Μάαστριχτ: Εκεί που «χτυπάει» η καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Μάαστριχτ: Εκεί που «χτυπάει» η καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Πηγή εικόνας: kayak.com

Κάθε φορά που βρίσκεσαι σε αναζήτηση για ταξίδι, οι κινήσεις σου είναι μηχανικές για αναζήτηση μέσω διαδικτύου. Σίγουρα, έχεις ακούσει για την Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πολλοί την αποκαλούν Συνθήκη του Μάαστριχτ, διότι υπογράφτηκε εκεί τον Φεβρουάριο του 1992. Εκτός από θέματα εξωτερικής πολιτικής, το Μάαστριχτ είναι μια πόλη που έχει καλά κρυμμένη την ομορφιά της. Στο σημερινό άρθρο, θα γίνει μια αναφορά σε αυτή την πόλη της Ολλανδίας, όπου «χτυπάει» η καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πού βρίσκεται το Μάαστριχτ

Βρίσκεται στο νότιο κομμάτι της Ολλανδίας. Αποτελεί μάλιστα τη νοτιότερη πόλη ολόκληρης της χώρας. Βρίσκεται μεταξύ Γερμανίας και Βελγίου. Με το τρένο οι αποστάσεις εκμηδενίζονται. Από το Ντίσελντορφ απέχει δύο ώρες, ενώ από τις Βρυξέλλες μόλις μία.

Τι γλώσσα μιλάνε στο Μάαστριχτ

Θα μπορέσεις να επικοινωνήσεις στα γερμανικά, στα βελγικά και φυσικά στα ολλανδικά. Εάν γνωρίζεις ολλανδικά, θα πρέπει να έχεις κατά νου ότι χρησιμοποιούν μια τοπική διάλεκτο γνωστή και ως λιμβουργιανή. Αυτός είναι και ο λόγος που οι κάτοικοι της Ολλανδίας θεωρούν το Μάαστριχτ ως μια ιδιάζουσα περίπτωση πόλης. Αναφέρουν συγκεκριμένα ότι πρόκειται για πόλη της Γερμανίας ή του Βελγίου.

Μάαστριχτ
Πηγή εικόνας: Holland.com

Τι καιρό έχει

Ο καιρός στο Μάαστριχτ είναι πραγματικά απρόβλεπτος. Δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για τη θερμοκρασία της επόμενης μέρας. Βέβαια, από τη στιγμή που έχει αυτή τη γεωγραφική θέση, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι διαφέρει αρκετά με τον καιρό στην Ελλάδα.

Τι πληθυσμό έχει

Θα περίμενε κανείς, λόγω της Συνθήκης που υπογράφτηκε εκεί, (όπως θα δεις παρακάτω) ότι θα έχει πολύ μεγάλο πληθυσμό. Η πραγματικότητα όμως, είναι διαφορετική. Είναι μια μικρή και επαρχιακή πόλη της Ολλανδίας. Ο πληθυσμός της υπολογίζεται στους 120.000 κατοίκους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς θα πάω στο Μάαστριχτ

Για να ταξιδέψεις ως εκεί, δυστυχώς, δεν θα βρεις κάποια απευθείας πτήση από Ελλάδα. Θα χρειαστεί να μεταβείς στο αεροδρόμιο είτε της Θεσσαλονίκης είτε της Αθήνας και να «πετάξεις» για Άμστερνταμ. Από εκεί μπορείς να νοικιάσεις αυτοκίνητο, για να είσαι περισσότερο αυτόνομος στις μετακινήσεις σου. Αν δεν επιθυμείς κάτι τέτοιο, τότε έχεις την δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις τρένο. Η διάρκεια του ταξιδιού είναι μεγάλη, σχεδόν αγγίζει τις πέντε ώρες. Αλλά αυτό δεν χρειάζεται να αποτελέσει αποτρεπτικό παράγοντα στην επιλογή του προορισμού σας. Αντιθέτως, η διαδρομή είναι μαγευτική και δεν θα καταλάβετε πότε θα φτάσετε. Καθ’όλη την διάρκεια της διαδρομής, θα μπορέσετε να δείτε καταπράσινα δάση, αγρούς, λιβάδια, καθώς και ζωάκια όπως άλογα και αγελάδες. Όλα τα παραπάνω, με έναν περίτεχνο τρόπο συνθέτουν ένα παραμυθένιο τοπίο. Όλα μαζί θα μπορέσουν να αποτελέσουν το καταλληλότερο υπόβαθρο, ώστε να φανταστείς την εικόνα της μικρής Ολλανδέζας με τα ξύλινα παπούτσια, τις ξανθιές κοτσίδες με το σκουφάκι και την ολλανδική παραδοσιακή φορεσιά. Αν κάνετε νωρίτερα ηλεκτρονική κράτηση, θα μπορέσετε να εξασφαλίσετε το εισιτήριό σας με έκπτωση 25%.

