Τα πιο χιονισμένα βουνά της Ελλάδας

Δεν είναι λίγες οι φορές που το βλέμμα μας εγκλωβίζεται σε μια φωτογραφία. Πρωτεύουσες και αξιοθέατα, αποτυπωμένα σε ένα κομμάτι χαρτί, που μας δημιουργούν τόσες σκέψεις. Τι θα έκανα αν ήμουν εγώ εκεί; Θα το έκανα διαφορετικά; Είμαι αρκετά τολμηρός για να το κάνω;

Τολμηρός. Τα ταξίδια δεν είναι μόνο περιήγηση και ανακαλύψεις σε νέους τόπους. Ορισμένες φορές χρειάζεται τόλμη για αν βρεθείς σε ένα μέρος, να το δείς με τα ίδια σου τα μάτια και γιατί όχι, να το κατακτήσεις;!

Σήμερα θα ανεβούμε τα πιο χιονισμένα βουνά της χώρας μας και θα ανακαλύψουμε το θάρρος που κρύβει καθένας μας, μέσα του.

Χιονισμένα Βουνά

Όλυμπος

Πρώτος στη λίστα μας δεν θα μπορούσε παρά να είναι ο χιονισμένος Όλυμπος. Το υψηλότερο από τα βουνά της Ελλάδας -με υψόμετρο 2918 μέτρα- και το πιο χιονισμένο. Το μέρος όπου ζούσαν οι 12 θεοί του Ολύμπου και οι αρχέγονες πεδιάδες που αντηχούν οι φωνές του Δία. Η τεράστια έκταση του φοράει τα λευκά της και μετατρέπει τις ατέλειωτες πλαγιές του σε έναν χιονισμένο καμβά με μερικές πινελιές από το πράσινο των ελάτων και των πεύκων. Προφανώς η ανάβαση του όρους δεν συνίσταται σε τόσο ακραίες καιρικές συνθήκες είναι όμως ένα θέαμα που αξίζει να δεις με τα ίδια σου τα μάτια, ίσως και από χαμηλότερα υψόμετρα, διαμένοντας σε κάποιο από τα καταφύγια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σμόλικας

Ακολουθεί ο Σμόλικας με όλες τις επιβλητικές κορυφές του. Βρίσκεται στην οροσειρά της Πίνδου και καταλαμβάνει την υψηλότερη κορυφή της. Με υψόμετρο που ανέρχεται στα 2637 μέτρα ο Σμόλικας είναι το δεύτερο υψηλότερο βουνό της Ελλάδας. Η ανάβαση του είναι δύσκολη και απαιτητική, η κατάκτηση του όμως επιβραβεύει κάθε σου βήμα. Το τοπίο που δημιουργείται κατά του χειμερινούς μήνες είναι πρωτοφανές  στα μάτια ενός επισκέπτη, αφού το χιόνι προκαλέι μια λευκή όαση στις πεδιάδες αλλά και τις πλαγιές του όρους.

Βόρας

Στην Κεντρική Μακεδονία κατοικεί ένα βουνό που υψώνει την κορφή του στα 2524 μέτρα πάνω από τη Γη. Ο Βόρας είναι το τρίτο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας και όπως τα δυο προηγούμενα έτσι και αυτό σε μεθάει με την όψη του χωρίς αλλά και με χιόνι. Πολλοί δεν θα επέλεγαν την ανάβαση σε ένα τέτοιο βουνό.  Η δυσκολία ωστόσο, κάνει την απόφαση ενδιαφέρουσα και την επίτευξη του στόχου τόσο εντυπωσιακή!

Γράμμος

Ο Γράμμος είναι το τέταρτο υψηλότερο βουνό της Ελλάδας μετά τον Όλυμπο, τον Σμόλικα και τον Βόρα, με την υψηλότερη κορυφή του να φτάνει σε υψόμετρο 2.520 μέτρα. Ο όγκος του βρίσκεται στα ελληνοαλβανικά σύνορα και καταλαμβάνει το βορειοανατολικό τμήμα του νομού Ιωαννίνων, το νοτιοδυτικό του νομού Καστοριάς και ένα τμήμα της νοτιοανατολικής Αλβανίας . Είναι σκεπασμένος από πυκνά δάση και από αυτόν ξεκινούν πολλά υδάτινα ρεύματα. Χαρακτηριστικότερος αυτών είναι ο Αλιάκμονας, ο μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός της Ελλάδας που πηγάζει σε ελληνικό έδαφος.

Γκιώνα

Η Γκιώνα είναι το υψηλότερο βουνό της Στερεάς Ελλάδας, τοποθετημένο στη Φωκίδα ανάμεσα στον Παρνασσό και τα Βαρδούσια. Με υψηλότερη κορυφή την Πυραμίδα στα 2.510 μέτρα, η Γκιώνα είναι το υψηλότερο βουνό νότια του Ολύμπου και το πέμπτο συνολικά στην Ελλάδα. Στην αρχαιότητα ήταν γνωστή ως Ασέληνον όρος. Με καθαρά Αλπικό χαρακτήρα, το χιόνι που σκεπάζει τις πλαγιές της Γκιώνας συνθέτει ένα μοναδικό σκηνικό, βγαλμένο από τα πιο παγωμένα μας όνειρα.

Κάθε ένα από τα παραπάνω βουνά είναι μια απόδειξη για την ισχύ και τη μοναδικότητα της φύσης. Βρισκόμενος σε μια από αυτές τις κορυφές αντιλαμβάνεσαι το μεγαλείο και το μέγεθος αυτού του υπέροχου κόσμου. Το χιόνι είναι απλώς ένας παράγοντας που κάνει τα πάντα συγκλονιστικά ομορφότερα.

 

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Φίλωνας Σούκουλης

Γεννήθηκε το 1996 στην Κόρινθο ενώ πλέον ζεί στην Αθήνα. Λατρεύει τις ταινίες,την μουσική και τα ταξίδια ενώ μπορεί να γράψει σχεδόν για τα πάντα. (Διατηρεί επίσης το δικό του blog).

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;