Μεξικό: 10 πράγματα που κάθε ψαγμένος ταξιδιώτης πρέπει να γνωρίζει

Ένας τόπος γεμάτος όμορφα τοπία, αξιομνημόνευτα μνημεία και ενδιαφέρουσες πόλεις έτοιμες για να «μαγέψουν» κάθε επισκέπτη. Η θρυλική χώρα του Μεξικό  αποτελεί ένα μεγάλο «σταυροδρόμι» διαφορετικών πολιτισμών ανά τους αιώνες και με τη φήμη του να ξεπερνάει κατά πολύ τα όρια της χώρας. Ένας προορισμός που προσφέρεται για εξαιρετικές και αλησμόνητες εμπειρίες και δεν πρέπει να λείπει από τη λίστα κάθε ταξιδιώτη. Αποφασίσαμε να τιμήσουμε τον ιδιαίτερο αυτόν τόπο αναφέροντας 10 βασικά σημεία που οφείλει να γνωρίζει ο επίδοξος ταξιδιώτης ώστε να είναι αρκετά προετοιμασμένος για το τι πρόκειται να συναντήσει.

1. Λίγα λόγια για τη χώρα

Το Μεξικό βρίσκεται στην αμερικανική ήπειρο και ειδικότερα στη Βόρεια Αμερική. Κατατοπίζεται στα νότια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και βόρεια των νησιών της Καραϊβικής. Διαθέτει πληθυσμό που ξεπερνάει τα 126 εκατομύρια κατοίκους και όπως οι ΗΠΑ χωρίζεται σε 31 ομόσπονδες πολιτείες. Πρόκειται για μια πλήρως ισπανόφωνη χώρα, ωστόσο η διαμονή των τουριστών διευκολύνεται από την καλή χρήση της αγγλικής από μεγάλη μερίδα των Μεξικανών, κυρίως λόγω της συνόρευσης με τις ΗΠΑ. Το εθνικό νόμισμα ονομάζεται μεξικανικό Πέσο και αντιστοιχεί με το Ευρώ σε αναλογία 1€/24,33MXN.

πηγή εικόνας: printerest.com

2.Μέξικο Σίτυ

Είναι η πρωτεύουσα της χώρας και αποτελεί το μεγαλύτερο αστικό κέντρο. Χτίστηκε στα «ερείπια» της πρωτεύουσας των Αζτέκων από τους Ισπανούς κονκισταδόρους, όπου οφείλεται η κυρίως αποικιοκρατικού ευρωπαϊκού τύπου δόμηση της. Παρόλα αυτά διατηρεί ορισμένα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την κουλτούρα της. Διαθέτει υπέροχα μνημεία και από τις τρεις κυρίως εποχές που χαρακτηρίζουν την μεξικανική ιστορία: την εποχή των Μάγια, της Ισπανικής αποικιοκρατίας και της Μεξικανικής ανεξαρτησίας που φτάνει στις μέρες μας. Διαθέτει μεγάλη γκάμα επιλογών τόσο στον πολιτιστικό τομέα όσο και σε αυτόν της αναψυχή και, ουσιαστικά, αποτελεί τον δημοφιλέστερο τουριστικό προορισμό της χώρας.

