Τουβαλού: Ταξίδι σε μια από τις λιγότερο επισκέψιμες χώρες στον κόσμο

Τουβαλού: Ταξίδι σε μια από τις λιγότερο επισκέψιμες χώρες στον κόσμο

Με όμορφες παραλίες, χαμηλή εγκληματικότητα και απίστευτη φυσική ομορφιά, το νησί Τουβαλού, μια από τις λιγότερο επισκέψιμες χώρες στον κόσμο, είναι μια ιδανική απόδραση στον Νότιο Ειρηνικό. Όμως, σε αντίθεση με ορισμένα κοντινά νησιά, εξακολουθεί να μην προσελκύει  τουρίστες. Στην πραγματικότητα, ήταν η λιγότερο επισκέψιμη χώρα στον κόσμο το 2016, σύμφωνα με έκθεση που κυκλοφόρησε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO). Μόνο 2.000 άτομα επισκέφτηκαν την ομάδα των νησιών που αποτελούν το Τουβαλού το 2016, ενώ μόνο 1.000 την επισκέφτηκαν το 2014.

Το Τουβαλού έχει επίσης γίνει ένα συναρπαστικό μέρος για να μελετηθούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Τα επίπεδα της θάλασσας έχουν αυξηθεί απότομα και το Ηνωμένο Βασίλειο το ανέφερε ως ένα από τα νησιά που είναι πιο πιθανό να εξαφανιστούν στον ωκεανό τον 21ο αιώνα. Πολλοί ντόπιοι στο Τουβαλού έχουν καταφύγει στη Νέα Ζηλανδία και σε άλλες χώρες του Νότιου Ειρηνικού, φοβούμενοι ότι τα σπίτια τους θα καταστραφούν από τα νερά. Οι επισκέπτες του νησιού μπορούν να φτάσουν εκεί μέσω των Air Fiji και μερικές άλλες επιλογές για να απολαύσουν την απομακρυσμένη ομορφιά αυτού του παραδεισένιου νησιού.

Πώς να πάτε στο Τουβαλού

Το Τουβαλού είναι προσβάσιμο με αεροπλάνο με δρομολόγια δύο φορές την εβδομάδα από την Fiji Airways από τη Σούβα στα Φίτζι και την περιστασιακή εβδομαδιαία πτήση από την Tarawa που εκτελείται από την Air Kiribati που είναι αναξιόπιστη αεροπορική εταιρεία και συνήθως ακυρώνεται. Η δίωρη πτήση από τη Σούβα είναι η ασφαλέστερη επιλογή για να φτάσετε στο Τουβαλού, αλλά είναι επίσης αρκετά ακριβή επιλογή. Οι πτήσεις εξυπηρετούνται από ελικοφόρο αεροπλάνο, που μπορεί να χωρέσει 68 άτομα με τις αποσκευές τους. Εάν πετάτε από άλλη πόλη που σας συνδέει στη Σούβα, θα πρέπει να παραλάβετε τις αποσκευές σας και να ξανακάνετε check-in.

Το αεροδρόμιο στο Τουβαλού είναι αρκετά μικρό σε αντίθεση με τα περισσότερα διεθνή αεροδρόμια. Δεν έχει ζώνη αποσκευών με αποτέλεσμα οι βαλίτσες να παραδίδονται από το προσωπικό απευθείας από το αεροπλάνο. Το check-in ξεκινά περίπου 2 ώρες πριν από την πτήση και το προσωπικό δεν μπορεί έπειτα να εκδώσει οποιαδήποτε κάρτα επιβίβασης. Οι κάρτες επιβίβασης είναι χειρόγραφες και οι αποσκευές ζυγίζονται σε κανονικές κλίμακες. Δεν υπάρχει μπαρ ή καφετέρια στο αεροδρόμιο και το σαλόνι επιβίβασης ανοίγει μόνο μισή ώρα πριν από την πτήση. Δεν υπάρχει ούτε κλιματισμός ούτε γενικότερα όλες οι ανέσεις ενός κλασικού αεροδρομίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουβαλού
Πηγή εικόνας: forums.x-plane.org

