4+1 υποτιμημένες αλλά εντυπωσιακές πόλεις της Γερμανίας

Πόλη Γερμανίας
Πηγή εικόνας: Προσωπικό αρχείο του Bharat Patil, Κάστρο Νοϊσβανστάιν στη Βαυαρία

Κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες ταξιδεύουν ανά τον κόσμο. Η Γερμανία, είναι μία από τις χώρες με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα τουριστών στον κόσμο και μία από τις σημαντικότερες βιομηχανικές κι ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης. Πώς δεν θα μπορούσε άλλωστε να είναι; Αφού, η ιστορία της είναι τεράστια και ο πολιτισμός της γνωστός, μέσα από τις εξέχουσες προσωπικότητες που ανά τα χρόνια έχουμε γνωρίσει, όπως οι μουσικοί καλλιτέχνες Μπετόβεν και Μπαχ. Αυτό που παρατηρούμε βέβαια, είναι ότι οι περισσότεροι επισκέπτες της δεν επιλέγουν ιδιαίτερα ως ταξιδιωτικό προορισμό τους τις μικρότερες σε πληθυσμό και έκταση πόλεις της Γερμανίας.  Αυτό φυσικά μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είναι τόσο ευρύτερα διαδεδομένες. Στο άρθρο αυτό σήμερα θα προσπαθήσουμε να το αλλάξουμε αυτό και να αναφέρουμε 4+1 υποτιμημένες και εντυπωσιακές πόλεις της Γερμανίας.

1. Βαϊμάρη

Η Βαϊμάρη (γερμ. Weimar) είναι μία μικρή πόλη στο κρατίδιο της Θουριγγίας στη Γερμανία. Πρόκειται για μία πόλη των σπουδαίων φιλοσόφων και συνθετών, όπως έχει χαρακτηριστεί, χάρις των Γκαίτε, Σίλλερ και Νίτσε, καλλιτεχνικές προσωπικότητες που έζησαν και δημιούργησαν στη Βαϊμάρη. Στην πόλη, μάλιστα, αυτή το 1919 δημιουργείται το 1ο σύνταγμα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας της Γερμανίας. Για το λόγο αυτό, η πόλη αυτή μας είναι γνωστή και ως Δημοκρατία της Βαϊμάρης. Σε μία χρονολογία σταθμός, όπως θα έλεγε κανείς, ιδρύεται και η αρχιτεκτονική και καλλιτεχνική σχολή Bauhaus από τον αρχιτέκτονα Βάλτερ Γκρόπιους. Η αξία της σχολής αυτής έγκειται στο ότι θα αποτελέσει αστείρευτη πηγή έμπνευσης και επίδρασης της σύγχρονης τέχνης. Σήμερα, η Βαϊμάρη έχει συμπεριληφθεί στα μουσεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Καθώς, αν και μικρή πόλη, ο αριθμός των μουσείων και των μνημείων της είναι εντυπωσιακός, όπως η Βιβλιοθήκη της Άννας Αμαλίας.

Πόλη Γερμανίας
Πηγή εικόνας: musement.com

2. Χάναου

Μία διαφορετική πόλη από τις συνηθισμένες, είναι η Χάναου (γερμ. Hanau), του κρατιδίου της Έσσης στη Γερμανία. Πρόκειται για μία πόλη με ταραχώδη ιστορία, η οποία ξεκίνησε από ένα μικρό κάστρο. Στο κάστρο, λοιπόν, αυτό που ανήκε σε μία ευγενή οικογένεια ονομαστεί «Hanau», δημιουργήθηκε ένα μικρό χωριό και μετέπειτα η πόλη (Παλιά πόλη) το 1303. Το γεγονός που μας συγκλονίζει είναι ότι κατά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο η πόλη αυτή καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς, ιδίως τα παλιά κτίσματα. Παρόλα αυτά κατάφερε να ξανά δημιουργηθεί. Αυτό που αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί είναι ότι η πόλη αυτή είναι η γενέτειρα των διάσημων συγγραφέων παραδοσιακών παραμυθιών, των αδερφών Γκριμ. Όλη αυτήν την ιστορία και ακόμη περισσότερα, αξίζει να τη δει κανείς από κοντά, ταξιδεύοντας στην πόλη Χάναου.

Πόλη Γερμανίας
Πηγή εικόνας: op-online.de

3. Πάσσαου

Η πόλη Πάσσασου (γερμ. Passau) ή αλλιώς «Πόλη των τριών ποταμών», βρίσκεται στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βαυαρίας, συνοριακά με την Αυστρία. Μία πόλη με εξαίρετη αρχιτεκτονική μπαρόκ και γοτθική, η οποία θα σας καταπλήξει με τα στενά σοκάκια της και τα ιστορικά μνημεία της. Αυτό φυσικά που θα σας προσεγγίσει περισσότερο, είναι όπως υποδηλώνει και το όνομα της, μία πόλη στην οποία συναντιούνται τρεις ποταμοί, ο Δούναβης, ο Ινν από τα νότια και ο Ιλτς από τα βόρεια. Το καλοκαίρι μάλιστα είναι η καλύτερη εποχή  για να την επισκεφτεί κανείς. Την εποχή αυτή γίνονται αρκετές ποτάμιες κρουαζιέρες και θα έχετε την δυνατότητα να γυρίσετε τους ποταμούς και να θαυμάσετε την ομορφιά τους. Μην ξεχάσετε, όμως, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας να επισκεφτείτε τους Καθεδρικούς ναούς της Πάσσαου, όπως ο ναός του Αγίου Στεφάνου. Η διαμονή σας εκεί σίγουρα θα σας θυμίσει μία άλλη εποχή.

