Καφέ-μπιστρό στο Παρίσι: Όλη η ατμόσφαιρα της πόλης

Η μεγαλοπρεπής αξία των καφέ-μπιστρό στο Παρίσι

Αναμφίβολα, η ρομαντική διάθεση που διέρχεται από τα στενά του Παρισιού μέχρι την παριζιάνικη αίσθηση οικειότητας που αναβράζει από μέσα μας σαν γνωστή – ακόμα κι αν ποτέ δεν την έχουμε επισκεφτεί – πηγάζει από τα καφέ-μπιστρό στο Παρίσι. Οι πόλεις συχνά αφήνουν το σημάδι τους, δημιουργούν με έμπνευση και σχεδόν αβίαστα κάτι το πρωτότυπο. Μία κατασκευή, μία συνήθεια, ακόμα και μία ιδέα. Τα καφέ-μπιστρό στο Παρίσι είναι περισσότερο μία ιδέα παρά οτιδήποτε άλλο. Γι’αυτό σε όποιο σημείο του κόσμου κι αν βρεθούμε, τα μικρά καφέ με χαλαρή μουσική και διάθεση μας προκαλούν την παριζιάνικη αύρα.

Τα εν λόγω καφέ απέκτησαν από την απαρχή τους ιδιαίτερο στόχο και σκοπό. Καφετέριες και χώρους συναναστροφής συναντούμε σε όλο τον κόσμο. Ήταν όμως στο Παρίσι του 19ου αιώνα που τα καφέ των βουλεβάρτων, των μεγάλων αυτών λεωφόρων για περιηγήσεις, που εμφανίστηκε η έννοια της “δημόσιας σφαίρας”. Κατά το αρχαιοελληνικό πρότυπο της “αγοράς”, όπου οι πολίτες συγκεντρώνονταν και πραγματοποιούσαν πολιτικές αγορεύσεις, συζητώντας τα δημόσια και κοινά θέματα, ακολούθησαν τα παριζιάνικα καφέ. Εκεί, οι πολίτες συγκεντρώνονταν και μπορούσαν να συζητούν για θέματα της επικαιρότητας, να στοχάζονται, να διαβάζουν ομαδικά και πολλές φορές φωναχτά εφημερίδες, διαδίδοντας τις απόψεις τους και διατηρώντας το δημοκρατικό πνεύμα. Φυσικά, αυτό ίσχυε μονάχα για την προνομιούχα αστική τάξη. Παρ’όλα αυτά, υπήρχαν και περιοχές με καφέ που επιτρεπόταν σε όλους η είσοδος. Τελικά, όλα αυτά μοιάζουν μακράν πέρα από το πρότυπο μίας καφετέριας υπό τα σύγχρονα δεδομένα.

1. Le Select

Το Le Select συγκαταλέγεται ανάμεσα στα διασημότερα καφέ-μπιστρό στο Παρίσι, εξαιτίας της τοποθεσίας του στην πολυσύχναστη λεωφόρο Μονπαρνάς, εκεί όπου άλλοτε συγκεντρώνονταν τα καφέ που μπορούσαν να εισέλθουν και άτομα της εργατικής τάξης. Διατηρεί από το 1920 το ίδιο στυλ, με τις χαρακτηριστικές ψάθινες καρέκλες στην αυλή του και ένα σαλόνι με δερμάτινους καναπέδες στο εσωτερικό του. Όποιο τραπέζι κι αν διαλέξετε να καθίσετε, ενεργοποιείτε την τύχη σας να καθίσετε στην ίδια καρέκλα που έκατσε ο Πάμπλο Πικάσο ή ο Έρνεστ Χέμινγκγουεϊ – έκαστοι θαμώνες του μαγαζιού- όταν έγραφε πολλά από τα βιβλία του.

καφέ-μπιστρό στο Παρίσι
Πηγή εικόνας: wsj.com

2. Hemingway

Την τιμητική του ο γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας έχει και σε ένα άλλο μπαρ στο Παρίσι, το ομώνυμο Hemingway. Βρίσκεται στην οδό Vendome και χωράει μόνο 25 πελάτες, εκλεκτούς όπως και το ίδιο. Όσοι προλάβουν να αποκτήσουν μία θέση στις αρχοντικές δερμάτινες καρέκλες δίπλα από κορνίζες με εικόνες του βιβλίου “Μία κινητή εορτή” του Χέμινγκγουεϊ, θα απολαύσουν κοκτέιλ από τον διπλά τιμημένο ως καλύτερο barman του κόσμου, Colin Field. Το πιο διάσημο κοκτέιλ του ονομάζεται Serendipity. Η λέξη αυτή σημαίνει “η ανακάλυψη που γίνεται τυχαία ή που γίνεται ψάχνοντας κάτι άλλο”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