πηγή εικόνας: www.roadaffair.com

3. Οι πόλεις με «άρωμα» Μάγια

Ένα μικρό μόνο μέρος του γενικού πλυθησμού μπορεί να φέρει τον χαρακτηρισμό του απογόνου των Μάγια, ωστόσο το σημερινό Μεξικό εκτιμά και τιμά τους πραγματικούς «κάτοικους» της περιοχής και έχει διατηρήσει αρκετά από τα στοιχεία του πολιτισμού τους σε αρκετά σημεία της έκτασης τους. «Σημαία» στην προσπάθεια αυτή αποτελεί η πόλη Παλένκε. Η ιδιόρρυθμη αυτή πόλη βρίσκεται στην επαρχία της χώρας και σε πολύ κοντινή απόσταση από τη ζούγκλα. Θεωρούταν ως ένα σημαντικό μέρος για τη διαμονή των αρχηγών της φυλής των Μάγια και παραθεριστικό θέρετρο κατά τη διάρκεια της 1ης χιλετίας μ.Χ.,την περίοδο ακμής. Έχει διατηρήσει πολλά στοιχεία εκείνης της εποχής «ατόφια» και προσφέρει τη μοναδική ευκαιρία στους επισκέπτες της να θαυμάσουν  επιβλητικές αίθουσες , εκθαμβωτικά μνημεία -μεταξύ των οποίων οι δεσποτικές πυραμίδες- αλλά και βωμούς ανθρωποθυσιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρόμοιες εμπειρίες προσφέρουν και οι πόλεις Ουξμάλ και Τσιτσέν Ίτζα. Ειδικότερα η δεύτερη αποτελούσε την μητρόπολη κατά την περίοδο των Μάγια και έχει «στιγματιστεί» συχνά από τους κρυπτογράφους και τους ερευνητές ως ο τόπος αναζήτησης μυστικών της φυλής. Διαθέτει προς επισκεψιμότητα πλήθος αρχαίων παγανιστικών ναών, γήπεδα της εποχής καθώς και πολλαπλούς βωμούς.

πηγή εικόνας: locogringo.com

4. Το «αποτύπωμα» της αποικιοκρατίας

Κατά τον 15ο αιώνα και με την εποχή των εξερευνήσεων, σήμανε το τέλος της μακροχρόνιας εποχής τόσο των Μάγια που κυριαρχούσαν τους τελευταίους αιώνες αλλά και των γηγενών πολιτισμών. Η εποχή των Ισπανών αποικιοκρατών ήταν γεγονός και η επί πολλών ετών αποικιοκράτηση δε θα μπορύσε να αφήσει την χώρα αναλλοίωτη.

Κυρίαρχες πόλεις που στηρίχτηκαν στην ισπανική κουλτούρα ήταν οι πόλεις Μέριντα και Καμπέτσε. Η μεν πρώτη, είναι πασίγνωστη για τα επιβλητικά αποικιακού τύπου κτίρια αλλά και για την αριστοκρατική «πνοή» που προσέδιδε η διαμονή των καλοντυμένων και αριστοκρατών Ευρωπαίων. Η δε Καμπέτσε χρησιμοποιήθηκε από τους κονκισταδόρους για την άμυνα από θαλάσσης, όπως υποδηλώνουν τα διατηρητέα ισπανικά τείχη και φρούρια στο ομώνυμο λιμάνι.

πηγή εικόνας: www.lillagreen.at

5. Η αυθεντικότητα των Τσιάπας

Για όποιον αποφάσισε να επισκεφτεί το Μεξικό αλλά η ευρωπαϊκή προοπτική του Μέξικο σίτυ απογοήτευσε τα γούστα, του συστήνουμε να μεταφρθεί περίπου στα 147 χλμ μακριά και στην Πολιτεία των Τσιάπας. Θεωρείται από πολλούς η «ραχοκοκαλιά» της πρότυπης μεξικανικής παράδοσης και ιδιομορφίας με όλα τα γνωρίσματα της.

Αναρίθμητα μουσεία και έργα τέχνης «ανακατεύονται» με φρενήρεις ρυθμούς με τα χαμηλά σπιτάκια και τα λιθόστρωτα δρομάκια. Η ατμόσφαιρα θυμίζει όσο πουθενά αλλού τις αρετές που διαφημίζουν το Μεξικό στις ταινίες και τα ντοκιμαντέρ του Hollywood. Άπλετη ζωντάνια και «μεθυστική» ατμόσφαιρα που υποστηρίζονται από τα πολλά και ποικίλα μπαρ και καφετέριες, αλλά κυρίως από το κέφι και τη «ζεστασιά» των ντόπιων που δε χάνεται ούτε στις πιο δύσκολες περιόδους και καλούν τους απανταχού τουρίστες να διασκεδάσουν ξέφρενα.