Πότε να επισκεφτείτε το Τουβαλού

Η θερμοκρασία στο Τουβαλού παραμένει ως επί το πλείστον μεταξύ 27 και 30 βαθμών Κελσίου. Ορισμένες πηγές προτείνουν την αποφυγή της περιόδου των βροχών από το Δεκέμβριο έως το Μάρτιο. Οι βροχοπτώσεις, όμως, κατά τη διάρκεια της περιόδου βροχών στο Τουβαλού είναι στην πραγματικότητα μόνο ελαφρώς υψηλότερες από ό,τι την περίοδο της ξηρασίας. Στην πραγματικότητα, αυτό σημαίνει ότι το Τουβαλού είναι ένα μέρος που μπορείτε να το επισκεφτείτε οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου.

Τουβαλού
Πηγή εικόνας: tourist-destinations.com

Χρήματα στο Τουβαλού

Αυτό είναι η πιο σημαντική πληροφορία που πρέπει να γνωρίζετε πριν ταξιδέψετε εκεί, επειδή το Τουβαλού είναι η μόνη χώρα στον κόσμο χωρίς ΑΤΜ. Άλλες χώρες απαιτούν από εσάς να φέρετε όλα τα μετρητά σας λόγω εμπάργκο (π.χ. Σουδάν), αλλά το Τουβαλού δεν έχει κανένα μέρος για να κάνετε ανάληψη χρημάτων όταν φτάσετε εκεί, οπότε πρέπει να προγραμματίσετε καλά πόσα θα χρειαστείτε. Πρώτον, το νόμισμα του Τουβαλού είναι το δολάριο Αυστραλίας (AUD) με νομίσματα με τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ στη μία πλευρά και τοπική θαλάσσια ζωή (χελώνες, χταπόδια, ιπτάμενα ψάρια) από την άλλη. Υπάρχει ένα τραπεζικό γραφείο μόνο σε ολόκληρη τη χώρα, που βρίσκεται δίπλα στο αεροδρόμιο, όπου μπορείτε να ανταλλάξετε ξένο νόμισμα. Ο μετρητής για αυτό βρίσκεται στον πρώτο όροφο και είναι ανοιχτός μόνο το πρωί. Εναλλακτικά, υπάρχει το Moneygram στο ίδιο τραπεζικό γραφείο, το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να στείλετε χρήματα στον εαυτό σας πριν από το ταξίδι ή να ζητήσετε από έναν συγγενή να το πράξει σε περίπτωση που χρειαστεί.

Moneygram Τουβαλού
Πηγή εικόνας: roadto197.com Moneygram

Βίζα για το Τουβαλού

Δεν απαιτούνται βίζες από άλλους υπηκόους για διαμονή στο Τουβαλού έως και 30 ημέρες. Οι άδειες εισόδου για μέγιστη διαμονή ενός μήνα εκδίδονται κατά την άφιξη, υπό την προϋπόθεση ότι έχετε έγκυρο διαβατήριο (τουλάχιστον για 6 μήνες από την ημερομηνία άφιξης), επαρκή χρήματα, απόδειξη διαμονής και εισιτήριο επιστροφής/μετάβασης. Για όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη βίζα του Τουβαλού είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με την πλησιέστερη αποστολή/Πρεσβεία/Ύπατη Αρμοστεία του Τουβαλού και τα Επίτιμα Προξενεία, πριν ταξιδέψετε στο Τουβαλού.

