Πέτρα της Ιορδανίας: Ένα από τα πιο ιδιαίτερα αξιοθέατα του κόσμου

Πέτρα της Ιορδανίας: Ένα από τα πιο ιδιαίτερα αξιοθέατα του κόσμου
Πηγή εικόνας: skyscanner.com

Από τα πιο ιδιαίτερα αξιοθέατα του κόσμου θα μπορείτε να δείτε στην πανέμορφη Ιορδανία με το όνομα “Πέτρα“. Η Πέτρα της Ιορδανίας ή Ράκμου αποτελεί ένα από τα εφτά σύγχρονα θαύματα του κόσμου και μνημείο Παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco. Συγκλονίζει τους επισκέπτες με την ομορφιά της αλλά και το χρώμα της. Με όνομα ελληνικό συνεχίζει να αποτελεί ένα από τα πιο μοναδικά μνημεία του κόσμου.

Γενικές πληροφορίες

Η Πέτρα της Ιορδανίας αποτελεί μια αρχαιολογική πόλη νότια της χώρας. Βρίσκεται στην πλαγιά του βουνού Jabal Al-Madbah. Ιδρύθηκε τον 4ο αιώνα π.Χ. και αποτελούσε πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια της δυναστείας του βασιλιά Nabataean. Οι Ναβαταίοι υπήρξαν οι κατασκευαστές της Πέτρας. Το όνομά της δόθηκε από Έλληνες εμπόρους και αποτελούσε έναν από τους σημαντικότερους εμπορικούς δρόμους μεταξιού και μπαχαρικών με τη Συρία, Αίγυπτο, Αραβία και Ρώμη. Στην ουσία η Πέτρα είναι η διάσχιση του φαραγγιού του Siq. Η συνολική απόσταση έως την πόλη είναι 1,5 χιλιόμετρο και διαρκεί από 45-90 λεπτά. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του φαραγγιού είναι οι 18 διαφορετικοί χρωματισμοί των πετρών.

Πέτρα της Ιορδανίας
Πηγή εικόνας: Φωτογραφία από Dimitris Vetsikas από το Pixabay

Ταξιδιωτικές πληροφορίες

Στην Πέτρα μπορείς να φτάσεις με λεωφορεία από το Αμμάν. Υπάρχουν τα δημόσια λεωφορεία, τα οποία αναχωρούν ανά μία ώρα από το πρωί έως το βράδυ. Υπάρχουν και τα ιδιωτικά λεωφορεία (Jett Bus είναι η μία εταιρεία) που αναχωρούν 06:00 το πρωί και φτάνουν στην Πέτρα στις 10:00. Η είσοδος είναι 50 jd για μία μέρα, 55 για δύο ημέρες και 60 για τρεις ημέρες. Οι ώρες λειτουργίας είναι 06:00-16:00 (χειμερινό ωράριο) και 06:00-18:00 (καλοκαιρινό ωράριο).  Το πιο όμορφο σημείο εδώ είναι ότι παρέχεται η δυνατότητα να μείνεις στην Πέτρα το βράδυ, αλλά συγκεκριμένες ημέρες.

Πέτρα Ιορδανίας
Πηγή εικόνας: Φωτογραφία από naturfreund_pics από το Pixabay

Αξιοθέατα στην Πέτρα

Θησαυροφυλάκιο της Πέτρας

Γνωστό και ως “Al Khazneh”, το θησαυροφυλάκιο της Πέτρας αποτελεί σύμβολο ολόκληρης της Ιορδανίας.

Al Khazneh
Πηγή εικόνας: geoplan-reisen.de

Θέατρο

Κατασκευάστηκε από τους Νοματαίους πριν από 2000 χρόνια και επεκτάθηκε από τους Ρωμαίους ώστε να φιλοξενεί 8500 άτομα. Το 363 μ.Χ. με το σεισμό που συνέβη καταστράφηκε ολοκληρωτικά και τα υλικά του χρησιμοποιήθηκαν για την ανέγερση άλλων κτηρίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

από τα πιο ιδιαίτερα αξιοθέατα
Πηγή εικόνας: global-geography.org

Βασιλικοί Τάφοι

Το επόμενο αξιοθέατο μετά το θέατρο είναι οι Βασιλικοί τάφοι. Ο πρώτος και πιο διάσημος έχει το όνομα ” Urn”. Περισσότεροι από 500 τάφους έχουν βρεθεί στο σημείο αυτό.

από τα πιο ιδιαίτερα αξιοθέατα
Πηγή εικόνας: ekklisiaonline.gr

Μοναστήρι

Το Μοναστήρι ή αλλιώς ” Al Deir”, είναι ένα από τα πιο μεγαλοπρεπή μνημεία της Πέτρας. Χτίστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. ως μνημείο των Ναβαταίων.

από τα πιο ιδιαίτερα αξιοθέατα
Πηγή εικόνας: flickr.com

Κάστρο της κόρης του Φαραώ

Το κάστρο της κόρης του Φαραώ ή αλλιώς Qasr Al Bint χτίστηκε από τους Ναβαταίους το 30 π.Χ. Χτίστηκε ως αφιέρωμα στους θεούς των Ναβαταίων.

