Αμβέρσα: Ανακαλύψτε την μαγευτική «πόλη των διαμαντιών»

 

Αμβέρσα
Πηγή εικόνας: Kathimerini.gr

Μικρή πόλη του Βελγίου, η Αμβέρσα, χαρακτηρίζεται ως η «πόλη των διαμαντιών» και όχι άδικα. Αφήνοντας στην άκρη την πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις Βρυξέλλες, αλλά και την Γάνδη την οποία επιλέγουν πολλά ερασμάκια για τις σπουδές τους, ας ανακαλύψουμε την Αμβέρσα. Μπορεί να είναι γνωστό ότι η γεωγραφία δεν αποτελεί μέρος των πρωταρχικών ασχολιών μας. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο θα τονίσω πως η Αμβέρσα βρέχεται από τις όχθες του ποταμού Σχέλντε που εκβάλλει στην Βόρεια Θάλασσα. Ασήμαντο; Προφανώς και όχι. Από αυτήν την πληροφορία και μόνο καταλαβαίνουμε πως η πόλη είναι χτισμένη πάνω στη θάλασσα, με το δικό της λιμάνι, την δική της προβλήτα να χαλαρώσεις. Σου χαρίζει έτσι την μοναδική αίσθηση που έχουν οι παραθαλάσσιες πόλεις, ότι βρίσκονται στην άκρη του κόσμου και ταυτόχρονα σε σημείο όπου ο καθένας μπορεί να παρέλθει.

Γιατί ξεχωρίζει;

Διαμαντένια κυριολεκτικά η Αμβέρσα, στον δύο χιλιομέτρων δρόμο Pelikaanstraat, δεν θα συναντήσει κανείς τίποτα άλλο παρά καταστήματα με κοσμήματα διαμαντιών σε κάθε σχήμα, κοπή και οποιαδήποτε ιδιαίτερη επιλογή. Ο εμπορικός αυτός δρόμος τροφοδοτείται από 1.700 στιλβωτήρια. Εκεί επεξεργάζονται τα εισαγόμενα από την Νότιο Αφρική διαμάντια 12.000 εξειδικευμένοι Ινδοί και Εβραίοι τεχνίτες. Αποτελεί μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, αν υπολογίσουμε ότι ο συνολικός αριθμός των κατοίκων της Αμβέρσας είναι 500.000. Φυσικά, θα προτείναμε να αποφύγουν τον δρόμο αυτό ζευγάρια που δεν έχουν τον γάμο κατά νου, αφού η Εβραϊκή αυτή οδός διασχίζεται συνήθως από χαρωπούς μελλοντικούς συζύγους που διαλέγουν τα ιδανικά δαχτυλίδια του γάμου.

Αμβέρσα
Πηγή εικόνας: Pinterest.com

Το μουσείο Platin Moretus:

Πραγματικά αξιοθαύμαστο είναι το μουσείο τυπογραφίας Platin Moretus. Ιδιαίτερα για τους λάτρεις των βιβλίων και της αρθρογραφίας, το μουσείο αυτό θα αποτελέσει θησαυρό για τις γνώσεις σας. Μέσω της εξύμνησης της ιστορίας ενός μεσαιωνικού εμπόρου και της οικογενειακής του επιχείρησης, η ξενάγηση θα σας καλύψει κάθε απορία για το πως δημιουργήθηκε το πρώτο τυπογραφείο. Βγαίνοντας από το μουσείο θα έχεις νιώσει το πόσο σημαντικό ήταν το βήμα της ανθρωπότητας να αποτυπώνει την σκέψη και την γνώση του σε χαρτί, καθώς και πώς η ελευθερία του λόγου δημιούργησε όλες τις σημερινές δημοκρατικές χώρες και τον θαυμαστό πολιτισμό τους. Κατά την ξενάγησή σας, η οποία θα κρατήσει γύρω στις 2 ώρες, να είστε παρατηρητικοί καθώς ανάμεσα στα εκθέματα βρίσκονται και κομμάτια της Ιλιάδας. Το μουσείο είναι κλειστό τις Δευτέρες. Ανοίγει Τρίτη με Κυριακή 10 με 5 το απόγευμα.

Αμβέρσα
Πηγή εικόνας: Cnn.gr

Πλατεία Grote Markt:

Η Grote Markt είναι η κεντρική πλατεία της Αμβέρσας και το πιο εντυπωσιακό σημειό της πόλης για τον επισκέπτη. Το κέντρο της κοσμεί το άγαλμα του ανιψιού του Ιουλίου Καίσαρα, Silvio Brabo, του πρωταγωνιστή της μυθολογίας της πόλης. Σύμφωνα λοιπόν με τον αρχαίο μύθο, στον ποταμό Σχέλντε που προαναφέραμε, ο Γίγαντας Αντίγονος έκοβε τα χέρια των περαστικών και τα πετούσε στο ποτάμι. Μέχρι που ο Silvio έκοψε το χέρι του ίδιου του Γίγαντα και οι ταξιδιώτες περνούσαν από το λιμάνι ανενόχλητοι. Φυσικά, πρόκειται απλώς για έναν μύθο, ο οποίος όμως έδωσε το όνομα του στην Αμβέρσα από τις λέξεις hand (χέρι) και werpen (πετώ) που σχηματίζουν την λέξη Antwerpen στα ολλανδικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην πλατεία υπάρχουν επίσης ανά καιρούς, εκτός από τα αμέτρητα μαγαζιά για ψώνια, και πλανόδιοι πάγκοι με είδη έθνικ ρουχισμού, παραδοσιακά φαγητά και διακοσμητικά. Διασχίζοντας τους δρόμους της, νιώθεις το μοντέρνο της αγοράς σαν χτισμένο μέσα σε μεσαιωνικής εποχής παλάτι. Άγνωστο για τις γνωστές σε εμάς αγορές, δεν υπάρχει η πολυκοσμία του τουρισμού στην πλατεία αυτή. Οι αγορές σου θα μοιάζουν σαν βόλτα σε μία φανταστική, άλλη ζωή που κάλλιστα θα μπορούσες να έχεις διαλέξει στην Αμβέρσα.

Αμβέρσα
Πηγή εικόνας: 123RF.com

Πηγές:

  • Wikipedia.org
  • Cnn.gr
  • TripAdvisor.com.gr
  • Kathimerini.gr

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χρύσα Αγγελάκη

Φοιτήτρια του τμήματος Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε του Α.Π.Θ, με μεγάλη αγάπη για την αρθρογραφία. "First i photograph with my eyes, then i write with my heart".

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;