενημερώσου και ενημέρωσε, γιατί οι εμπειρίες έχουν πιο έντονο άρωμα όταν τις αναζητάς εκτός πεπατημένης οδού. Ποιος ξέρει ίσως το άρωμα αυτό που γυρεύεις να οσφριστείς στην προκειμένη να έχει τη χαρακτηριστικά μοναδική ευωδία της μαστίχας Χίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγές άρθρου:

  • “Χίος: νησιά Βορείου Αιγαίου” ανακτήθηκε από ferryhoper.com (Τελευταία πρόσβαση 5/9/20)
  • “Εναλλακτικός τουρισμός” ανακτήθηκε από el.wikipedia.org (Τελευταία πρόσβαση 5/9/20)
  • “Μαστίχα Χίου: το κρυστάλλινο δάκρυ” ανακτήθηκε από enallaktikos.gr
  • masticulture.com (Τελευταία πρόσβαση 5/9/20)

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Φλώρα Χριστοδούλου

Χάρηκα για τη γνωριμία! Είμαι η Φλώρα και σπουδάζω Φυσική Αγωγή και Αθλητισμό. Αγαπώ τη μουσική, τη συγγραφή, το διάβασμα, τη γυμναστική και την ονειροπόληση. Περισσότερο θα με βρεις να κολυμπάω στον ουρανό, παρά να πετάω στη θάλασσα. Έχουμε πολλά να πούμε ακόμα, μείνε συντονισμένος/η! 💫

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;