πηγή εικόνας: www.jnomade.org

6. Καιρός κατάλληλος για «σιέστα»

Το κλίμα στην επικράτεια του Μεξικό χωρίζεται ανάλογα τις τοποθεσίες. Όσο κατυθυνόμαστε προς τα παράλια της χώρας, το κλίμα είναι ιδιαίτερα θερμό και ειδικά το καλοκαίρι ο υδράργυρος δύναται να «σκαρφαλώσει» υψηλότατες θερμοκρασίες. Από την άλλη μεριά, στο εσωτερικό της χώρας το κλίμα γίνεται πιο ηπειρωτικό και σε ορισμένες περιοχές εύκρατο, κάτι που ευνοεί λιγότερα ζεστά και υγρά καλοκαίρια, όμως πιο «δύσκολους» και διαρκέστερους χειμώνες.

πηγή εικόνας: businessinmexico.org

7. Η μεξικανική φύση

Τα τοπία της μεξικανικής φύσης προσφέρουν εκπληκτικές εικόνες με συγκλονιστικά και πρωτόγνωρα χαρακτηριστικά που σπάνια συναντάμε στην ήπειρο μας. Χαρακτηρίζονται κατά τόπους από διαφορετικών τόνων ομορφιάς και ποικιλομορφίας καθώς στην επικράτεια του Μεξικό συναντάμε από τροπικά δάση και αχανείς ζούγκλες μέχρι τεράστιες ακτογραμμές και «απλησίαστες» ερήμους. Όμορφες κοιλάδες περιτρυγυρισμένες από δεσποτικά όρη και ορμητικούς ποταμούς.

Μέσα σε όλα αυτά η μεξικανική φύση έχει την ευκαιρία να αναδείξει την «μαγεία» και την ποικιλία που την χαρακτηρίζει με την ύπαρξη πάμπολλων ειδών βλάστησης αλλά και πανίδας. Ξεχωριστά και σπάνια ζώα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν στο φυσικό τους περιβάλλον και να διατηρηθούν είδη που σε άλλες ηπείρους τείνουν προς εξαφάνιση, παρά το γεγονός ότι πολλές ζούγκλες και δάση δε βρίσκονται πολύ μακριά από κατοικήσιμες περιοχές.

πηγή εικόνας: www.gites.fr

8. Η διάσημη μεξικανική κουζίνα

Η δημοτικότητα της μεξικανικής κουζίνας και η δημοφιλία της στον κόσμο αποδεικνύεται εύκολα με μια απλή αναζήτηση στο πλήθος των μαγαζιών-αντιπροσώπων σε όλη την υφήλιο. Πουθενά, ωστόσο, η γεύση και η ποιότητα των μεξικάνικων εδεσμάτων δεν «φτάνει» την ασυναγώνιστη αυθεντικότητα που τα συναντάμε στην «πατρίδα» τους. Νόστιμα, παραδοσιακά  πιάτα απευθείας από την «πηγή» απ’όπου πρωτοκατασκευάστηκαν συνεπαίρνουν τον κάθε επισκέπτη, παρά το γνωστό σε όλους μας καυτερό τσίλι που συχνά τα χαρακτηρίζει.

Μεταξύ άλλων, το πιο δημοφιιλές πιάτο στο Μεξικό, και κυρίως στο βόριο κομμάτι, αποτελεί το burrito, το οποίο απαρτίζεται από κρέας,ψάρι ή και όσπρια καλυμμένο σε τορτίγια. Ακολουθεί το γνωστό tacos, όπου λεπτά κομματάκια χειρινού ψημένα στη σούβλα σερβίρονται συνοδεία τορτίγιας,κρεμμυδιών και συχνά ανανά. Αξίζει να αναφέρουμε και την εξαιρετική σούπα pozolo, της οποίας η συνταγή προβλέπει πράσινο τσίλι, κύμινο, σκόρδο, κοτόπουλο και καλαμπόκι.

πηγή εικόνας; www.takeaway.com

9. Η συναρπαστική ζωντάνια των ανθρώπων

Μία βόλτα στις μεξικανικές πόλεις είναι αρκετή για να πείσει τον επισκέπτη για την συνεχή ένταση που βρίσκεται ο τοπικός πληθυσμός και  την ευχάριστη ατμόσφαιρα που δημιουργείται μέσα από αυτή. Οι Μεξικανοί δηλώνουν αυθόρμητος λαός και περήφανος για την χώρα του και το επιδικνύει συνεχώς. Τοπικές και παραδοσιακές μουσικές ακούγονται συχνά και δυνατά προκαλώντας επιτόπιους χορούς από τους ντόπιους προσκαλώντας τους εκστασιασμένους τουρίστες να ενταχθούν χωρίς δεύτερη σκέψη.

