Τα 10 εντυπωσιακότερα παλάτια και κάστρα της Ευρώπης

εντυπωσιακότερα παλάτια και κάστρα της Ευρώπης
Πηγή εικόνας: agoda.com

Ιππότες και ξίφη, βασιλιάδες και μεγαλοπρεπείς βασίλισσες φιλοξένησαν τα εντυπωσιακότερα παλάτια και κάστρα της Ευρώπης. Πανέμορφα κτήρια που είναι χτισμένα πριν από πάρα πολλά χρόνια και “επιβάλλονται” με την παρουσία τους για να τα επισκεφτείς. Εσύ μπορείς να αντισταθείς;

Alcazar Castle ( Ισπανία)

Το κάστρο της Αλκάθαρ βρίσκεται στην παλιά πόλη της Σεγόβια. Αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα παλάτια της Ισπανίας εξαιτίας του σχήματός του. Χωρίζεται σε δύο τμήματα: το εξωτερικό και το εσωτερικό. Το εξωτερικό αποτελείται από την αυλή και την τάφρο με μια ανασηκωμένη γέφυρα και τον πύργο. Το εσωτερικό αποτελείται από ένα παρεκκλήσι με πολλές αίθουσες για τους ευγενείς. Οι αίθουσες είναι διακοσμημένες με έργα τέχνης μουδέχαρ.

Αρχικά, το κάστρο της Αλκάθαρ το οποίο ανήκει στα  εντυπωσιακότερα κάστρα της Ευρώπης, ξεκίνησε ως αραβικό οχυρό το οποίο χτίστηκε πάνω σε ρωμαϊκό οχυρό. Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, το κάστρο αποτέλεσε μία από τις αγαπημένες κατοικίες των Μοναρχών της Καστίλης. Το 1896 ο Βασιλιάς Αλφόνσο ΙΓ διέταξε να γίνει στρατιωτική ακαδημία.

εντυπωσιακότερα παλάτια και κάστρα στην Ευρώπη
Πηγή εικόνας: theculturetrip.com

Neuschwanstein Castle (Γερμανία)

Το κάστρο του Νοϊσβανστάιν αποτελεί πιθανόν το πρώτο στη λίστα με τα εντυπωσιακότερα παλάτια και κάστρα της Ευρώπης. Βρίσκεται στη νοτιοδυτική Βαυαρία και συγκεκριμένα στο χωριό Σβάνγκαου. Η κατασκευή του κάστρου ξεκίνησε από το βασιλιά Λουδοβίκο Β’ της Βαυαρίας και αποτελεί φόρο τιμής στο συνθέτη Βάγκνερ, τον οποίο θαύμαζε απεριόριστα. Το κάστρο άνοιξε στο κοινό το 1877 επί πληρωμή, 7 εβδομάδες μετά τον θάνατο του Λουδοβίκου. Σήμερα το επισκέπτονται 6000 επισκέπτες περίπου ημερησίως τους θερινούς μήνες. Το ” κάστρο του παραμυθένιου βασιλιά” όπως το λένε, έχει απαράμιλλη ομορφιά γι’ αυτό και η Disney το χρησιμοποίησε στην ιστορία της ” ωραίας κοιμωμένης” και έχει μείνει στην ιστορία.

Κάστρο Νοϊσβανστάιν
Πηγή εικόνας: dutchesss.queen.gr

Windsor  Castle (Αγγλία)

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά παλάτια και κάστρα βρίσκεται στην Αγγλία και συγκεκριμένα στην περιοχή Μπέρκσαϊρ. Το κάστρο του Ουίντσορ με εντυπωσιακό γοτθικό ρυθμό αποτελεί βρετανική βασιλική κατοικία. Το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο κάστρο αποτελεί εξέχοντα χώρο για βασιλικούς γάμους. Χτίστηκε το 1070 από τον Γουλιέλμο Α’ και ανακατασκευάστηκε τον 14ο αιώνα από τον Εδουάρδο Γ. Το κάστρο αποτελεί έως και σήμερα οικία της βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία διαμένει εκεί τα Σαββατοκύριακα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι ανοικτό σε όλους και αποτελεί σημαντικό τουριστικό προορισμό. Η έκτασή του είναι 5 στρέμματα και βρίσκεται πάνω σε έναν λοφίσκο. Οι επισκέπτες μπορούν να δουν όλα τα επίσημα διαμερίσματα της βασιλικής οικογένειας, το κουκλόσπιτο της βασίλισσας, έναν χώρο με πίνακες του Da Vinci και πολλές φωτογραφίες της βασιλικής οικογένειας, το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, τους βασιλικούς τάφους και άλλα πολλά τμήματα. Εντυπωσιακή είναι η αλλαγή της φρουράς, γι’ αυτό καλό είναι να βρίσκεστε εκεί μέχρι τις 11 π.μ.

