9+1 πιο φιλικές προς το περιβάλλον πόλεις στην Ευρώπη

φιλικές προς το περιβάλλον πόλεις
Πηγή εικόνας: pocketmags.com

Όταν σκεφτόμαστε τα μεγάλα αστικά κέντρα, σίγουρα μας έρχεται στο νου το καυσαέριο, η ρύπανση και η φασαρία που επικρατεί. Για κάποιες ευρωπαϊκές πόλεις, ωστόσο, οι έντονοι ρυθμοί ζωής δεν είναι απαραίτητα συνυφασμένοι με τη μόλυνση και την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, αφού έχουν γίνει σημαντικά βήματα για τη δημιουργία μιας πιο «πράσινης» καθημερινότητας. Αν θέλετε να ταξιδέψετε σε ένα τέτοιο μέρος και να βιώσετε έναν πιο οικολογικό τρόπο ζωής, τότε συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε ποιες είναι οι 9+1 πιο φιλικές προς το περιβάλλον πόλεις στην Ευρώπη.

Ρέικιαβικ

Οι κάτοικοι του Ρέικιαβικ και η κυβέρνηση της Ισλανδίας προσπαθούν συνεχώς να βρίσκουν οικολογικές λύσεις για την καθημερινότητά τους. Συγκεκριμένα, η πόλη βασίζεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την παροχή θερμότητας κατά 90%, ενώ εδώ και δύο δεκαετίες γίνεται μεγάλη προσπάθεια για αντικατάσταση όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς με λεωφορεία που χρησιμοποιούν μόνο υδρογόνο ως καύσιμο. Μερικοί ταξιδιώτες επιλέγουν να μείνουν στο ξενοδοχείο ION Adventure Hotel, 1 ώρα έξω από το Ρέικιαβικ, το οποίο διαθέτει μεγάλα παράθυρα με θέα στις εγκαταστάσεις παραγωγής γεωθερμικής ενέργειας, σεντόνια από οργανικά υλικά και ντουζιέρες που λειτουργούν με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον.

φιλικές προς το περιβάλλον πόλεις
Πηγή εικόνας: booking.com

Άμστερνταμ

Στη λίστα με τις πιο φιλικές προς το περιβάλλον πόλεις συγκαταλέγεται και το Άμστερνταμ, όπου το ποδήλατο αποτελεί το πιο κοινό μέσο μετακίνησης για ντόπιους και τουρίστες, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Είναι το ιδανικό μέρος για όσους αγαπούν την εξερεύνηση με το ποδήλατο, αφού οι δρόμοι είναι ειδικά διαμορφωμένοι, ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος ατυχήματος. Σε διάφορα σημεία του υπάρχουν τα λεγόμενα «Tree WiFi», δηλαδή δέντρα τα οποία προσφέρουν δωρεάν WiFi, όταν η ποιότητα του αέρα είναι καλή, δίνοντας έτσι κίνητρο στους κατοίκους να μη ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα. Επίσης, η Climate Street είναι μια οδός στο κέντρο της πόλης στην οποία τοποθετήθηκαν ηλιακά πάνελ στις στάσεις των λεωφορείων, με στόχο την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας.

φιλικές προς το περιβάλλον πόλεις
Πηγή εικόνας: virgin.com

Στοκχόλμη

Η πρωτεύουσα της Σουηδίας αποτελεί μία από τις πιο οικολογικές πόλεις του πλανήτη και το 2010 στέφθηκε Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Οι κάτοικοί της έχουν έντονη οικολογική συνείδηση, φροντίζουν να μην υπάρχουν απορρίμματα στους δημόσιους χώρους, χρησιμοποιούν ποδήλατα για τις μετακινήσεις τους και ανακυκλώνουν τα περισσότερα υλικά σε ειδικούς κάδους που είναι διαθέσιμοι στο υπόγειο κάθε κτηρίου. Το 30% της έκτασής της αποτελείται από χώρους πρασίνου, οι οποίοι υπολογίζονται γύρω στους 1.000 συνολικά, ενώ το νερό στις λίμνες της είναι τόσο καθαρό που ευνοείται η αναπαραγωγή για πολλά είδη ψαριών. Αν την επισκεφτείτε, θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε ατελείωτες βόλτες στα όμορφα πάρκα της και τους πεντακάθαρους δρόμους της.