Ο λαός αγαπάει τη διασκέδαση, το χορό, το πιοτό και το φαγητό και είναι ιδιαίετρα φιλικός προς τους ξένους όσο και να δυσκολεύεται οικονομικά στην καθημερινή του ζωή. Θεωρεί ευγνωμοσύνη το ότι έρχονται άνθρωποι από τα πέρατα της Γης στη χώρα τους και αυτό τον υποχρεώνει να δείξει τον καλύτερο και πιο εξυπηρετικό του εαυτό. Αυτό μπορούμε να το συναντήσουμε στα αμέτρητα και ποικίλου είδους και ιδιοσυγκρασίας μαγαζιά εστίασης- από εκλεπτυσμένα εστιατόρια μέχρι τις απλές ταβερνούλες και τα street foods- τα οποία προσφέρουν μεγάλη γκάμα επιλογών στον επισκέπτη. Αγαπώντες,ωστόσο, τον τόπο τους, συνήθως θα προωθήσουν τις μεξικάνικες γεύσεις σε τροφή και αλκοόλ στους θαμώνες τους.

πηγή εικόνας; www.fourseasons.com

10. Οι κίνδυνοι

Για το τέλος επιλέξαμε να αφήσουμε το αρνητικό κομμάτι της ξενάγησης μας αυτής, το οποίο ωστόσο- όπως μαρτυράει ο τίτλος- οφείλει να λάβει κατά νου ο επισκέπτης. Η χώρα του Μεξικό δυστυχώς φημίζεται εδώ και αρκετές δεκαετίες για την άνθιση των καρτέλ ναρκωτικών και τη μεγάλη διαφθορά που υπάρχει. Αυτοί οι παράγοντες συντελούν στην ύπαρξη του πολλές φορές ανεξέλεγκτου εγκλήματος, οργανωμένου και μη, αλλά και τις μικροσυμπλοκές στους δρόμους της πόλης από μειονότητες του πληθυσμού. Παρόλα αυτά, οι σχετικές έρευνες δείχνουν ότι η χώρα δεν αποτελεί προορισμό της μέγιστης κλίμακας υψηλού κινδύνου και η επικινδυνότητα διαφέρει ριζικά ανάλογα την περιοχή

πηγή εικόνας: www.foreignaffairs.com

Σε κάθε περίπτωση, ένα ταξίδι στο Μεξικό συνίσταται ως μια εξαιρετική και αξέχαστη εμπειρία. Η διαφορετικότητα των πόλεων, η «συνάντηση» πολλών και ιστορικών πολιτισμών σε μία χώρα αλλά και η ζωντάνια της κατατάσσουν το Μεξικό ως έναν must-see προορισμό για κάθε ταξιδιώτη. Προτείνεται, ωστόσο, η επίσκεψη  να γίνει οργανωμένα και υπό την καθοδήγηση έμπειρου και προετοιμασμένου σχετικά εργαζόμενου προσωπικού.

Πηγές Άρθρου:

  • Ντούτση Χριστίνας (2017). Μεξικό: Η χαρά της ζωής. Ανατήθηκε από: www.kathimerini.gr (Τελευταία Πρόσβαση: 01/06/21)
  • Τα 10 πιο χαρακτηριστικά πιάτα της μεξικάνικης κουζίνας (2014). Ανατήθηκε από: www.clickatlife.gr (Τελευταία Πρόσβαση: 01/06/21)
  • Ατομικό ταξίδι στο Μεξικό, Ο Δρόμος Των Μάγιας. Ανατήθηκε από: www.versustravel.eu (Τελευταία Πρόσβαση: 31/05/21)

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Νίκος Ψιλόπουλος

Η τάση για ανακάλυψη του κόσμου είναι κάτι μοναδικό. Κι αυτό είναι που με χαρακτηρίζει. Λατρεύω την αναζήτηση ελληνικών και ξένων τόπων, γνωστών και άγνωστων καθώς και κάθε χαρακτηριστικά του, την ιστορία του, τα σημαντικότερα μέρη και τοπία και φυσικά...τους ανθρώπους του.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;