Τουβαλού
Πηγή εικόνας: spc.int

Μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο Τουβαλού

Παίξτε στον αεροδιάδρομο

Το κύριο χαρακτηριστικό του Τουβαλού είναι ο ανοιχτός διάδρομος αεροδρομίου που υπάρχει στη χώρα από τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο. Αποτελεί και το μόνο μέρος στον κόσμο όπου ο διεθνής διάδρομος αεροδρομίου μιας χώρας χρησιμοποιείται και για άλλες δραστηριότητες, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Χτίστηκε κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου από τις αμερικανικές δυνάμεις που κατέλαβαν το νησί, πριν το κάνουν οι Ιάπωνες και έχτισαν έναν διάδρομο για να προσγειωθούν στρατιωτικά αεροπλάνα και άλλος εξοπλισμός. Από τότε, το Τουβαλού το έχει διατηρήσει ως τη σωτηρία της χώρας, καθιστώντας το πιο προσιτό από άλλα νησιά του Ειρηνικού, που έχουν παραμείνει αποικίες και μπορούν να προσεγγιστούν μόνο με αναξιόπιστες ωκεάνιες διαδρομές. Το Τουβαλού δεν είναι η μόνη χώρα με ανοιχτό διάδρομο αεροδρομίου, το έχει και το Ναουρού, αλλά δεν μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για οτιδήποτε άλλο. Όταν δεν υπάρχει εναέρια κυκλοφορία, απλώς μένει σε αδράνεια.

Στο Τουβαλού, έχετε τη μοναδική ευκαιρία να παίξετε βόλεϊ, ποδόσφαιρο ή απλά να παρακολουθήσετε τον Γαλαξία από το διάδρομο και αυτό είναι κάτι μοναδικό. Μόλις έρθει το βράδυ, οι ντόπιοι συρρέουν στο διάδρομο για οποιαδήποτε δραστηριότητα και όταν πέσει η νύχτα, θα βρείτε ανθρώπους να κάθονται στο πεζοδρόμιο, ή να ξαπλώνουν. Αυτή είναι σίγουρα μια εμπειρία ζωής. Αυτή η μοναδική εμπειρία είναι το αποτέλεσμα της απομόνωσης της χώρας. Οι πτήσεις της Fiji Airways από τη Σούβα προσγειώνονται και αναχωρούν στη μέση της ημέρας και η αστυνομία θα χτυπήσει μια σειρήνα περίπου 15 λεπτά πριν από την άφιξή τους για να τους προειδοποιήσει όλους. Στη συνέχεια, ο δρόμος που θα έχει πρόσβαση στον διάδρομο θα φυλάσσεται από αστυνομικούς που σταματούν την κυκλοφορία των αυτοκινήτων και εσείς μπορείτε να δείτε ένα αεροπλάνο να προσγειώνεται μόλις λίγα μέτρα από εσάς.

Τουβαλού
Πηγή εικόνας: pinterest.com

Κάντε βόλτα στο νησί

Ένα από τα καλύτερα πράγματα που πρέπει να κάνετε την πρώτη σας ημέρα είναι να νοικιάσετε μια μοτοσικλέτα (για 10$ την ημέρα, ρωτήστε στον ξενώνα σας) και να κάνετε βόλτα γύρω από το Fongafale, το κύριο νησί της Funafuti. Επειδή είναι ένα μακρύ, λεπτό νησί, δεν υπάρχει βρόχος. Αντ ‘αυτού, θα οδηγήσετε περίπου 10 χιλιόμετρα προς μια κατεύθυνση προς το βόρειο άκρο του νησιού, στη συνέχεια θα γυρίσετε και θα οδηγήσετε πίσω στο νότιο άκρο. Ή μπορεί να είστε αρκετά τυχεροί για να ανεβείτε στο πίσω μέρος της μοτοσικλέτας ενός ντόπιου, για μια ανεπίσημη ξενάγηση. Κανείς δε φοράει κράνος και δεν φαίνεται να υπάρχει διαθέσιμο προς ενοικίαση, αλλά οι άνθρωποι τείνουν να οδηγούν αργά και υπάρχει λίγη κίνηση. Αυτή η εμπειρία είναι μια υπέροχη εισαγωγή στη ζωή του Τουβαλού (περίπου οι μισοί από τους 11.000 ανθρώπους του Τουβαλού ζουν στο Fongafale).