φιλικές προς το περιβάλλον πόλεις
Πηγή εικόνας: openaccessgovernment.org

Μάλμε

Ακόμα μία σουηδική πόλη, το Μάλμε, ανήκει στις πιο φιλικές προς το περιβάλλον πόλεις στην Ευρώπη. Εδώ, περίπου ο μισός πληθυσμός της πόλης κινείται με ποδήλατα, ενώ ο υπόλοιπος προτιμά τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Χρησιμοποιούνται εκτεταμένα οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το 50% των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων της Σουηδίας βρίσκονται στο Μάλμε, κάτι που συμβάλλει πολύ στην εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου η μέρα διαρκεί πολλές ώρες. Υπάρχουν, επίσης, πολλά πάρκα που επιλέγουν τόσο οι ντόπιοι όσο και οι τουρίστες τα οποία είναι ιδανικά για περίπατο, ποδήλατο, βαρκάδα και άλλες δραστηριότητες κοντά στη φύση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

φιλικές προς το περιβάλλον πόλεις
Πηγή εικόνας: travelstyle.gr

Ζυρίχη

Η όμορφη αυτή ελβετική πόλη εκτός από την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική που έχει, αποτελεί μία από τις πιο φιλικές προς το περιβάλλον πόλεις στην Ευρώπη, αλλά και τον κόσμο. Πρωτοπορεί στην ανακύκλωση, αφού κάθε σπίτι διαθέτει πολλαπλούς κάδους ανακύκλωσης, ξεχωριστούς για κάθε υλικό και τα υπόλοιπα απορρίμματα συλλέγονται συγκεκριμένη ημέρα και ώρα της εβδομάδας με όριο στην επιτρεπόμενη ποσότητα. Η προστασία του φυσικού πλούτου και η εναρμόνιση με τη φύση μαθαίνεται στα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία, μέσα στο σχολείο. Αν ποτέ επισκεφτείτε τη Ζυρίχη, θα νιώσετε ότι βρίσκεστε σε μία πεντακάθαρη πόλη με φρέσκο αέρα και καθόλου ατμοσφαιρική ρύπανση, πρακτικά θα μπορείτε να καθίσετε στο οδόστρωμα!

φιλικές προς το περιβάλλον πόλεις
Πηγή εικόνας: ttrweekly.com

Κοπεγχάγη

Η Κοπεγχάγη αποτελεί και αυτή μία από τις πιο φιλικές προς το περιβάλλον πόλεις στην Ευρώπη και μάλιστα το 2014 ψηφίστηκε ως Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Οι κάτοικοι έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν βιολογικά αγροκτήματα και να επιλέξουν μόνοι τους τα λαχανικά τους, ενώ οι σπουδαστές και οι μαθητές προτιμούν να πηγαίνουν στη σχολή ή το σχολείο με το ποδήλατο, όπως επίσης και μερικοί εργαζόμενοι. Υπάρχουν παιδικές χαρές που χρησιμοποιούν δέντρα ως κούνιες ή τσουλήθρες και λειτουργούν, επίσης, κέντρα φύσης για όσους θέλουν να παρατηρήσουν τη φύση και να μάθουν γι’ αυτή μέσα από έρευνες και πειράματα. Ακόμη, υπάρχει η δυνατότητα μεταπώλησης χρησιμοποιημένων αντικειμένων σε χαμηλές τιμές, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του περιβαλλοντικού αντίκτυπου από την υπερκατανάλωση. Σε όλες αυτές τις δραστηριότητες οικολογικού χαρακτήρα μπορούν να συμβάλλουν και οι επισκέπτες, βιώνοντας έτσι μια ξεχωριστή εμπειρία στο ταξίδι τους.

φιλικές προς το περιβάλλον πόλεις
Πηγή εικόνας: theculturetrip.com

Ελσίνκι

Η πρωτεύουσα της Φινλανδίας έχει εξελιχθεί σε μία αρκετά οικολογική πόλη μέσα από τις προσπάθειες τόσο των κατοίκων, όσο και της κυβέρνησης. Η χρήση του ποδηλάτου προωθείται πολύ στους κατοίκους με την κατασκευή ειδικών ποδηλατόδρομων που είναι ασφαλείς και αποτρέπουν τα ατυχήματα. Συγκεκριμένα, σε ολόκληρη την πόλη υπάρχουν 1200 χλμ ποδηλατόδρομων, οπότε δεν έχετε παρά να εξερευνήσετε τα όμορφα καταπράσινα πάρκα του με το ποδήλατό σας . Διαδεδομένα είναι επίσης τα οικολογικά κοινόχρηστα αυτοκίνητα που μπορεί να νοικιάσει κανείς από οποιοδήποτε σημείο, να πάει στον προορισμό του και να το παρκάρει όπου επιθυμεί. Έτσι, δε χρειάζεται να αγοράσουν όλοι οι κάτοικοι δικό τους αυτοκίνητο, αλλά μοιράζονται ένα και συμβάλλουν στη μείωση της ρύπανσης που προκαλούν οι αυτοκινητοβιομηχανίες.