Μάαστριχτ
Πηγή εικόνας: Φωτογραφία από Joost Korporaal από το Pixabay

Πού μπορώ να μείνω

Με μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο, θα μπορέσετε να βρείτε πληθώρα από επιλογές για τη διαμονή σας. Υπάρχουν παραδοσιακοί ξενώνες φιλοξενίας, ξενοδοχειακές μονάδες και καταλύματα, hostel και airbnb. Οι τιμές κυμαίνονται σε φυσιολογικά επίπεδα. Πιο συγκεκριμένα, οι τιμές ξεκινάνε από 60€/ανά βράδυ. Για τα δεδομένα της Ολλανδίας είναι αρκετά οικονομικά.

Τι συνάλλαγμα θα χρειαστώ

Δεν θα χρειαστεί να μπείτε στη διαδικασία να μετατρέψετε το συνάλλαγμά σας. Το νόμισμα που χρησιμοποιείται για τις συναλλαγές είναι το ευρώ. Αξίζει να γνωρίζετε πως υπάρχει μια ομώνυμη Συνθήκη, γνωστή και ως Συνθήκη Μάαστριχτ. Η Συνθήκη αυτή υπογράφτηκε τον Φεβρουάριο του 1992. Πολλοί τη γνωρίζουν ως Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει λάβει την ονομασία Συνθήκη του Μάαστριχτ, επειδή υπογράφτηκε εκεί.

Η Συνθήκη του Μάαστριχτ αποτέλεσε την αφετηρία για τη δημιουργία ενός ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, του ευρώ. Ήταν το σημείο κλειδί όλων των διαβουλεύσεων και των συνδιασκέψεων που διήρκεσαν για χρόνια, σχετικά με την ενίσχυση του οικονομικού τομέα στην Ευρώπη. Μετά την υπογραφή της Συνθήκη του Μάαστριχτ, οι χώρες της Ευρώπης ενώθηκαν άρρηκτα. Κάποιοι τομείς πολιτικής, όπως η οικονομική και η δημοσιονομική πολιτική εξακολουθούν να ασκούνται σε εθνικό επίπεδο κάθε χώρας. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις, πως κάθε χώρα που εντάσσεται επίσημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να παραχωρήσει ένα μέρος της κυριαρχίας της στα αντίστοιχα θεσμικά όργανα, για να μπορέσει να επωφεληθεί με το πλήρωμα του χρόνου.

Μάαστριχτ
Πηγή εικόνας: pinterest.com

Τι μπορώ να δω στο Μάαστριχτ

Selexyz Dominicanen: Για τους λάτρεις των βιβλίων, το Selexyz Dominicanen θα αποτελέσει τον επίγειο παράδεισό τους. Το βιβλιοπωλείο αυτό είναι το ωραιότερο της Ευρώπης, ενώ συγκαταλέγεται μέσα στα 10 ωραιότερα σε ολόκληρο τον κόσμο. Βρίσκεται μέσα σε μια παλιά γοτθική Δομινικανή εκκλησία (εξού και το όνομα) που χρονολογείται από το 1924. Σχεδόν έναν αιώνα πίσω! Η διακόσμησή του αποτελείται κυρίως από σίδερο και ξύλο. Εκεί, σου δίνεται η δυνατότητα, καθώς διαβάζεις, να απολαμβάνεις το ρόφημά σου.

Sint Servaas: Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Σερβάτιου είναι ο πιο παλιός σε ολόκληρη την Ολλανδία. Χρονολογείται πίσω στον 6ο αιώνα. Πολλοί τον συγχέουν με κάστρο, λόγω της εμφάνισής του. Η διακόσμησή του θα σας καθηλώσει!

Το άγαλμα του Ντ΄Αρτανιάν: Λίγο έξω από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Σερβατίου με κατεύθυνση προς το πάρκο, θα συναντήσεις το άγαλμα του ντ’Αρτανιάν. Ήταν ο αρχηγός των σωματοφυλάκων του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΔ’. Σε αυτόν ανήκει και η φράση που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας, «Όλοι για έναν και ένας για όλους».

City park: Αν ο καιρός είναι με το μέρος σας, τότε μια επίσκεψη στο πάρκο της πόλης είναι η ιδανική επιλογή. Για να φτάσετε εκεί, θα πρέπει να περάσετε κάτω από τη λευκή γέφυρα. Πρόκειται για μια τοποθεσία που αγγίζει την τελειότητα. Υπάρχει συντριβάνι και λιμνούλα, καθώς όλα αυτά είναι δίπλα στο κεντρικότερο δρόμο της πόλης. Η πλήρης αντίθεση που περιπλέκεται τόσο αρμονικά, σίγουρα αξίζει την επίσκεψή σας.