καφέ-μπιστρό στο Παρίσι
Πηγή εικόνας: in.pinterest.com

3. Le Mesturet

Όπως έχει γίνει ήδη αντιληπτό, τα καφέ-μπιστρό στο Παρίσι έχουν ξεχωριστή θέση στις ζωές των ανθρώπων. Γι’αυτό ευθύνονται κυρίως οι ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι προσπαθούν να διατηρήσουν την παλιομοδίτικη και κοινωνική έννοια των καφέ τους. Θέλουν να αντιμετωπίζονται ως χώροι κοινωνικοποίησης, ως χώροι όπου θα γνωρίζει κανείς καινούριο κάθε φορά κόσμο, που θα συνομιλεί και οι συζητήσεις του δεν θα μοιάζουν σε τίποτα το τετριμμένο, το τυπικό. Να γίνουν ένας χώρος ανταλλαγής διαφορετικών κάθε μέρα ιδεών, ένα στέκι. Αυτό ακριβώς επιδιώκει και ο Alain Fontain, ο ιδιοκτήτης του Le Mesturet, όχι χωρίς επιτυχία. Το μαγαζί είναι ευρύχωρο και αποτελείται από δύο χώρους για φαγητό και ποτό, συνολικά αριθμώντας 117 θέσεις. Σερβίρει μία γκάμα παραδοσιακών γαλλικών φαγητών και ποτών, από μία ειδικά διαλεγμένη ομάδα σεφ στην κουζίνα του.

καφέ-μπιστρό στο Παρίσι
Πηγή εικόνας: lemesturet.com

4. Cafe de la Paix

Το καφέ-μπιστρό Cafe se la Paix βρίσκεται μέσα στο περίφημο Le Gran Hotel και δίπλα στην Όπερα του Παρισιού. Επομένως, το στυλ του είναι επηρεασμένο από την μεγαλοπρέπεια της Όπερας, όπως φυσικά και τα προϊόντα που προσφέρει. Από την ίδρυση του θεωρείται η καρδιά της κοινωνικής ζωής του Παρισιού και αναφέρεται με ζεστή διάθεση από πολλούς γνωστούς συγγραφείς στα έργα τους όπως του Όσκαρ Ουάιλντ. Φυσικά, αποτελεί ακριβότερη επιλογές από όσες έχουν προαναφερθεί, αφού οι τιμές ξεκινούν από 70 ευρώ το άτομο.

καφέ-μπιστρό στο Παρίσι
Πηγή εικόνας: airfrance.com

Για το τέλος

Είναι σχεδόν αδιανόητο κάποιος να επισκεφθεί την πόλη και να μην απολαύσει τα καφέ-μπιστρό στο Παρίσι. Άλλωστε, αυτά είναι ανοιχτά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε πολύ χαμηλές τιμές. Όλη η ατμόσφαιρα της πόλης, με τα στενά σοκάκια, τα μνημεία και τη ρομαντική διάθεση καταλήγουν πάντα σε μία στάση σε ένα από τα πολλά καφέ.

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

  • Harvey, D. (2015). Η πολιτική οικονομία του δημόσιου χώρου. Ανακτήθηκε από https://socialpolicy.gr/2015/05/david-harvey-%CE%B7-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CF%8C%CF%83%CE%B9%CE%BF%CF%85-%CF%87.html. (Τελευταία πρόσβαση 08/07/2020).
  • Ritz Paris. The Hemingway Bar. Ανακτήθηκε από https://www.ritzparis.com/en-GB/fine-dining-paris/bar-hemingway. (Τελευταία πρόσβαση 08/07/2020).
  • Καλαντζή, Γ. (2020). Paris je t’aime: 10 θρυλικά καφέ – μπιστρό στο Παρίσι!. Ανακτήθηκε από https://www.travelstyle.gr/parisi-cafe-magazia-bistro/. (Τελευταία πρόσβαση 08/07/2020).
  • Newsbeast. (2018). Το σήμα κατατεθέν του Παρισιού που κινδυνεύει με εξαφάνιση. Ανακτήθηκε από https://www.newsbeast.gr/weekend/arthro/3800882/to-sima-katatethen-tou-parisiou-pou-kindinevi-me-exafanisi. (Τελευταία πρόσβαση 09/07/2020).

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χρύσα Αγγελάκη

Φοιτήτρια του τμήματος Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε του Α.Π.Θ, με μεγάλη αγάπη για την αρθρογραφία. "First i photograph with my eyes, then i write with my heart".

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;