Πηγή εικόνας: likealocalguide.com

Αμβούργο

Το Αμβούργο είναι μια πόλη γεμάτη πράσινο και σίγουρα δε θα βαρεθείτε να κάνετε βόλτες στα ατελείωτα πάρκα, τις λίμνες και τους ανθισμένους κήπους. Η χρήση του ποδηλάτου συνηθίζεται από ντόπιους και τουρίστες, ενώ αρκετές Κυριακές του χρόνου πραγματοποιείται η «Κυριακή με λιγότερα αυτοκίνητα», κατά την οποία η δημόσια συγκοινωνία και η ενοικίαση ποδηλάτων γίνεται δωρεάν. Ακόμη, το τρένο του αεροδρομίου και πολλά ταξί στην πόλη, κυκλοφορούν χρησιμοποιώντας μόνο ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οπότε ακόμα κι αν δεν είστε λάτρεις του ποδηλάτου, υπάρχουν κι άλλες οικολογικές επιλογές.

Πηγή εικόνας: hamburg.com

Βουδαπέστη

Η πολύ καλή οργάνωση της συγκοινωνίας, τα τακτικά δρομολόγια των λεωφορείων και των τραμ και το γεγονός ότι οι αποστάσεις μπορούν να καλυφθούν εύκολα και με τα πόδια, κάνουν τη Βουδαπέστη μία ιδιαίτερα οικολογική πρωτεύουσα. Υπάρχουν, ακόμη, πολλά μαγαζιά με ρούχα second hand σε πολύ καλές τιμές, τα οποία οι ντόπιοι προτιμούν, για να αγοράζουν καινούρια κομμάτια ή να μεταπωλούν δικά τους. Η κυκλική οικονομία είναι γενικότερα κάτι που οι κάτοικοι της Βουδαπέστης επιδιώκουν με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αντίκτυπου και την εξοικονόμηση χρημάτων. Πολλοί ταξιδιώτες την επισκέπτονται με άδειες βαλίτσες προκειμένου να αγοράσουν ρούχα από δεύτερο χέρι, ενώ για τις μετακινήσεις τους επιλέγουν κυρίως το περπάτημα ή το ηλεκτρικό τραμ.

Πηγή εικόνας: worldtravelguide.com

Ναντ

Για το τέλος αφήσαμε μια πολύ ιδιαίτερη γαλλική πόλη την οποία ίσως δεν περιμένει κανείς ότι βρίσκεται σε αυτή τη λίστα. Ωστόσο, η Ναντ στη δυτική Γαλλία έχει κάνει πολλές προσπάθειες για να μειώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα και να ενισχύσει την οικολογική της συνείδηση. Στις μεταφορές κυριαρχούν τα ποδήλατα και τα ηλεκτρικά τραμ, ενώ οι δρόμοι της πόλης είναι πεντακάθαροι και σε κάθε γωνιά της ξεπροβάλλουν σημεία πρασίνου και όμορφα γλαστράκια με λουλούδια, ακόμη και πάνω σε ουρανοξύστες! Αν την επισκεφτείτε, θα νιώσετε ψυχική ηρεμία λόγω των όμορφων λουλουδιών και της φύσης που την χαρακτηρίζει, ενώ παράλληλα θα βρίσκεστε σε μία μεγάλη και εντυπωσιακή ευρωπαϊκή πόλη.

φιλικές προς το περιβάλλον πόλεις
Πηγή εικόνας: campusfrance.org

Αυτές ήταν, λοιπόν, μερικές από τις πιο φιλικές προς το περιβάλλον πόλεις στην Ευρώπη και ελπίζουμε να πήρατε μερικές ιδέες για το επόμενό σας ταξίδι. Αν αγαπάτε την οικολογία και κάνετε προσπάθειες για τη μείωση του περιβαλλοντικού σας αντίκτυπου, τότε μπορείτε να επισκεφτείτε αυτές τις πόλεις και να εξερευνήσετε όλες τις καινοτόμες ιδέες τους από κοντά!

Πηγές άρθρου:

  • clickatlife.gr
  • businessnews.gr
  • fortunegreece.com
  • theactivetimes.com
  • oikologos.gr
  • tovima.gr

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κωνσταντίνα Καματερού

Hello everyone! Ονομάζομαι Κωνσταντίνα και αποφάσισα να ασχοληθώ με την αρθρογραφία, γιατί αγαπώ τον γραπτό λόγο. Μ'αρέσει να δίνω συμβουλές για θέματα που γνωρίζω καλά όπως το μακιγιάζ, τα αξεσουάρ και το ντύσιμο μιας γυναίκας. Ασχολούμαι με την κατασκευή χειροποίητου κοσμήματος, το οποίο ελπίζω και να εξελίξω στο μέλλον. Παράλληλα, σπουδάζω στη σχολή Χημικών Μηχανικών. Στον ελεύθερο μου χρόνο ταξιδεύω, ασχολούμαι με την διακόσμηση και τις DIY κατασκευές, διαβάζω λογοτεχνικά βιβλία και μαθαίνω ισπανικά.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;