Bonnefantenmuseum: Για όσους συνδέουν τα ταξίδια τους με επίσκεψη σε μουσεία θα έχουν την τιμητική τους. Στο Μάαστριχτ υπάρχει το Μουσείο Καλών Τεχνών και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Κάθε χρόνο «μαγνητίζουν» χιλιάδες επισκέπτες.

City Park, Maastricht
Πηγή εικόνας: twitter.com City Park

Ιδανική περίοδος επίσκεψης

Η ιδανικότερη περίοδος επίσκεψης στο Μάαστριχτ είναι αναμφίβολα τα Χριστούγεννα. Η πόλη φαντάζει σαν να έχει «ξεπηδήσει» από τις σελίδες κάποιου παραμυθιού. Αξίζει να γνωρίζεις ότι τα Χριστούγεννα και την περίοδο του Καρναβαλιού είναι οι μέρες που το Μάαστριχτ γεμίζει ασφυκτικά από κόσμο. Ξεχωρίζει αρκετά ανάμεσα στις πόλεις της Ολλανδίας, κυρίως επειδή είναι χωρισμένο στη μέση. Βρίσκεται, δηλαδή, στις δύο πλευρές του ποταμού Μέουζε. Πρόκειται για την παλαιότερη πόλη σε ολόκληρη την Ολλανδία. Είναι γεμάτη με πλακόστρωτα και γραφικά δρομάκια. Θαυμασμό προκαλούν τα επιβλητικά κτήρια, που δεσπόζουν σε κάθε σημείο της πόλης. Οι περισσότεροι κάτοικοι δεν χρησιμοποιούν αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις τους εντός της πόλης, αλλά ποδήλατο. Άλλωστε, γενικά η Ολλανδία χαρακτηρίζεται ως η πιο «πράσινη» χώρα της Ευρώπης. Το Μάαστριχτ, συνήθως, αρέσει σε κάθε επισκέπτη που πηγαίνει για πρώτη φορά. Δεν πρόκειται για κάποια τυχαία πόλη άλλωστε. Είναι η πόλη, που μαζί με τις Βρυξέλλες, έχουν διεθνή ακτινοβολία. Άξιο αναφοράς είναι, επίσης, πως τα τελευταία δέκα χρόνια έχει δημιουργηθεί μια σειρά από Ινστιτούτα. Για παράδειγμα, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης, το Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών και πολλά άλλα. Δεν είναι περίεργο το γεγονός πως ένας μεγάλος αριθμός φοιτητών επιλέγουν το Μάαστριχτ για μεταπτυχιακές σπουδές.

Μάαστριχτ
Πηγή εικόνας: amimagazine.gl

Αν επιθυμείς να νιώσεις την «καρδιά» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να κλείσεις εισιτήρια για Μάαστριχτ!

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

  • Μάαστριχτ: Μάαστριχτ, οδηγός  για την πόλη από μια Ελληνίδα φοιτήτρια του εξωτερικού, Ανακτήθηκε από : https://tisfanistisfanikeoraio.wordpress.com (τελευταία πρόσβαση 02.06.2020)
  • Μάαστριχτ: Νοέμβριος- Σαββατοκυριακάτικη εκδρομή στο ηλιόλουστο Μάαστριχτ της Ολλανδίας, Ανακτήθηκε από :https://pepore.com/2014/11/02/%CE%BD%CE%BF%CE%AD%CE%BC%CE%B2%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CF%83%CE%B1%CE%B2%CE%B2%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BA%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AC%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CE%B5%CE%BA%CE%B4%CF%81%CE%BF/europa.eu (τελευταία πρόσβαση 02.06.2020)
  • Μάαστριχτ: Συνθήκη του Μάαστριχτ | Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ανακτήθηκε από : https://www.europarl.europa.eu/about-parliament/el/in-the-past/the-parliament-and-the-treaties/maastricht-treaty (τελευταία πρόσβαση 02.06.2020)

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Σιόκρη

Η Χριστίνα Σιόκρη είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης & Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος με αντικείμενο την Διακυβέρνηση & τις Δημόσιες πολιτικές και εξειδίκευση στον αμφίσημο όρο του φαινομένου του λαϊκισμού. Της αρέσει να τραγουδάει, να ταξιδεύει και έχει ιδιαίτερη αγάπη στα ζώα αλλά λίγο παραπάνω στο δικό της. Μότο της : Sometimes we need a little magic και being normal is boring. Με ρίζες από την πόλη του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ετοιμαστείτε να σας ταξιδέψει..

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;