Καζακστάν: Το ταξίδι της ανακάλυψης του ασιατικού κράτους

Καζακστάν: Το ταξίδι της ανακάλυψής του ασιατικού κράτους
Πηγή εικόνας: greelane.com

Το υπερμέγεθες Καζακστάν, που στη διάρκεια των χρόνων πέρασε από ιμπεριαλιστικές επιθέσεις της ρωσικής και βρετανικής αυτοκρατορίας, με σημαντικές μεταβολές να συμβαίνουν στο εσωτερικό της χώρας και της τοπικής κουλτούρας, είναι δυστυχώς άγνωστο από μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. Μια ματιά στον παγκόσμιο χάρτη, και μόνο με το αντίκρισμα της εκτεταμένης αυτής χώρας της Ασίας, είναι αρκετά για να απορροφήσουν μία ικανοποιητική ποσότητα του ενδιαφέροντος και της περιέργειας μας.

Το ίδιο το Καζακστάν και οι κάτοικοί του ενδιαφέρονται να δημοσιοποιήσουν περισσότερο την εικόνα της χώρας ως ταξιδιωτικού προορισμού. Όμως, υπάρχουν κι άλλοι, όχι ντόπιοι, που μερίμνησαν για αυτό. Το γεγονός αυτό μας προδίδει την ανάγκη κάποιων ανθρώπων να μοιραστούν και να οικειοποιήσουν τα προσφερόμενα μίας χώρας που απόλαυσαν, ακριβώς για να μεταδοθεί αυτή η γνώση και σε άλλους. Ένας από αυτούς, είναι ο δημιουργός της φετινής τουριστικής καμπάνιας του Καζακστάν, Dennis Keen. Καταγόμενος από τις Η.Π.Α, αποφάσισε να συμμετέχει σε πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών στο καζακικό κράτος, καταλήγοντας μερικά χρόνια αργότερα να εγκατασταθεί εκεί μόνιμα. Από την καμπάνια, η οποία χρησιμοποιεί την φράση της ταινίας Μπόρατ, “Very nice!”, αναφύεται η έκπληξη των ταξιδιωτών που αντικρίζουν για πρώτη φορά την χώρα και ενθουσιάζονται. Τελικά, τι κράτησε τον Dennis – και όχι μόνο – στο Καζακστάν;

1. Νιώσε αυθεντικός, καζακικός νομάς, μέσα από τις γεύσεις!

Καζακική κουζίνα

Οι νομαδικοί πληθυσμοί στο Καζακστάν εμφανίστηκαν ήδη από τον 15ο αιώνα, αφήνοντας στοιχεία κληρονομιάς και κουλτούρας στο σημερινό κράτος. Είναι σημαντικό, στην προσπάθειά μας για γνωριμία με έναν τόπο, να κατανοούμε εις βάθος τις ρίζες του. Από που προέρχονται οι τωρινές συνήθειες και τι συμβολίζουν. Μάλιστα, όσο πιο ξενικές μας φαίνονται, άλλο τόσο οφείλουμε να καταβάλουμε προσπάθεια. Όχι για να τις αφομοιώσουμε, αλλά να τις νιώσουμε.

Το φαγητό διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο στον δύσκολο κύκλο της ζωής των νομάδων, μία εποχή όπου η πείνα θέριζε χωρίς διακρίσεις. Γι’ αυτό, οι νομάδες έδιναν ιδιαίτερη αξία στο φαγητό, καθώς πίστευαν ότι αυτό δεν γεμίζει απλώς το στομάχι, αλλά προσδίδει έμπνευση και ισχυρό πνεύμα. Κάτι που μάλλον σήμερα θα ονομάζαμε “δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα”. Μερικές από τις συνταγές, οι οποίες συνηθίζονται μέχρι και σήμερα, είναι οι εξής:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

  • Όταν μία κόρη ετοιμαζόταν να παντρευτεί, οι γονείς της ετοίμαζαν το πιάτο “Ulpershek” (ούλπερσεκ) για να της δηλώσουν την αγάπη τους. Έτσι, συμβολικά, το κύριο υλικό του φαγητού είναι μοσχαρίσια καρδιά, συνοδευμένη με διάφορα καρυκεύματα.
  • Όταν μία γυναίκα έχει μόλις γεννήσει, της ετοιμάζουν “Bylamyk”, μία θρεπτική κρέμα που θα βοηθήσει την νέα μητέρα να ξεπεράσει την κατάθλιψη μετά τον τοκετό, να παράγει θρεπτικότερο γάλα, καθώς επίσης να βοηθήσει και το νεογνό να ξεπεράσει ανώδυνα τυχόν κολικούς πόνους. Φτιάχνεται με αλεύρι, βούτυρο, αγελαδινό γάλα, χυμό κεχρί, αλάτι και ζάχαρη. Παρόλα αυτά, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και ο τρόπος παρασκευής.
Καζακστάν
Πηγή εικόνας: weproject.media. Η σούπα Bylamyk. 