από τα πιο ιδιαίτερα αξιοθέατα
Πηγή εικόνας: aqaba.jo

Υψηλά θυσιαστήρια

Στα υψηλά θυσιαστήρια προσέφεραν ζώα για θυσία στους θεούς τους.

από τα πιο ιδιαίτερα αξιοθέατα
Πηγή εικόνας: troodostravel.com

Μεγάλος ναός

Το μνημειώδες συγκρότημα που ονομάζεται ” Μεγάλος Ναός” χτίστηκε στις αρχές του πρώτου αιώνα μ.Χ. υπό την κυριαρχία του βασιλιά των Ναβαταίων Αρετά Δ.

Πέτρα
Πηγή εικόνας: aqaba.jo

Μικρή Πέτρα

Στη Μικρή Πέτρα με την ονομασία “Siq Al Barid” πραγματοποιούνταν θρησκευτικές εκδηλώσεις των Ναβαταίων. Στον χώρο αυτό βρίσκονται δεξαμενές, υδάτινα κανάλια, τάφοι και μνημεία.

Πέτρα
Πηγή εικόνας: Siq Al Barid

Ναός των Φτερωτών λιονταριών

Ο Ναός των Φτερωτών λιονταριών στην Πέτρα, ένα από τα πιο ιδιαίτερα αξιοθέατα, αποτελεί ένα από τα πιο ιερά μέρη της περιοχής. Χτίστηκε από τους Ναβαταίους τον 1ο αιώνα μ.Χ., χρησιμοποιήθηκε κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο και καταστράφηκε ολοσχερώς το 363 μ.Χ.

από τα πιο ιδιαίτερα αξιοθέατα
Πηγή εικόνας: wordpress.com

Βυζαντινή εκκλησία της Πέτρας

Η τριπλή βασιλική της Πέτρας, ένα από τα πιο ιδιαίτερα αξιοθέατα του κόσμου, κατασκευάστηκε το 450 μ.Χ. με πέτρες από τα κτίσματα των Ναβαταίων. Υπάρχουν πολλά ψηφιδωτά που απεικονίζουν αντικείμενα, ζώα κτλ. Το 600 μ.Χ. η Βασιλική κάηκε ολοσχερώς με αποτέλεσμα πολλά ψηφιδωτά να χαθούν.

ένα από τα πιο ιδιαίτερα αξιοθέατα
Πηγή εικόνας: wikipedia.com

Κοιλάδα του Μωυσή

Η κοιλάδα του Μωυσή ή αλλιώς ” Wadi Musa” αποτελεί το σημείο εκείνο που ο Μωυσής χτύπησε τη ράβδο του και βγήκε νερό. Το νερό αυτό εκμεταλλεύτηκαν οι Ναβαταίοι και δημιούργησαν κανάλια νερού. Σήμερα ο βράχος αναβλύζει νερό.

Πέτρα
Πηγή εικόνας: thewholeworldisaplayground.com

Η Πέτρα για όλους τους παραπάνω λόγους αποτελεί ένα από τα πιο ιδιαίτερα αξιοθέατα του κόσμου. Αποτελεί σήμα κατατεθέν της Ιορδανίας και τον κύριο λόγο για ένα μοναδικό ταξίδι στο χρόνο. Σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα αξιοθέατα της Ιορδανίας πιθανόν να είναι και ταξίδι ζωής γεμάτο από εμπειρίες, αρώματα και γεύσεις. Ακόμα δεν έκλεισες εισιτήριο;

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

  • Πέτρα Ιορδανίας: Η Τριανταφυλλένια πόλη. Ανακτήθηκε από: https://www.ethnos.gr/travel/81095_petra-iordanias-i-triantafyllenia-poli-pics/ (τελευταία πρόσβαση 10.08.2020)
  • 12 αξιοθέατα της Πέτρα που αγαπήσαμε. Ανακτήθηκε από: https://www.troodostravel.gr/2019/06/01/πέτρα-ιορδανία-φωτό/(τελευταία πρόσβαση 10.08.2020)
  • Πέτρα Ιορδανίας: Η αρχαία μητρόπολη των Ναβαταίων που έχει άρωμα ελληνικό/ (τελευταία πρόσβαση 10.08.2020)
  • Πέτρα-Ιορδανία: Η πόλη που σμίλεψαν οι Ναβαταίοι στους βράχους. Ανακτήθηκε από: https://www.cnn.gr/taksidi/kosmos/story/40707/petra-iordania-h-poli-poy-smilepsan-oi-navataioi-stoys-vraxoys-pics/ (τελευταία πρόσβαση 10.08.2020)

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κάλλια Μερσίνα

Με λένε Κάλλια Μερσίνα και είμαι 30 ετών. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα ενώ κατάγομαι από τις όμορφες Σέρρες. Αποφοίτησα από την σχολή Ναυπηγών Μηχανικών ενώ συνεχίζω τις σπουδές μου στο Πολυτεχνείο Κρήτης και συγκεκριμένα στο τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης. Τα τελευταία τρία χρόνια ζω στα Χανιά Κρήτης. Λατρεύω τα ταξίδια και το διάβασμα. Η διακόσμηση και το design είναι επίσης το πάθος μου. Άλλωστε η ζωή είναι διαφορετική ύστερα από κάθε ταξίδι.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;