εντυπωσιακότερα παλάτια και κάστρα στην Ευρώπη
Πηγή εικόνας: visitlondon.com

Winter Palace (Ρωσία)

Ένα από τα εντυπωσιακότερα παλάτια και κάστρα της Ευρώπης βρίσκεται στην παγωμένη Ρωσία. Τα Χειμερινά ανάκτορα, όπως λέγονται στα ελληνικά, αποτελούσαν επίσημη κατοικία των Ρώσων μοναρχών από το 1732 έως το 1917. Χτίστηκαν δίπλα από τα αρχικά Χειμερινά ανάκτορα που ο Μέγας Πέτρος είχε κτίσει. Το σημερινό κτήριο είναι το τέταρτο σε σειρά, καθώς ανακατασκευάστηκε ύστερα από φωτιά και άλλες σημαντικές καταστροφές. Αποτέλεσε σύμβολο της Οκτωβριανής Επανάστασης ύστερα από την κατάληψη του ανακτόρου το 1917. Σήμερα το ανάκτορο ανήκει στο συγκρότημα κτηρίων που στεγάζει το μουσείο Ερμιτάζ.

Τα Χειμερινά ανάκτορα, σχεδιάστηκαν από διάφορους αρχιτέκτονες και έχουν ρυθμό γνωστό ως ελισαβετιανό μπαρόκ. Τα χρώματα του παλατιού είναι λευκό και πράσινο, ενώ έχει σχήμα επιμήκους ορθογωνίου. Υπολογίζεται ότι έχει 1500 δωμάτια. Μετά την ανακατασκευή του 1837, το εξωτερικό παρέμεινε ίδιο, ενώ το εσωτερικό ανασχεδιάστηκε για να περιγραφεί ως ανάκτορο του 19ου  αιώνα σε αρχιτεκτονικό ρυθμό ροκοκό.

τα εντυπωσιακότερα παλάτια και κάστρα της Ευρώπης
Πηγή εικόνας: cvent.com

Hluboká Palace, Τσεχία

Η Τσεχία θεωρείται η χώρα των κάστρων και των παλατιών και γι’αυτό δεν θα μπορούσε να μην έχει ένα από τα εντυπωσιακότερα παλάτια και κάστρα της Ευρώπης. Το Χλουβόκα, θεωρείται από τα ομορφότερα παλάτια της Ευρώπης και βρίσκεται στην περιοχή της Hluboká Nad Vitavou.

Στο δεύτερο μισό του 13ου αιώνα χτίστηκε το αρχικό παλάτι σε γοτθικό ρυθμό. Επεκτάθηκε για πρώτη φορά κατά της διάρκεια της Αναγέννησης και ξαναχτίστηκε με μπαρόκ ρυθμό αυτή τη φορά κατά τις απαρχές του 18ου αιώνα ύστερα από διαταγή του Adam Franz Von Schwarzeberg. Τον 19ο αιώνα πήρε τη σημερινή του μορφή με ρομαντικό στυλ αυτή τη φορά. Θεωρείται εθνικό πολιτιστικό μνημείο της Τσεχίας.

εντυπωσιακότερα παλάτια και κάστρα της Ευρώπης
Πηγή εικόνας: commons.wikipedia.org

Palacio Real, Ισπανία

Η Ισπανία δεν θα μπορούσε να μην έχει από τα εντυπωσιακότερα παλάτια και κάστρα στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, το Παλάτσιο Ρεάλ βρίσκεται στη Μαδρίτη και αποτελεί το μεγαλύτερο ανάκτορο της Ευρώπης, καθώς φιλοξενούσε την βασιλική οικογένεια, ενώ σήμερα χρησιμοποιείται για κρατικές τελετές. Αποτελείται από 135.000 τετραγωνικά μέτρα και έχει περίπου 3418 δωμάτια.

