Το δικό σου Eurotrip!

Από όταν είδες την ταινία Eurotrip ήθελες να κάνεις και εσύ κάτι ανάλογο, έτσι δεν είναι;  Αν δεν την έχεις δει, τότε καλύτερα να διαβάσεις αυτό το άρθρο σε ένα δίωρο από τώρα.

Ένα πράγμα είναι σίγουρο σε αυτή τη ζωή και αυτό δεν είναι άλλο από την αντίληψη, ότι τίποτα δεν είναι σίγουρο και δεδομένο . Βέβαια, υπάρχουν και εξαιρέσεις. Μια από αυτές είναι ότι όσο πιο πολύ ψάξεις και όσο μεγαλύτερη είναι η έρευνα σου, τόσο πιο εντυπωσιακά θα είναι τα αποτελέσματα. Γιατί όμως τα λέω όλα αυτά;

Ταξίδι με τρένο σε όλη την Ευρώπη

Ο λόγος είναι ευνόητος. Ψάχνοντας για έναν συνδυασμό μεταξύ χαμηλού κόστους και ταξιδιωτικών προορισμών, ανακάλυψα το interrail global pass. Ένα ταξιδιωτικό πάσο που σου δίνει την ευκαιρία να ταξιδέψεις μέχρι και σε 30 διαφορετικές χώρες σε χρονικό διάστημα ενός μήνα με τους δικούς σου όρους. Επιλέγεις τις ημερομηνίες της αρεσκείας σου και αναχωρείς από κάθε χώρα όποτε εσύ θελήσεις. Ας τα πάρουμε όμως λίγο από την αρχή.

Η συγκεκριμένη ταξιδιωτική εταιρία διαθέτει προγράμματα για ταξίδια που αφορούν είτε μετακίνηση μέσα στην ίδια χώρα είτε και σε 30 διαφορετικές. Με λίγα λόγια, it’s up to you!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι διαθέσιμες χώρες είναι οι εξής: Αυστρία, Βέλγιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κόσοβο, Κροατία, Λουξεμβούργο, Μακεδονία, Μαυροβούνιο, Μονακό, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τουρκία, Τσεχία και Φινλανδία.

 Ένα ταξίδι με δικούς σου όρους

Αν μέχρι τώρα όλα σου φαίνονται πολύ καλά για να ‘ναι αληθινά, δεν έχεις διαβάσει το καλύτερο ακόμη. Για έναν μήνα (ή 15 ή 22 μέρες ανάλογα τι θα διαλέξεις) όλα εξαρτώνται από εσένα. Το ταξιδιωτικό πάσο απλώς σου εξασφαλίζει ότι μπορείς να μετακινηθείς σε οποιαδήποτε περιοχή σε αυτές τις 30 χώρες στο διάστημα ενός μήνα. Δηλαδή έχεις ούτε πολύ ούτε λίγο 40.000 επιλογές. Σαράντα χιλιάδες στάσεις του τρένου για να διαλέξεις εσύ ποια απ’όλες θα εξερευνήσεις. Ασφαλώς, μπορείς να συνδυάσεις την ελευθερία σου αυτή (όσον αφορά το  τρένο) και με άλλα μεταφορικά μέσα. Ένα πολύ συνηθισμένο παράδειγμα είναι η μεταφορά στην Ιταλία με πλοίο (ή και αεροπλάνο) και έπειτα η χρησιμοποίηση της κάρτας ώστε να πας σε οποιαδήποτε άκρη της χώρας. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την αποφυγή του άσκοπου δρομολογίου στις χώρες των Βαλκανίων (εφόσον προορισμός είναι η Ιταλία).

Κι’όμως δεν θα σου κοστίσει μια περιουσία

Σε αυτό το σημείο ίσως αναρωτιέσαι αν ευθύνεται ο τρόπος που τα γράφω, ώστε να φαίνονται όλα τόσο ιδανικά. Οι αριθμοί όμως δεν αλλάζουν ανάλογα τον αρθρογράφο. Και είναι εντυπωσιακοί. Με κάτι λιγότερο από 500 ευρώ (για ηλικίες 12-27) και με λίγα παραπάνω από 600 ευρώ (για 27 και άνω) έχεις την δυνατότητα να ταξιδεύεις για έναν μήνα στην Γηραιά Ήπειρο. Βέβαια, τα ποσά αυτά ίσως να φαντάζουν δυσβάσταχτα για τις εποχές που ζούμε. Ειδικά αν είσαι και εσύ φοιτητής. Υπάρχουν ακόμη, δύο εναλλακτικές που αφορούν προγράμματα με λιγότερες μέρες, αλλά με ίδια ελευθερία κινήσεων. Η πρώτη ανέρχεται σε περίπου 350 ευρώ και 450 για ηλικίες 12-27 και 27+ αντίστοιχα. Το πρόγραμμα αυτό παρέχει τη δυνατότητα της μετακίνησης στην Ευρώπη για 15 μέρες. Η τρίτη εναλλακτική αφορά μετακινήσεις 22 ημερών και το κόστος ανέρχεται σε λίγο λιγότερο από 400 ευρώ για τις ηλικίες 12-27 και περίπου 500 για 27+.

Πως,που,πότε; Απλό!

Υπάρχουν δύο προγράμματα που διαθέτει η χώρα μας. Δυστυχώς, μόνο το ένα λειτουργεί κανονικά και βασίζεται στο δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Σόφια. Το δεύτερο ξεκινά με το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Βελιγράδι  και θα λειτουργήσει από τις αρχές του Ιουνίου. Σε κάθε περίπτωση, αναγκαία είναι η μεταφορά στην Θεσσαλονίκη και από την συμπρωτεύουσα, προς την Σόφια. Μια διαδρομή που πραγματοποιείται καθημερινά (!) και διαρκεί περίπου 8 ώρες. Από την πρωτεύουσα της Βουλγαρίας οι επιλογές είναι άπλετες και εξίσου δελεαστικές. Μερικές από αυτές:Βιέννη, Βαρκελώνη, Βουδαπέστη, Ρώμη και Κοπεγχάγη.

Αναμφίβολα, οποιοσδήποτε καταφέρει να πραγματοποιήσει αυτό το ταξίδι, είναι η απόδειξη πως “αυτά ΔΕΝ γίνονται μόνο στις ταινίες”. Άλλωστε, κάθε ταξίδι κρύβει μέσα του μια ιστορία. Πόσο μάλλον όταν δεν είναι ένα απλό ταξίδι, αλλά ένας τρόπος ώστε όταν γυρίσεις σπίτι έναν μήνα μετά να έχεις δει όλα όσα μέχρι πρότινος έβλεπες από φωτογραφίες.

Ακόμα το σκέφτεσαι;

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ευάγγελος Θεοδώρου

Όταν κατηγορείς άλλους για την ενδεχόμενη αποτυχία σου, έχεις ήδη αποτύχει.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;