Πόλη Passau
Πηγή εικόνας: countrylife.com.uk

4. Βόρμς

Μία ακόμη πόλη που θα έπρεπε να επισημάνουμε σε αυτό το άρθρο, είναι η Βορμς (γερμ. Worms), η παλαιότερη πόλη της Γερμανίας. Η πόλη αυτή βρίσκεται στην όχθη του ποταμού Ρήνου και ανήκει στο κρατίδιο της Ρηνανίας- Παλατινάτου. Θεωρείται η αρχαιότερη πόλη της Γερμανίας γιατί εκεί έχουν ανακαλυφθεί τάφοι, οι οποίοι ανάγονται στην εποχή του Χαλκού. Η Βορμς, μάλιστα, συμμετέχει για το λόγο αυτό στο Ευρωπαϊκό δίκτυο με τις «αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης». Είναι ένας ακόμη προορισμός που αξίζει να επισκεφτείτε και αυτό γιατί θα μπορείτε να θαυμάσετε από κοντά την πολεοδομία μιας πόλης κτισμένης από τους Ρωμαίους. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα που σημαντικές προσωπικότητες όπως ο Καρλόμαγνος είχε επιλέξει την Βορμς ως πόλη της διαμονής του. Όπως σε κάθε άλλη πόλη της Γερμανίας που έχουμε αναφερθεί, έτσι κι εδώ, οι καθεδρικοί ναοί είναι ένα από τα αριστουργήματα της πόλης, στην οποία η ιστορία της θρησκείας της ήταν ιδιαίτερα ταραχώδης με πολλούς μαρτυρικούς θανάτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Καθεδρικός ναός Πέτρου και Παύλου
Πηγή εικόνας: bistummainz.de

5. Τριρ

Τελευταία πόλη που θα αναφέρουμε ως μία υποτιμημένη και εντυπωσιακή πόλη της Γερμανίας, δεν είναι παρά η Τριρ (γερμ. Trier). Η πόλη αυτή όπως και η Βορμς, ανήκει στο κρατίδιο της Ρηνανίας- Παλατινάτου και βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Μοζέλλα. Η πόλη αυτή μπορεί να σας είναι γνωστή, διότι εκεί γεννήθηκε και ο Γερμανός Καρλ Μαρξ. Τα αξιοθέατα σε αυτή τη πόλη είναι πολλά, από μουσεία, ναούς έως και μνημεία, όπως η Porta Nigra. Μία πόλη με ιστορία που φτάνει μέχρι και τη νεολιθική εποχή, αξίζει να μπει στη λίστα με τους ταξιδιωτικούς προορισμούς σας.

Porta Nigra
Πηγή εικόνας: www.itinari.com

Στο άρθρο, λοιπόν, αυτό είδαμε πέντε πόλεις της Γερμανίας εξίσου σημαντικές και όμορφες, άξιες επισκεψιμότητας. Ευελπιστώ η μικρή αυτή αναφορά των πόλεων να σας κίνησε το ενδιαφέρον και να σας γέμισε τη φαντασία.

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

  • Ανακτήθηκαν επιπλέον πληροφορίες για κάθε πόλη από: www.tripadvisor.gr (Τελευταία πρόσβαση: 4/10/2020)
  • Ανακτήθηκαν επιπλέον πληροφορίες για κάθε πόλη από: www.wiki.gr/com (Τελευταία πρόσβαση: 4/10/2020)
  • Επτακοίλη Τ. (2019). Ταξίδια, Βαϊμάρη: Η πατρίδα του Bauhaus. Ανακτήθηκε από: www.kathimerini.gr (Τελευταία πρόσβαση: 4/10/2020)
  • Μουσείο Bauhaus Weimer. Ανακτήθηκε από: www.klassik-stiftung.de (Τελευταία πρόσβαση: 4/10/2020)
  • Porter E. (2019). The top 16 things to so in Passau, Germany. Ανακτήθηκε από: www.tripsavvy.com (Τελευταία πρόσβαση: 4/10/2020)
  • Passau-City Of Three Rivers. Ανακτήθηκε από: www.tourism.de (Τελευταία πρόσβαση: 4/10/2020)

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεωργία Πρασσά

Τελειόφοιτη φοιτήτρια Φιλολογίας, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Γέννημα-θρέμμα Βολιώτισσα, με αγάπη για τα ταξίδια, τους φίλους και τα βίντεο-παιχνίδια.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;