Dark Tourism: Νέα τάση στον τουρισμό και οι δημοφιλείς προορισμοί του

Dark Tourism-Chernobyl
Πηγή Εικόνας: civitatis.com

Σήμερα υπάρχει μια τάση για ένα νέο είδος τουρισμού, αυτό του Dark Tourism ή αλλιώς του μακάβριου ή σκοτεινού τουρισμού. Ο Dark Tourism εξαπλώνεται ραγδαία στις μέρες μας και είναι πιο δημοφιλής στο εξωτερικό. Τι εννοούμε όμως όταν μιλάμε για Dark Tourism; Με την τάση του “σκοτεινού ή μακάβριου τουρισμού” εννοούμε τα τουριστικά αξιοθέατα που συνδέονται με τον πόλεμο, τη γενοκτονία και τη δολοφονία. Επίσης, με τα τραγικά γεγονότα, τα νεκροταφεία, τις κατακόμβες, τα στοιχειωμένα μέρη και τις περιοχές που έχουν γίνει διάφορες πυρηνικές ή φυσικές καταστροφές.

Στην Ελλάδα υπάρχουν κάποιοι προορισμοί dark tourism, αλλά στο εξωτερικό περισσότεροι. Στο εξωτερικό η τάση αυτή του τουρισμού είναι πιο διαδεδομένη, αφού κάθε χρόνο την επιλέγουν πολλοί τουρίστες από όλο τον κόσμο. Σε αυτό το άρθρο λοιπόν, θα σας ταξιδέψω στους πιο δημοφιλείς μακάβριους προορισμούς. Είσαστε έτοιμοι για ένα διαφορετικό ταξίδι; Ποιοι θα τολμήσουν να το κάνουν; Σίγουρα θα είναι ένα ταξίδι εμπειρίας που θα σας μείνει αξέχαστο!

Ground Zero-Νέα Υόρκη

Το Ground Zero σηματοδοτεί την τοποθεσία ενός από τα πιο συγκλονιστικά γεγονότα στην ιστορία των ΗΠΑ και στη συνέχεια ολόκληρου του κόσμου. Στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 η περιοχή Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου δέχτηκε επίθεση από τους τρομοκράτες της Αλ Κάιντα που κατέλαβαν δύο από τα αεροσκάφη αμερικανικών αερογραμμών. Στη συνέχεια πέταξαν στους νότιους και βόρειους πύργους. Αυτό προκάλεσε άμεσες πυρκαγιές και σοβαρές ζημιές που οδήγησαν στην κατάρρευση των πύργων. Η επίθεση στο World Trade Center (WTC) της Νέας Υόρκης στοίχισε τη ζωή σχεδόν 3000 ανθρώπων και σύντομα έγινε γνωστή ως «Ground Zero».

Ακόμη και πριν από την καταστροφή οι Δίδυμοι Πύργοι ήταν πόλος έλξης από τουρίστες από όλο τον κόσμο. Τώρα, η περιοχή προσελκύει ακόμη περισσότερους τουρίστες που θα ήθελαν να τιμήσουν τους νεκρούς, να κατανοήσουν πραγματικά τι συνέβη και να προβληματιστούν σχετικά με τα γεγονότα.

Η περιοχή αποτελείται από δύο μαύρες τρύπες που έχουν γίνει τετραγωνικές λίμνες, που πλαισιώνονται από το μάρμαρο με τα ονόματα των θυμάτων. Μέσα σε αυτές τις πισίνες το νερό συνεχίζει να πέφτει σε στρώματα για να αντιπροσωπεύει την ανακλώμενη απουσία. Με τα χρόνια το Εθνικό Μουσείο της 11ης Σεπτεμβρίου προστέθηκε δίπλα στο μνημείο και χρησιμεύει ως εθνικό ίδρυμα που λογοδοτεί για την έκθεση των φρικιαστικών γεγονότων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Dark Tourism-Ground Zero
Πηγή εικόνας: holidayme.com

Άουσβιτς-Πολωνία

Βρίσκεται στο Oswiecim στη Νότια Πολωνία. Αυτό το ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης είναι ένα μέρος όπου τουλάχιστον 1,1 εκατομμύρια κρατούμενοι έχασαν τη ζωή τους, περίπου το 90 τοις εκατό από αυτούς Εβραίοι. Οι συνθήκες διαβίωσης στο στρατόπεδο ήταν εξαιρετικά βάναυσες. Πολλοί από εκείνους που δεν σκοτώθηκαν στους θαλάμους αερίων πέθαναν από την πείνα, την καταναγκαστική εργασία, τις μολυσματικές ασθένειες, τις μεμονωμένες εκτελέσεις ή τα απάνθρωπα ιατρικά πειράματα.

