Cinque Terre: 72 ώρες στην πολύχρωμη γωνιά της Ιταλίας

Cinque Terre: 72 ώρες στην πολύχρωμη γωνιά της Ιταλίας
Πηγή εικόνας: tripsavvy.com

Γιατί να επιλέξω 3 μέρες στα χωριά Cinque Terre;

Τι κι αν σε κάποιες περιόδους της ζωής μας η υπεκφυγή από το μονόδρομο των διακοπών μοιάζει σενάριο αδύνατο; Στην κοντινή Ριβιέρα της Ιταλίας, τα πέντε χρωματιστά χωριά Cinque Terre (Τσίνκουε Τέρρε), ίσως περιπαίζουν το χρόνο. Οι ώρες των τριών ημερών που θα χρειαστεί να κλέψετε από τη διαμονή στην πόλη σας, θα προστεθούν εμπλουτισμένες στις ώρες των χαλαρών αλλά συνάμα ζωντανών στιγμών σας. Τα αλλοτινά χωριά των ψαράδων είναι τόσο μικρά που δύσκολα θα έμενε κανείς περισσότερες από μία μέρες στο καθένα. Ωστόσο, παρά την εμφάνισή τους ως απομονωμένα, σφύζουν από ζωή, καλό φαγητό και ποτό, μονοπάτια διαδρομών, πλατείες και γραφικά Μεσογειακά σκηνικά. Αν η αναζωογόνηση είναι αυτό που προσδοκάτε, αφιερώστε στα χωριά Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola και Romaggiore 72 ώρες για το αντίτιμο των έξυπνων κοντινών διακοπών.

Μετακίνηση

Το κοντινότερο αεροδρόμιο για να φτάσετε στα Cinque Terre είναι της Γένοβας που φέρει το όνομα “Genoa Cristoforo Colombo Airport”, με πτήση διαρκείας περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά. Έπειτα, με το αστικό λεωφορείο “SP” θα φτάσετε στον σταθμό των τρένων στην πλατεία Plazza del Principe, όπου θα βγάλετε εισιτήριο για το πρώτο χωριό, το Monterosso al Mare. Το άγχος και οι ευθύνες σας σταματούν κάπου εδώ, κι αν ακόμη αναρωτιέστε τι θα προλάβετε να κάνετε σε τρεις μόλις μέρες, ο αναλυτικός οδηγός σας είναι ήδη έτοιμος!

Ημέρα 1η

Πρωί: Η μοναδική έγνοια της ημέρας: Εγκατάσταση στο ξενοδοχείο

Παρά την παράκτια θέση των χωριών, το Monterosso al Mare είναι το μοναδικό με παραλία, επομένως προκειμένου οι εν λόγω διακοπές να μην είναι υποσχόμενες μόνο στα λόγια, προτιμήστε το ως την προσωρινή “βάση σας”. Όσο αντιφατικό κι αν ακούγεται αυτό, θα νιώσετε το χωριό ως βάση σας ακόμα κι αν περάσετε εκεί λίγες μόνο ώρες. Τα ξενοδοχεία είναι ακριβά στην περιοχή, ωστόσο το Zia Letizia Bed and Wine συνδυάζει την καλύτερη σχέση ποιότητας τιμής.

Cinque Terre
Πηγή εικόνας: tripadvisor.com.gr. Θέα από το ξενοδοχείο Zia Letizia Bed and Wine.

Μεσημέρι: Χαλάρωση στην παραλία

Η μοναδική, αλλά ωστόσο ευρύχωρη, οργανωμένη παραλία στα Cinque Terre είναι η Spiaggia di Fegina, μία παραλία που δεν υστερεί σε σχέση με τα ελληνικά κολπάκια των νησιών.

Cinque Terre
Πηγή εικόνας: nssmag.com

Απόγευμα:

Χρησιμοποιήστε για τη μετακίνησή σας το τρένο και περάστε μέσα σε 2-5 λεπτά στο επόμενο χωριό, Vernazza. Το εισιτήριο κοστίζει για μία ημέρα με απεριόριστο αριθμό διαδρομών 7,5 ευρώ, ενώ για δύο ημέρες 14,5 ευρώ. H Vernazza ολόκληρη μοιάζει με την παραγκωνισμένη και σε σμίκρυνση κεντρική πλατεία κάποιας παράκτιας πόλης. Το λιμάνι είναι τόσο μικρό που ένα μόλις λεπτό είναι αρκετό να το διασχίσεις. Παρ’όλα αυτά, ο συνδυασμός των κατά κύριο λόγο ροζ αποχρώσεων των σπιτιών θα σας οδηγήσουν μέσω της οδού Via Roma στην πλατεία του χωριού, η οποία περιτριγυρίζεται από μία πληθώρα επιλογών για φαγητό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Cinque Terre
Πηγή εικόνας: booking.com

Βράδυ: Εξερεύνηση

Αφιερώστε το βράδυ για μικρές αλλά ξεχωριστές εξορμήσεις. Δε χρειάζεται το μέρος να είναι χαοτικά μεγάλο για να ανακαλύψετε κρυμμένα μέρη. Κοντά στον σταθμό βρείτε μία βραχώδη πύλη που περνιέται για σπηλιά και περάστε μέσα από αυτήν. Θα σας οδηγήσει σε μία παραλία που παρόλο που δεν ενδείκνυται για μπάνιο, είναι ιδανική για χαλάρωση πάνω στα βράχια. Επίσης, μην παραλείψετε τη βραδινή βόλτα στο λιμανάκι. Αφού πλέον έχετε προμηθευτεί το εισιτήριό σας για το τρένο, επιστρέψτε πίσω στο ξενοδοχείο.

