Κραϊόβα: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την αρχόντισσα της Ρουμανίας

Κραϊόβα , η αρχόντισσα της Ρουμανίας
Πηγή εικόνας: erasmusu.com

Η Κραϊόβα, η αρχόντισσα της Ρουμανίας είναι η έκτη μεγαλύτερη πόλη της Ρουμανίας. Αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πολιτιστικό κέντρο καθώς βρίσκεται σε ίση απόσταση από τα Καρπάθια που βρίσκονται βόρεια αλλά και από τον ποταμό Δούναβη που βρίσκεται νότια. Επίσης, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες πανεπιστημιουπόλεις της Ευρώπης καθώς διαθέτει ένα Πανεπιστήμιο Ιατρικής, ένα Πανεπιστήμιο Φαρμακευτικής, τμήματα Νομικής, Μηχανικών και πολλών άλλων ειδικοτήτων.Παρόλο που δεν αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό θα σας εκπλήξει ευχάριστα με αυτά που προσφέρει. Παρακάτω φαίνονται οι λόγοι.

Σημαντικές πληροφορίες

Η Κραϊόβα, η αρχόντισσα της Ρουμανίας βρίσκεται νοτιοδυτικά στην Ρουμανία. Ανήκει στην επαρχία Ντολζ και είναι η έκτη μεγαλύτερη πόλη της Ρουμανίας. Το κλίμα της είναι ηπειρωτικό με ψυχρούς χειμώνες και ζεστά καλοκαίρια. Η επίσημη γλώσσα είναι τα Ρουμάνικα και το νόμισμα τους είναι το Λέου Ρουμανίας.

Κραϊόβα
Πηγή εικόνας: travelstyle.gr

Αξιοθέατα

Καθεδρικός Αγίου Δημητρίου

Η Κραϊόβα, η αρχόντισσα της Ρουμανίας δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει μεγαλοπρεπή καθεδρικό ναό. Ο Καθεδρικός του Αγίου Δημητρίου είναι ένας μεγαλοπρεπής Ορθόδοξος ναός και θεωρείται η Μητρόπολη της Ολτενίας. Το 1490 ήταν στην μορφή μιας απλής εκκλησίας. Το 1651  ανακαινίστηκε , όμως λόγω κακής κτήσης γκρεμίστηκε  και ξαναχτίστηκε το 1889. Από τότε έως και το 1933 χτίζονταν για να πάρει την μορφή που είναι σήμερα. Το στυλ του Καθεδρικού ναού είναι Βυζαντινό αναγεννησιακό έχοντας ελληνικού τύπου σταυρό. Το έργο υποστηρίχθηκε από το βασιλικό ζεύγος Κάρολο και Ελισάβετ.

Κραϊόβα, η αρχόντισσα της Ρουμανίας
Πηγή εικόνας: discoverdolj.com

Εκκλησία του Μοναστηριού Κόσουνα

Η εκκλησία του Μοναστηριού Κόσουνα αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά κτήρια στην Ρουμανία. Η Κραϊόβα, η αρχόντισσα της Ρουμανίας φιλοξενεί το Μοναστήρι Κόσουνα, το οποίο  αποτελεί το παλαιότερο κτήριο στην Κραϊόβα. Γι’ αυτό το λόγο  το κράτος μερίμνησε για την  τέλεια διατήρηση του. Ύστερα από σεισμούς και φωτιές, το μόνο κτήριο που είχε απομείνει ήταν η εκκλησία. Όλα τα υπόλοιπα μέρη καταστράφηκαν ολοσχερώς.Για το χτίσιμο της εκκλησίας χρειάστηκαν υλικά όπως πέτρα και τούβλο. Η  μοναδική αρχιτεκτονική του σε ρυθμό Βυζαντινό με παραδοσιακά Ρουμάνικα στοιχεία είναι αυτά που κάνουν τον κάθε επισκέπτη να εντυπωσιαζέται.

Οικία Μπανιέι

Η Οικία Μπανιέι αποτελεί το παλαιότερο κτήριο το οποίο χρησιμοποιήθηκε από πολλά πρόσωπα για διαφορετικούς λόγους. Παράδειγμα αποτελεί ότι από το 1718 έως το 1739 χρησιμοποιήθηκε από την Αυστριακή κυβέρνηση. Από το 1850 χρησιμοποιήθηκε ως δικαστήριο  και σχολείο. Από το 1966 έως και τώρα φιλοξενεί το Εθνογραφικό μουσείο της Ολτενίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κραϊόβα
Πηγή εικόνας: gds.ro

Μουσείο Τέχνης της Κραϊόβα

Η Κραϊόβα, η αρχόντισσα της Ρουμανίας δεν θα μπορούσε να μην έχει μουσείο τέχνης. Το Μουσείο Τέχνης της Κραϊόβα ιδρύθηκε το 1954 και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Κραϊόβα. Το μεγαλύτερο μέρος της περιλαμβάνει έργα του Constantin Brancusi. Επίσης, φιλοξενεί έργα σημαντικών Ρουμάνων ζωγράφων όπως Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Vasile Popescu, Stefan Luchian, Theodor Pallady.