Το κάστρο χτίστηκε στη σημερινή τοποθεσία του το 16ο αιώνα. Ο Βασιλιάς Φελίπε ο πέμπτος διέταξε να χτιστεί ένα νέο παλάτι, αφού το πρώτο κάηκε το 1734. Η κατασκευή του άρχισε το 1738 και ολοκληρώθηκε το 1755. Στο εσωτερικό του παλατιού θα βρείτε διάφορους τύπους ακριβών υλικών, κατασκευής και διακόσμησης. Περιλαμβάνει και γνήσιους πίνακες των Caravaggio, Juan de Flandes, Francisco de Goya, Velazquez, αλλά και από Giovanni Battista Tiepolo, Corrado Giaquinto, Anton Raphael Ments. Άλλες συλλογές μεγάλης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας είναι το βασιλικό οπλοστάσιο της Μαδρίτης, πορσελάνη, ρολόγια, έπιπλα, ασημικά. Ο ρυθμός του κτηρίου είναι μπαρόκ με κλασσικά στοιχεία.

Εντυπωσιακότερα παλάτια και κάστρα της Ευρώπης
Πηγή εικόνας: mywowo.net

Royal Palace of Brussels, Βέλγιο

Στις Βρυξέλλες θα βρείτε ένα από τα εντυπωσιακότερα παλάτια και κάστρα της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, το παλάτι των Βρυξελλών αποτελεί ένα κόσμημα στο Βέλγιο. Είναι το επίσημο παλάτι του βασιλιά του Βελγίου και βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, στην πλατεία Paleizeinplain. Χτίστηκε στο δεύτερο μισό του 11 ου αιώνα και έμοιαζε με αμυντικό κάστρο. Η τελική του ανακαίνιση έγινε κατά τη θητεία του βασιλιά Λεοπόλδου Β του Βελγίου, οπότε και πήρε τη σημερινή του μορφή.

εντυπωσιακότερα παλάτια και κάστρα της Ευρώπης
Πηγή εικόνας: insider.com

Royal Palace of Stockholm, Σουηδία

Και η Σουηδία φιλοξενεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά κάστρα και παλάτια της Ευρώπης. Το βασιλικό παλάτι της Στοκχόλμης αποτελεί μαργαριτάρι στο κέντρο της Στοκχόλμης. Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα παλάτια του κόσμου και φιλοξενεί τη βασιλική οικογένεια της Σουηδίας. Αυτός είναι και ο λόγος που ο επισκέπτης δεν θα μπορεί να δει ολόκληρο το παλάτι. Αρχικά, στη θέση του υπήρχε το φρούριο που είχε χτιστεί τον 13ο  αιώνα και είχε σκοπό την υπεράσπιση της λίμνης Μάλαρεν. Τον 16 ο αιώνα πήρε τη σημερινή του μορφή ύστερα από την προσθήκη πολλών κτηρίων κατά την διάρκεια όλων αυτών των χρόνων. Περιλαμβάνει 609 δωμάτια και ο ρυθμός του είναι μπαρόκ. Μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά μέρη του παλατιού είναι η εκκλησία, η “πλαγιά των λεόντων” και η βασιλική φρουρά.

εντυπωσιακότερα παλάτια και κάστρα της Ευρώπης
Πηγή εικόνας: stockholmtravelguide.com