Fongafale
Πηγή εικόνας: tuvalu-odyssey.net

Μην χάσετε την εμπειρία της εκκλησίας

Ο Χριστιανισμός είναι μεγάλο μέρος της ζωής στο Τουβαλού. Οπότε μην εκπλαγείτε αν ο οικοδεσπότης του ξενώνα σας, σάς προσκαλέσει σε μια εκκλησία την Κυριακή, η οποία θα λειτουργεί είτε στην τοπική γλώσσα είτε στα αγγλικά (αλλά όχι και στις δύο γλώσσες). Μην εκπλαγείτε, επίσης, εάν σάς προσφέρει να σάς μεταφέρει εκεί στο πίσω μέρος της μοτοσικλέτας του και στη συνέχεια σε ένα παραδοσιακό οικογενειακό γεύμα που ονομάζεται “tonai”, όπου θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε τοπικό φαγητό, όπως φρέσκο ψάρι, “μήλο καρύδας”  και καρβέλι αρτοποιίας.

Τουβαλού
Πηγή εικόνας: pinterest.com

Παίξτε το παιχνίδι Kilikiti

Τα νησιά του Ειρηνικού φιλοξενούσαν πολλές χριστιανικές αποστολές εδώ και πολύ καιρό, οπότε η θρησκεία εξακολουθεί να βρίσκεται σε αυτήν την περιοχή. Μαζί με τον Χριστιανισμό, οι ιεραπόστολοι έφεραν επίσης το παιχνίδι του κρίκετ. Οι ντόπιοι ενσωμάτωσαν το κρίκετ στον πολιτισμό τους και το μετέτρεψαν σε ένα ενδιαφέρον παιχνίδι, που ονομάζεται Kilikiti. Το Kilikiti είναι ουσιαστικά ένα παιχνίδι κρίκετ με μερικές τοπικές παραλλαγές και τροποποιήσεις. Γι ‘αυτό, φροντίστε να απολαύσετε ένα υπέροχο παιχνίδι Kilikiti με τους ντόπιους τουλάχιστον μία φορά.

Τουβαλού
Πηγή εικόνας: tpplus.co.nz

Δείτε τα συντρίμμια του Παγκοσμίου Πολέμου

Παρόλο που δεν θα βρείτε μαχητικά αεροσκάφη, όπως στα νησιά του Σολομώντα, αντιαεροπορικά όπλα όπως στο Κιριμπάτι ή στο Ναουρού, ή ναυάγια όπως στο Τσουούκ, το Τουβαλού έχει επίσης το δικό του μερίδιο των ναυαγίων του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Το νησί βομβαρδίστηκε από τις αμερικανικές και ιαπωνικές δυνάμεις, αλλά δεν υπέφερε τόσο πολύ όσο άλλα μέρη του Ειρηνικού, επειδή ο πληθυσμός δεν αντιστάθηκε. Αυτό που μπορείτε να βρείτε εδώ είναι ο βαρύς εξοπλισμός υποδομής που απομένει μετά τον πόλεμο. Κατά μήκος του νησιού μπορείτε να βρείτε μερικά εγκαταλελειμμένα συντρίμμια, συμπεριλαμβανομένου ενός σκουριασμένου πέλματος οχήματος και στη θάλασσα, ένα ναυάγιο Van Camp κοντά σε ένα εγκαταλελειμμένο και σκουριασμένο λεωφορείο.

