Νουρσουλτάν: Ανακαλύψτε τις εκπλήξεις της πρωτεύουσας του Καζακστάν

Νουρσουλτάν
Πηγή εικόνας: deal.gr

Το Νουρσουλτάν αποτελεί την πρωτεύουσα του υπερμεγέθους Καζακστάν και θα λέγαμε πως η τυχών άγνοιά σας περί της εν λόγω πληροφορίας θεωρείται – κατ’ εξαίρεση – δικαιολογημένη. Και αυτό γιατί η πρωτεύουσα του Καζακστάν έχει αλλάξει ονομασία όχι λιγότερες από 4 φορές, σε μία περίοδο μόλις 60 χρόνων. Η πρωτεύουσα, λοιπόν, χαίρει το όνομά της εδώ και ένα χρόνο σχεδόν, δηλαδή από το 2019. Αν η πόλη ήδη σας εξέπληξε και σας κίνησε το ενδιαφέρον, σας προειδοποιούμε πως αυτή είναι μόνο η αρχή. Η άγνωστη Ανατολή για τις δυτικές περιοχές, λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος για εξερεύνηση, ίσως τελικά αξίζει περισσότερο την προσοχή μας.

Πληθυσμός: 1.136.008 (επίσημη μέτρηση 2020)Ζώνη ώρας: UTC+6
Ομιλούμενες γλώσσες: καζακικά, ρωσικάΝόμισμα: Τένγκε (1 ευρώ= 503 τένγκε)

Πρώτη επαφή με την πόλη του Νουρσουλτάν

Το Νουρσουλτάν είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Καζακστάν. Η ίδρυση της πόλης στο φαινομενικά μακρύ 1862, έδωσε πνοή στην λαμπρή εξέλιξή της, αφού ξεχωρίζοντας για τις εκθέσεις της προσέλκυσε με ταχύτατους ρυθμούς εμπόρους από κάθε πλευρά της χώρας. Μάλιστα, κατάφερε να παρατείνει συνεχώς το ενδιαφέρον αυτό και στο εξωτερικό. Οι ανάπτυξη των τρομερά εκτενών παρθένων εκτάσεων, μετέτρεψε την πόλη σε διοικητικό κέντρο της γεωργικής περιοχής, σηματοδοτώντας την αυγή των αλλαγών στα ονόματά της. Έτσι, από Άκμολινσκ μετονομάστηκε σε Τσελίνογκραντ, Ακμόλα, μέχρι το τέως όνομά της, Αστάνα, που στα καζακικά σημαίνει πρωτεύουσα. Όνομα που της προσδόθηκε το 1991, όταν το Καζακστάν ανακήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σοβιετική Ένωση.

  • Σημαντική πληροφορία: Το Νουρσουλτάν είναι η πιο κρύα πρωτεύουσα στον κόσμο, με τους χειμερινούς μήνες οι θερμοκρασίες να κυμαίνονται από -14° C μέχρι 18° C. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι θερμοκρασίες δεν μπορούν να φτάσουν μέχρι και -40° C. Γι’ αυτό, αν δεν είστε εξοικειωμένοι με αυτό το κλίμα, προτιμήστε τους καλοκαιρινούς μήνες για την επίσκεψή σας.
Νουρσουλτάν
Πηγή εικόνας: wall.alphacoders.com

Αξιοθέατα

Το Νουρσουλτάν διαφέρει από το υπόλοιπο Καζακστάν. Γκρεμίζοντας ή αναπλάθοντας την όποια ιδέα είχατε έως τώρα για την χώρα εν γένει, η πρωτεύουσά της αποτελεί ένα πανίσχυρο εμπορικό κέντρο με πάνω από 50.000 χιλιάδες ενεργές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο πλούτος της χώρας αναδεικνύεται από την αρχιτεκτονική της και τα εντυπωσιακά κτήριά της. Σε μία πιο λεπτομερή και πειστική ματιά…

Bayterek Tower

Το όνομα του πύργου σημαίνει στην κυριολεξία “ψηλή λεύκη”, με το δεύτερο συνθετικό να αναφέρεται στο δέντρο λεύκη. Η σημειωτική αυτή του ονόματος προσδόθηκε με ακρίβεια στον πύργο, υποδηλώνοντας και τη σημασία του ως εθνικό μνημείο. Γιατί όπως και η γλώσσα ενός τόπου, έτσι και τα μνημεία και αξιοθέατα έχουν αξία, όταν συμβολίζουν κάτι. Στην περίπτωση αυτή, ο ψηλός πύργος Bayterek, φέροντας την ονομασία του έπειτα του 50 μέτρων δέντρου λεύκης, στέκεται στο κέντρο της πόλης συμβολίζοντας την ανάπτυξη και την γοργή ανάπτυξή της. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα οράματά της στο μέλλον.

Υπάρχει η δυνατότητα να ανεβείτε στον πύργο και να θαυμάσετε τη θέα της πόλης από τον τρούλο, πίνοντας τον καφέ σας στην καφετέρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νουρσουλτάν
Πηγή εικόνας: pinterest.ie

Khan Shatyr (Χαν Σατίρ)

Στο εμπορικό Khan Shatyr μπορεί κανείς να εκπληρώσει τις ανάγκες του για ψώνια αλλά και διασκέδαση. Μέσα στο εμπορικό, περιτριγυρισμένα από τα μαγαζιά βρίσκονται τρενάκια με ένα και μοναδικό βαγόνι (monorali) ή με πολλαπλά, πύργοι (drop tower), καθώς και πάρκο δεινοσαύρων (dinopark). Το πιο εντυπωσιακό, είναι ότι υπάρχει εσώκλειστη παραλία. Αδιαμφισβήτητα, για τα δικά μας ελληνικά δεδομένα κάτι τέτοιο μοιάζει κάπως φτωχό μπροστά στις ατελείωτες παραλίες. Ωστόσο, σαν κατασκευή, φημίζεται για την αληθοφάνειά της και την άνεση που προσφέρει στους επισκέπτες.

Φυσικά, όλα αυτά είναι απλώς μία ιδέα από το υπερμέγεθες Καζακστάν. Παρ’όλα αυτά, το Νουρσουλτάν αποτελεί το κέντρο του, τον πυλώνα του πολιτισμού αλλά και της οικονομίας ολόκληρης της χώρας. Ελπίζουμε οι αρχικές αυτές πληροφορίες για την πρωτεύουσα, να σας κίνησαν το ενδιαφέρον για μια πιο βαθιά αναζήτηση του τι εστί Καζακστάν.

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

  • Orexa. Nur-Soultan, Capital of Kazakstan. Ανακτήθηκε από https://www.orexca.com/kazakhstan/nur_sultan.htm. (Τελευταία πρόσβαση 09/10/2020).
  • Τζόουνς, Ν.Μ. Χώρα του μέλλοντος: Αστάνα. Ανακτήθηκε από http://www.newdiaspora.com/el/futureland-astana/. (Τελευταία πρόσβαση 09/10/2020).
  • Web.archive.org. Astana – Η πρωτεύουσα της Δημοκρατίας του Καζακστάν. Ανακτήθηκε από https://web.archive.org/web/20150317063010/http://akorda.kz/en/category/astana. (Τελευταία πρόσβαση 10/10/2020).

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χρύσα Αγγελάκη

Φοιτήτρια του τμήματος Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε του Α.Π.Θ, με μεγάλη αγάπη για την αρθρογραφία. "First i photograph with my eyes, then i write with my heart".

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;