Cinque Terre
Πηγή εικόνας: roomartina.it

Ημέρα 2η

Πρωί: Επόμενη στάση, Prossima fermata: Corniglia

Αφού η πρώτη μέρα ήταν χαλαρωτική στο έπακρο, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να μην ανεβείτε τα 382 σκαλιά που θα σας οδηγήσουν στο μοναδικό, από τα 5, ορεινό χωριό των Cinque Terre. Κατεβείτε στη στάση της Corniglia και απολαύστε την ανάβαση.

Corniglia
Πηγή εικόνας: kevmrc.com

Μεσημέρι: Σε γνώριμα μέρη

Παραμείνετε στο χωριό αυτό για το μεσημέρι, καθώς εκεί θα βρείτε παραδοσιακά καφενεία και καφέ σε μικρές αυλές οικογενειακών επιχειρήσεων. Φυσικά, οι τιμές είναι ευνοϊκότερες από αυτές τον υπολοίπων χωριών. Για την αλλαγή, χαρείτε τη θάλασσα από ψηλά.

Cinque Terre
Πηγή εικόνας: livingnomads.com

Απόγευμα και βράδυ: Για του λάτρες του φαγητού και του ποτού

Επιβιβαστείτε στο τρένο και σε 5 λεπτά έχετε πλέον φτάσει στην Manarola. Χτισμένη πάνω σε έναν απότομο βράχο και με πολλαπλά επίπεδα στο πέρασμά της, η Manarola είναι ίσως το πιο ζωντανό χωριό. Τα μαγαζιά σε κάθε δρόμο του μικροσκοπικού αυτού πολύχρωμου μέρους δημιουργούν μία μόνιμη αίσθηση ζωηράδας. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Δοκιμάστε το παραδοσιακό lemoncello που σερβίρεται σε όλα τα μαγαζιά, δοκιμάστε το γνήσιο ιταλικό παγωτό στο “Gelateria 5 Terre” και φαγητό από το πιο τουριστικό -δικαιολογημένα- μαγαζί της περιοχής, Nessun Dorma.

Πηγή εικόνας: tripsavvy.com

Ημέρα 3η

Πρωί: Τελευταία έκπληξη

Κατευθυνθείτε στο τελευταίο χωριό των διακοπών σας, Riomagiore. Αυτό δεν αρκέστηκε σε μία πλαγιά, αλλά είναι χτισμένο και από τις δύο του πλευρές αμφιθεατρικά, στο κέντρο του οποίου καταλήγει η γραφική βραχώδης και στενή μαρίνα. Απολαύστε τον ανηφορικό δρόμο από τη μαρίνα μέχρι τα στενάκια με ένα καφέ στο χέρι.

Cinque Terre
Πηγή εικόνας: parconazionale5terre.it

Μεσημέρι: Επιστροφή στην “βάση”

Αν έχετε υπολειπόμενο χρόνο, απολαύστε μία τελευταία βουτιά στη “βάση” σας, το Monterosso al Mare. Διαφορετικά, ο δρόμος θα σας οδηγήσει πάλι πίσω στον τόπο σας.

Για το τέλος

Αναμφίβολα, το ταξίδι αυτό στα Cinque Terre θα σας χαλαρώσει και θα σας προσφέρει την ψευδαίσθηση της επίσκεψης διαφορετικών πόλεων, ενώ στην ουσία οι εναλλασόμενες περιοχές απήχαν η μία από την άλλη λίγα λεπτά. Επιπλέον, η ιταλική ριβιέρα βρίσκεται κοντά στην Ελλάδα και η πτήση είναι σύντομη και οικονομική. Δε χρειάζεται να αφιερώσετε για τις παραπάνω δραστηριότητες ούτε περίσσιο από το χρόνο σας ούτε από τα χρήματά σας.

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

  • Demie (2019). Mini ταξίδι σε Cinque Terre-Genova. Ανακτήθηκε από https://www.travelstories.gr/community/threads/mini-%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%AF%CE%B4%CE%B9-%CF%83%CE%B5-cinque-terre-genova.60808/. (Τελευταία πρόσβαση 25/07/2020).
  • Travelen. (2019). Cinque Terre, απόδραση με χρώμα 5 αστέρων. Ανακτήθηκε από https://travelen.eu/cinque-terre-%CE%B1%CF%80%CF%8C%CE%B4%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CE%BC%CE%B5-%CF%87%CF%81%CF%8E%CE%BC%CE%B1-5-%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AD%CF%81%CF%89%CE%BD/. (Τελευταία πρόσβαση 25/07/2020).
  • Κόκουβας, Γ. (2014). Cinque Terre: Ιταλική ριβιέρα επί πέντε.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χρύσα Αγγελάκη

Φοιτήτρια του τμήματος Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε του Α.Π.Θ, με μεγάλη αγάπη για την αρθρογραφία. "First i photograph with my eyes, then i write with my heart".

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;