2. Γόνιμο έδαφος, που καρποφορεί τουλίπες

Όταν σκεφτόμαστε τουλίπες, πολύ σωστά το μυαλό μας πάει κατευθείαν στην Ολλανδία. Όμως, αυτό που δεν γνωρίζαμε, είναι ότι το Καζακστάν φυτρώνει από μόνο του τουλίπες, χωρίς την παρέμβαση του ανθρώπου. Κάτι σαν… τοπικό φυτό, φυσική πολύχρωμη ομορφιά. Τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, στις περιοχές του Τουρκιστάν, Τζαμπίλ και Αλμάτι, οι κίτρινες, κόκκινες και πορτοκαλί τουλίπες ανθίζουν κάθε χρόνο. Μόνο μία μικρή προσοχή, καθώς απαγορεύεται να κόβονται.

Καζακστάν
Πηγή εικόνας: picfair.com

3. Λίμνη Άλακολ, ή περισσότερο θάλασσα Άλακολ.

Φυσικά, το Καζακστάν δεν περιβάλλεται από θάλασσα. Η λίμνη όμως Άλακολ στο Αλμάτι, είναι τόσο μεγάλη, που φαίνεται να έχει ακτές και κολπάκια που μοιάζουν με τα ελληνικά. Φυσικά, δεν θυμίζουν δεν τίποτα τα καταπράσινα νερά ή την χρυσή άμμο. Αντίθετα, αν θέλαμε να την παρομοιάσουμε με κάτι γνώριμο, θα ήταν η μαύρη παραλία της Σαντορίνης. Μαύρη άμμος και ομπρέλες στοιχισμένες, περιμένουν τους επισκέπτες. Η διαφορά της λίμνης έγκειται στο γεγονός ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Πολλοί επισκέπτονται το μέρος για τα ιαματικά νερά και μαρτυρούν ότι έχουν πράγματι μεγάλη ευεργεσία πάνω τους.

Καζακστάν
Πηγή εικόνας: school.cabar.asia

4. Τοπία που μοιάζουν με επιφάνειες πλανητών

Kiinkerish Tract, ό,τι πιο κοντινό στον πλανήτη Άρη

Κόκκινα βραχώδη τοπία, τοποθετημένα στο εθνικό πάρκο Altyn-Emel, σαν αναπαράσταση φωτογραφιών του πλανήτη Άρη. Σίγουρα αξίζει μία επίσκεψη εκεί, πάντα όμως με την συνοδεία ξεναγού.

Καζακστάν
Πηγή εικόνας: forfun.com

Bozjyra, το μέρος που εμπνεύστηκε από τον πλανήτη Ουρανό

Οι ομοιότητες είναι ολοφάνερες. Όπως μοιάζει από το τηλεσκόπιο ο μεγάλος παγωμένος πλανήτης Ουρανός, έτσι μοιάζει και το μέρος αυτό του Καζακστάν. Μόνο που δεν συμμερίζεται τους πολύ υπό του μηδενός βαθμούς θερμοκρασίας.

Καζακστάν
Πηγή εικόνας: kazakhstan.travel

5. Χρήσιμες πληροφορίες

  • Μεταφορά: Στο Καζακστάν υπάρχουν 20 αεροδρόμια. Η πιο συνηθισμένη μορφή μεταφοράς είναι το τρένο και ακολουθούν το μετρό, τα λεωφορεία και το τραμ, που όλα είναι υπερσύγχρονα και πολύ καλά συντηρημένα.
  • Κλίμα: Το κλίμα είναι ιδιαίτερο, με πολύ κρύους χειμώνες (η πρωτεύουσα Νουρσουλτάν αποτελεί την πιο παγωμένη πρωτεύουσα του κόσμου). Επομένως, θα προτιμηθεί μία επίσκεψη την άνοιξη ή τους καλοκαιρινούς μήνες.
  • Νόμισμα: Νόμισμα είναι το τένγκε (KZT) όπου 10.000 tenge ισοδυναμούν με 19.80 ευρώ.

Αν μπορούσαμε να συνοψίσουμε όλα τα παραπάνω σε μία πρόταση, αυτή θα ήταν: “Το Καζακστάν δεν είναι αυτό που περιμένετε”.

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο: 

  • Stein, J. (2020). Kazakhstan, Reversing Itself, Embraces “Borat” as Very Nice. Ανακτήθηκε από https://www.nytimes.com/2020/10/26/business/kazakhstan-embraces-borat.html. (Τελευταία πρόσβαση 1/11/2020).
  • Kazakhstan Travel. (2020). 5 unexpected reasons to visit Kazakhstan. Ανακτήθηκε από https://kazakhstan.travel/publications/en/121/5-unexpected-reasons-to-visit-kazakhstan. (Τελευταία πρόσβαση 1/11/2020).

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χρύσα Αγγελάκη

Φοιτήτρια του τμήματος Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε του Α.Π.Θ, με μεγάλη αγάπη για την αρθρογραφία. "First i photograph with my eyes, then i write with my heart".

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;