Schonbrunn Palace, Αυστρία

Στην Αυστρία θα έχετε την δυνατότητα να δείτε ένα από τα ιστορικότερα και εντυπωσιακότερα κάστρα και παλάτια της Ευρώπης, τα ανάκτορα Σενμπρούν. Αποτελούσαν για πολλά χρόνια οικία των Αψβούργων( 18 ο αιώνας-1918) και τοποθετούνται στην όμορφη Βιέννη. Η αρχιτεκτονική του είναι μπαρόκ, ενώ τα βασιλικά διαμερίσματα είναι σε ροκοκό διάθεση. Το εξωτερικό του παλατιού είναι εντυπωσιακό, καθώς περιλαμβάνει έναν τεράστιο κήπο γεμάτο με κρήνες και αδριάντες. Ο ζωολογικός κήπος του είναι επίσης πολύ εντυπωσιακός, καθώς κατά τη διάρκεια του Χειμώνα για παράδειγμα, θα μπορείτε να δείτε ελέφαντες μέσα στο χιόνι. Το εσωτερικό του αποτελεί πραγματικό στολίδι, καθώς τα βασιλικά ευρωπαϊκά διαμερίσματα έχουν επικάλυψη από χρυσό και πανέμορφες ταπετσαρίες που τα κάνει να ξεχωρίζουν.

εντυπωσιακότερα παλάτια και κάστρα της Ευρώπης
Πηγή εικόνας: wien.info

Ashford Castle, Ιρλανδία

Η Ιρλανδία έχει μακρέγονη ιστορία που σχετίζεται με το χτίσιμο παλατιών και κάστρων. Γι’ αυτό και δεν θα μπορούσε να λείπει από το συγκεκριμένο άρθρο. Ένα από τα εντυπωσιακότερα παλάτια και κάστρα θα βρείτε στη βροχερή Ιρλανδία και συγκεκριμένα στην περιοχή Mayo-Galway. Στο παρελθόν, αποτέλεσε μεσαιωνικό και βικτοριανό κάστρο και ανήκε στην οικογένεια Guinness. Χτίστηκε το 1228. Στη σημερινή εποχή χρησιμοποιείται σαν πεντάστερο ξενοδοχείο.

Ashford Castle, Ιρλανδία
Πηγή εικόνας: avvio.com

Τα δέκα εντυπωσιακότερα παλάτια και κάστρα της Ευρώπης εντυπώθηκαν σε αυτό το άρθρο. Η απαράμιλλη ομορφιά τους τα ξεχώρισε. Η ιστορία που κρύβεται πίσω από το καθένα όμως, είναι αυτή που τα χαρακτηρίζει και τους δίνει τη σημερινή αίγλη τους. Εσύ ποιο ξεχωρίζεις;

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

  • Ζήσε σε ένα από τα εντυπωσιακότερα κάστρα της Ευρώπης. Ανακτήθηκε από: https://www.newsbomb.gr/bombplus/travel/story/827106/zise-se-ena-apo-ta-entyposiakotera-kastra-tis-eyropis-pics/ (τελευταία πρόσβαση 02.08.2020)
  • Ζήσε σε ένα από τα εντυπωσιακότερα κάστρα της Ευρώπης. Ανακτήθηκε από: https://www.cnn.gr/taksidi/kosmos/story/100054/zise-se-ena-apo-ta-entyposiakotera-kastra-tis-eyropis-pics/ (τελευταία πρόσβαση 02.08.2020)
  • Top 10: Europe’s most beautiful palaces & castles. Ανακτήθηκε από: https://theluxurytravelexpert.com/2015/09/07/top-10-europes-most-beautiful-palaces-castles/ (τελευταία πρόσβαση 02.08.2020)
  • 10 Must see European palaces. Ανακτήθηκε από: https:/www.greatvaluevacations.com/travel-inspiration/stunning-european-palaces/ (τελευταία πρόσβαση 02.08.2020)
  • World’s 20 Most Spectacular Palaces. Ανακτήθηκε από: https://www.fodors.com/news/trip-ideas/worlds-20-most-spectacular-palaces/ (τελευταία πρόσβαση 02.08.2020)

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κάλλια Μερσίνα

Με λένε Κάλλια Μερσίνα και είμαι 30 ετών. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα ενώ κατάγομαι από τις όμορφες Σέρρες. Αποφοίτησα από την σχολή Ναυπηγών Μηχανικών ενώ συνεχίζω τις σπουδές μου στο Πολυτεχνείο Κρήτης και συγκεκριμένα στο τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης. Τα τελευταία τρία χρόνια ζω στα Χανιά Κρήτης. Λατρεύω τα ταξίδια και το διάβασμα. Η διακόσμηση και το design είναι επίσης το πάθος μου. Άλλωστε η ζωή είναι διαφορετική ύστερα από κάθε ταξίδι.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;