Κραϊόβα, η αρχόντισσα της Ρουμανίας
Πηγή εικόνας: danaboots.com

Μουσείο Ολτενίας

Το Μουσείο της Ολτενίας ιδρύθηκε το 1915 και αποτελείται από τρία ξεχωριστά μουσεία. Τα τρία μουσεία είναι το μουσείο εθνογραφίας, το μουσείο ιστορίας και το μουσείο φυσικών επιστημών. Όλες οι συλλογές είναι βασισμένες σε δωρεές που έγιναν το 1908.

Κραϊόβα, η αρχόντισσα της Ρουμανίας
Πηγή εικόνας: en.wikipedia.org

Πάρκο Νικολάε Ρομανέσκου

Το Πάρκο Νικολάε Ρομανέσκου θεωρείται το μεγαλύτερο πάρκο της ανατολικής Ευρώπης και το τρίτο μεγαλύτερο πάρκο της Ευρώπης. Δημιουργήθηκε μεταξύ του 1901 και 1903 από τον Edouard Redont. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του είναι τα εξής: η κρεμαστή γέφυρα, το στοιχειωμένο κάστρο, ο Ιππόδρομος, η λίμνη, ο θόλος του Belvedere, ο ζωολογικός κήπος.

Κραϊόβα, η αρχόντισσα της Ρουμανίας
Πηγή εικόνας: commons.wikipedia.org

Βοτανικός Κήπος

Ο Βοτανικός κήπος της Κραϊόβα είναι ένας επιστημονικός οργανισμός όπου έχει συλλέξει πολλά είδη φυτών από όλη την Ρουμανία με σκοπό ερευνητικό. Ωστόσο, ο χώρος είναι και επισκέψιμος για όποιον θέλει να τον επισκεφτεί. Είναι από τα πιο διάσημα αξιοθέατα της Ρουμανίας.

Κραϊόβα, η αρχόντισσα της Ρουμανίας
Πηγή εικόνας: ttnotes.com

Φαγητό

Η Κραϊόβα, η αρχόντισσα της Ρουμανίας δεν θα μπορούσε να μην προσφέρει παραδοσιακό νόστιμο φαγητό. Ορισμένα από τα παραδοσιακά πιάτα που πρέπει να δοκιμάσετε είναι η σούπα  “ghiveci”. Είναι  ένας συνδυασμός από ρύζι, φασόλια, πατάτες, κολοκύθα , ντομάτα. Επίσης, το “Fikatei” που αποτελείται από τηγανιτά συκωτάκια συνοδευμένα με πουρέ θα σας θυμίσουν ελληνικό φαγητό. Αν σας αρέσει ο πατσάς, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το “Ciorba de Burta”. Τέλος, όπως και στην Ελλάδα έτσι και στην Ρουμανία οι λουκουμάδες έχουν την τιμητική τους. Θα τους βρείτε  με το όνομα “Papanasi” και σερβίρονται με γλυκό του κουταλιού ή μαρμελάδα.

Κραϊόβα, η αρχόντισσα της Ρουμανίας
Πηγή εικόνας: erasmusu.com

Η Κραϊόβα, η αρχόντισσα της Ρουμανίας παρόλο που δεν έχει τουριστική κουλτούρα και δεν είναι δημοφιλής προορισμός , έχει πολλά να προσφέρει σε κάθε επισκέπτη. Αυτή η πόλη συνδυάζει μια πιο μοντέρνα κουλτούρα  με την παραδοσιακή. Θεωρείται πολύ ασφαλής πόλη και δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις άλλες μεγαλουπόλεις της Ρουμανίας. Η αξία του κάθε ταξιδιού διαφαίνεται στην μοναδικότητα του κάθε προορισμού.

Πηγές άρθρου:

  • Κραϊόβα. Ανακτήθηκε από: https://el.wikipedia.org/wiki/Κραϊόβα/( τελευταία πρόσβαση 13.10.2020)
  • Κραϊόβα, η αρχόντισσα της Ρουμανίας. Ανακτήθηκε από: https://www.travelstyle.gr/kraiova-i-archontissa-tis-roymanias/( τελευταία πρόσβαση 13.10.2020)
  • Experience in Craiova, Romania by Iuliana. Ανακτήθηκε από: https://erasmusu.com/en/erasmus-craiova/erasmus-experiences/experience-in-craiova-romania-by-iuliana-177778/( τελευταία πρόσβαση 13.10.2020)
  • Craiova. Ανακτήθηκε από: http://romaniatourism.com/craiova.html/( τελευταία πρόσβαση 13.10.2020)

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κάλλια Μερσίνα

Με λένε Κάλλια Μερσίνα και είμαι 30 ετών. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα ενώ κατάγομαι από τις όμορφες Σέρρες. Αποφοίτησα από την σχολή Ναυπηγών Μηχανικών ενώ συνεχίζω τις σπουδές μου στο Πολυτεχνείο Κρήτης και συγκεκριμένα στο τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης. Τα τελευταία τρία χρόνια ζω στα Χανιά Κρήτης. Λατρεύω τα ταξίδια και το διάβασμα. Η διακόσμηση και το design είναι επίσης το πάθος μου. Άλλωστε η ζωή είναι διαφορετική ύστερα από κάθε ταξίδι.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;