Άουσβιτς: Ένα ταξίδι στην ιστορία

auschwitz entrance

Άουσβιτς. Ένα ταξίδι αλλιώτικο από τα άλλα. Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν λέξεις για να περιγράψουν τα συναισθήματά σου μόλις αντικρύζεις την είσοδο του στρατοπέδου. Ένα είναι το σίγουρο. Δεν συγκαταλέγεται στα ευκολότερα ταξίδια που θα κάνει κάποιος μιας και τα συναισθήματα είναι τόσο έντονα, από την πρώτη κιόλας στιγμή που θα περάσεις την είσοδο.

Πως θα πας

Τα στρατόπεδα βρίσκονται στην Πολωνία και συγκεκριμένα κοντά στην πόλη της Κρακοβίας. Έτσι, μπορείς να πας με απευθείας πτήση στην πόλη και να κανονίσεις τη διαμονή σου σε αυτή. Εναλλακτικά, μπορείς να πας με απευθείας πτήση στην Βαρσοβία, την πρωτεύουσα της Πολωνίας και από εκεί να πάρεις τραίνο. Μετά από σε 2,5 ώρες μαγευτικής διαδρομής θα έχεις φτάσει στην Κρακοβία.

Τα στρατόπεδα Άουσβιτς και Μπιρκενάου βρίσκονται στην περιοχή Oswiecim, 60 χλμ. από την καρδιά της Κρακοβίας. Μπορείς να πας με λεωφορείο ή με τραίνο. Αν επιλέξεις το δεύτερο, να έχεις υπ’ όψη ότι κάνει ένα κομμάτι διαδρομής που έκαναν τότε τα τραίνα που μετέφεραν τους κρατούμενος στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

auschwitz

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι θα δεις

Το πρώτο πράγμα που αντικρύζεις είναι μια επιγραφή στην είσοδο που γράφει «Arbeit Macht Frei», που σημαίνει «Η εργασία απελευθερώνει». Από τη στιγμή που θα περάσεις την είσοδο το μυαλό παγώνει. Οι περισσότερες αίθουσες έχουν μετατραπεί σε μουσείο όπου στεγάζονται, πέρα από ιστορικά στοιχεία και ντοκουμέντα, προσωπικά είδη των κρατουμένων όπως παπούτσια, ρούχα, τσάντες, ακόμα και τόνοι από κομμένα μαλλιά. Οι Γερμανοί τα πουλούσαν και με αυτά, γερμανικά εργοστάσια, έφτιαχναν υφάσματα. Φωτογραφίες των κρατουμένων, όπως αυτές βρέθηκαν στα στρατόπεδα, θα δεις στην πλειοψηφία των αιθουσών. Χιλάδες μάτια, με αποτυπωμένη την αγωνία πάνω τους, θα νιώσεις να σε κοιτούν καθ΄όλη τη διάρκεια της περιήγησης στο μουσείο-στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ακόμα, σε κάποιες από τις αίθουσες, έχουν διατηρηθεί οι χώροι όπου στοιβάζονταν οι κρατούμενοι μετά από τη 18ώρη εργασία τους. Τέλος, επισκέψιμα είναι και τα κρεματόρια, οι ‘’φούρνοι΄΄στους οποίους οι ναζιστές χρησιμοποιούσαν για να εξαφανίζουν κάθε ίχνος της θηριωδίας τους.

auschwitz

Φρόντισε τη μέρα που θα επισκεφτείς τα στρατόπεδα να μην έχεις κανονίσει κάτι άλλο. Για να μπορέσεις να πας και στα δύο και χρειάζεσαι αρκετές ώρες. Φρόντισε να έχεις τσεκάρει από πριν τις ώρες των λεωφορείων και των τραίνων. Επίσης, υπάρχουν και κάποια ξενοδοχεία τα οποία κανονίζουν ημερήσιες ξεναγήσεις. Γίνονται συνήθως με πούλμαν και κατά τη διάρκεια της διαδρομής προβάλλονται ντοκιμαντέρ που αφορούν το Άουσβιτς.

Τέλος, έχε υπ’ όψη σου ότι το συγκεκριμένο ταξίδι, δεν είναι απλά για αναψυχή. Είναι ένα ταξίδι στον χρόνο, ένα ζωντανό μάθημα ιστορίας, όπου κάθε ένας οφείλει να κάνει κάποια στιγμή.

*Οι φωτογραφίες είναι από την επίσκεψή μου στην Πολωνία

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ειρήνη Φεγγουδάκη

Μου έδωσαν το όνομα Ειρήνη και μου αρέσουν οι μακρόσυρτοι τίτλοι. Γι΄αυτό το λόγο σπούδασα περίεργα πράγματα όπως Ανακαίνιση και Απόκατάσταση Κτιρίων και Αρχιτεκτονικό σχεδιασμό εσωτερικών χώρων. Υποστηρίζω ακράδαντα ότι ο κόσμος θα ήταν καλύτερος αν είχαν όλοι στα σπίτια τους βιβλιοθήκες. Αγαπάω, τη φωτογραφία, τα βιβλία, τα soundtrack του Tarantino, να μαθαίνω ξένες γλώσσες με περίεργα αλφάβητα, τα μακαρόνια, τη λέξη ‘’ασκαρδαμυκτί’’. Δεν αγαπάω τη ρέγκε. Όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω τουρίστρια γι'αυτό έχω φροντίσει να αρχίσω από νωρίς τα ταξίδια, έτσι ώστε όταν έρθει εκείνη η ώρα να ξέρω ακριβώς που πρέπει να ξαναπάω. Δηλαδή παντού.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;