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το στρατόπεδο έγινε κυρίαρχο σύμβολο του Ολοκαυτώματος και το 1947 η Πολωνία ίδρυσε ένα μουσείο στο στρατόπεδο. Ένα από τα δωμάτιά του είναι στοιβαγμένα με χιλιάδες ζευγάρια γυαλιά, ένα άλλο με παπούτσια και το τελευταίο με τρίχες από τα θύματα.

Η λέξη Άουσβιτς από μόνη της αντιπροσωπεύει τη φρίκη του Ολοκαυτώματος στην Πολωνία. Ήταν το μεγαλύτερο και πιο θανατηφόρο από όλα τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και στρατόπεδα θανάτου. Η περιοχή στα νοτιοανατολικά της Πολωνίας μετατράπηκε σε μνημείο μετά το τέλος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πρωταρχικός τουριστικός προορισμός. Ένας προορισμός Dark Tourism.  Σήμερα πάνω από δύο εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται την περιοχή ετησίως.
Dark Tourism- Άουσβιτς
Πηγή εικόνας: www.wikipedia.org

Τσερνόμπιλ-Ουκρανία

Το Τσερνόμπιλ ήταν απλά ένα συνηθισμένο παλιό μικρό χωριό σε μια απομακρυσμένη βόρεια γωνία της Ουκρανίας. Στη δεκαετία του 1970 με 1980 κατασκευάστηκε το τεράστιο πυρηνικό εργοστάσιο στην περιοχή και πήρε το ίδιο όνομα. Τότε έγινε μια τεράστια πόλη με πολλούς κατοίκους. Οι κάτοικοι που δούλευαν στο εργοστάσιο ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή με τις οικογένειές τους. Η κακή φήμη του ήρθε το 1986 μετά από το καταστρεπτικό ατύχημα σε αυτές τις εγκαταστάσεις. Τώρα το όνομά του αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη πυρηνική καταστροφή που έγινε ποτέ.

Pripyat λέγεται η πόλη όπου η καταστροφή του Τσερνόμπιλ συνέβη τον Απρίλιο του 1986. Ήταν το χειρότερο ατύχημα με πυρηνικά εργοστάσια στην ανθρώπινη ιστορία. Η φωτιά απελευθέρωσε μεγάλες ποσότητες ραδιενεργών σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, τα οποία εξαπλώθηκαν σε μεγάλο μέρος της δυτικής ΕΣΣΔ και της Ευρώπης. Κατά τη διάρκεια του ίδιου του ατυχήματος, 31 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, αλλά αργότερα πολλοί πέθαναν από καρκίνο. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί από την τραγωδία.
Μετά την καταστροφή, κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι η περιοχή θα γινόταν μια μέρα ένα νέο και συναρπαστικό τουριστικό αξιοθέατο του Dark Tourism. Όταν η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι οι τουρίστες θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν σύντομες και εξαιρετικά ρυθμιζόμενες επισκέψεις στη ζώνη αποκλεισμού 30 μιλίων γύρω από τον αντιδραστήρα που εξερράγη, πολλοί ήταν αυτοί που έκαναν την αρχή. To Pripyat είναι μια εγκαταλειμμένη πόλη, όπως την άφησαν κατά τη στιγμή της τραγωδίας και μοιάζει με σκηνή μιας ταινίας μετά την αποκάλυψη!
Dark Tourism -Chernobyl
Πηγή εικόνας: lifegate.it

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

  • Dark Tourism. Ανακτήθηκε από: www.darktourism.com (Τελευταία Πρόσβαση 24.09.2020).
  • 25 Dark tourism sites that you won’t want to spend a night at. Ανακτήθηκε από:. https://list25.com/25-dark-tourism-sites-you-wont-want-to-spend-a-night-at/ (Τελευταία Πρόσβαση 24.09.2020).
  • Top 18 Dark Tourism Destinations in the World. Ανακτήθηκε από: https://medium.com/urbansurf/top-18-dark-tourism-destinations-in-the-world-951dda71e3b4 (Τελευταία Πρόσβαση 24.09.2020).

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Σοφία Πανούση

Είμαι η Σοφία που μου αρέσει να ταξιδεύω, να διαβάζω λογοτεχνία, να μαγειρεύω και να φροντίζω την οικογένεια μου. Μαζί θα ταξιδέψουμε με τα άρθρα μου και θα γυρίσουμε όλον τον κόσμο!!! Θα σας πάω εκεί που δεν μπορείτε να πάτε αλλά μπορεί ο νους και η καρδιά σας!!!!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;