Συντρίμμια Παγκοσμίου Πολέμου
Πηγή εικόνας: mapio.net

Αγοράστε γραμματόσημα και στείλτε ταχυδρομικές κάρτες

Με περιορισμένες ευκαιρίες για ψώνια με σουβενίρ, αξίζει μια επίσκεψη στο Tuvalu Post. Είναι ανοιχτό τις καθημερινές από τις 8 π.μ. έως τις 4 μ.μ. (1 μ.μ. τις Παρασκευές). Σε αυτό το μικρό κτήριο από μπετόν θα βρείτε, κάτω από γυαλί σε ένα μακρύ τραπέζι, φύλλα σπάνιων και όμορφων γραμματοσήμων που εκδίδονται για ειδικές περιστάσεις (τα πάντα, από την 150η επέτειο του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου έως τον βασιλικό γάμο του Καρόλου και της Νταϊάνα) από τότε που το Τουβαλού έγινε ανεξάρτητο 1978. Πολλά έχουν συλλεκτικά αντικείμενα, αλλά αν είναι στο αρχείο, είναι προς πώληση. Μπορείτε επίσης να παραγγείλετε γραμματόσημα ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: www.stampsoftuvalu.com.

Τουβαλού
Πηγή εικόνας: tripadvisor.com

Το Τουβαλού δεν θα είναι η ιδέα όλων για ένα ιδανικό μέρος διακοπών. Δεν είναι ένα ακόμη Φίτζι ή Βανουάτου, και αυτό είναι καλό. Είναι για όσους έχουν χρόνο, περιέργεια και αίσθηση περιπέτειας, το είδος του τόπου που σε κάνει να νιώθεις σαν ταξιδιώτης ξανά και σου υπενθυμίζει ότι όλοι εξαρτώνται από τον φυσικό κόσμο – είτε ζούμε σε επίπεδο θάλασσας είτε όχι. Και ο κόσμος χρειάζεται περισσότερα από αυτά.

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο αυτό:

  • 7 Unique Things To Do And See In Tuvalu, Tripelle , Ανακτήθηκε από: https://www.tripelle.com/7-unique-things-to-do-and-see-in-tuvalu/ (Τελευταία Πρόσβαση 9/6/2020)
  • Five Things to Know Before You Visit Tuvalu, Fiji Travlr, Ανακτήθηκε από: https://fiji.travlr.com/articles/five-things-to-know-before-you-visit-tuvalu (Τελευταία Πρόσβαση 9/6/2020)
  • 10 things to do in Tuvalu, Corporate South Pacific Islands, Ανακτήθηκε από: https://corporate.southpacificislands.travel/10-things-to-do-in-tuvalu/ (Τελευταία Πρόσβαση 9/6/2020)
  • Tuvalu Travel Guide, Ceol Travels, Ανακτήθηκε από: https://www.ceoltravels.com/2019/02/23/tuvalu/ (Τελευταία Πρόσβαση 9/6/2020)
  • Tuvalu: All you need to know, Once in a Lifetime Journey, Ανακτήθηκε από: https://www.onceinalifetimejourney.com/once-in-a-lifetime-journeys/pacific/tuvalu-travel-guide/#Best_time_to_visit_Tuvalu (Τελευταία Πρόσβαση 9/6/2020)
  • This Gorgeous Island Is the Least-visited Country in the World and We Don’t Understand Why, Travel and Leisure, Ανακτήθηκε από: https://www.travelandleisure.com/trip-ideas/island-vacations/least-visited-country (Τελευταία Πρόσβαση 9/6/2020)

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Θωμάς Τότσκας

Είμαι απόφοιτος του τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών.Έχω δουλέψει στο εξωτερικό στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus Placement και του Workaway και έχω συμμετάσχει σε προγράμματα Erasmus Plus. Το πάθος μου είναι τα ταξίδια, οι ξένες γλώσσες (ο κυριότερος λόγος που επέλεξα αυτή την σχολή) και ο εθελοντισμός. Για εμένα τα ταξίδια είναι η καλύτερη επένδυση που μπορείς να κάνεις. So don't be a tourist, be a traveller :)

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;