Αντικύθηρα: το νησί της ακριτικής ομορφιάς

Τα Αντικύθηρα ή Τσιριγότο βρίσκονται στο νοτιότερο σημείο των Επτανήσων και αποτελούν το πέρασμα μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης. Λόγω της στρατηγικής τους θέσης είχαν αποτελέσει στο παρελθόν άντρο πειρατών, οι οποίοι λυμαίνονταν την περιοχή. Το άγριο τοπίο τους συνδυάζεται με τις κρυστάλλινες θάλασσες, καθιστώντας το νησί ιδανικό, για να αποκτήσετε εκεί τις ομορφότερες καλοκαιρινές εμπειρίες.

Αντικύθηρα
Η πανέμορφη παραλία της Καραμέλας

Τα Αντικύθηρα είναι ιδιαίτερα γνωστά για τον περίφημο μηχανισμό των Αντικυθήρων, ο οποίος θεωρείται ένα από τα πρώτα και πολυπλοκότερα υπολογιστικά συστήματα της αρχαιότητας. Αποτελεί, έναν ωρολογιακό μηχανισμό με δεκάδες οδοντωτούς τροχούς μεγάλης ακριβείας, που περιστρέφονται γύρω από πολλούς άξονες, όπως στα μηχανικά ρολόγια. Η πιο αποδεκτή θεωρία σχετικά με τη λειτουργία του υποστηρίζει ότι ήταν ένας αναλογικός υπολογιστής, σχεδιασμένος να υπολογίζει, σύμφωνα με τα βαβυλωνιακά μαθηματικά, τις κινήσεις των αστερισμών και τον καθορισμό των φάσεων της Σελήνης. Εκτιμάται ότι φτιάχτηκε γύρω στο 87 π.Χ. από τον Ρόδιο αστρονόμο Γέμινο. Η μοναδικότητα του έγκειται τόσο στην πολυπλοκότητα και την ακρίβεια της σύλληψης, όσο και στην εκτεταμένη χρήση του διαφορικού γραναζιού, το οποίο αποτελεί απτό δείγμα πρώτης χρήσης.

Αντικύθηρα
Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων βρέθηκε το 1900 σε ναυάγιο και αποτελεί τον αρχαιότερο υπολογιστή

Στο νησί των Αντικυθήρων το έδαφος είναι ηφαιστιογενές, με αποτέλεσμα να κυριαρχεί η αγριότητα, χωρίς όμως αυτή να αφαιρεί το παραμικρό από το πανέμορφο τοπίο. Στην ακτογραμμή υπάρχουν παντού απότομα βράχια, τα οποία ορθώνονται κάθετα για πολλές δεκάδες μέτρα. Για αυτόν το λόγο, οι προσβάσιμες παραλίες του νησιού είναι μόνο τρεις. Λίγες, αλλά εξαίρετης και αμόλυντης ομορφιάς.

Αντικύθηρα
Ποταμός, Αντικύθηρα

Το λιμάνι βρίσκεται στον Ποταμό, στα βόρια του νησιού. Εκεί υπάρχουν τα μοναδικά καταστήματα, τα οποία λειτουργούν ως ταβέρνες, παντοπωλεία, αλλά και ως ταχυδρομεία. Τα λιγοστά ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και το μικρό ξενοδοχείο θεωρούνται αρκετά για να φιλοξενήσουν τους λίγους τουρίστες που επισκέπτονται το νησί. Παραδοσιακό πιάτο, για το οποίο είναι υπερήφανοι οι ντόπιοι, αποτελεί το περίφημο αγριοκάτσικο. Πιάτο νόστιμο και ξεχωριστό. Επιπλέον, τα Αντικύθηρα καλύπτονται επαρκώς από όλα τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και διαθέτουν ένα αρκετά καλό οδικό δίκτυο. Ωστόσο, το νησί δε διαθέτει βενζινάδικο, οπότε καλό θα ήταν να είστε προετοιμασμένοι.

Οι μόνιμοι κάτοικοι μετά βίας ξεπερνούν τους 45 και τα τελευταία χρόνια το νησί απειλείται από τον κίνδυνο της ερήμωσης. Αποτελεί ένα νησί κάπως απομονωμένο, ενώ συχνά το χειμώνα οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν στο πλοίο της γραμμής να προσεγγίσει στο λιμάνι του νησιού. Αυτό φέρει ως αποτέλεσμα, οι κάτοικοι να μένουν για αρκετές μέρες χωρίς προμήθειες, τρόφιμα και φάρμακα. Οι σκέψεις του δημάρχου είναι να προσεγγίσει μορφωμένους νέους, οι οποίοι θα ζήσουν και θα αγαπήσουν βαθιά τα Αντικύθηρα. Επιπλέον, θα μπορέσουν να ενταχθούν στην τοπική κοινωνία και να αποκατασταθούν στο δημόσιο τομέα και σε εκείνον της αυτοαπασχόλησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 Τα Αντικύθηρα αντιστέκονται σταθερά όλα αυτά τα χρόνια στην εμπορευματοποίηση του τουρισμού και σέβονται τους φυσιολάτρες. Σε περίπτωση, λοιπόν, που δεν έχετε αποφασίσει ακόμη για τις καλοκαιρινές σας διακοπές, τα Αντικύθηρα αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή. Το budget που απαιτείται είναι μικρό και το νησί αποπνέει μια αύρα μοναδική.  Εκεί θα ηρεμήσετε, θα δημιουργήσετε μοναδικές εμπειρίες κάτω από τον φωτεινό ήλιο και την καταγάλανη θάλασσα, ενώ ταυτόχρονα θα στηρίξετε οικονομικά την τοπική οικονομία.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βενετία Καψογεώργη

Ζει στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια και σπουδάζει Αρχαιολογία και Ιστορία Τέχνης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ενδιαφέρεται για τα πάντα, αλλά προτιμά να γράφει και να συζητά κυρίως για αυτά που της αρέσουν περισσότερο από όλα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;